E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ψηφιακό πελατολόγιο ή πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε όχημα που «ξεφεύγει» από το μάτι της εφορίας

Από 1η Ιουλίου τα πρόστιμα… γράφουν 100άρια για όποιον δεν κρατά «βιβλίο πελατών» - Ποιοι εξαιρούνται

Δημοσίευση 16/4/2025 | 08:42

Ψηφιακό πελατολόγιο ή πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε όχημα που «ξεφεύγει» από το μάτι της εφορίας
pexels

Από την 1η Ιουλίου ξεκινούν τα πρόστιμα για όσους επαγγελματίες δεν τηρούν σωστά το νέο ψηφιακό πελατολόγιο.

Όποιος δεν καταγράφει είσοδο και έξοδο οχήματος, πληρώνει. Κάθε μία μη εγγραφή, κάθε ελλιπής ή εκπρόθεσμη δήλωση, μεταφράζεται σε πρόστιμο 100 ευρώ. Χωρίς προειδοποιήσεις, χωρίς χρονοτριβή.

Η εφαρμογή του μέτρου είναι προαιρετική σήμερα, αλλά από την 1η Ιουλίου γίνεται υποχρεωτική για συνεργεία, πλυντήρια, πάρκινγκ και επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων και μοτοσικλετών. Απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπει λεπτομερώς τι θεωρείται παράβαση: μη καταχώριση πινακίδας, καθυστέρηση στην εγγραφή ή ελλιπή στοιχεία.

Όλα αντιμετωπίζονται ως «μη υποβολή πληροφοριακής δήλωσης» και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 53 του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Εκατό ευρώ για κάθε παράβαση – όχι συνολικά, αλλά ανά όχημα. Οι πρώτοι που υποχρεώνονται να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο από 1η Ιουλίου είναι συνεργεία, φανοποιεία, επιχειρήσεις εγκατάστασης ηχοσυστημάτων και συναγερμών, πλυντήρια, χώροι στάθμευσης και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, τετράτροχων, μοτοποδηλάτων και επαγγελματικών οχημάτων κάθε είδους.

Εξαιρούνται εταιρείες leasing, αυτόματα self-service, αντιπροσωπείες που καταγράφουν εσωτερικές προετοιμασίες για καινούρια οχήματα, απλές ενοικιάσεις χώρων χωρίς φύλαξη, εργασίες σε μεμονωμένα εξαρτήματα χωρίς την παρουσία οχήματος, ιδιόχρηστοι χώροι επιχειρήσεων και τα κινητά συνεργεία που δουλεύουν επί τόπου.

Στο ψηφιακό πελατολόγιο δηλώνονται υποχρεωτικά ο αριθμός κυκλοφορίας, η ημερομηνία και ώρα εισόδου, ο τύπος υπηρεσίας (άπαξ, επαναλαμβανόμενη, διαρκής), το ΑΦΜ του πελάτη σε επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος (κατηγορία, κατασκευαστής).

Επιλέγεται η κατηγορία υπηρεσίας (με ανταλλακτικά, χωρίς, ιδιόχρηση, δωρεάν, εγγύηση ή άλλη) και εφόσον υπάρχει, καταχωρείται το συμφωνηθέν ποσό ή το περιοδικό μίσθωμα. Η ΑΑΔΕ δίνει σαφείς οδηγίες: ακόμα και αν το όχημα βγει από την εγκατάσταση για να συνεχίσει εργασίες αλλού, η μετακίνηση πρέπει να δηλωθεί. Αν όχι, θεωρείται παράλειψη.

Η δήλωση πρέπει να γίνεται σε πραγματικό χρόνο – το σύστημα δεν συγχωρεί καθυστερήσεις. Δεν υπάρχει περιθώριο για «θα το περάσω αργότερα». Κάθε καταγραφή μετράει, κάθε λάθος πληρώνεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπριζίτ Μπαρντό: Ξανά στο νοσοκομείο ‑ Νέο επεισόδιο της ασθένειας που αντιμετωπίζει

Κόσμος 25.11.2025
Η 91χρονη σταρ του γαλλικού σινεμά είχε νοσηλευτεί ξανά πριν από έναν μήνα

Συγκλονιστικό βίντεο για τις γυvαικoκτovίες: Θύματα «ζωντανεύουν» μέσω AI

Ελλάδα 25.11.2025
Με αφορμή τη 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Οργανισμός “Γίνε Ανθρωπος” δίνει μέσω AI φωνή στις ιστορίες γυναικών που δολοφονήθηκαν

Αυτό είναι το νέο άρμα των Τούρκων: Οι γείτονες ενισχύουν το οπλοστάσιό τους με τα πρώτα τεθωρακισμένα άρματα Altay T1

Κόσμος 25.11.2025
Τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία ισχύος στην περιοχή και ποιο είναι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

«Το λιγουρεύεσαι;»: Η ανάρτηση Τσίπρα με την αφιέρωση του βιβλίου του στον Αδωνι Γεωργιάδη

Πολιτική 25.11.2025
«Βαθύτατες ευχαριστίες για τη δωρεάν διαφήμιση» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας

Κίνα: Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στην ιστορία της χώρας

Κόσμος 25.11.2025
Στους 1.444 τόνους τα εκτιμώμενα αποθέματα

Οικογένεια ληστών που έκλεψε πάνω από 1,2 εκατ. καλείται να επιστρέψει μόλις 1 λίρα από τις κλοπές της

Κόσμος 25.11.2025
Είχαν κλέψει και τον επιθετικό της Λίβερπουλ, Αλεξάντερ Ίσακ

Στέφανος Ντούσκος: «Έτρωγα παγάκια επειδή πεινούσα, ζω εσώκλειστος 300 ημέρες τον χρόνο στο κωπηλατοδρόμιο»

Αθλητικά Νέα 25.11.2025
Ο Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, περιγράφει την απαιτητική καθημερινότητά του στο κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά και θυμάται τη στιγμή που «είπα `τέλος, δεν μπορώ να το κάνω άλλο`»

Ιταλία: Ανδρας μεταμφιέστηκε στη νεκρή μητέρα του για να παίρνει τη σύνταξη

Κόσμος 25.11.2025
Αντρας στην Ιταλία ντύθηκε σαν τη νεκρή μητέρα του και προσπάθησε να ανανεώσει την ταυτότητά της για να συνεχίσει να εισπράττει την σύνταξη

Δραματική ανατροπή στην άγρια δολοφονία στη Σαλαμίνα: Τη σκότωσε με σφυρί η νύφη της

Ελλάδα 25.11.2025
Η 46χρονη σύζυγος του γιου της γυναίκας που βρέθηκε δολοφονημένη στη Σαλαμίνα, συνελήφθη από τις αρχές και ομολόγησε το ειδεχθές έγκλημά της