E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

World Press Photo: Η «κραυγή» της Γάζας που έγινε Φωτογραφία της Χρονιάς

Μια συγκλονιστική εικόνα ενός νεαρού αγοριού από τη Γάζα που αναρρώνει από τραύματα πολέμο, ανακηρύχθηκε φωτογραφία της Χρονιάς του World Press για το 2025

Δημοσίευση 17/4/2025 | 14:43

World Press Photo: Η «κραυγή» της Γάζας που έγινε Φωτογραφία της Χρονιάς

Ένας έφηβος από τη Γάζα που έχασε και τα δύο του χέρια σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς και αναρρώνει από τα τραύματα πολέμου είναι η φωτογραφία της Χρονιάς του World Press για το 2025. Το πορτρέτο, που τραβήχτηκε από την Παλαιστίνια φωτορεπόρτερ Samar Abu Elouf για τους New York Times, δείχνει τον εννιάχρονο Mahmoud Ajjour, ο οποίος έχασε και τα δύο χέρια του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας τον Μάρτιο του 2024.

Η Abu Elouf, η οποία εγκατέλειψε τη Γάζα στο τέλος του 2023, ζει στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων με τον Mahmoud στη Ντόχα του Κατάρ. Έχει καταγράψει τη ζωή αρκετών τραυματιών από τη Γάζα που κατάφεραν να λάβουν θεραπεία.

«Αυτή είναι μια ήσυχη φωτογραφία που μιλάει δυνατά», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του World Press Photo, Joumana El Zein Khoury. «Αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού, αλλά και ενός ευρύτερου πολέμου που θα έχει αντίκτυπο για γενιές». Δύο φιναλίστ επιλέχθηκαν ως επιλαχόντες μαζί με τη φωτογραφία της χρονιάς.

Οι εικόνες «Night Crossing» του John Moore για το πρακτορείο Getty Images και «Droughts in the Amazon» του Musuk Nolte για την Panos Pictures, Bertha Foundation.

Η πρώτη εντυπωσιακή εικόνα προσφέρει μια δυνατή, οικεία άποψη της ζωής στα σύνορα, αποτυπώνοντας τις σύνθετες πραγματικότητες της μετανάστευσης που συχνά χάνονται στην πολωμένη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κινέζοι μετανάστες προσπαθούν να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια μιας κρύας βροχής μετά τη διέλευση των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού

Και στη δεύτερη ένας νεαρός άνδρας μεταφέρει φαγητό στη μητέρα του στο χωριό Μανακαπούρου του Αμαζονίου - κάποτε προσβάσιμο με βάρκα, τώρα αποκομμένο από την ξηρασία. Περπατάει δύο χιλιόμετρα κατά μήκος μιας ξερής κοίτης ποταμού, μια έντονη υπενθύμιση της επιδεινούμενης κρίσης νερού στην περιοχή. Το θέαμα του ξερού, ερημικού εδάφους στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου υπογραμμίζει την ανησυχητική κλίμακα της ξηρασίας.

Οι φετινοί νικητές αντιπροσωπεύουν τα καλύτερα στιγμιότυπα από ένα σύνολο 59.320 φωτογραφιών από 3.778 δημιουργούς σε 141 χώρες. Οι τρεις κατηγορίες ήταν μεμονωμένες (ατομικές φωτογραφίες), ιστορίες (σειρά 4-10 φωτογραφιών) και μακροπρόθεσμα έργα (24-30 φωτογραφίες με ένα μόνο θέμα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία στον Πειραιά: Βίντεο ντοκουμέντο από την κατάρρευση σκαλωσιάς που καταπλάκωσε διανομέα

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η σκαλωσιά σε πολυκατοικία επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη υπέκυψε στους ισχυρούς ανέμους, παρασύροντας έναν διανομέα που περνούσε από το σημείο.

Ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία: Κατέρριψαν drone και βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη

E-Daily 3.Left 25.07.2026
Η ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε πολλαπλές απειλές, προστατεύοντας κρίσιμες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων.

Νέα απάτη μέσω Viber: Το μήνυμα «Temu» που αδειάζει λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Επιτήδειοι υπόσχονται αποδοχές έως 500 ευρώ ημερησίως για να αποσπάσουν προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία ανυποψίαστων χρηστών.

Αναπαράσταση της δολοφονίας στη Σύρο: Τι αποκάλυψαν οι καταθέσεις του ζευγαριού

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η διαδικασία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες - το ζευγάρι οδηγήθηκε χωριστά στο σπίτι και οι καταθέσεις τους δεν παρουσίασαν ουσιαστικές αντιφάσεις, ενισχύοντας το σενάριο της ληστείας.

Καλλιθέα: Η αιμόφυρτη έγκυος κάλεσε μόνη της το 100 – Στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθη ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η 37χρονη βρισκόταν στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης και κατάφερε αιμόφυρτη να καλέσει μόνη της την Αστυνομία – Ο δράστης εντοπίστηκε πεζός στο κέντρο της Αθήνας.

Δύο λουόμενοι δαγκώθηκαν από ψάρι μέσα σε τρεις ημέρες στην Ιταλία – Ποιο είδος κρύβεται πίσω από τα περιστατικά

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο 76χρονος έχασε πολύ αίμα και νοσηλεύτηκε, ενώ ο 55χρονος Ελβετός χρειάστηκε ράμματα – Οι ειδικοί στρέφουν τις υποψίες τους στο γουρουνόψαρο (Balistes capriscus).

CL‑415: Γιατί η Ελλάδα έστειλε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ισπανία και όχι στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας rescEU καθορίζει πού στέλνονται τα μέσα - η Ελλάδα είχε ήδη συνδράμει τη Γαλλία με επίγειες δυνάμεις.

ΗΠΑ και Βρετανία σχεδιάζουν διεθνή συμμαχία για τα Στενά του Ορμούζ – Έρχεται διάσκεψη στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση υψηλού επιπέδου με υπουργούς Αμυνας και στρατιωτικούς διοικητές, ενώ ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία: «Πέρα από τις δυνατότητες κατάσβεσης»

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Πάνω από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, η Ισπανία κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Γαλλία εκκένωσε ολόκληρη τη χερσόνησο Cap Ferret.

Καιρός: Η αστάθεια συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο ‑ Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μποφόρ στο Αιγαίο και πτώση θερμοκρασίας προβλέπει η ΕΜΥ για το Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σαουδαραβικά πλήγματα κατά Χούθι στην Υεμένη – Στόχος λιμάνι και νησί

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο συνασπισμός υπό σαουδαραβική ηγεσία έπληξε εγκαταστάσεις στη Χοντάιντα και στο νησί Καμαράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

Ποια ήταν η σχέση της 41χρονης διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο με το ζευγάρι που τη μαχαίρωσε θανάσιμα

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Αποφασίστηκε νέα αυτοψία και αναπαράσταση στο σπίτι όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα