E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Ο Υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ κλιμακώνει τη μάχη του κατά της επεξεργασμένης διατροφής, χαρακτηρίζοντας τη ζάχαρη «δηλητήριο» και ανακοινώνοντας συμφωνία για την αφαίρεση συνθετικών χρωστικών έως το 2026

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/4/2025 | 14:03

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, εντείνει τη σύγκρουσή του με τη βιομηχανία τροφίμων, δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου πως «η ζάχαρη είναι δηλητήριο» και καλώντας για ριζικές αλλαγές στα προϊόντα που καταναλώνουν οι Αμερικανοί.

Κατά την παρουσίαση, ο κ. Κένεντι αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε άτυπη συμφωνία με μεγάλους παραγωγούς τροφίμων ώστε να αποσύρουν τα πετρελαιοειδή χρώματα από τα προϊόντα τους έως το 2026. Αν και καμία εταιρεία δεν παρέστη στο γεγονός ούτε επιβεβαίωσε δημόσια τη συμφωνία, αρκετές έχουν ήδη έρθει σε επαφή με την υπηρεσία του για καθοδήγηση.

Μέχρι στιγμής, μόνο ο Σύνδεσμος Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να απομακρύνει τις τεχνητές χρωστικές από γάλα, τυρί και γιαούρτι που προορίζονται για τα σχολικά γεύματα.

«Σε τέσσερα χρόνια από τώρα, τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα θα έχουν εξαφανιστεί από την αγορά ή θα φέρουν ειδική σήμανση», δήλωσε ο Κένεντι.

Ο Κένεντι κατηγόρησε ανοιχτά τις ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες για «υπερβολική προώθηση της ζάχαρης», υποστηρίζοντας ότι εθίζει τα παιδιά, αλλοιώνει τις γευστικές τους προτιμήσεις και προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθειες.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συστήνει η προστιθέμενη ζάχαρη να μην ξεπερνά το 10% των ημερήσιων θερμίδων.

Παρόλο που η εκστρατεία του Κένεντι για την υγιεινή διατροφή έχει κερδίσει την υποστήριξη του κοινού, έχει προκαλέσει αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο, κυρίως λόγω περικοπών σε ερευνητικά κονδύλια και απολύσεων σε οργανισμούς όπως ο FDA και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).

Ο επικεφαλής διατροφολόγος των NIH, Kevin Hall, παραιτήθηκε πρόσφατα, δηλώνοντας ότι «λογοκρίθηκε», ενώ ο Jim Jones, επικεφαλής του τμήματος τροφίμων στον FDA, εγκατέλειψε τον οργανισμό λόγω «αδιάκριτων απολύσεων» που καθιστούν άσκοπη τη δουλειά του.

Ο Κένεντι εμφανίστηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας με μέλη του κινήματος «Make America Healthy Again» (MAHA Moms), καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους:

  • Τον Dr. Marty Makary (Επικεφαλής FDA)
  • Τον Dr. Jay Bhattacharya (Διευθυντής των NIH)
  • Τον Κυβερνήτη της Δυτικής Βιρτζίνια, ο οποίος υπέγραψε νόμο απαγόρευσης τεχνητών χρωμάτων σε τρόφιμα

Ο Dr. Makary τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με τις εταιρείες τροφίμων: «Με το μέλι πιάνεις περισσότερες μέλισσες. Θέλουμε να ξεκινήσουμε φιλικά, χωρίς να χρειαστούν νομοθετικές παρεμβάσεις», είπε.

Με πληροφορίες από New York Times

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Εντοπίστηκε ο ενοικιαστής της 45χρονης που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Εντοπίστηκε μετά από έρευνες ο ένοικος του σπιτιού της Σταυρούλας Λεβεντάκη, η οποία αγνοείται από τις 30 Μαΐου. Συνελήφθη για ναρκωτικά.

Σύγκρουση τρένων στη Βρετανία: Τι συνέβη κοντά στο Μπέντφορντ και πόσοι τραυματίστηκαν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο τρένα της East Midlands Railway συγκρούστηκαν νότια του Μπέντφορντ, με πέντε ελικόπτερα αεροδιακομιδής και δεκάδες οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Τραγωδία στα Χανιά: 17χρονος Βρετανός πνίγηκε στον Κλαδισό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού 17χρονου Βρετανού στην παραλία του Κλαδισού στα Χανιά

Η στιγμή του Μουντιάλ: Ο προπονητής της Ιαπωνίας ζήτησε και έβγαλε σέλφι με τον Χάρι Κέιν, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Χατζίμε Μοριγιάσου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν συνάντησε τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία ‑ Ξεκινά σήμερα

Κόσμος Χτες
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος