E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Γερμανία εμποδίζει την πώληση 36 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία

Σύμφωνα με διαρροές από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης το Βερολίνο επικρίνει έντονα τον Ερντογάν - Πώς εμπλέκεται το ζήτημα Ιμάμογλου

Δημοσίευση 18/4/2025 | 16:39

Η Γερμανία εμποδίζει την πώληση 36 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία

Μπλόκο στην πώληση 36 μαχητικών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία βάζει η απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που επικαλείται πληροφορίες που έχουν γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στην απερχόμενη κυβέρνηση του Βερολίνου, ο σημαντικότερος λόγος για το φρένο στην πώληση των Eurofighter στην Άγκυρα είναι η φυλάκιση τον περασμένο μήνα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και αντιπάλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου με κατηγορίες περί διαφθοράς, που η τουρκική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες».

Σύμφωνα με διαρροές από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης το Βερολίνο επικρίνει έντονα τον Ερντογάν κάνοντας λόγο για «επίθεση στην τουρκική δημοκρατία», που δικαιολογεί το βέτο στην πώληση των Eurofighter, μολονότι είχε σημειωθεί πρόοδος για το θέμα σε εμπιστευτικές συνομιλίες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt το κόμμα του εν αναμονή καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς κλίνει περισσότερο από το SPD υπέρ της έγκρισης της εξαγωγής των μαχητικών στην Άγκυρα, με κύκλους από τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) να υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των κρατών (Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία), που συμμετέχουν με τη Γερμανία στην κοινοπραξία συμπαραγωγής των Eurofighter.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αντιτείνουν ότι ο Μερτς θα πρέπει να διεξάγει συνομιλίες με τον Ερντογάν και να χρησιμοποιήσει το θέμα των Eurofighter ως μοχλό πίεσης για την αποφυλάκιση του Ιμάμογλου.

Ένα γερμανικό βέτο στην εξαγωγή των Eurofighter θα συνιστούσε πλήγμα για τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει επειγόντως την Πολεμική της Αεροπορία. Η Άγκυρα επιδιώκει να ξαναμπεί στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, από το οποίο την είχαν αποκλείσει οι ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών S-400.

Τα 40 Eurofighter, που θέλει να προμηθευτεί η Τουρκία, θα τη βοηθούσαν να κλείσει τρύπες και να εντάξει έναν νέο τύπο μαχητικών στην Πολεμική της Αεροπορία, ενώ συνεχίζει την προσπάθεια ανάπτυξης του εγχώριας παραγωγής Kaan. Τον επόμενο χρόνο η Άγκυρα σκοπεύει να προμηθευτεί από την Βρετανία 20 Eurofighter Typhoon πρώτης γενιάς και αργότερα άλλα 20 υπερύσγρονα Typhoon της τέταρτης παρτίδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας»

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου για την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από Τραμπ

Τραμπ για Ιράν: Έχουμε ήδη κερδίσει, θέλω μεγαλύτερη νίκη

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Οι τιμές των καυσίμων θα πέσουν σαν πέτρα

Χαμός στη Σερβία: Ο Κάλινιτς του Ερυθρού Αστέρα έκανε λαβή ελληνορωμαϊκής σε αντίπαλο

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Ακολούθησε απόλυτο χάος, με τον αγώνα να διακόπτεται για τουλάχιστον δέκα λεπτά, ενώ ο φόργουορντ των «ερυθρόλευκων» ήρθε σε αντιπαράθεση και με άλλους παίκτες

Η πιο κρύα Πρωτομαγιά εδώ και 70 χρόνια στη χώρα ‑ Αφησε... πίσω 1944 και 1987

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Μια ασυνήθιστη Πρωτομαγιά, με βοριάδες, βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας υποδέχθηκαν πολλές περιοχές της χώρας

Με 80.000 κενές θέσεις η σεζόν σε εστίαση, τουρισμό ‑ Σε ποιες χώρες ψάχνουν δουλειά

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Οι αιτήσεις επαναπρόσληψης μέσω των σωματείων ήταν φέτος μειωμένες κατά 25%

Ποιες περιοχές σήμερα θα δουν βροχές και καταιγίδες

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ ανά περιοχή

Αποσύρει ο Τραμπ 5.000 στρατιώτες από τη Γερμανία

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ποιο το κόστος για τις ΗΠΑ

Νέες αποκαλύψεις για τον 89χρονο πιστολέρο: «Πίστευε ότι του έχουν κάνει μάγια»

Ελλάδα 02.05.2026
Αίτηση αποφυλάκισης από τον δικηγόρο του

Ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ: Ο Τραμπ πυροδοτεί ξανά εμπορική κρίση με δασμούς 25%

Οικονομία 02.05.2026
«Θα διατηρήσουμε ανοιχτές τις επιλογές μας για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ», απαντά η Κομισιόν