E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Γερμανία εμποδίζει την πώληση 36 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία

Σύμφωνα με διαρροές από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης το Βερολίνο επικρίνει έντονα τον Ερντογάν - Πώς εμπλέκεται το ζήτημα Ιμάμογλου

Δημοσίευση 18/4/2025 | 16:39

Η Γερμανία εμποδίζει την πώληση 36 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία

Μπλόκο στην πώληση 36 μαχητικών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία βάζει η απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που επικαλείται πληροφορίες που έχουν γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στην απερχόμενη κυβέρνηση του Βερολίνου, ο σημαντικότερος λόγος για το φρένο στην πώληση των Eurofighter στην Άγκυρα είναι η φυλάκιση τον περασμένο μήνα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και αντιπάλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου με κατηγορίες περί διαφθοράς, που η τουρκική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες».

Σύμφωνα με διαρροές από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης το Βερολίνο επικρίνει έντονα τον Ερντογάν κάνοντας λόγο για «επίθεση στην τουρκική δημοκρατία», που δικαιολογεί το βέτο στην πώληση των Eurofighter, μολονότι είχε σημειωθεί πρόοδος για το θέμα σε εμπιστευτικές συνομιλίες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt το κόμμα του εν αναμονή καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς κλίνει περισσότερο από το SPD υπέρ της έγκρισης της εξαγωγής των μαχητικών στην Άγκυρα, με κύκλους από τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) να υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των κρατών (Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία), που συμμετέχουν με τη Γερμανία στην κοινοπραξία συμπαραγωγής των Eurofighter.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αντιτείνουν ότι ο Μερτς θα πρέπει να διεξάγει συνομιλίες με τον Ερντογάν και να χρησιμοποιήσει το θέμα των Eurofighter ως μοχλό πίεσης για την αποφυλάκιση του Ιμάμογλου.

Ένα γερμανικό βέτο στην εξαγωγή των Eurofighter θα συνιστούσε πλήγμα για τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει επειγόντως την Πολεμική της Αεροπορία. Η Άγκυρα επιδιώκει να ξαναμπεί στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, από το οποίο την είχαν αποκλείσει οι ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών S-400.

Τα 40 Eurofighter, που θέλει να προμηθευτεί η Τουρκία, θα τη βοηθούσαν να κλείσει τρύπες και να εντάξει έναν νέο τύπο μαχητικών στην Πολεμική της Αεροπορία, ενώ συνεχίζει την προσπάθεια ανάπτυξης του εγχώριας παραγωγής Kaan. Τον επόμενο χρόνο η Άγκυρα σκοπεύει να προμηθευτεί από την Βρετανία 20 Eurofighter Typhoon πρώτης γενιάς και αργότερα άλλα 20 υπερύσγρονα Typhoon της τέταρτης παρτίδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δολοφονία 27χρονης συγκλονίζει το Μεξικό: Πεθερά γάζωσε την νύφη της και είπε στον γιο της «είσαι δικός μου, σε έκλεψε»

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Βίντεο από το περιστατικό δείχνει την πεθερά να ακολουθεί τη νύφη ενώ στη συνέχεια ακούγονται κραυγές

«Τρέμει» η γη στο Λασίθι – Σε λιγότερο από 24 ώρες πάνω από 50 σεισμοί

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Στη φυλακή οι Έλληνες που άνοιξαν σημαία με τον βυζαντινό αετό στην Αγιά Σοφιά

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί στενά την υπόθεση

Πειραματικά σχολεία: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση ‑ Πού θα δείτε τα αποτελέσματα

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Το Σαββατοκύριακο, οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά σχολεία

Δίκη Τέμπη: Ένταση όταν παρουσιάστηκε ανακοίνωση σωματείου αντί για πιστοποιητικό θανάτου

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Αντιδράσεις από τους συγγενείς για την ενέργεια του νομικού συμβούλου - Διεκόπη για λίγο η δίκη

Η Meta κλείνει συμφωνία πολλών δισ. δολαρίων για τη χρήση τσιπ της Amazon σε υπηρεσίες ΑΙ

Tech + Science 24.04.2026
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, δήλωσε πρόσφατα ότι ο τομέας ημιαγωγών της εταιρείας βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση

Κεφαλονιά: «Η γυναίκα μου φταίει που πέθανε η Μυρτώ»

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Ξεσπά ο πατέρας της Μυρτώς για τα κρυφά SMS

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιθεωρητές εργασίας κατέληξαν στο ΑΤ Ομονοίας μετά από καταγγελία

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Έλεγχαν υπόθεση υπαλλήλου της Πλεύσης Ελευθερίας

Αποσύρονται 130 λεωφορεία του ΟΑΣΘ ‑ Τι συνέβη

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Είχαν καλύψει 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα το κάθε ένα!

Θρήνος στην κηδεία της 43χρονης Ελευθερίας Γιακουμάκη

Ελλάδα 24.04.2026
«Μια γυναίκα 43-44 χρονών δεν είχε δικαίωμα να ζήσει; Γιατί; Επειδή χώρισε;»