E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρχαία ελληνική πόλη «έκρυβε» αιγυπτιακό οικισμό ηλικίας 3.500 ετών

Τα αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν πως η πόλη ήταν κόμβος παραγωγής κρασιού

Δημοσίευση 17/4/2025 | 13:22

Αρχαία ελληνική πόλη «έκρυβε» αιγυπτιακό οικισμό ηλικίας 3.500 ετών

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στα ερείπια μία εγκαταλελειμμένης εδώ και καιρό ελληνικής νεκρόπολης και παραλίμνιας πόλης από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα δυτικά της Αλεξάνδρειας και μεταξύ της Μεσογείου και της λίμνης Μαριούτ αποκάλυψαν μία εντελώς άλλη πόλη, ήταν ήδη αρχαία όταν ο Αλέξανδρος έφτασε στην Αίγυπτο.

Η Kom el-Nugus, είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που πήρε το όνομά του από ένα ύψωμα σε σχήμα περίπου πετάλου, εν μέσω αρχαίων ερειπίων που περιβάλλονται από οπωρώνες σύκων.

Αποδείχθηκε ότι ένας οικισμός 3.500 ετών από το Νέο Βασίλειο της Αιγύπτου βρισκόταν κάτω από τα ελληνιστικά ερείπια για χιλιάδες χρόνια. Το Νέο Βασίλειο ήταν το αποκορύφωμα της Αίγυπτου στην αρχαιότητα.

Γέννησε θρυλικούς φαραώ της 18ης και 19ης δυναστείας, όπως ο Τουταγχαμών, ο Σέτι Α' και ο Ραμσής Β'. Θεωρείται ότι χτίστηκε γύρω στο 332 π.Χ., όταν οι Αιγύπτιοι επέτρεψαν οικειοθελώς στις δυνάμεις του Αλεξάνδρου να εισέλθουν για να τους απελευθερώσουν από την καταπιεστική περσική κυριαρχία, και κατελήφθη από τους Έλληνες για αρκετές εκατοντάδες χρόνια.

"Προς το εσωτερικό του, το περίεργο σχήμα της Κομ έχει από καιρό προβληματίσει τους επισκέπτες και η απότομη κλίση προς τα μέσα από την κορυφή του λόφου προς το κέντρο δεν μπορούσε να εξηγηθεί εύκολα", δήλωσε ο Sylvain Dhennin του Πανεπιστημίου της Λυών στη Γαλλία, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας αρχαιολόγων που έφερε στο φως τον χαμένο οικισμό, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Antiquity.

Στη μέση της Κομ βρίσκονται τα ερείπια ενός ελληνιστικού μνημείου που είναι πιθανότατα ναός, λαξευμένο από καλκαρενίτη, ένα είδος ασβεστόλιθου. Σχεδόν τίποτα δεν έχει απομείνει εκτός από τα ετοιμόρροπα θεμέλιά του. Ο Dhennin πιστεύει ότι οι αναλογίες του κτιρίου, μαζί με κάποιες μαρτυρικές επιγραφές, το ξεχωρίζουν ως ναό. Μερικά μέρη του τελικά λεηλατήθηκαν.

Ορισμένα αντικείμενα του Νέου Βασιλείου που έχουν έρθει στην επιφάνεια υποδηλώνουν τη μεγαλοπρέπεια αυτού που ήταν επίσης γνωστό ως η Χρυσή Εποχή της Αιγύπτου. Ένας αμφορέας σφραγισμένος με το όνομα Meritaten χρονολογείται από τη 18η Δυναστεία, από το 1550 έως το 1292 π.Χ., καθώς η Meritaten Tasherit ή Meritaten η Νεότερη είναι γνωστό ότι ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Ακενατόν και της Νεφερτίτης.

Το κρασί αποθηκευόταν συχνά σε αμφορείς, και τα επιπλέον ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο αρχαίος οικισμός είχε κάποια σχέση με την παραγωγή κρασιού.

