E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

World Press Photo: Η «κραυγή» της Γάζας που έγινε Φωτογραφία της Χρονιάς

Μια συγκλονιστική εικόνα ενός νεαρού αγοριού από τη Γάζα που αναρρώνει από τραύματα πολέμο, ανακηρύχθηκε φωτογραφία της Χρονιάς του World Press για το 2025

Δημοσίευση 17/4/2025 | 14:43

World Press Photo: Η «κραυγή» της Γάζας που έγινε Φωτογραφία της Χρονιάς

Ένας έφηβος από τη Γάζα που έχασε και τα δύο του χέρια σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς και αναρρώνει από τα τραύματα πολέμου είναι η φωτογραφία της Χρονιάς του World Press για το 2025. Το πορτρέτο, που τραβήχτηκε από την Παλαιστίνια φωτορεπόρτερ Samar Abu Elouf για τους New York Times, δείχνει τον εννιάχρονο Mahmoud Ajjour, ο οποίος έχασε και τα δύο χέρια του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας τον Μάρτιο του 2024.

Η Abu Elouf, η οποία εγκατέλειψε τη Γάζα στο τέλος του 2023, ζει στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων με τον Mahmoud στη Ντόχα του Κατάρ. Έχει καταγράψει τη ζωή αρκετών τραυματιών από τη Γάζα που κατάφεραν να λάβουν θεραπεία.

«Αυτή είναι μια ήσυχη φωτογραφία που μιλάει δυνατά», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του World Press Photo, Joumana El Zein Khoury. «Αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού, αλλά και ενός ευρύτερου πολέμου που θα έχει αντίκτυπο για γενιές». Δύο φιναλίστ επιλέχθηκαν ως επιλαχόντες μαζί με τη φωτογραφία της χρονιάς.

Οι εικόνες «Night Crossing» του John Moore για το πρακτορείο Getty Images και «Droughts in the Amazon» του Musuk Nolte για την Panos Pictures, Bertha Foundation.

Η πρώτη εντυπωσιακή εικόνα προσφέρει μια δυνατή, οικεία άποψη της ζωής στα σύνορα, αποτυπώνοντας τις σύνθετες πραγματικότητες της μετανάστευσης που συχνά χάνονται στην πολωμένη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κινέζοι μετανάστες προσπαθούν να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια μιας κρύας βροχής μετά τη διέλευση των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού

Και στη δεύτερη ένας νεαρός άνδρας μεταφέρει φαγητό στη μητέρα του στο χωριό Μανακαπούρου του Αμαζονίου - κάποτε προσβάσιμο με βάρκα, τώρα αποκομμένο από την ξηρασία. Περπατάει δύο χιλιόμετρα κατά μήκος μιας ξερής κοίτης ποταμού, μια έντονη υπενθύμιση της επιδεινούμενης κρίσης νερού στην περιοχή. Το θέαμα του ξερού, ερημικού εδάφους στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου υπογραμμίζει την ανησυχητική κλίμακα της ξηρασίας.

Οι φετινοί νικητές αντιπροσωπεύουν τα καλύτερα στιγμιότυπα από ένα σύνολο 59.320 φωτογραφιών από 3.778 δημιουργούς σε 141 χώρες. Οι τρεις κατηγορίες ήταν μεμονωμένες (ατομικές φωτογραφίες), ιστορίες (σειρά 4-10 φωτογραφιών) και μακροπρόθεσμα έργα (24-30 φωτογραφίες με ένα μόνο θέμα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι συμβαίνει με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ‑ τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

E-Daily 3.Left 19.07.2026
Πάνω από 125.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το 2019, με τον κλάδο να αντιμετωπίζει την πιο βαθιά αναδιάρθρωση των τελευταίων δεκαετιών.

Τραγωδία στα Χανιά: Ασθενοφόρο ανατράπηκε μετά από σύγκρουση με ΙΧ στη λεωφόρο Μουρνιών

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Ο ασθενής που μεταφερόταν κατέληξε από ανακοπή, ενώ οι δύο διασώστες νοσηλεύονται με τραυματισμούς - η οδηγός του ΙΧ είναι νοσηλεύτρια που επέστρεφε από νυχτερινή βάρδια.

Θεσσαλονίκη: 66χρονος παρουσιάστηκε μόνος του στην Αστυνομία και κατήγγειλε τον εαυτό του για βιασμό

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Ο άνδρας ομολόγησε ότι βίασε την 60χρονη σύντροφό του μέσα στο διαμέρισμά της και συνελήφθη επί τόπου.

Ιράν εναντίον ΗΠΑ: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στην αμερικανική βάση στην Ιορδανία

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Η CENTCOM επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτικών από ιρανική πυραυλική επίθεση, ενώ οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ιράν.

Καύσωνας 4 ημερών: Ποιες περιοχές θα «καούν» με 43 βαθμούς και πότε έρχεται η ανάσα δροσιάς

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Η κορύφωση της ζέστης αναμένεται Δευτέρα και Τρίτη, με τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα να «χτυπούν» κόκκινο, ενώ από την Πέμπτη το θερμόμετρο θα πέσει κατά 8–10 βαθμούς.

Ευρωπαϊκό Κ18: Η 17χρονη που έφερε την Ελλάδα στην κορυφή και δάκρυσε στον Εθνικό Ύμνο

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Η Ελένη Ιακωβάκη κατέκτησε το χρυσό στα 400μ. εμποδίων με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 52.38 και συγκίνησε στην απονομή.

Μαμντάνι εναντίον Νετανιάχου: «Είναι εγκληματίας πολέμου, η θέση του είναι στη Χάγη ‑ πρέπει να συλληφθεί»

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης δηλώνει ότι εξετάζει τη νομική δυνατότητα σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ.

Γαλλία ‑ Αγγλία: Ο μικρός τελικός που έγραψε ιστορία με δέκα γκολ

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Η Αγγλία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επικρατώντας 6-4 της Γαλλίας σε έναν αγώνα με τεράστιες ανατροπές, χατ τρικ Σάκα και δέκα γκολ Μπαπέ στο τουρνουά.

Φωτιά στην Ανοιξη: Το βίντεο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει τον εμπρησμό του 50χρονου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ο δράστης ανάβει τη φωτιά και απομακρύνεται ατάραχος, ενώ οι πρώτες φλόγες ξεπηδούν δευτερόλεπτα αργότερα.

Θερινές εκπτώσεις 2025: Ανοικτά αύριο τα καταστήματα – Τι πρέπει να ξέρετε πριν βγείτε για ψώνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων τα καταστήματα λειτουργούν προαιρετικά με ωράριο 11:00–20:00, ενώ οι έμποροι εκτιμούν συνολικό τζίρο έως 7,4 δισ. ευρώ για φέτος.

Σε γυναίκα ανήκει η σορός που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι αποκάλυψαν οι πρώτες έρευνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την ανατριχιαστική ανακάλυψη έκανε άστεγος σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Ευελπίδων - την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου‑Τριπόλεως: Φορτηγό «εισέβαλε» στο αντίθετο ρεύμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τριμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε από το διαλυμένο ΙΧ και μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου.