E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εφορία: Δηλώθηκαν 14,4 δισ. περισσότερα αλλά 1 στους 2 Έλληνες ζει με κάτω από 10.000 ευρώ

Τι αποκαλύπτουν οι φορολογικές δηλώσεις του 2024 - Τεκμήρια και e-αποδείξεις φούσκωσαν το φόρο κατά 2,2 δισεκατομμύρια - Ένας στους πέντε πλήρωσε φόρο για εισόδημα που δεν δήλωσε

Δημοσίευση 24/4/2025 | 07:25

Εφορία: Δηλώθηκαν 14,4 δισ. περισσότερα αλλά 1 στους 2 Έλληνες ζει με κάτω από 10.000 ευρώ

Εντυπωσιακή αύξηση 14,4 δισ. ευρώ στα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα έδειξαν οι περσινές φορολογικές δηλώσεις, με το άθροισμα να εκτοξεύεται στα 106,07 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αποδίδεται τόσο στη βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων όσο και στην επιβολή του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που άλλαξε ριζικά την εικόνα των εισοδημάτων στην αγορά.

Η αύξηση των εισοδημάτων αποτυπώθηκε άμεσα και στο συνολικό ποσό φόρων που βεβαιώθηκε, το οποίο έφτασε τα 12,27 δισ. ευρώ. Σε σχέση με πέρυσι, η επιβάρυνση ήταν αυξημένη κατά 2,22 δισ. ευρω κάτι που σημαίνει ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες έβαλαν -και παλι- βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Την ίδια ώρα πάντως, σχεδόν οι μισοί Έλληνες, συγκεκριμένα το 47% των φυσικών προσώπων, δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, ενώ 831.053 φορολογούμενοι εμφανίστηκαν με μηδενικό εισόδημα, αριθμός αυξημένος κατά 50.144 σε σχέση με πέρυσι. Στον αντίποδα, 3.371 νοικοκυριά δήλωσαν εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ, με 1.499 εξ αυτών να εμφανίζονται με εισοδήματα που ξεπερνούν τις 900.000 ευρώ, αποτυπώνοντας και φέτος τις στρεβλώσεις του συστήματος και το άνοιγμα της «φορολογικής ψαλίδας».

Τα τεκμήρια αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο φορολογικό βραχνά για 1.288.038 φορολογούμενους, οι οποίοι φορολογήθηκαν για εισοδήματα υψηλότερα από τα δηλωθέντα κατά 4,17 δισ. ευρώ. Στην πράξη, σχεδόν 1 στους 5 έπεσε στην παγίδα των τεκμηρίων και πλήρωσε έξτρα φόρους, με τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους εισοδηματίες να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, το 56% φορολογήθηκε με βάση τα τεκμήρια, πληρώνοντας επιπλέον 470 εκατ. ευρώ σε φόρους, ενώ το 44% που κρίθηκε με βάση τα πραγματικά εισοδήματα εμφάνισε αύξηση κερδών 4.500 ευρώ ανά δήλωση, με το συνολικό άθροισμα να φτάνει τα 1,13 δισ. ευρώ. Χιλιάδες ήταν και οι επαγγελματίες – 4.592 συνολικά – που προσέφυγαν για να αμφισβητήσουν τα τεκμαρτά ποσά μέσω ελέγχου.

Ιδιαίτερα κρίσιμη αποδείχθηκε και η παράμετρος των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Πλήθος φορολογουμένων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό μέσω καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπο με πρόσθετο φόρο ύψους 87,2 εκατ. ευρώ – ποσό αυξημένο κατά 31,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή με το Fuel Pass: Αλλάζει ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων μετά το μπλοκάρισμα

Οικονομία Χτες
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για όλους τους πολίτες έως τέλη Απριλίου

Ιστορική στιγμή: Το Artemis II έφτασε εκεί που δεν κατάφερε το Apollo 13

Tech + Science Χτες
Η αποστολή στη Σελήνη Artemis II ξεπέρασε την μέγιστη απόσταση από τη Γη που πέτυχε το Apollo 13 το 1970

Ένα κυνήγι πασχαλινών αυγών με τραγικό τέλος: Δέντρο καταπλάκωσε μητέρες και παιδιά που συμμετείχαν στο έθιμο – Τρεις νεκροί

Κόσμος Χτες
Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν την πτώση μιας μελιάς ύψους 30 μέτρων

Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ελλάδα Χτες
Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Θρίλερ στην Παιανία: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας με ταινία στο λαιμό μέσα σε χαντάκι

Ελλάδα Χτες
Η αστυνομία προχώρησε σε αυτοψία και συλλογή στοιχείων στο σημείο

Το Ιράν απορρίπτει την εκεχειρία – Θα συνέχιζα τον πόλεμο για το πετρέλαιο, θα βγάζαμε λεφτά, λέει ο Τραμπ

Κόσμος Χτες
«Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί τώρα είναι πολύ πιο λογικοί από τους τρελούς που είχαμε στην πρώτη και τη δεύτερη φάση»

Πέθανε η ηθοποιός Πάρη Λεβέντη

Ελλάδα Χτες
«Μετά από διασταυρώσεις πολλών ημερών ήρθε το θλιβερό νέο», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας

Αερογέφυρα ζωής για 6χρονο κοριτσάκι: Αγώνας δρόμου του ΕΚΑΒ από την Κεφαλονιά στον Αραξο

Ελλάδα Χτες
Το κοριτσάκι θα μεταφερθεί στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, όπου θα συνεχιστεί η εξειδικευμένη αντιμετώπιση της κατάστασής του

Καιρός: «Καλοκαίρι» έως τη Μεγάλη Τετάρτη, «φθινόπωρο» έως το Μεγάλο Σάββατο με βροχές και «βουτιά» της θερμοκρασίας

Καιρός Χτες
Έως και το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος, αλλά από το βράδυ της ίδιας ημέρας και έως το Μεγάλο Σάββατο θα χαλάσει

Σάλος σε σούπερ μάρκετ: Απέλυσαν υπάλληλο που πήγε να σταματήσει κλέφτη

Ελλάδα Χτες
Ο ίδιος περιέγραψε την εξέλιξη ως «σοκαριστική»