E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η κρυφή κόλαση πίσω από το Instagram και το Facebook

Κατηγορείται ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους που διαφυλάσσουν τις πλατφόρμες της

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 28/4/2025 | 09:59

Η κρυφή κόλαση πίσω από το Instagram και το Facebook
pexels

Περίπου 150 υπάλληλοι στη Γκάνα αναφέρουν ότι υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας – όπως κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία και εθισμούς – λόγω της καθημερινής έκθεσής τους σε φρικιαστικό περιεχόμενο που καλούνται να ελέγξουν και να διαγράψουν.

Η Meta, η εταιρεία πίσω από το Facebook και το Instagram, αντιμετωπίζει νέο κύμα αγωγών στην Αφρική. Αυτή τη φορά, οι καταγγελίες στρέφονται και κατά της Majorel, εταιρείας που συνεργάζεται με τη Meta για τον έλεγχο ακατάλληλου περιεχομένου – από βίντεο βίας και φόνων μέχρι σκηνές παιδικής κακοποίησης. Οι εργαζόμενοι μιλούν για εξουθενωτικές συνθήκες, ελάχιστη υποστήριξη ψυχικής υγείας και κακές συνθήκες διαβίωσης.

Ανάλογα περιστατικά είχαν αναφερθεί και στην Κένυα, όπου άλλοι εργαζόμενοι κατέφυγαν στη δικαιοσύνη. Ένας συντονιστής περιεχομένου, που παραμένει ανώνυμος, αποκάλυψε ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει λόγω της πίεσης που δεχόταν.

Οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στηρίζονται σε χιλιάδες συντονιστές περιεχομένου, κυρίως σε φτωχότερες χώρες, για να ελέγχουν και να αφαιρούν αναρτήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες τους, αλλά και για να εκπαιδεύουν αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργαζομένων στη Γκάνα, ήρθαν αντιμέτωποι με εικόνες αποτρόπαιας βίας, ενώ η υποστήριξη ψυχικής υγείας που τους δόθηκε χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής και αναποτελεσματική – με πολλούς να δηλώνουν ότι οι προσωπικές τους εξομολογήσεις γίνονταν αντικείμενο κουτσομπολιού ανάμεσα στους προϊστάμενους.

Κατηγορίες για αδιαφορία από τη Meta

Η υπόθεση ανατέθηκε στη βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Foxglove, η οποία διερευνά τις συνθήκες και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την προστασία των εργαζομένων. Το ζήτημα της αθέμιτης απόλυσης, που αφορά έναν εργαζόμενο από την ανατολική Αφρική του οποίου το συμβόλαιο έληξε μετά από απόπειρα αυτοκτονίας, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι.

Η συν-εκτελεστική διευθύντρια της Foxglove, Μάρθα Νταρκ, δήλωσε:
«Η Meta στη Γκάνα δείχνει πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των συντονιστών περιεχομένου, των ανθρώπων στους οποίους βασίζεται για τα κέρδη της. Τους μεταχειρίζεται σαν εργαλεία, που μόλις εξαντληθούν, απλώς αντικαθίστανται, χωρίς καμία σκέψη για τη μακροχρόνια καταστροφή της ψυχικής και σωματικής τους υγείας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλη Πέμπτη: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» ‑ Έθιμα και παραδόσεις

Ιστορικά 09.04.2026
Τα τέσσερα γεγονότα που τιμά η Εκκλησία και τα συμβολικά έθιμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Απαγορεύεται ο χορός: Η ευρωπαϊκή χώρα που έχει αυστηρά μέτρα τη Μεγάλη Παρασκευή

Νέα Εποχή 09.04.2026
Γιατί ένα από τα πιο αυστηρά μέτρα περιορίζει τη διασκέδαση και επιβάλλει απόλυτη ηρεμία σε δημόσιους χώρους

Γιατί βάφουν οι Έλληνες τα αυγά κόκκινα το Πάσχα: Η ιστορία και η παράδοση που κρατά αιώνες

Stories 09.04.2026
Από τη θρησκευτική σημασία μέχρι το παιχνίδι του τσουγκρίσματος: όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το κόκκινο αυγό

Η οικογένεια Νεοζηλανδών που ζει χωρίς στομάχι

Stories 09.04.2026
H δύσκολη απόφαση που σώζει ζωές

Το τέλος των managers όπως τους ξέραμε: Όταν η AI μπαίνει στη μέση, αλλάζει όλο το παιχνίδι

Νέα Εποχή 09.04.2026
Η επόμενη μέρα στη δουλειά δεν έχει ιεραρχίες

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Πάσχα 09.04.2026
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Εντυπωσιακά έθιμα για τη γιορτή του Πάσχα στην Ελλάδα

Πάσχα 09.04.2026
Σε όλες τις περιοχές της χώρας

Το χωριό όπου φτιάχνεις μόνος σου τον καφέ: Η ελληνική εμπειρία που μοιάζει απίστευτη

Νέα Εποχή Χτες
Σε ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο σημείο της Αρκαδίας, ένα καφενείο χωρίς καφετζή επαναπροσδιορίζει την έννοια της φιλοξενίας

Το πιο απίθανο πασχαλινό έθιμο της Ευρώπης δε βάφει αυγά ‑ Φτιάχνει γιγάντια ομελέτα και τη μοιράζει σε χιλιάδες ανθρώπους

Νέα Εποχή Χτες
Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Σε αυτό το μέρος σπάνε 15.000 για μία και μόνο ομελέτα