E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Shein και Temu αυξάνουν τις τιμές λόγω των δασμών Τραμπ

Οι δύο εταιρείες, σε σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις, επικαλούνται αύξηση λειτουργικών εξόδων λόγω των δασμών.

Δημοσίευση 17/4/2025 | 13:50

Shein και Temu αυξάνουν τις τιμές λόγω των δασμών Τραμπ

Οι κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου Temu και Shein ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές από την επόμενη εβδομάδα, σε αντίδραση στους νέους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα.

Οι δύο εταιρείες, σε σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις προς τους πελάτες τους, επικαλούνται αύξηση λειτουργικών εξόδων λόγω «πρόσφατων αλλαγών στους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες και τους δασμούς». Οι αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ στις 25 Απριλίου, αν και καμία από τις δύο πλατφόρμες δεν διευκρίνισε πόσο ακριβώς θα επηρεαστούν οι τιμές.

Η επιβολή δασμού 145% στα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, καθώς και η κατάργηση της λεγόμενης «ρήτρας de minimis», που επέτρεπε την αδασμολόγητη εισαγωγή προϊόντων αξίας κάτω των 800 δολαρίων, πλήττουν σημαντικά το επιχειρηματικό μοντέλο των δύο εταιρειών.

Η Temu ανήκει στην κινεζική PDD Holdings, ενώ η Shein, παρότι ιδρύθηκε στην Κίνα, έχει πλέον έδρα στη Σιγκαπούρη. Οι δύο εταιρείες γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλές τιμές και επενδύοντας μαζικά στην online διαφήμιση, ιδίως μέσω influencers. Έτσι κατάφεραν να διεισδύσουν στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές και πλέον ανταγωνίζονται ευθέως τους παραδοσιακούς λιανέμπορους.

To «παραθυράκι» που Shein και Temu αξιοποιούσαν

Η ρύθμιση de minimis, που καταργείται από τις 2 Μαΐου, χρησιμοποιούνταν κυρίως από εταιρείες e-commerce. Υπολογίζεται ότι έως και 4 εκατομμύρια δέματα χαμηλής αξίας φτάνουν καθημερινά στις ΗΠΑ βάσει αυτής της εξαίρεσης, τα περισσότερα από την Κίνα.

Αμερικανοί πολιτικοί, αρχές επιβολής του νόμου και επιχειρηματικές ενώσεις στις ΗΠΑ είχαν ζητήσει την κατάργηση της εξαίρεσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «παραθυράκι» που ευνοούσε τα φθηνά κινεζικά προϊόντα και διευκόλυνε τη διακίνηση παράνομων ουσιών και απομιμήσεων.

Η Shein ειδικεύεται στην πώληση φθηνών ρούχων, καλλυντικών και αξεσουάρ με στόχο κυρίως το νεανικό γυναικείο κοινό, ενώ η Temu προσφέρει μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων, από είδη σπιτιού μέχρι ηλεκτρονικά μικροαντικείμενα και χιουμορισικά δώρα.

Πέρυσι, οι δύο πλατφόρμες συγκαταλέγονταν μεταξύ εκείνων που δαπανούσαν τα περισσότερα χρήματα για διαφήμιση στα social media. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, έχουν μειώσει δραστικά αυτή τη δαπάνη, σύμφωνα με στοιχεία της Sensor Tower, εξέλιξη που ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις πλατφόρμες που βασίζονται στη διαφήμιση, όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok.

Τον Νοέμβριο, η Amazon κυκλοφόρησε ένα νέο e-shop με προϊόντα κάτω των 20 δολαρίων, πολλά από τα οποία παραπέμπουν σε είδη που βρίσκει κανείς σε Shein και Temu.

Στις ανακοινώσεις τους για τις επικείμενες αυξήσεις, οι εταιρείες καλούν τους πελάτες τους να συνεχίσουν να ψωνίζουν, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν προετοιμαστεί για την ομαλή παράδοση των παραγγελιών.

«Έχουμε ήδη προμηθευτεί αποθέματα και είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε την ομαλή άφιξη των παραγγελιών σας», ανέφερε η Temu. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά και να περιορίσουμε τον αντίκτυπο για εσάς».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Mια ανάσα από το Αμπου Ντάμπι o Παναθηναϊκός ‑ Νίκησε την Εφές στην Κων/πολη με 77‑81

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Παναθηναϊκός έσπασε την έδρα της Αναντολού Εφές και έκανε το 2-1, απέχοντας μια νίκη από το Fnal-4 του Αμπου Ντάμπι

Hellenic Train: Απολύθηκε ο πρόεδρος του σωματείου μηχανοδηγών

Ελλάδα Χτες
Η Hellenic Train προχώρησε στην απόλυση του Κώστα Γενιδούνια την ώρα που επρόκειτο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος των μηχανοδηγών

Μαραντόνα: Νέες αποκαλύψεις στη δίκη για τον θάνατο του Αργεντίνου θρύλου

Κόσμος Χτες
Τι κατέθεσε στο δικαστήριο ο διευθυντής της κλινικής όπου χειρουργήθηκε

Καβγάς Γεωργιάδη‑Κωνσταντοπούλου: Αναφορές σε στρινγκ, φούστες και επίκληση… στο ChatGPT

Πολιτική Χτες
Ο έντονος διάλογός τους με αφορμή τον Πολάκη

Η στιγμή που Βρετανός τουρίστας επιτίθεται σε οδηγό ταξί στην Τουρκία και προσπαθεί να του δαγκώσει τη μύτη ‑ Σε κώμα το θύμα

Κόσμος Χτες
Ο 56χρονος δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από τη βίαιη επίθεση - Προφυλακισμένος ο δράστης

Σε πύρινο κλοιό η Ιερουσαλήμ ‑ Εκκενώνονται οικισμοί, έκλεισαν δρόμοι, ζητήθηκε βοήθεια και από την Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Κομμένη η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με το Τελ Αβίβ - Προσφέρθηκε να βοηθήσει και η Παλαιστινιακή Αρχή με το Ισραήλ να μην έχει απαντήσει

Συνελήφθη 59χρονος στην Αλεξανδρούπολη για κατασκοπεία

Ελλάδα Χτες
Φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Σπύρος Μπιμπίλας: Αποσύρεται από την πολιτική; Όσα είπε ο βουλευτής

Πολιτική Χτες
«Νομίζω ότι είναι κάτι που έκανε έναν κύκλο και πήρα μια εμπειρία πολύ σημαντική»

Κώστας Καραμανλής: Είμαι στη διάθεση των Αρχών για να λάμψει η αλήθεια

Ελλάδα Χτες
«Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραμανλής «Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραμανλής