E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Γερμανία εμποδίζει την πώληση 36 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία

Σύμφωνα με διαρροές από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης το Βερολίνο επικρίνει έντονα τον Ερντογάν - Πώς εμπλέκεται το ζήτημα Ιμάμογλου

Δημοσίευση 18/4/2025 | 16:39

Η Γερμανία εμποδίζει την πώληση 36 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία

Μπλόκο στην πώληση 36 μαχητικών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία βάζει η απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που επικαλείται πληροφορίες που έχουν γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στην απερχόμενη κυβέρνηση του Βερολίνου, ο σημαντικότερος λόγος για το φρένο στην πώληση των Eurofighter στην Άγκυρα είναι η φυλάκιση τον περασμένο μήνα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και αντιπάλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου με κατηγορίες περί διαφθοράς, που η τουρκική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες».

Σύμφωνα με διαρροές από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης το Βερολίνο επικρίνει έντονα τον Ερντογάν κάνοντας λόγο για «επίθεση στην τουρκική δημοκρατία», που δικαιολογεί το βέτο στην πώληση των Eurofighter, μολονότι είχε σημειωθεί πρόοδος για το θέμα σε εμπιστευτικές συνομιλίες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt το κόμμα του εν αναμονή καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς κλίνει περισσότερο από το SPD υπέρ της έγκρισης της εξαγωγής των μαχητικών στην Άγκυρα, με κύκλους από τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) να υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των κρατών (Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία), που συμμετέχουν με τη Γερμανία στην κοινοπραξία συμπαραγωγής των Eurofighter.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αντιτείνουν ότι ο Μερτς θα πρέπει να διεξάγει συνομιλίες με τον Ερντογάν και να χρησιμοποιήσει το θέμα των Eurofighter ως μοχλό πίεσης για την αποφυλάκιση του Ιμάμογλου.

Ένα γερμανικό βέτο στην εξαγωγή των Eurofighter θα συνιστούσε πλήγμα για τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει επειγόντως την Πολεμική της Αεροπορία. Η Άγκυρα επιδιώκει να ξαναμπεί στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, από το οποίο την είχαν αποκλείσει οι ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών S-400.

Τα 40 Eurofighter, που θέλει να προμηθευτεί η Τουρκία, θα τη βοηθούσαν να κλείσει τρύπες και να εντάξει έναν νέο τύπο μαχητικών στην Πολεμική της Αεροπορία, ενώ συνεχίζει την προσπάθεια ανάπτυξης του εγχώριας παραγωγής Kaan. Τον επόμενο χρόνο η Άγκυρα σκοπεύει να προμηθευτεί από την Βρετανία 20 Eurofighter Typhoon πρώτης γενιάς και αργότερα άλλα 20 υπερύσγρονα Typhoon της τέταρτης παρτίδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έλληνες με πατίνια προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο στο Όσλο

Κόσμος Χτες
Απίστευτο περιστατικό στο Όσλο: δύο Έλληνες τουρίστες κινήθηκαν με πατίνια μέσα σε τούνελ, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Γαλλία: Μέτρα επαλήθευσης της ηλικίας των πελατών της θα πρέπει να εφαρμόσει η Shein

Κόσμος Χτες
Η Shein βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου αφού στο διαδικτυακό κατάστημά της διαπιστώθηκε ότι πωλούνταν απαγορευμένα όπλα και ερωτικές κούκλες που έμοιαζαν με παιδιά

Θεσσαλονίκη: Αφησαν τα ανήλικα παιδιά τους να κοιμηθούν στην αυλή ‑ Συνελήφθησαν οι γονείς

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για ένα παιδί 11 χρονών και ένα βρέφος λίγων μηνών

To «trend του Διαβόλου»: Νεκρή φοιτήτρια από το διαδικτυακό challenge του ChatGPT

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με στοιχεία του Harris County Institute of Forensic Sciences, οι αρχές έκριναν τον θάνατό της ως αυτοκτονία, με αιτία «ασφυξία λόγω εκτόπισης οξυγόνου από ήλιο»

Βουλγαρία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς – Απαίτηση για δίκαιες εκλογές

Κόσμος Χτες
Χιλιάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης

Ουρές χιλιομέτρων με αυτοκίνητα σε Λάρισα, Ριτσώνα και Προμαχώνα

Ελλάδα Χτες
Oι αγρότες από το μπλόκο της Χαλκίδας ετοιμάζονται κλείσουν τόσο την υψηλή γέφυρα όσο και την παλαιά γέφυρα

Τέλος τα ενοίκια ‑ μαϊμού των 20 και 30 ευρώ: Πώς θα φακελωθούν τα ακίνητα με τον ΜΙΔΑ

Οικονομία Χτες
Το νέο μητρώο ιδιοκτησίας ακινήτων έρχεται για να `χτυπήσει` τα υποδηλωμένα ενοίκια.

«Έπεσε» το YouTube: Τεράστια προβλήματα για χιλιάδες χρήστες ‑ Το μήνυμα που εμφανίζεται

Κόσμος Χτες
Οι χρήστες βλέπουν το σφάλμα 502 όταν επιχειρούν να μπουν στο Youtube

Φορολοταρία Νοεμβρίου: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Ελλάδα Χτες
Τα χρήματα της φορολοταρίας κυμαίνονται από 1.000 έως 50.000 ευρώ

Βουλή: Εγκρίθηκε με 159 «ναι» η ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Πολιτική Χτες
Η αντιπολίτευση, σύσσωμη, καταψήφισε τη διάταξη

Χτυπήθηκε πετρελαιοφόρο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας νότια της Κρήτης

Ελλάδα Χτες
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε στη Μεσόγειο