E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Ο Υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ κλιμακώνει τη μάχη του κατά της επεξεργασμένης διατροφής, χαρακτηρίζοντας τη ζάχαρη «δηλητήριο» και ανακοινώνοντας συμφωνία για την αφαίρεση συνθετικών χρωστικών έως το 2026

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/4/2025 | 14:03

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, εντείνει τη σύγκρουσή του με τη βιομηχανία τροφίμων, δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου πως «η ζάχαρη είναι δηλητήριο» και καλώντας για ριζικές αλλαγές στα προϊόντα που καταναλώνουν οι Αμερικανοί.

Κατά την παρουσίαση, ο κ. Κένεντι αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε άτυπη συμφωνία με μεγάλους παραγωγούς τροφίμων ώστε να αποσύρουν τα πετρελαιοειδή χρώματα από τα προϊόντα τους έως το 2026. Αν και καμία εταιρεία δεν παρέστη στο γεγονός ούτε επιβεβαίωσε δημόσια τη συμφωνία, αρκετές έχουν ήδη έρθει σε επαφή με την υπηρεσία του για καθοδήγηση.

Μέχρι στιγμής, μόνο ο Σύνδεσμος Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να απομακρύνει τις τεχνητές χρωστικές από γάλα, τυρί και γιαούρτι που προορίζονται για τα σχολικά γεύματα.

«Σε τέσσερα χρόνια από τώρα, τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα θα έχουν εξαφανιστεί από την αγορά ή θα φέρουν ειδική σήμανση», δήλωσε ο Κένεντι.

Ο Κένεντι κατηγόρησε ανοιχτά τις ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες για «υπερβολική προώθηση της ζάχαρης», υποστηρίζοντας ότι εθίζει τα παιδιά, αλλοιώνει τις γευστικές τους προτιμήσεις και προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθειες.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συστήνει η προστιθέμενη ζάχαρη να μην ξεπερνά το 10% των ημερήσιων θερμίδων.

Παρόλο που η εκστρατεία του Κένεντι για την υγιεινή διατροφή έχει κερδίσει την υποστήριξη του κοινού, έχει προκαλέσει αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο, κυρίως λόγω περικοπών σε ερευνητικά κονδύλια και απολύσεων σε οργανισμούς όπως ο FDA και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).

Ο επικεφαλής διατροφολόγος των NIH, Kevin Hall, παραιτήθηκε πρόσφατα, δηλώνοντας ότι «λογοκρίθηκε», ενώ ο Jim Jones, επικεφαλής του τμήματος τροφίμων στον FDA, εγκατέλειψε τον οργανισμό λόγω «αδιάκριτων απολύσεων» που καθιστούν άσκοπη τη δουλειά του.

Ο Κένεντι εμφανίστηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας με μέλη του κινήματος «Make America Healthy Again» (MAHA Moms), καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους:

  • Τον Dr. Marty Makary (Επικεφαλής FDA)
  • Τον Dr. Jay Bhattacharya (Διευθυντής των NIH)
  • Τον Κυβερνήτη της Δυτικής Βιρτζίνια, ο οποίος υπέγραψε νόμο απαγόρευσης τεχνητών χρωμάτων σε τρόφιμα

Ο Dr. Makary τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με τις εταιρείες τροφίμων: «Με το μέλι πιάνεις περισσότερες μέλισσες. Θέλουμε να ξεκινήσουμε φιλικά, χωρίς να χρειαστούν νομοθετικές παρεμβάσεις», είπε.

Με πληροφορίες από New York Times

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων

Ελλάδα 14.12.2025
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο θα καταπέσει

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Κόσμος Χτες
Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.

Το Reddit μήνυσε την Αυστραλία για την απαγόρευση των social media στους κάτω των 16

Κόσμος Χτες
Το Reddit κατέθεσε αγωγή εναντίον της Αυστραλίας χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση των social media παρέμβαση στην ελεύθερη πολιτική έκφραση.

Ευβοια: Μεθυσμένη οδηγός μετά από τρελή πορεία συγκρούστηκε με σταθμευμένα οχήματα

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο του Μαρμαρίου

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών για τον πρωθυπουργό: Ενισχύουν τα μπλόκα τους

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες έχουν μία σειρά αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό και μόνο εάν υπάρξουν απαντήσεις σε αυτά, θα πάνε σε διάλογο μαζί του.

Μερτς: «Αν ο Πούτιν κατακτούσε την Ουκρανία, θα έβαζε στο στόχαστρο την ΕΕ»

Κόσμος Χτες
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «πραγματική τεκτονική μετατόπιση των πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας».

Θεσσαλονίκη: Δίχρονο παιδί περιπλανιόταν μόνο στους δρόμους – Συνελήφθη ο θείος που το άφησε μόνο

Ελλάδα Χτες
Στη Θεσσαλονίκη, περαστικοί βρήκαν ένα ανήλικο παιδί να περιπλανιέται μόνο του στους δρόμους, προκαλώντας σοκ με το αδιανόητο περιστατικό

Η τεταμένη στιγμή ανάμεσα στον Τζέικομπ Ελόρντι και φωτογράφο: Μου το κάνετε πραγματικά πολύ δύσκολο να ζήσω

Αθλητικά Νέα Χτες
«Τζέικομπ, σε αγαπάμε», είπε παπαράτσι στον ηθοποιό με εκείνον να απαντά «Εγώ δεν σας αγαπώ»

Αποκάλυψη BBC για τα «μωρά των Βίκινγκ»: Βιομηχανία 2 δισ. δολαρίων πίσω από τον Δανό δότη σπέρματος

Κόσμος Χτες
Πώς εξηγείται η δημοφιλία του δανέζικου ή λεγόμενου «σπέρματος των Βίκινγκ» και χρειάζεται τελικά αυστηρότερος έλεγχος του κλάδου, αναρωτιέται το BBC

Αγρια επεισόδια στην Ινδία: Οπαδοί τα έκαναν γης μαδιάμ επειδή ο Μέσι εμφανίστηκε μόνο για λίγα λεπτά

Κόσμος Χτες
Καταγγέλλουν ότι είχαν πληρώσει έναν μισθό για να δουν τον Αργεντίνο σταρ που έμεινε μόνο για 20 λεπτά στο γήπεδο