E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Shein και Temu αυξάνουν τις τιμές λόγω των δασμών Τραμπ

Οι δύο εταιρείες, σε σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις, επικαλούνται αύξηση λειτουργικών εξόδων λόγω των δασμών.

Δημοσίευση 17/4/2025 | 13:50

Shein και Temu αυξάνουν τις τιμές λόγω των δασμών Τραμπ

Οι κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου Temu και Shein ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές από την επόμενη εβδομάδα, σε αντίδραση στους νέους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα.

Οι δύο εταιρείες, σε σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις προς τους πελάτες τους, επικαλούνται αύξηση λειτουργικών εξόδων λόγω «πρόσφατων αλλαγών στους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες και τους δασμούς». Οι αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ στις 25 Απριλίου, αν και καμία από τις δύο πλατφόρμες δεν διευκρίνισε πόσο ακριβώς θα επηρεαστούν οι τιμές.

Η επιβολή δασμού 145% στα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, καθώς και η κατάργηση της λεγόμενης «ρήτρας de minimis», που επέτρεπε την αδασμολόγητη εισαγωγή προϊόντων αξίας κάτω των 800 δολαρίων, πλήττουν σημαντικά το επιχειρηματικό μοντέλο των δύο εταιρειών.

Η Temu ανήκει στην κινεζική PDD Holdings, ενώ η Shein, παρότι ιδρύθηκε στην Κίνα, έχει πλέον έδρα στη Σιγκαπούρη. Οι δύο εταιρείες γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλές τιμές και επενδύοντας μαζικά στην online διαφήμιση, ιδίως μέσω influencers. Έτσι κατάφεραν να διεισδύσουν στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές και πλέον ανταγωνίζονται ευθέως τους παραδοσιακούς λιανέμπορους.

To «παραθυράκι» που Shein και Temu αξιοποιούσαν

Η ρύθμιση de minimis, που καταργείται από τις 2 Μαΐου, χρησιμοποιούνταν κυρίως από εταιρείες e-commerce. Υπολογίζεται ότι έως και 4 εκατομμύρια δέματα χαμηλής αξίας φτάνουν καθημερινά στις ΗΠΑ βάσει αυτής της εξαίρεσης, τα περισσότερα από την Κίνα.

Αμερικανοί πολιτικοί, αρχές επιβολής του νόμου και επιχειρηματικές ενώσεις στις ΗΠΑ είχαν ζητήσει την κατάργηση της εξαίρεσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «παραθυράκι» που ευνοούσε τα φθηνά κινεζικά προϊόντα και διευκόλυνε τη διακίνηση παράνομων ουσιών και απομιμήσεων.

Η Shein ειδικεύεται στην πώληση φθηνών ρούχων, καλλυντικών και αξεσουάρ με στόχο κυρίως το νεανικό γυναικείο κοινό, ενώ η Temu προσφέρει μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων, από είδη σπιτιού μέχρι ηλεκτρονικά μικροαντικείμενα και χιουμορισικά δώρα.

Πέρυσι, οι δύο πλατφόρμες συγκαταλέγονταν μεταξύ εκείνων που δαπανούσαν τα περισσότερα χρήματα για διαφήμιση στα social media. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, έχουν μειώσει δραστικά αυτή τη δαπάνη, σύμφωνα με στοιχεία της Sensor Tower, εξέλιξη που ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις πλατφόρμες που βασίζονται στη διαφήμιση, όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok.

Τον Νοέμβριο, η Amazon κυκλοφόρησε ένα νέο e-shop με προϊόντα κάτω των 20 δολαρίων, πολλά από τα οποία παραπέμπουν σε είδη που βρίσκει κανείς σε Shein και Temu.

Στις ανακοινώσεις τους για τις επικείμενες αυξήσεις, οι εταιρείες καλούν τους πελάτες τους να συνεχίσουν να ψωνίζουν, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν προετοιμαστεί για την ομαλή παράδοση των παραγγελιών.

«Έχουμε ήδη προμηθευτεί αποθέματα και είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε την ομαλή άφιξη των παραγγελιών σας», ανέφερε η Temu. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά και να περιορίσουμε τον αντίκτυπο για εσάς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλλάζει χέρια ο Ατρόμητος: Αναψε το πράσινο φως για την μεταβίβαση των μετοχών στον Αλγερινό Χαγιά Χασίν

Αθλητικά Νέα 23.06.2025
Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού άναψε πράσινο φως στο φάκελο του Αλγερινού επιχειρηματία Χαγιά Χασίν για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Ατρόμητου.

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθαρίζει τελικά ότι τώρα «δεν θέλει» αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν

Κόσμος 23.06.2025
Διευκρινίσεις από τον Λευκό Οίκο για τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ

Αυστηρό μήνυμα Τραμπ στις πετρελαϊκές: Κρατήστε χαμηλά τις τιμές, σας παρακολουθώ!

Κόσμος 23.06.2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να επισπεύσει τις γεωτρήσεις

Πυραυλική επίθεση στην πόλη Ασντόντ: Νέο συγκλονιστικό βίντεο ‑ «Πνίγηκε» από καπνούς η περιοχή

Κόσμος 23.06.2025
Ο πύραυλος έπεσε λίγο πιο δίπλα από τον κεντρικό δρόμο

Δεν κλείνει τελικά ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα» σήμερα ‑ Νέα ανακοίνωση ΕΛΑΣ

Ελλάδα 23.06.2025
Νέα ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τον σταθμό «Σύνταγμα» που θα έκλεινε στις 18:00

Η Χίος εκπέμπει «SOS»: Πύρινη κόλαση σε 5 μέτωπα

Ελλάδα 23.06.2025
Οι πυκνοί καπνοί έχουν κρύψει τον ήλιο στο νησί και είναι ορατοί από τις Κυκλάδες

Ιράν ‑ Kuh‑e Kolang Gaz La: Αυτή είναι η μυστική πυρηνική εγκατάσταση

Κόσμος 23.06.2025
Σύμφωνα με τους ειδικούς θα επέτρεπε στο Ιράν να αποκτήσει δεκαεννέα πυρηνικά όπλα σε τρεις μήνες

Επίθεση σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Συρία

Ελλάδα 23.06.2025
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περιστατικό έλαβε χώρα στην Αλ-Χασάκα

Πέτρος Φιλιππίδης: Εισαγγελική πρόταση για αθώωση λόγω πλείστων αμφιβολιών

Ελλάδα 23.06.2025
Συνολικά 38 αντιφάσεις εντοπίστηκαν στις καταθέσεις της καταγγέλλουσας

ΔΟΕ: Πρώτη γυναίκα πρόεδρος η Κίρστι Κόβεντρι

Πολιτική 23.06.2025
Ιστορία γράφτηκε στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς η Κίρστι Κόβεντρι είναι επίσημα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος

Φωτιά τώρα στην Μονεμβασιά

Ελλάδα 23.06.2025
Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή και ειδικά οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών με την φωτιά να έχει δυναμική

Θερμοκρασιακή αναστροφή: Ο καιρός κάνει «κωλοτούμπα» ‑ Τι έρχεται και πού!

Καιρός 23.06.2025
Πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο: Η θερμοκρασία «παίζει» ανάποδα!