E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τραγωδία στο Βανκούβερ: Όχημα έπεσε σε πλήθος σε φεστιβάλ – Νεκροί και τραυματίες

Ο οδηγός, ηλικίας 30 ετών, είναι «μεμονωμένος ύποπτος» που ήταν γνωστός στις Αρχές και συνελήφθη επί τόπου, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2025 | 08:59

Τραγωδία στο Βανκούβερ: Όχημα έπεσε σε πλήθος σε φεστιβάλ – Νεκροί και τραυματίες
Twitter

Ενας οδηγός έπεσε με το αυτοκίνητό του σε πλήθος που μετείχε σε φεστιβάλ δρόμου της φιλιππινέζικης κοινότητας το Σάββατο στο Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, προκαλώντας τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές της Δευτέρας.

Ο οδηγός, ηλικίας 30 ετών, είναι «μεμονωμένος ύποπτος» που ήταν γνωστός στην αστυνομία και συνελήφθη επί τόπου, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με πιθανά κίνητρα του συλληφθέντος.

Η αστυνομία του Βανκούβερ ανέφερε σε ανάρτησή της στο X ότι «αυτήν τη στιγμή, είμαστε σίγουροι ότι το περιστατικό αυτό δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια».

«Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν», σημείωσε επίσης ο εκπρόσωπός της στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), αρνούμενος να δώσει στη δημοσιότητα ακριβή αριθμό για τους νεκρούς ή τους τραυματίες του συμβάντος.

Είναι μια «κατάσταση που παραμένει σε εξέλιξη», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σε εκείνο το σημείο που έπεσε το αυτοκίνητο το «πλήθος ήταν πυκνό».

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 20:00 τοπική ώρα του Σαββάτου (06:00 ώρα Ελλάδος σήμερα) στη συνοικία Σάνσετ ον Φρέιζερ της πόλης καθώς μέλη της φιλιππινέζικης κοινότητας συγκεντρώνονταν για να γιορτάσουν την Ημέρα του Λάπου Λάπου.

Η Αμπιγκεϊλ Αντίσο διηγήθηκε στην τοπική εφημερίδα Vancouver Sun ότι βρισκόταν μαζί με φίλους στο φεστιβάλ όταν άκουσε δυνατούς θορύβους και στη συνέχεια ουρλιαχτά. «Υπήρχαν πτώματα. Είχαν συνθλιβεί. Ορισμένοι είχαν ήδη πεθάνει», είπε. Ο Ντέιλ Σελίπε που βρισκόταν μαζί της σημείωσε ότι είδε παιδιά που είχαν τραυματιστεί.

Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από το AFP δείχνουν ένα μαύρο όχημα SUV, το μπροστινό μέρος του οποίου έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, να βρίσκεται σταματημένο σε δρόμο γεμάτο συντρίμμια, που έχει παντού στις άκρες του καντίνες. Λίγα μέτρα μακριά, διασώστες φροντίζουν ανθρώπους που κείτονται στο έδαφος.

«Δεν ξέρουμε ποιον να πρωτοβοηθήσουμε (…) Είναι συγκλονιστικό», είχε δηλώσει νωρίτερα η Τζεν Ιντάμπα-Καστανέτο, επικεφαλής ασφάλειας του φεστιβάλ, στον τοπικό ενημερωτικό ιστότοπο Vancouver Is Awesome, σημειώνοντας ότι είδε «πτώματα παντού». Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το δίκτυο CBC δείχνουν ομάδες συνεργείων πρώτων βοηθειών στον τόπο του συμβάντος.

«Έχω συγκλονιστεί και είμαι βαθιά λυπημένος για το τρομερό συμβάν στη σημερινή εκδήλωση για την Ημέρα του Λάπου Λάπου», σημείωσε ο δήμαρχος του Βανκούβερ Κεν Σιμ, σε ανάρτησή του στο X. «Η σκέψη μας βρίσκεται με όλους όσοι επλήγησαν και τη φιλιππινέζικη κοινότητα του Βανκούβερ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε.

«Πενθούμε όλοι μαζί σας», δήλωσε σε ανάρτησή του στο X, ο Καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος προβλεπόταν να μεταβεί στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας σήμερα για τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις του.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τη φιλιππινέζικη κοινότητα και με όλα τα θύματα που είχε στο στόχαστρο αυτή η παράλογη επίθεση», σχολίασε στο X ο Πιερ Πουαλιέβρ, ο επικεφαλής των συντηρητικών για τις βουλευτικές εκλογές και βασικός αντίπαλος του Μαρκ Κάρνεϊ.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειές τους, όπως και τη φιλιππινέζικη κοινότητα του Βανκούβερ», αντέδρασε παράλληλα στο X ο ηγέτης της αριστεράς, Τζάγκμιτ Σινγκ.

