E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αναστάτωση στην Ευρώπη από την επιβολή δασμών στα φάρμακα

Πώς ο Τραμπ επιχειρεί να μειώσει τις τιμές εντός ΗΠΑ

Δημοσίευση 18/4/2025 | 10:32

Αναστάτωση στην Ευρώπη από την επιβολή δασμών στα φάρμακα
Φωτογραφία από Pixabay

Ενόψει δασμών στις φαρμακευτικές εισαγωγές, φαρμακευτικοί κολοσσοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τολμηρά μέτρα για να μη μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ

Σε αναβρασμό είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες από την επικείμενη επιβολή δασμών και στις φαρμακευτικές εισαγωγές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Φαρμακευτικοί κολοσσοί προειδοποιούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εάν δεν προχωρήσει σε τολμηρά μέτρα, η γηραιά ήπειρος θα χάσει την παραγωγή φαρμάκων και οι εταιρείες θα στραφούν προς τις ΗΠΑ, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή, προωθώντας παράλληλα ενέργειες για τη μείωση των τιμών φαρμάκων.

Περίπου 30 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητούν τη βοήθεια των ευρωπαϊκών αρχών για να παραμείνει η παραγωγή τους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μη μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη προειδοποιήσει την Κομισιόν ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα επιταχύνουν τη στροφή του κλάδου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παραγωγή φαρμάκων.

Οι εταιρείες ζητούν από την ΕΕ, μεταξύ άλλων, να απλοποιήσει τους κανονισμούς για την παραγωγή των φαρμάκων, σημειώνοντας ότι πρέπει επί του παρόντος να διεξάγουν κλινικές δοκιμές για φάρμακα σε πολλές χώρες. Επίσης, εκφράζουν τη διαφωνία τους με την επιβολή τέλους στον κλάδο για την επεξεργασία λυμάτων από μικρορύπους.

«Για μια δεκαετία η καινοτόμος βιομηχανία έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος από την αύξηση των δαπανών που συνδέονται με καινοτόμα φάρμακα», αναφέρεται στην επιστολή.

«Ελπίζουμε να συνεργαστούμε τις επόμενες εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι προτάσεις θα γίνουν πραγματικότητα προς όφελος των ασθενών της Ευρώπης και της οικονομικής ανάπτυξης», προσθέτουν οι εταιρείες.

Η φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ, πάντως, έχει προειδοποιήσει ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα ελλείψεων φαρμάκων και να επιδεινώσουν την πρόσβαση των ασθενών. Ειδικά οι παραγωγοί γενοσήμων φαρμάκων υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση του κόστους μπορεί να αναγκάσει εταιρείες να εγκαταλείψουν την αγορά, καθώς δεν θα είναι εύκολο να απορροφήσουν ή να μετακυλίσουν την οικονομική επιβάρυνση.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να βοηθήσει τις Πολιτείες να εισάγουν φάρμακα από τον Καναδά. Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγα 24ωρα υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που περιγράφει μια σειρά από ενέργειες με σκοπό τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς τις Πολιτείες για την εισαγωγή φαρμάκων από τον Καναδά.

Μια από τις νέες οδηγίες του, ωστόσο, θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων. Προβλέπει συνεργασία της κυβέρνησης Τραμπ με το Κογκρέσο για την αλλαγή νόμου του 2022 με τρόπο που ενδέχεται να αποδυναμώσει το πρόγραμμα διαπραγμάτευσης τιμών του συστήματος Medicare (ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και νεότερα άτομα με αναπηρίες), το οποίο έχει σκοπό να μειώσει τα έξοδα για κοινά ή ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Μια τέτοια αλλαγή ενδέχεται να αυξήσει τα κόστη για την κυβέρνηση, αφού πιθανόν να καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο κάποια φάρμακα γίνονται επιλέξιμα για μείωση τιμών από το Medicare. Ανάλογα με τη διαμόρφωση, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις φαρμακευτικές δαπάνες του Medicare κατά δισεκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με τις δαπάνες σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεξικό: Ανοιξε η γη και κατάπιε φορτηγό – Από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί (βίντεο)

