E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φόβος και τρόμος μετά τον σεισμό στην Τουρκία – Οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους με σκηνές!

Πανικοβλημένοι πολίτες πήραν τα παιδιά, τα κατοικίδια και τα απολύτως απαραίτητα και άφησαν τα σπίτια τους

Δημοσίευση 23/4/2025 | 18:39

Φόβος και τρόμος μετά τον σεισμό στην Τουρκία – Οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους με σκηνές!

Διαδοχικοί σεισμοί πλήττουν την Κωνσταντινούπολη από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, με τη μεγαλύτερη έως τώρα δόνηση, να φτάνει τα 6,2 Ρίχτερ.

Πλήθη κόσμου συγκεντρώνονται στον δρόμο, σε πάρκα με τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα τους. Άλλοι βρίσκονται στο έδαφος, ενώ άλλοι κάνουν τηλεφωνήματα πανικοβλημένοι, ενώ πολλοί έχουν στήσει σκηνές για την παραμονή τους μακριά από τα σπίτια τους, φοβούμενοι ότι θα κινδυνεύσουν εάν ακολουθήσει ακόμη μεγαλύτερος σεισμός.

«Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν η πιο τρομακτική εμπειρία που είχαμε με τον πατέρα μου -ο οποίος έχει περιορισμένη κινητικότητα εδώ και πολύ καιρό», περιγράφει κάτοικος της Κωνσταντινούπολης στο BBC. «Όλοι στο κτίριό μας έτρεξαν προς τα έξω. Ενώ ακόμα προσπαθούσαμε να επεξεργαστούμε τι είχε συμβεί, αισθανθήκαμε άλλη μια δόνηση. Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν - άρπαζαν τα κατοικίδιά τους, κρατούσαν τα παιδιά τους, βοηθούσαν τους ηλικιωμένους. Η Κωνσταντινούπολη είναι τεράστια και οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα λένε ότι υπάρχουν πολύ λίγοι ασφαλείς ανοιχτοί χώροι για να καταφύγουν κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής. Κάποιος ρώτησε: "Τι θα κάνουμε αν γίνει ακόμη μεγαλύτερος σεισμός; Πού θα πάμε;". "Μάλλον δεν θα πρέπει να επιστρέψω απόψε. Αλλά τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνω;", είπε κάποιος άλλος»

Μέχρι ώρας, οι αρχές δεν έχουν αναφέρει θύματα. Περιορίζονται στις εκκλήσεις προς τον κόσμο, να μην πλησιάζει σε κτίρια που μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές.

«Τουλάχιστον 151 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί αφού πήδηξαν από ψηλά σημεία λόγω του πανικού που προκάλεσαν οι σεισμοί», αναφέρει το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Σε ανάρτησή του στο Χ, προσθέτει ότι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι και δεν έχουν καταρρεύσει κτίρια κατοικιών. Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης κατέρρευσε, αλλά δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ή τραυματισμοί. «Η παροχή ενέργειας και φυσικού αερίου, το πόσιμο νερό και οι υποδομές αποχέτευσης δεν έχουν επηρεαστεί», προσθέτει.

Οι σεισμοί σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη και Ραιδεστό, στα ανοιχτά της Σηλυβρίας. Άλλος σεισμός είχε δώσει μία πρόγευση μισή ώρα νωρίτερα. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,9 Ρίχτερ και σημειώθηκε επίσης στη θάλασσα του Μαρμαρά, στην ενδιάμεση απόσταση μεταξύ Ραιδεστού και Κωνσταντινούπολης. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD) ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 6,9 χιλιόμετρα. Από την πλευρά του το Καντίλι έδωσε τον σεισμό στα 4 Ρίχτερ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δήλωσε: «Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε στη Σηλυβρία, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη. Όσον αφορά τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες, η AFAD και όλες οι ομάδες των αρμόδιων φορέων μας έχουν ξεκινήσει επιτόπιες σαρώσεις. Εύχομαι στους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό να γίνουν σύντομα καλά. Είθε ο Αλλάχ να προστατεύει τη χώρα και το έθνος μας από καταστροφές».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται μετά τους σεισμούς που έγιναν αισθητοί στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν δήλωσε: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Μεταφέρω τις ευχές μου για περαστικά στους πολίτες μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκία: Έκρηξη στο δικαστικό μέγαρο της Σανλιούρφα ‑ Αναφορές για τραυματίες

Κόσμος 25.11.2025
Αγνωστη η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη

Μπριζίτ Μπαρντό: Ξανά στο νοσοκομείο ‑ Νέο επεισόδιο της ασθένειας που αντιμετωπίζει

Κόσμος 25.11.2025
Η 91χρονη σταρ του γαλλικού σινεμά είχε νοσηλευτεί ξανά πριν από έναν μήνα

Συγκλονιστικό βίντεο για τις γυvαικoκτovίες: Θύματα «ζωντανεύουν» μέσω AI

Ελλάδα 25.11.2025
Με αφορμή τη 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Οργανισμός “Γίνε Ανθρωπος” δίνει μέσω AI φωνή στις ιστορίες γυναικών που δολοφονήθηκαν

Αυτό είναι το νέο άρμα των Τούρκων: Οι γείτονες ενισχύουν το οπλοστάσιό τους με τα πρώτα τεθωρακισμένα άρματα Altay T1

Κόσμος 25.11.2025
Τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία ισχύος στην περιοχή και ποιο είναι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

«Το λιγουρεύεσαι;»: Η ανάρτηση Τσίπρα με την αφιέρωση του βιβλίου του στον Αδωνι Γεωργιάδη

Πολιτική 25.11.2025
«Βαθύτατες ευχαριστίες για τη δωρεάν διαφήμιση» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας

Κίνα: Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στην ιστορία της χώρας

Κόσμος 25.11.2025
Στους 1.444 τόνους τα εκτιμώμενα αποθέματα

Οικογένεια ληστών που έκλεψε πάνω από 1,2 εκατ. καλείται να επιστρέψει μόλις 1 λίρα από τις κλοπές της

Κόσμος 25.11.2025
Είχαν κλέψει και τον επιθετικό της Λίβερπουλ, Αλεξάντερ Ίσακ

Στέφανος Ντούσκος: «Έτρωγα παγάκια επειδή πεινούσα, ζω εσώκλειστος 300 ημέρες τον χρόνο στο κωπηλατοδρόμιο»

Αθλητικά Νέα 25.11.2025
Ο Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, περιγράφει την απαιτητική καθημερινότητά του στο κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά και θυμάται τη στιγμή που «είπα `τέλος, δεν μπορώ να το κάνω άλλο`»