E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φόβος και τρόμος μετά τον σεισμό στην Τουρκία – Οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους με σκηνές!

Πανικοβλημένοι πολίτες πήραν τα παιδιά, τα κατοικίδια και τα απολύτως απαραίτητα και άφησαν τα σπίτια τους

Δημοσίευση 23/4/2025 | 18:39

Φόβος και τρόμος μετά τον σεισμό στην Τουρκία – Οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους με σκηνές!

Διαδοχικοί σεισμοί πλήττουν την Κωνσταντινούπολη από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, με τη μεγαλύτερη έως τώρα δόνηση, να φτάνει τα 6,2 Ρίχτερ.

Πλήθη κόσμου συγκεντρώνονται στον δρόμο, σε πάρκα με τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα τους. Άλλοι βρίσκονται στο έδαφος, ενώ άλλοι κάνουν τηλεφωνήματα πανικοβλημένοι, ενώ πολλοί έχουν στήσει σκηνές για την παραμονή τους μακριά από τα σπίτια τους, φοβούμενοι ότι θα κινδυνεύσουν εάν ακολουθήσει ακόμη μεγαλύτερος σεισμός.

«Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν η πιο τρομακτική εμπειρία που είχαμε με τον πατέρα μου -ο οποίος έχει περιορισμένη κινητικότητα εδώ και πολύ καιρό», περιγράφει κάτοικος της Κωνσταντινούπολης στο BBC. «Όλοι στο κτίριό μας έτρεξαν προς τα έξω. Ενώ ακόμα προσπαθούσαμε να επεξεργαστούμε τι είχε συμβεί, αισθανθήκαμε άλλη μια δόνηση. Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν - άρπαζαν τα κατοικίδιά τους, κρατούσαν τα παιδιά τους, βοηθούσαν τους ηλικιωμένους. Η Κωνσταντινούπολη είναι τεράστια και οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα λένε ότι υπάρχουν πολύ λίγοι ασφαλείς ανοιχτοί χώροι για να καταφύγουν κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής. Κάποιος ρώτησε: "Τι θα κάνουμε αν γίνει ακόμη μεγαλύτερος σεισμός; Πού θα πάμε;". "Μάλλον δεν θα πρέπει να επιστρέψω απόψε. Αλλά τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνω;", είπε κάποιος άλλος»

Μέχρι ώρας, οι αρχές δεν έχουν αναφέρει θύματα. Περιορίζονται στις εκκλήσεις προς τον κόσμο, να μην πλησιάζει σε κτίρια που μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές.

«Τουλάχιστον 151 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί αφού πήδηξαν από ψηλά σημεία λόγω του πανικού που προκάλεσαν οι σεισμοί», αναφέρει το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Σε ανάρτησή του στο Χ, προσθέτει ότι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι και δεν έχουν καταρρεύσει κτίρια κατοικιών. Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης κατέρρευσε, αλλά δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ή τραυματισμοί. «Η παροχή ενέργειας και φυσικού αερίου, το πόσιμο νερό και οι υποδομές αποχέτευσης δεν έχουν επηρεαστεί», προσθέτει.

Οι σεισμοί σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη και Ραιδεστό, στα ανοιχτά της Σηλυβρίας. Άλλος σεισμός είχε δώσει μία πρόγευση μισή ώρα νωρίτερα. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,9 Ρίχτερ και σημειώθηκε επίσης στη θάλασσα του Μαρμαρά, στην ενδιάμεση απόσταση μεταξύ Ραιδεστού και Κωνσταντινούπολης. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD) ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 6,9 χιλιόμετρα. Από την πλευρά του το Καντίλι έδωσε τον σεισμό στα 4 Ρίχτερ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δήλωσε: «Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε στη Σηλυβρία, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη. Όσον αφορά τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες, η AFAD και όλες οι ομάδες των αρμόδιων φορέων μας έχουν ξεκινήσει επιτόπιες σαρώσεις. Εύχομαι στους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό να γίνουν σύντομα καλά. Είθε ο Αλλάχ να προστατεύει τη χώρα και το έθνος μας από καταστροφές».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται μετά τους σεισμούς που έγιναν αισθητοί στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν δήλωσε: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Μεταφέρω τις ευχές μου για περαστικά στους πολίτες μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Γερμανία λανσάρει καύσιμο που αποτελείται κατά 95% από μη ορυκτές πρώτες ύλες

Κόσμος 03.07.2025
Πριν από λίγες ημέρες ένα πρατήριο καυσίμων κοντά στη Βρέμη της αλυσίδας Classic έγινε το πρώτο στην Ευρώπη που διένειμε το Klima Benzin 95

Γαλλία: Ελεγχόμενες βουτιές στον Σηκουάνα

Κόσμος 03.07.2025
Μπάνια στον Σπρέε ζητούν οι Βερολινέζοι

Έρχονται αυτόματα πρόστιμα από την ΑΑΔΕ ‑ Τι αλλάζει

Οικονομία 03.07.2025
Ειδοποιητήρια σε real time μέσω myAADE και email - Έως 500 ευρώ τα πρόστιμα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

Βίντεο: Ασυνήθιστο κύμα ψύχους σαρώνει την Αργεντινή

Κόσμος 03.07.2025
Παραλίες στον Ατλαντικό, όπως η Μιραμάρ καλύφθηκαν από χιόνι - Tα θερμόμετρα χθες στο Μπουένος Αιρες έδειχναν –19° Κελσίου

Τρόμος σε πτήση στην Ιαπωνία: Boeing έκανε βίαιη κάθοδο 25.000 ποδών

Κόσμος 03.07.2025
Επιβάτες έχασαν τις αισθήσεις τους, άλλοι έγραφαν τις διαθήκες τους

«Μη με μπλέξεις, φεύγω εγώ»: Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και εγκατέλειψε δικυκλιστή στη Λαμία

Ελλάδα Χτες
Η Τροχαία διερευνά τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Λασίθι, απειλούνται σπίτια και ξενοδοχεία

Κόσμος Χτες
Έρευνες για εμπρησμό στη Χαλκιδική

Νέος μεγαλομέτοχος του Αρη και επίσημα ο Ρίτσαρντ Σιάο: Πάρτι στο Nick Galis Hall από τους οπαδούς

Αθλητικά Νέα Χτες
Εγκρίθηκε ομόφωνα η μεταβίβαση των μετοχών

Προσγείωση θρίλερ για αεροσκάφος στη Μαδέρα: Αναπηδούσε λόγω των σφοδρών ανέμων

Κόσμος Χτες
Πολλοί χαρακτηρίζουν το αεροδρόμιο της Μαδέρα ως ένα από τα πιο επικίνδυνα στην Ευρώπη