Κόσμος 15.09.2025
Η τρύπα στη μέση του δρόμου «ρούφηξε» το φορτηγό

Σοκ στην Εύβοια: 60χρονος χαράκωσε τη σύζυγό του στο πρόσωπο ‑ Τη βρήκαν αιμόφυρτη οι αστυνομικοί

Ελλάδα 15.09.2025
Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στην Εύβοια το απόγευμα της Κυριακής (14/9)

Ρόδος: Ελεύθερη αφέθηκε η influencer ‑ «Έπαιρνα ναρκωτικά για να παίρνω πιο εύκολα αποφάσεις»

Ελλάδα 15.09.2025
Την πόρτα του ανακριτή πέρασε το μεσημέρι γνωστή influencer, καθώς συνελήφθη στη Ρόδο για διακίνηση «ροζ κοκαΐνης»

Καρυστιανού για την εισαγγελική πρόταση για τα Τέμπη: «Πλέον δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα»

Ελλάδα 15.09.2025
Ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας απέστειλε την πρότασή του για την παραπομπή των 36 κατηγορουμένων στην υπόθεση των Τεμπών, με τη Μαρία Καρυστιανού να καταγγέλλει με ανάρτησή της την “ταχύτατη” διαδικασία

Τέμπη: Κατατέθηκε η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή 36 κατηγορούμενων

Ελλάδα 15.09.2025
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Λάρισας εισηγείται να παραπεμφθούν στο εδώλιο 36 μη πολιτικά πρόσωπα και αυτό που μένει πλέον είναι η σύμφωνη γνώμη του προέδρου εφετών - Πιθανή η έναρξη της δίκης ακόμη και μέσα στο 2025

Τέμπη: Πατέρας θύματος σε απεργία πείνας και δίψας έξω από τη Βουλή

Ελλάδα 15.09.2025
Ζητά απαντήσεις και δικαιοσύνη

Κρήτη: Ημίγυμνος άντρας εισέβαλε σε εκκλησία και προσπάθησε να διαρρήξει το παγκάρι

Ελλάδα 15.09.2025
Μπορεί να μην κατάφερε να κλέψει χρήματα αλλά προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην εκκλησία

«Μου έριξαν γροθιά στον λαιμό»: Ο οδηγός τρόλεϊ περιγράφει τον ξυλοδαρμό του στον Πειραιά

Ελλάδα 15.09.2025
«Δεν μπορούσα να ανοίξω τις πόρτες γιατί είχα μια γιαγιά με ένα Πι»

Συνδεδεμένες με άγνωστα emails οι κάμερες στο σπίτι του Μαζωνάκη

Ελλάδα 15.09.2025
«Θα προσφύγουμε στο ηλεκτρονικό έγκλημα»»

Ιταλία: Δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανή επίθεση από τη Ρωσία, είπε ο υπουργός Αμυνας

Κόσμος 15.09.2025
«Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε έτσι ώστε η χώρα μας να είναι σε θέση να αμυνθεί, αν κάποιος αλλόφρονας αποφασίσει να μας επιτεθεί» είπε ο Γκουίντο Κροζέτο

Βίντεο: Ζευγάρι βουτάει σε κανάλι της Βενετίας, τρώει πρόστιμο και του απαγορεύεται η είσοδος για 48 ώρες

Κόσμος 15.09.2025
Ο 35χρονος άνδρας και η 25χρονη Ρουμάνα σύντροφός του, που ζουν στη Βρετανία, βούτηξαν στο κανάλι και τους εντόπισαν οι γονδολιέρηδες οι οποίοι επικοινώνησαν με την αστυνομία

Χαλκιδική: Λύκος επιτέθηκε σε 5χρονη σε παραλία του Μαρμαρά

Ελλάδα 15.09.2025
Η σωτήρια επέμβαση της μητέρας