Η Ημέρα του Λάπου Λάπου γιορτάζεται στις Φιλιππίνες τιμώντας τον ιθαγενή ηγέτη Λάπου Λάπου, ο οποίος οδήγησε τους άνδρες του στη νίκη επί του Πορτογάλου εξερευνητή Φερδινάνδου Μαγγελάνου στη μάχη του 1521. Το σημερινό πρόγραμμα περιλάμβανε παρέλαση, προβολή ταινίας, χορούς και μια συναυλία, με δύο μέλη των Black Eyed Peas στο πρόγραμμα.

Το περιστατικό σημειώνεται έναν χρόνο μετά την καταδίκη σε ισόβια του Καναδού Ναθάνιελ Βέλτμαν επειδή έριξε το φορτηγό του σε μια οικογένεια μουσουλμάνων σε δρόμο του Λόντον, στο Οντάριο, το 2021, στοιχίζοντας τη ζωή σε 4 ανθρώπους. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη στον Καναδά που συνδέει τις θεωρίες περί ανωτερότητας της λευκής φυλής με την τρομοκρατία σε υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Οι Καναδοί προσέρχονται αύριο στις κάλπες ύστερα από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε το ζήτημα του οικονομικού πολέμου με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και οι απειλές του για προσάρτηση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το φαβορί στις εκλογές είναι ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του ως ανάχωμα εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή με το Fuel Pass: Αλλάζει ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων μετά το μπλοκάρισμα

Οικονομία Χτες
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για όλους τους πολίτες έως τέλη Απριλίου

Ιστορική στιγμή: Το Artemis II έφτασε εκεί που δεν κατάφερε το Apollo 13

Tech + Science Χτες
Η αποστολή στη Σελήνη Artemis II ξεπέρασε την μέγιστη απόσταση από τη Γη που πέτυχε το Apollo 13 το 1970

Ένα κυνήγι πασχαλινών αυγών με τραγικό τέλος: Δέντρο καταπλάκωσε μητέρες και παιδιά που συμμετείχαν στο έθιμο – Τρεις νεκροί

Κόσμος Χτες
Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν την πτώση μιας μελιάς ύψους 30 μέτρων

Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ελλάδα Χτες
Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Θρίλερ στην Παιανία: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας με ταινία στο λαιμό μέσα σε χαντάκι

Ελλάδα Χτες
Η αστυνομία προχώρησε σε αυτοψία και συλλογή στοιχείων στο σημείο

Το Ιράν απορρίπτει την εκεχειρία – Θα συνέχιζα τον πόλεμο για το πετρέλαιο, θα βγάζαμε λεφτά, λέει ο Τραμπ

Κόσμος Χτες
«Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί τώρα είναι πολύ πιο λογικοί από τους τρελούς που είχαμε στην πρώτη και τη δεύτερη φάση»

Πέθανε η ηθοποιός Πάρη Λεβέντη

Ελλάδα Χτες
«Μετά από διασταυρώσεις πολλών ημερών ήρθε το θλιβερό νέο», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας

Αερογέφυρα ζωής για 6χρονο κοριτσάκι: Αγώνας δρόμου του ΕΚΑΒ από την Κεφαλονιά στον Αραξο

Ελλάδα Χτες
Το κοριτσάκι θα μεταφερθεί στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, όπου θα συνεχιστεί η εξειδικευμένη αντιμετώπιση της κατάστασής του

Καιρός: «Καλοκαίρι» έως τη Μεγάλη Τετάρτη, «φθινόπωρο» έως το Μεγάλο Σάββατο με βροχές και «βουτιά» της θερμοκρασίας

Καιρός Χτες
Έως και το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος, αλλά από το βράδυ της ίδιας ημέρας και έως το Μεγάλο Σάββατο θα χαλάσει

Σάλος σε σούπερ μάρκετ: Απέλυσαν υπάλληλο που πήγε να σταματήσει κλέφτη

Ελλάδα Χτες
Ο ίδιος περιέγραψε την εξέλιξη ως «σοκαριστική»