E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρχαία ελληνική πόλη «έκρυβε» αιγυπτιακό οικισμό ηλικίας 3.500 ετών

Τα αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν πως η πόλη ήταν κόμβος παραγωγής κρασιού

Δημοσίευση 17/4/2025 | 13:22

Αρχαία ελληνική πόλη «έκρυβε» αιγυπτιακό οικισμό ηλικίας 3.500 ετών

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στα ερείπια μία εγκαταλελειμμένης εδώ και καιρό ελληνικής νεκρόπολης και παραλίμνιας πόλης από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα δυτικά της Αλεξάνδρειας και μεταξύ της Μεσογείου και της λίμνης Μαριούτ αποκάλυψαν μία εντελώς άλλη πόλη, ήταν ήδη αρχαία όταν ο Αλέξανδρος έφτασε στην Αίγυπτο.

Η Kom el-Nugus, είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που πήρε το όνομά του από ένα ύψωμα σε σχήμα περίπου πετάλου, εν μέσω αρχαίων ερειπίων που περιβάλλονται από οπωρώνες σύκων.

Αποδείχθηκε ότι ένας οικισμός 3.500 ετών από το Νέο Βασίλειο της Αιγύπτου βρισκόταν κάτω από τα ελληνιστικά ερείπια για χιλιάδες χρόνια. Το Νέο Βασίλειο ήταν το αποκορύφωμα της Αίγυπτου στην αρχαιότητα.

Γέννησε θρυλικούς φαραώ της 18ης και 19ης δυναστείας, όπως ο Τουταγχαμών, ο Σέτι Α' και ο Ραμσής Β'. Θεωρείται ότι χτίστηκε γύρω στο 332 π.Χ., όταν οι Αιγύπτιοι επέτρεψαν οικειοθελώς στις δυνάμεις του Αλεξάνδρου να εισέλθουν για να τους απελευθερώσουν από την καταπιεστική περσική κυριαρχία, και κατελήφθη από τους Έλληνες για αρκετές εκατοντάδες χρόνια.

"Προς το εσωτερικό του, το περίεργο σχήμα της Κομ έχει από καιρό προβληματίσει τους επισκέπτες και η απότομη κλίση προς τα μέσα από την κορυφή του λόφου προς το κέντρο δεν μπορούσε να εξηγηθεί εύκολα", δήλωσε ο Sylvain Dhennin του Πανεπιστημίου της Λυών στη Γαλλία, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας αρχαιολόγων που έφερε στο φως τον χαμένο οικισμό, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Antiquity.

Στη μέση της Κομ βρίσκονται τα ερείπια ενός ελληνιστικού μνημείου που είναι πιθανότατα ναός, λαξευμένο από καλκαρενίτη, ένα είδος ασβεστόλιθου. Σχεδόν τίποτα δεν έχει απομείνει εκτός από τα ετοιμόρροπα θεμέλιά του. Ο Dhennin πιστεύει ότι οι αναλογίες του κτιρίου, μαζί με κάποιες μαρτυρικές επιγραφές, το ξεχωρίζουν ως ναό. Μερικά μέρη του τελικά λεηλατήθηκαν.

Ορισμένα αντικείμενα του Νέου Βασιλείου που έχουν έρθει στην επιφάνεια υποδηλώνουν τη μεγαλοπρέπεια αυτού που ήταν επίσης γνωστό ως η Χρυσή Εποχή της Αιγύπτου. Ένας αμφορέας σφραγισμένος με το όνομα Meritaten χρονολογείται από τη 18η Δυναστεία, από το 1550 έως το 1292 π.Χ., καθώς η Meritaten Tasherit ή Meritaten η Νεότερη είναι γνωστό ότι ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Ακενατόν και της Νεφερτίτης.

Το κρασί αποθηκευόταν συχνά σε αμφορείς, και τα επιπλέον ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο αρχαίος οικισμός είχε κάποια σχέση με την παραγωγή κρασιού.

