E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Γερμανία εμποδίζει την πώληση 36 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία

Σύμφωνα με διαρροές από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης το Βερολίνο επικρίνει έντονα τον Ερντογάν - Πώς εμπλέκεται το ζήτημα Ιμάμογλου

Δημοσίευση 18/4/2025 | 16:39

Η Γερμανία εμποδίζει την πώληση 36 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία

Μπλόκο στην πώληση 36 μαχητικών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία βάζει η απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που επικαλείται πληροφορίες που έχουν γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στην απερχόμενη κυβέρνηση του Βερολίνου, ο σημαντικότερος λόγος για το φρένο στην πώληση των Eurofighter στην Άγκυρα είναι η φυλάκιση τον περασμένο μήνα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και αντιπάλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου με κατηγορίες περί διαφθοράς, που η τουρκική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες».

Σύμφωνα με διαρροές από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης το Βερολίνο επικρίνει έντονα τον Ερντογάν κάνοντας λόγο για «επίθεση στην τουρκική δημοκρατία», που δικαιολογεί το βέτο στην πώληση των Eurofighter, μολονότι είχε σημειωθεί πρόοδος για το θέμα σε εμπιστευτικές συνομιλίες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt το κόμμα του εν αναμονή καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς κλίνει περισσότερο από το SPD υπέρ της έγκρισης της εξαγωγής των μαχητικών στην Άγκυρα, με κύκλους από τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) να υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των κρατών (Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία), που συμμετέχουν με τη Γερμανία στην κοινοπραξία συμπαραγωγής των Eurofighter.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αντιτείνουν ότι ο Μερτς θα πρέπει να διεξάγει συνομιλίες με τον Ερντογάν και να χρησιμοποιήσει το θέμα των Eurofighter ως μοχλό πίεσης για την αποφυλάκιση του Ιμάμογλου.

Ένα γερμανικό βέτο στην εξαγωγή των Eurofighter θα συνιστούσε πλήγμα για τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει επειγόντως την Πολεμική της Αεροπορία. Η Άγκυρα επιδιώκει να ξαναμπεί στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, από το οποίο την είχαν αποκλείσει οι ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών S-400.

Τα 40 Eurofighter, που θέλει να προμηθευτεί η Τουρκία, θα τη βοηθούσαν να κλείσει τρύπες και να εντάξει έναν νέο τύπο μαχητικών στην Πολεμική της Αεροπορία, ενώ συνεχίζει την προσπάθεια ανάπτυξης του εγχώριας παραγωγής Kaan. Τον επόμενο χρόνο η Άγκυρα σκοπεύει να προμηθευτεί από την Βρετανία 20 Eurofighter Typhoon πρώτης γενιάς και αργότερα άλλα 20 υπερύσγρονα Typhoon της τέταρτης παρτίδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δίκη για τα Τέμπη: Απομακρύνθηκε ο Ρούτσι μετά από λιποθυμικό επεισόδιο, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

Ελλάδα 01.04.2026
«Του ασκήθηκε βία από έξι αστυνομικούς», καταγγέλλει η δικηγόρος του, Ζωή Κωνσταντοπούλου

Κακοκαιρία Erminio: Μήνυμα του 112 στην Αττική – “Περιορίστε τις μετακινήσεις έως τα μεσάνυχτα”

Καιρός 01.04.2026
Μήνυμα από το 112 ήχησε στην Αττική, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που φέρνει η κακοκαιρία Erminio

Αγιο Φως: Σήμερα οι αποφάσεις για την άφιξή του – Το «plan b» και το σενάριο να μην γίνει η μεταφορά

Κόσμος 01.04.2026
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι οι τελετές θα πραγματοποιηθούν κανονικά, έστω και υπό αυστηρούς περιορισμούς

«Παρακαλώ σκανάρετε την KitKat σας»: Η εταιρεία έφτιαξε tracker για να βρει τις 413.793 χαμένες σοκολάτες

Κόσμος 01.04.2026
Ενα φορτηγό της εταιρείας με 12 τόνους σοκολάτας κλάπηκε στη διαδρομή από την Ιταλία με προορισμό την Πολωνία

Έκτακτα μέτρα για την κακοκαιρία Erminio: Stop σε εξωτερικές εργασίες και σύσταση για τηλεργασία

Καιρός 01.04.2026
Οι οδηγίες του υπουργείου Εργασίας για ιδιωτικό τομέα εν μέσω ακραίων φαινομένων

Νέο ξέσπασμα από τη Μαρία Καρυστιανού στη δίκη: «Πλήρης απαξίωση, πλήρης έλλειψη σεβασμού»

Ελλάδα 01.04.2026
Σε ένα νέο ξέσπασμα μπροστά στις κάμερες προχώρησε η Μαρία Καρυστιανού, για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης των Τεμπών

Κακοκαιρία «Erminio»: Κόκκινη προειδοποίηση από την ΕΜΥ για την Αττική

Καιρός 01.04.2026
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο

Tinder: Λανσάρει λειτουργία AI που σαρώνει τις φωτογραφίες για να βρει κατάλληλο ταίρι

Tech + Science 01.04.2026
Το Tinder λανσάρει μία νέα καινοτομία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπει να σκανάρει το προφίλ του χρήστη και να του βρίσκει το κατάλληλο ταίρι

Συγκινεί ο πατέρας του Γεράσιμου, του μοναδικού επιζώντα από το πρώτο βαγόνι του τρένου στα Τέμπη

Ελλάδα 01.04.2026
«Τρία χρόνια περιμέναμε αυτή την ημέρα για να δικαιωθούν αυτοί οι 57 που τόσο βίαια έφυγαν αλλά όχι μόνο αυτοί που έφυγαν στον Ουρανό αλλά και ο Γεράσιμος»

Fuel Pass 2026: Ανοίγουν οι αιτήσεις από 6 Απριλίου – Αναλυτικά πως θα γίνουν οι πληρωμές

Ελλάδα 01.04.2026
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr, κατόπιν αυθεντικοποίησης με κωδικούς TAXISnet

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεύτερη δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Ζητείται άρση ασυλίας για 11 βουλευτές

Ελλάδα 01.04.2026
Η έρευνα αφορά φερόμενα κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