E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φόβος και τρόμος μετά τον σεισμό στην Τουρκία – Οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους με σκηνές!

Πανικοβλημένοι πολίτες πήραν τα παιδιά, τα κατοικίδια και τα απολύτως απαραίτητα και άφησαν τα σπίτια τους

Δημοσίευση 23/4/2025 | 18:39

Φόβος και τρόμος μετά τον σεισμό στην Τουρκία – Οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους με σκηνές!

Διαδοχικοί σεισμοί πλήττουν την Κωνσταντινούπολη από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, με τη μεγαλύτερη έως τώρα δόνηση, να φτάνει τα 6,2 Ρίχτερ.

Πλήθη κόσμου συγκεντρώνονται στον δρόμο, σε πάρκα με τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα τους. Άλλοι βρίσκονται στο έδαφος, ενώ άλλοι κάνουν τηλεφωνήματα πανικοβλημένοι, ενώ πολλοί έχουν στήσει σκηνές για την παραμονή τους μακριά από τα σπίτια τους, φοβούμενοι ότι θα κινδυνεύσουν εάν ακολουθήσει ακόμη μεγαλύτερος σεισμός.

«Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν η πιο τρομακτική εμπειρία που είχαμε με τον πατέρα μου -ο οποίος έχει περιορισμένη κινητικότητα εδώ και πολύ καιρό», περιγράφει κάτοικος της Κωνσταντινούπολης στο BBC. «Όλοι στο κτίριό μας έτρεξαν προς τα έξω. Ενώ ακόμα προσπαθούσαμε να επεξεργαστούμε τι είχε συμβεί, αισθανθήκαμε άλλη μια δόνηση. Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν - άρπαζαν τα κατοικίδιά τους, κρατούσαν τα παιδιά τους, βοηθούσαν τους ηλικιωμένους. Η Κωνσταντινούπολη είναι τεράστια και οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα λένε ότι υπάρχουν πολύ λίγοι ασφαλείς ανοιχτοί χώροι για να καταφύγουν κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής. Κάποιος ρώτησε: "Τι θα κάνουμε αν γίνει ακόμη μεγαλύτερος σεισμός; Πού θα πάμε;". "Μάλλον δεν θα πρέπει να επιστρέψω απόψε. Αλλά τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνω;", είπε κάποιος άλλος»

Μέχρι ώρας, οι αρχές δεν έχουν αναφέρει θύματα. Περιορίζονται στις εκκλήσεις προς τον κόσμο, να μην πλησιάζει σε κτίρια που μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές.

«Τουλάχιστον 151 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί αφού πήδηξαν από ψηλά σημεία λόγω του πανικού που προκάλεσαν οι σεισμοί», αναφέρει το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Σε ανάρτησή του στο Χ, προσθέτει ότι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι και δεν έχουν καταρρεύσει κτίρια κατοικιών. Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης κατέρρευσε, αλλά δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ή τραυματισμοί. «Η παροχή ενέργειας και φυσικού αερίου, το πόσιμο νερό και οι υποδομές αποχέτευσης δεν έχουν επηρεαστεί», προσθέτει.

Οι σεισμοί σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη και Ραιδεστό, στα ανοιχτά της Σηλυβρίας. Άλλος σεισμός είχε δώσει μία πρόγευση μισή ώρα νωρίτερα. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,9 Ρίχτερ και σημειώθηκε επίσης στη θάλασσα του Μαρμαρά, στην ενδιάμεση απόσταση μεταξύ Ραιδεστού και Κωνσταντινούπολης. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD) ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 6,9 χιλιόμετρα. Από την πλευρά του το Καντίλι έδωσε τον σεισμό στα 4 Ρίχτερ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δήλωσε: «Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε στη Σηλυβρία, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη. Όσον αφορά τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες, η AFAD και όλες οι ομάδες των αρμόδιων φορέων μας έχουν ξεκινήσει επιτόπιες σαρώσεις. Εύχομαι στους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό να γίνουν σύντομα καλά. Είθε ο Αλλάχ να προστατεύει τη χώρα και το έθνος μας από καταστροφές».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται μετά τους σεισμούς που έγιναν αισθητοί στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν δήλωσε: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Μεταφέρω τις ευχές μου για περαστικά στους πολίτες μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαϊδάρι: Η 13χρονη «έφυγε» από τη ζωή 4‑5 φορές μέσα στο χειρουργείο και την επανέφεραν

Ελλάδα Χτες
Η 13χρονη που έπεσε από τον πρώτο όροφο Γυμνασίου στο Χαϊδάρι υποβλήθηκε σε εξαιρετικά δύσκολο χειρουργείο διάρκειας τεσσάρων ωρών

Καιρός: Ολική μεταβολή από το βράδυ της Τρίτης ‑ Σε ποιες περιοχές θα βρέξει τα επόμενα 24ωρα

Καιρός Χτες
Φθινόπωρο θα θυμίζει το σκηνικό του καιρού τα επόμενα 24ωρα - Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Βίντεο: Οδηγούσε ανάποδα για 6,5 χιλιόμετρα στην Ιόνια Οδό – «Μπερδεύτηκα», είπε στους αστυνομικούς

Κόσμος Χτες
Ο οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα της Ιόνιας Οδού και διέσχισε 6,5 χιλιόμετρα

Κεφαλονιά: «Σας παρακαλώ μιλήστε ‑ Υποπτεύομαι τους πάντες», λέει η αδελφή της 19χρονης

Ελλάδα Χτες
Ανοιχτά ερωτήματα για τον θάνατο της 19χρονης Μυρτούς - Έκκληση της οικογένειας για αποκαλύψεις

Φρίκη με την δολοφονία 17χρονης influencer ‑ Εντοπίστηκε αποκεφαλισμένη

Ελλάδα Χτες
Το θύμα εντοπίστηκε ελαφρώς αποκεφαλισμένη με ίχνη κακοποίησης στο πρόσωπο, σύμφωνα με την Αστυνομία της Ονδούρας

Πανεπιστημιούπολη: Έκαψαν αυτοκίνητο πραγματογνώμονα της τραγωδίας των Τεμπών

Ελλάδα Χτες
Aυτοκίνητο που τυλίχθηκε στις φλόγες το μεσημέρι της Δευτέρας εντός της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου ανήκει στον καθηγητή του ΕΜΠ και πραγματογνώμονα για την τραγωδία στα Τέμπη

Χαϊδάρι: Ολοκληρώθηκε το χειρουργείο της 13χρονης

Ελλάδα Χτες
Η 13χρονη μαθήτρια της Α` Γυμνασίου νοσηλεύεται στο «Παίδων» σε σοβαρή κατάσταση, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών, δεν φαίνεται να κινδυνεύει η ζωή της

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε πάρκο στη Βόρεια Καρολίνα ‑ Tουλάχιστον 2 νεκροί

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα θύματα από το περιστατικό είναι πολλά

Τι ισχυρίζεται ο 66χρονος που έστειλε χρήματα στη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ

Ελλάδα Χτες
Η πρώτη γνωριμία και η τελευταία βιντεοκλήση που έκλεισε «απότομα»