Περισσότερα αντικείμενα που βρέθηκαν στο Kom el-Nugus περιλαμβάνουν κομμάτια από ναούς της 19ης και 20ής δυναστείας, γνωστής και ως περιόδου Ramesside. Υπήρχε επίσης κομμάτι μιας στήλης σκαλισμένης με τις καρτούζες του Σέτι ΙΙ και ένας λάκκος που περιείχε πέντε μικροσκοπικά κεραμικά κύπελλα. Τα κτίρια του οικισμού ήταν κατασκευασμένα από τούβλα από λάσπη, με δύο ομάδες τους να παρατάσσονται εκατέρωθεν ενός δρόμου που κατευθυνόταν ελαφρώς προς τα νότια και διέθετε ένα σύστημα συλλογής νερού για να διατηρεί τα κτίρια στεγνά ώστε να μην καταρρέουν. Ο δρόμος αυτός διαπιστώθηκε ότι έχει ξαναχτιστεί κάποια στιγμή.

Κατά τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν περισσότερες ανασκαφές. Τα αντικείμενα και τα απομεινάρια των κτιρίων που θα αναδυθούν μπορεί να μην είναι ένας λαμπερός χρυσός θησαυρός, αλλά δεν παύει να έχουν ανεκτίμητη αρχαιολογική αξία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάρισα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Στο νοσοκομείο άνδρας με εγκαύματα

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Λάρισας

Σταύρος Γεωργίου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος του καθ` ομολογίαν δολοφόνου του

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Οδηγήθηκε σε ανακριτή και έλαβε προθεσμία για τη Δευτέρα

Ηράκλειο Κρήτης: Νεκρή βρέθηκε 55χρονη μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής

Τραμπ: «Εξετάζω μαζική επίθεση κατά του Ιράν – Είμαι έτοιμος να ξαναρχίσω τον πόλεμο»

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι δεν έχουν εκδοθεί νέες εντολές προς τις ένοπλες δυνάμεις και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα

Νεκρή γυναίκα στην Ανω Σύρο – Βρέθηκε μαχαιρωμένη

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα άτομο που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση έχει τεθεί υπό κράτηση

Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Χανιά ‑ Με σοβαρά εγκαύματα ο ιδιοκτήτης

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Η έκρηξη σημειώθηκε σε εργαστήριο που δραστηριοποιείται στην επισκευή πολυεστερικών σκαφών

Χειροπέδες σε 64χρονη γιαγιά: Έκλεβε λίρες και κοσμήματα από τον εγγονό της

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Γιαγιά στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη επειδή φέρεται να έκλεψε χρυσές λίρες και κοσμήματα από τον 31χρονο εγγονό της.

Ζάκυνθος: Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος ασθενής με ύποπτα σύμπτωμα λεπτοσπείρωσης

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Εστάλησαν δείγματα στο ΑΧΕΠΑ για εργαστηριακή επιβεβαίωση

Στη Θεσσαλονίκη ο Τολιόπουλος για να υπογράψει στον Αρη, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Φωτογραφήθηκε με φίλους της ομάδας στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», αλλά δεν έκανε καμία δήλωση, καθώς πρέπει να ανακοινωθεί από την ΚΑΕ

Ρεκόρ πτωχεύσεων και μαζικές απολύσεις: Ανησυχητικά σήματα για την οικονομία της Γερμανίας

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Χρόνια αστάθειας για τη γερμανική οικονομία - η προβλεπόμενη ανάκαμψη για φέτος αναμένεται να φέρει μόλις μικρή ανάπτυξη

Δίωξη για δωροδοκία κατ` εξακολούθηση στον ιατροδικαστή και τον τοξικολόγο των Χανίων

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Και οι δύο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα - Η υπόθεση συνδέεται με τη «μαφία των Χανίων» - Οι αλλοιωμένες εκθέσεις αφορούσαν υποθέσεις με ποινικό υπόβαθρο