E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δώρο Πάσχα: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την καταβολή του ‑ Οι «ποινές» για τους εργοδότες

Οι συνέπειες για τους εργοδότες εάν δεν καταβληθεί το Δώρο Πάσχα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη

Δημοσίευση 16/4/2025 | 09:19

Δώρο Πάσχα: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την καταβολή του ‑ Οι «ποινές» για τους εργοδότες
Φωτογραφία από George Dolgikh

Λήγει σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (16/4) η προθεσμία για την καταβολή του Δώρου Πάσχα από τους εργοδότες.

Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα

Βάσει νομοθεσίας, Δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και αυτό θα πρέπει να έχει καταβληθεί το αργότερο έως και τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου.

Οι συνέπειες για τους εργοδότες εάν δεν καταβληθεί Αν ο εργοδότης δεν καταβάλει το δώρο Πάσχα μέσα στη νόμιμη προθεσμία, οι εργαζόμενοι – είτε ατομικά είτε μέσω των σωματείων που τους εκπροσωπούν – έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να απευθυνθούν άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Εκεί μπορούν να προχωρούν σε καταγγελία, η οποία οδηγεί στη σύνταξη επίσημης μηνυτήριας αναφοράς. Αυτή η αναφορά διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του εργοδότη για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, η υπόθεση διαβιβάζεται και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης, εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα

Το δώρο Πάσχα είναι μισός μηνιαίος μισθός, αν ο εργαζόμενος αμείβεται με μισθό, ή 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περιπτώσεις που η εργασιακή σχέση δεν καλύπτει ολόκληρη την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τη Μεγάλη Τετάρτη – είτε λόγω απόλυσης, είτε παραίτησης – τότε ο εργαζόμενος λαμβάνει αναλογικό ποσό. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση το διάστημα που εργάστηκε. Για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες εργασίας, αντιστοιχεί 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος Χτες
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος Χτες
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος Χτες
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα Χτες
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα Χτες
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science Χτες
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα Χτες
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό