E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρχαία ελληνική πόλη «έκρυβε» αιγυπτιακό οικισμό ηλικίας 3.500 ετών

Τα αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν πως η πόλη ήταν κόμβος παραγωγής κρασιού

Δημοσίευση 17/4/2025 | 13:22

Αρχαία ελληνική πόλη «έκρυβε» αιγυπτιακό οικισμό ηλικίας 3.500 ετών

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στα ερείπια μία εγκαταλελειμμένης εδώ και καιρό ελληνικής νεκρόπολης και παραλίμνιας πόλης από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα δυτικά της Αλεξάνδρειας και μεταξύ της Μεσογείου και της λίμνης Μαριούτ αποκάλυψαν μία εντελώς άλλη πόλη, ήταν ήδη αρχαία όταν ο Αλέξανδρος έφτασε στην Αίγυπτο.

Η Kom el-Nugus, είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που πήρε το όνομά του από ένα ύψωμα σε σχήμα περίπου πετάλου, εν μέσω αρχαίων ερειπίων που περιβάλλονται από οπωρώνες σύκων.

Αποδείχθηκε ότι ένας οικισμός 3.500 ετών από το Νέο Βασίλειο της Αιγύπτου βρισκόταν κάτω από τα ελληνιστικά ερείπια για χιλιάδες χρόνια. Το Νέο Βασίλειο ήταν το αποκορύφωμα της Αίγυπτου στην αρχαιότητα.

Γέννησε θρυλικούς φαραώ της 18ης και 19ης δυναστείας, όπως ο Τουταγχαμών, ο Σέτι Α' και ο Ραμσής Β'. Θεωρείται ότι χτίστηκε γύρω στο 332 π.Χ., όταν οι Αιγύπτιοι επέτρεψαν οικειοθελώς στις δυνάμεις του Αλεξάνδρου να εισέλθουν για να τους απελευθερώσουν από την καταπιεστική περσική κυριαρχία, και κατελήφθη από τους Έλληνες για αρκετές εκατοντάδες χρόνια.

"Προς το εσωτερικό του, το περίεργο σχήμα της Κομ έχει από καιρό προβληματίσει τους επισκέπτες και η απότομη κλίση προς τα μέσα από την κορυφή του λόφου προς το κέντρο δεν μπορούσε να εξηγηθεί εύκολα", δήλωσε ο Sylvain Dhennin του Πανεπιστημίου της Λυών στη Γαλλία, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας αρχαιολόγων που έφερε στο φως τον χαμένο οικισμό, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Antiquity.

Στη μέση της Κομ βρίσκονται τα ερείπια ενός ελληνιστικού μνημείου που είναι πιθανότατα ναός, λαξευμένο από καλκαρενίτη, ένα είδος ασβεστόλιθου. Σχεδόν τίποτα δεν έχει απομείνει εκτός από τα ετοιμόρροπα θεμέλιά του. Ο Dhennin πιστεύει ότι οι αναλογίες του κτιρίου, μαζί με κάποιες μαρτυρικές επιγραφές, το ξεχωρίζουν ως ναό. Μερικά μέρη του τελικά λεηλατήθηκαν.

Ορισμένα αντικείμενα του Νέου Βασιλείου που έχουν έρθει στην επιφάνεια υποδηλώνουν τη μεγαλοπρέπεια αυτού που ήταν επίσης γνωστό ως η Χρυσή Εποχή της Αιγύπτου. Ένας αμφορέας σφραγισμένος με το όνομα Meritaten χρονολογείται από τη 18η Δυναστεία, από το 1550 έως το 1292 π.Χ., καθώς η Meritaten Tasherit ή Meritaten η Νεότερη είναι γνωστό ότι ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Ακενατόν και της Νεφερτίτης.

Το κρασί αποθηκευόταν συχνά σε αμφορείς, και τα επιπλέον ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο αρχαίος οικισμός είχε κάποια σχέση με την παραγωγή κρασιού.

Περισσότερα αντικείμενα που βρέθηκαν στο Kom el-Nugus περιλαμβάνουν κομμάτια από ναούς της 19ης και 20ής δυναστείας, γνωστής και ως περιόδου Ramesside. Υπήρχε επίσης κομμάτι μιας στήλης σκαλισμένης με τις καρτούζες του Σέτι ΙΙ και ένας λάκκος που περιείχε πέντε μικροσκοπικά κεραμικά κύπελλα. Τα κτίρια του οικισμού ήταν κατασκευασμένα από τούβλα από λάσπη, με δύο ομάδες τους να παρατάσσονται εκατέρωθεν ενός δρόμου που κατευθυνόταν ελαφρώς προς τα νότια και διέθετε ένα σύστημα συλλογής νερού για να διατηρεί τα κτίρια στεγνά ώστε να μην καταρρέουν. Ο δρόμος αυτός διαπιστώθηκε ότι έχει ξαναχτιστεί κάποια στιγμή.

Κατά τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν περισσότερες ανασκαφές. Τα αντικείμενα και τα απομεινάρια των κτιρίων που θα αναδυθούν μπορεί να μην είναι ένας λαμπερός χρυσός θησαυρός, αλλά δεν παύει να έχουν ανεκτίμητη αρχαιολογική αξία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα Ιωάννινα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026, σε απομόνωση 45χρονος ασθενής

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

E-Daily 3.Left 27.05.2026
«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

Φρουροί της Επανάστασης: Μικρές οι πιθανότητες να ξαναρχίσει ο πόλεμος, οι ΗΠΑ είναι αδύναμες

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Εκπρόσωπος των Φρουρών απείλησε πως αν οι πολεμικές επιχειρήσεις ξαναρχίσουν, η ακτογραμμή του Ιράν θα γίνει «νεκροταφείο για τους επιτιθέμενους»

Τα ξενοδοχεία μπορούν να αρνούνται νερό βρύσης στους πελάτες τους, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Τουρίστρια ζητούσε αποζημίωση 2.700 ευρώ επειδή ξενοδοχείο στους Δολομίτες της πρόσφερε μόνο εμφιαλωμένο νερό επί πληρωμή

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

Κώστας Παπαδόπουλος: Συνελήφθη για ξυλοδαρμό 14χρονου ο πρώην παίκτης του Survivor, τι υποστηρίζει ο ίδιος

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
«Τον έβαλα στο αμάξι για να τον πάω στην Ασφάλεια», είπε μετά τις πληροφορίες ότι τοποθέτησε το ανήλικο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του

Θεσσαλονίκη: 50χρονος παρενόχλησε σeξουαλικά τη σύντροφο 29χρονου και κατέληξε στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
H 33χρονη γυναίκα κατευθύνθηκε προς το μπάνιο, με τον 50χρονο να την ακολουθεί και να της επιτίθεται

Τέμπη: Επανεκκίνηση της δίκης μετά από διακοπή ενός μήνα – Ποιοι θα μπουν στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Συνεχίζεται η πολύκροτη διαδικασία με ενστάσεις κατηγορουμένων μετά τις εργασίες διαρρύθμισης

Σοκ στην Ιόνια Οδό: Θανατηφόρο τροχαίο με νταλίκα – Ένας νεκρός και μία τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με το ΙΧ να μετατρέπεται σε άμορφη μάζα σιδερικών

Ποια είναι η μικρή Ήρα που έκλεψε την παράσταση στην παρουσίαση του νέου κόμματος Τσίπρα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η 10χρονη παρέδωσε την ιδρυτική διακήρυξη της «ΕΛ.Α.Σ.»