E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

World Press Photo: Η «κραυγή» της Γάζας που έγινε Φωτογραφία της Χρονιάς

Μια συγκλονιστική εικόνα ενός νεαρού αγοριού από τη Γάζα που αναρρώνει από τραύματα πολέμο, ανακηρύχθηκε φωτογραφία της Χρονιάς του World Press για το 2025

Δημοσίευση 17/4/2025 | 14:43

World Press Photo: Η «κραυγή» της Γάζας που έγινε Φωτογραφία της Χρονιάς

Ένας έφηβος από τη Γάζα που έχασε και τα δύο του χέρια σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς και αναρρώνει από τα τραύματα πολέμου είναι η φωτογραφία της Χρονιάς του World Press για το 2025. Το πορτρέτο, που τραβήχτηκε από την Παλαιστίνια φωτορεπόρτερ Samar Abu Elouf για τους New York Times, δείχνει τον εννιάχρονο Mahmoud Ajjour, ο οποίος έχασε και τα δύο χέρια του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας τον Μάρτιο του 2024.

Η Abu Elouf, η οποία εγκατέλειψε τη Γάζα στο τέλος του 2023, ζει στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων με τον Mahmoud στη Ντόχα του Κατάρ. Έχει καταγράψει τη ζωή αρκετών τραυματιών από τη Γάζα που κατάφεραν να λάβουν θεραπεία.

«Αυτή είναι μια ήσυχη φωτογραφία που μιλάει δυνατά», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του World Press Photo, Joumana El Zein Khoury. «Αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού, αλλά και ενός ευρύτερου πολέμου που θα έχει αντίκτυπο για γενιές». Δύο φιναλίστ επιλέχθηκαν ως επιλαχόντες μαζί με τη φωτογραφία της χρονιάς.

Οι εικόνες «Night Crossing» του John Moore για το πρακτορείο Getty Images και «Droughts in the Amazon» του Musuk Nolte για την Panos Pictures, Bertha Foundation.

Η πρώτη εντυπωσιακή εικόνα προσφέρει μια δυνατή, οικεία άποψη της ζωής στα σύνορα, αποτυπώνοντας τις σύνθετες πραγματικότητες της μετανάστευσης που συχνά χάνονται στην πολωμένη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κινέζοι μετανάστες προσπαθούν να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια μιας κρύας βροχής μετά τη διέλευση των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού

Και στη δεύτερη ένας νεαρός άνδρας μεταφέρει φαγητό στη μητέρα του στο χωριό Μανακαπούρου του Αμαζονίου - κάποτε προσβάσιμο με βάρκα, τώρα αποκομμένο από την ξηρασία. Περπατάει δύο χιλιόμετρα κατά μήκος μιας ξερής κοίτης ποταμού, μια έντονη υπενθύμιση της επιδεινούμενης κρίσης νερού στην περιοχή. Το θέαμα του ξερού, ερημικού εδάφους στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου υπογραμμίζει την ανησυχητική κλίμακα της ξηρασίας.

Οι φετινοί νικητές αντιπροσωπεύουν τα καλύτερα στιγμιότυπα από ένα σύνολο 59.320 φωτογραφιών από 3.778 δημιουργούς σε 141 χώρες. Οι τρεις κατηγορίες ήταν μεμονωμένες (ατομικές φωτογραφίες), ιστορίες (σειρά 4-10 φωτογραφιών) και μακροπρόθεσμα έργα (24-30 φωτογραφίες με ένα μόνο θέμα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας - Σε απομόνωση ο γιατρός, έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση επαφών

Ρόδος: Τουρίστας βγήκε ολόγυμνος στο δρόμο, ανέβηκε σε ασθενοφόρο και πήδηξε στην άσφαλτο, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η αστυνομία τον μετέφερε σε ψυχιατρική κλινική νοσοκομείου για να λάβει θεραπεία

Ηράκλειο: Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε 9χρονο παιδί ‑ Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ζώου

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Το ανήλικο μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο

Σεισμός στην Κάρπαθο μεγέθους 5,1 Ρίχτερ

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καρπάθου και εστιακό βάθος 15,9 χιλιόμετρα

Λαμία: Έχασε τον έλεγχο του ηλεκτρικού πατινιού και κατέληξε στο οδόστρωμα ‑ Στο νοσοκομείο 40χρονος

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ένα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε γύρω στη 01:15 μετά τα μεσάνυχτα στη λεωφόρο Αθηνών στη Λαμία, όταν ένας 40χρονος άνδρας που κινούνταν με ηλεκτρικό πατίνι

Αποχώρησε και ο πτέραρχος ε.α. Αθανάσιος Παπανικολάου από το κόμμα Καρυστιανού

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Αποχωρήσεις που προκαλούν αναταράξεις στο νεοσύστατο κόμμα ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία

Επεισόδιο σε πτήση προς Χανιά: Δύο γυναίκες συνελήφθησαν – Αστυνομικός τραυματίστηκε

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Κατά τη διαδικασία σύλληψης, φέρονται να αντιστάθηκαν στους αστυνομικούς και να αντέδρασαν έντονα

Θλίψη για την 36χρονη γιατρό που πέθανε στη γέννα του παιδιού της ‑ «Χάσαμε τη Μαγδούλα μας»

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών και την προγραμματισμένη αεροδιακομιδή στην Αθήνα, κατέληξε πριν απογειωθεί το αεροπλάνο του ΕΚΑΒ.

Πέθανε ο Τάκης Γκώνιας

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ήταν γνωστός για το ήθος, την προσωπικότητα και το πάθος του για το ποδόσφαιρο, αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα στα ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα.

Καύσωνας «καμίνι» στην Ευρώπη: Ρεκόρ θερμοκρασιών, δεκάδες νεκροί και ο εφιάλτης των μπλακ άουτ

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Ένα θανατηφόρο και πρωτοφανές κύμα καύσωνα σαρώνει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω του δεκάδες θύματα και θέτοντας σε συναγερμό κρίσιμες υποδομές

Σίδνεϊ: 34χρονη γυναίκα ξύπνησε από τεχνητό κώμα μια εβδομάδα μετά από επίθεση καρχαρία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η νεαρή δασκάλα, μετά από πολλαπλά χειρουργεία και τον ακρωτηριασμό του χεριού της, κατάφερε να επικοινωνήσει για λίγο με την οικογένειά της, δίνοντας ελπίδα για την ανάρρωσή της.

Παραιτήθηκε ο Κοκοτσάκης από το κόμμα Καρυστιανού ‑ «Δεν είναι το κίνημα πολιτών που οραματιστήκαμε»

Πολιτική 24.06.2026
Ο δικαστικός πραγματογνώμονας για τα Τέμπη Βασίλης Κοκοτσάκης αποσύρει τη στήριξή του, καταγγέλλοντας έλλειψη δημοκρατίας και συγκέντρωση εξουσίας σε λίγα πρόσωπα.