Περισσότερα αντικείμενα που βρέθηκαν στο Kom el-Nugus περιλαμβάνουν κομμάτια από ναούς της 19ης και 20ής δυναστείας, γνωστής και ως περιόδου Ramesside. Υπήρχε επίσης κομμάτι μιας στήλης σκαλισμένης με τις καρτούζες του Σέτι ΙΙ και ένας λάκκος που περιείχε πέντε μικροσκοπικά κεραμικά κύπελλα. Τα κτίρια του οικισμού ήταν κατασκευασμένα από τούβλα από λάσπη, με δύο ομάδες τους να παρατάσσονται εκατέρωθεν ενός δρόμου που κατευθυνόταν ελαφρώς προς τα νότια και διέθετε ένα σύστημα συλλογής νερού για να διατηρεί τα κτίρια στεγνά ώστε να μην καταρρέουν. Ο δρόμος αυτός διαπιστώθηκε ότι έχει ξαναχτιστεί κάποια στιγμή.

Κατά τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν περισσότερες ανασκαφές. Τα αντικείμενα και τα απομεινάρια των κτιρίων που θα αναδυθούν μπορεί να μην είναι ένας λαμπερός χρυσός θησαυρός, αλλά δεν παύει να έχουν ανεκτίμητη αρχαιολογική αξία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Ανακοίνωσε ότι κλείνει τα Στενά του Ορμούζ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στο όνομα της... διπλωματίας

«Μαϊμού γιατρός» στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Τι κατάφερε να κάνει πριν τον αντιληφθούν

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Αγνωστος Ρομά φορώντας ιατρική ενδυμασία εισέβαλε σε θαλάμους της Παθολογικής Κλινικής και αφαίρεσε χρήματα, κινητά και τραπεζικές κάρτες από ασθενείς και συνοδούς.

Αίγιο: «Τους αγαπούσα πολύ, είμαι αθώος» – Τα νέα στοιχεία που «δένουν» τον 65χρονο για το διπλό φονικό

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Οι αστυνομικές αρχές διερευνούν όλα τα πιθανά κίνητρα του δράστη

Μουντιάλ 2026: Προσοχή στους νέους κανονισμούς

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Νέοι καιροί νέα ήθη από τη FIFA

Η ΣΤΑΣΥ απέρριψε το αίτημα του Athens Pride για αφίσες στο Μετρό

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, η ΣΤΑΣΥ αρνήθηκε την ανάρτηση αφισών του Athens Pride στους σταθμούς του Μετρό Αθήνας.

Στις φλόγες ξανά η Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν «πλήγματα αυτοάμυνας» κατά του Ιράν ‑«Θα τους χτυπήσουμε σκληρά», λέει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις που περιγράφονται ως «πλήγματα αυτοάμυνας» εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM).

Σαρδηνία: Έντονες αντιδράσεις για παραλία που απαγορεύει ομπρέλες σε ηλικίες 10‑65 ετών

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Πρέπει να φέρουμε μαζί τον παππού;» - Οργισμένοι Ιταλοί αντιδρούν στο μέτρο γνωστού τουριστικού θερέτρου της Σαρδηνίας

Μπελφαστ: Σε ετοιμότητα για δεύτερη νύχτα επεισοδίων – Οι διαμαρτυρίες έφτασαν στη Γλασκώβη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας νύχτας βίαιων συγκρούσεων

Βούλα: Νεκρός 74χρονος που ανασύρθηκε αναίσθητος από την παραλία

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός στη Βούλα το απόγευμα της Τετάρτης μετά τον εντοπισμό άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του στην παραλία

Μπιλ Γκέιτς: «Ο Έπσταϊν με εκβίαζε απειλώντας να αποκαλύψει την απιστία μου στη σύζυγό μου»

E-Daily 3.Left Χτες
«Δεν έπρεπε ποτέ να τον είχα γνωρίσει», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει και παλαιότερα για τις σχέσεις του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα χρηματιστή

Διπλή δολοφονία στο Λόγγο Αιγίου: Τι ισχυρίζεται ο 65χρονος Ιταλός ενόψει της απολογίας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την Παρασκευή 13 Ιουνίου απολογείται ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία μητέρας και γιου, ενώ η συνήγορός του επικαλείται κενά στη δικογραφία.

Ωρωπός: 32χρονος ξυλοκόπησε τη γυναίκα του και ανέβασε το βίντεο online – «Κοιτάξτε πώς κλαίει»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χρόνια κακοποίηση και συνεχείς αποσύρσεις καταγγελιών – Ο δράστης συνελήφθη αφού πέταξε το κινητό του στη θάλασσα