E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ψηφιακό πελατολόγιο ή πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε όχημα που «ξεφεύγει» από το μάτι της εφορίας

Από 1η Ιουλίου τα πρόστιμα… γράφουν 100άρια για όποιον δεν κρατά «βιβλίο πελατών» - Ποιοι εξαιρούνται

Δημοσίευση 16/4/2025 | 08:42

Ψηφιακό πελατολόγιο ή πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε όχημα που «ξεφεύγει» από το μάτι της εφορίας
pexels

Από την 1η Ιουλίου ξεκινούν τα πρόστιμα για όσους επαγγελματίες δεν τηρούν σωστά το νέο ψηφιακό πελατολόγιο.

Όποιος δεν καταγράφει είσοδο και έξοδο οχήματος, πληρώνει. Κάθε μία μη εγγραφή, κάθε ελλιπής ή εκπρόθεσμη δήλωση, μεταφράζεται σε πρόστιμο 100 ευρώ. Χωρίς προειδοποιήσεις, χωρίς χρονοτριβή.

Η εφαρμογή του μέτρου είναι προαιρετική σήμερα, αλλά από την 1η Ιουλίου γίνεται υποχρεωτική για συνεργεία, πλυντήρια, πάρκινγκ και επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων και μοτοσικλετών. Απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπει λεπτομερώς τι θεωρείται παράβαση: μη καταχώριση πινακίδας, καθυστέρηση στην εγγραφή ή ελλιπή στοιχεία.

Όλα αντιμετωπίζονται ως «μη υποβολή πληροφοριακής δήλωσης» και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 53 του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Εκατό ευρώ για κάθε παράβαση – όχι συνολικά, αλλά ανά όχημα. Οι πρώτοι που υποχρεώνονται να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο από 1η Ιουλίου είναι συνεργεία, φανοποιεία, επιχειρήσεις εγκατάστασης ηχοσυστημάτων και συναγερμών, πλυντήρια, χώροι στάθμευσης και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, τετράτροχων, μοτοποδηλάτων και επαγγελματικών οχημάτων κάθε είδους.

Εξαιρούνται εταιρείες leasing, αυτόματα self-service, αντιπροσωπείες που καταγράφουν εσωτερικές προετοιμασίες για καινούρια οχήματα, απλές ενοικιάσεις χώρων χωρίς φύλαξη, εργασίες σε μεμονωμένα εξαρτήματα χωρίς την παρουσία οχήματος, ιδιόχρηστοι χώροι επιχειρήσεων και τα κινητά συνεργεία που δουλεύουν επί τόπου.

Στο ψηφιακό πελατολόγιο δηλώνονται υποχρεωτικά ο αριθμός κυκλοφορίας, η ημερομηνία και ώρα εισόδου, ο τύπος υπηρεσίας (άπαξ, επαναλαμβανόμενη, διαρκής), το ΑΦΜ του πελάτη σε επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος (κατηγορία, κατασκευαστής).

Επιλέγεται η κατηγορία υπηρεσίας (με ανταλλακτικά, χωρίς, ιδιόχρηση, δωρεάν, εγγύηση ή άλλη) και εφόσον υπάρχει, καταχωρείται το συμφωνηθέν ποσό ή το περιοδικό μίσθωμα. Η ΑΑΔΕ δίνει σαφείς οδηγίες: ακόμα και αν το όχημα βγει από την εγκατάσταση για να συνεχίσει εργασίες αλλού, η μετακίνηση πρέπει να δηλωθεί. Αν όχι, θεωρείται παράλειψη.

Η δήλωση πρέπει να γίνεται σε πραγματικό χρόνο – το σύστημα δεν συγχωρεί καθυστερήσεις. Δεν υπάρχει περιθώριο για «θα το περάσω αργότερα». Κάθε καταγραφή μετράει, κάθε λάθος πληρώνεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΑΔΕ: Προσωρινή διακοπή εφαρμογών Μητρώου από 1 έως 10 Μαρτίου

Ελλάδα 26.02.2026
Δεν θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων φορολογουμένων για ενάρξεις, μεταβολές και διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων ή άλλων στοιχείων Μητρώου

Υποκλοπές: Ένοχοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι

Ελλάδα 26.02.2026
Καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 126 ετών και 8 μηνών - Αναστολή στην έκτιση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκε το κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης για συνέχιση των εργασιών

Ελλάδα 26.02.2026
Ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή

Πέθανε η δημοσιογράφος Αντιγόνη Πανέλλη

Ελλάδα 26.02.2026
«Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών

Καρδίτσα: Εντοπίστηκε σακούλα με ανθρώπινα οστά σε κάδο νοσοκομείου

Ελλάδα 26.02.2026
Το μακάβριο εύρημα έγινε όταν απορριμματοφόρο έκανε αποκομιδή των σκουπιδιών και εντόπισε τη σακούλα

Πισπιρίγκου: Θα ζητήσει πιστοποίηση αναπηρίας για να συνεχίσει έκτιση ποινής εκτός φυλακής

Ελλάδα 26.02.2026
Το αίτημα της Ρούλας Πισπιρίγκου για αποφυλάκιση αφορά το σοβαρό αυτοάνοσο από το οποίο πάσχει και έχει δυσχεράνει σημαντικά την κατάσταση της υγείας της

Ιρλανδία: Στη δημοσιότητα βίντεο από επίθεση αγνώστου σε γυναίκα ‑ Τη χτύπησε και εξαφανίστηκε

Κόσμος 26.02.2026
Ο δράστης απομακρύνθηκε από το σημείο, αφήνοντας τη γυναίκα αναίσθητη στον δρόμο

Ζάκυνθος: «Έστελνα φωτογραφίες του παιδιού μου σε άλλους γιατρούς, γιατί έλειπε η παιδίατρος»

Ελλάδα 26.02.2026
Tι λέει η μητέρα του 5 μηνών βρέφους που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα

Στη φυλακή για τα επεισόδια στη Νίκαια ο πρόεδρος του Ιωνικού και δύο οπαδοί της ομάδας

Ελλάδα 26.02.2026
Το δικαστήριο τους καταδίκασε με έξι μήνες φυλακή,

Έβρος: Αγωνία χωρίς τέλος – 150.000 στρέμματα κάτω από το νερό

Ελλάδα 26.02.2026
Συνεχείς ροές από Βουλγαρία και Τουρκία δοκιμάζουν τις αντοχές των κατοίκων, με ολονύχτιες μάχες στα χωριά

Κλείνει ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» στις 10:00 το πρωί

Ελλάδα 26.02.2026
Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση