E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απόκοσμες εικόνες από το Ιράκ: Αμμοθύελλα «χτύπησε» τρεις μεγάλες πόλεις

3.700 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα

Δημοσίευση 15/4/2025 | 14:28

Απόκοσμες εικόνες από το Ιράκ: Αμμοθύελλα «χτύπησε» τρεις μεγάλες πόλεις

Πάνω από 3.700 άνθρωποι δέχθηκαν ιατρική φροντίδα στο Ιράκ για αναπνευστικά προβλήματα λόγω της αμμοθύελλας που έπληξε το κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το BBC, το πορτοκαλί νέφος σκόνης που είχε καλύψει τους δρόμους, «χτύπησε» κυρίως τις μεγάλες πόλεις Νατζάφ, Βασόρα και Νασιρίγια, αναγκάζοντας αστυνομικούς και περαστικούς να φορούν μάσκες προσώπου για να προστατευτούν. Διασώστης σε ασθενοφόρο στη Νατζάφ βοήθησε έναν νεαρό άνδρα να αναπνεύσει με τη βοήθεια μια φιάλης οξυγόνου.

«Λόγω της αμμοθύελλας, από χθες καταγράφηκαν 3.747 περιπτώσεις ασφυξίας. Οι άνθρωποι αυτοί έγιναν δεκτοί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στη Βαγδάτη και σε άλλες επαρχίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σαΐφ αλ-Μπαντρ.

«Κανείς δεν εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας», δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA ότι οι υπηρεσίες παρείχαν όλα τα απαραίτητα φάρμακα και το οξυγόνο στους ασθενείς.

Στο νότιο τμήμα της χώρας, η επαρχία της Βασόρας κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών -πάνω από 1.000- ενώ ακολουθούν οι επαρχίες της Μουθάνα με 874 και της Μισάν με 628, διευκρίνισε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΑ.

«Οι περισσότεροι από αυτούς συνήλθαν και έφυγαν από το νοσοκομείο αφότου έλαβαν την απαραίτητη βοήθεια», δήλωσε ο Μπαντρ.

Η αμμοθύελλα ανάγκασε επίσης τα αεροδρόμια της Νατζάφ και της Βασόρας να αναστείλουν προσωρινά τις πτήσεις τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές των αεροδρομίων.

Οι τοπικές μετεωρολογικές υπηρεσίες, αναφέρουν ότι οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν σταδιακά μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Το Ιράκ κατατάσσεται από τον ΟΗΕ, ανάμεσα στις πέντε χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, καθώς πλήττεται συχνά από αμμοθύελλες, αποπνικτική ζέστη και λειψυδρία.

Μια σφοδρή αμμοθύελλα το 2022 είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και πάνω από 5.000 να χρειαστούν ιατρική περίθαλψη για αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος του Ιράκ, η χώρα αναμένεται να αντιμετωπίσει περισσότερες «ημέρες σκόνης» στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα ποδήλατα: H ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγορεύει τη χρήση τους σε πεζόδρομους

Κόσμος 21.12.2025
Pεριορίζουν ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ στην κεντρική πεζοδρομημένη ζώνη από το 2026

«Ήταν κόλαση»: Καθαρίστρια μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου gamer μετά από δύο χρόνια

Κόσμος 21.12.2025
Ένοικος έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε ξενοδοχείο για gamers στην Κίνα χωρίς να βγαίνει. Όταν έφυγε, το προσωπικό βρέθηκε μπροστά σε εικόνες σοκ και «κόλασης»

Συγκίνησε ο Ανδρέας Τεττέη: Ξέσπασε σε κλάματα on air κι αποχώρησε από συνέντευξη ‑ Βίντεο

Αθλητικά Νέα 21.12.2025
Ο Ανδρέας Τεττέη αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την Κηφισιά, στον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό και δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Χάρτης κινητοποιήσεων των αγροτών – Όλα τα μπλόκα πανελλαδικά

Ελλάδα 21.12.2025
Οι αγρότες διατηρούν ενεργά τα μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας, προχωρώντας σε ανοίγματα διοδίων

Μαρία Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται ‑ Σχεδιάζουμε επιτροπή «σοφών» για τη σωτηρία της χώρας

Ελλάδα 21.12.2025
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυρία Καρυστιανού δέχεται πολλαπλά αιτήματα από πολίτες που ζητούν την οργάνωση ενός συλλογικού εγχειρήματος

Διαμαντής Καραναστάσης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά το θετικό αλκοτέστ

Ελλάδα 21.12.2025
Ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής της «Πλεύσης Ελευθερίας είχε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το δίπλωμα και να του επιβληθεί το πρόστιμο των 350 ευρώ

Συναγερμός στη Σκύρο: Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο με 28 μέλη πλήρωμα

Ελλάδα 21.12.2025
Συναγερμός σήμανε την Κυριακή στο Λιμενικό όταν δεξαμενόπλοιο σημαίας Λιβερίας έμεινε ακυβέρνητο 12,7 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Σκύρου

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ξενοφών Ζηκίδης

Ελλάδα 21.12.2025
Ο δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών

Ανησυχία επιστημόνων για τη μετάδοση της γρίπης κατά τις γιορτές ‑ Ποιες είναι οι ομάδες κινδύνου

Ελλάδα 21.12.2025
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επικράτηση στελεχών του ιού της γρίπης Α(H3N2) και ειδικότερα του υποστελέχους Κ

Φωτιά από σόμπα στο Μέτσοβο: Κάηκαν δύο σπίτια, ζημιές υπέστη τρίτο

Ελλάδα 21.12.2025
Κάτοικοι κατήγγειλαν πως έπειτα από έργα για την εγκατάσταση νέου δικτύου ύδρευσης, δεν τοποθετήθηκαν κρουνοί πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να φτάσει η πυροσβεστική από τα Ιωάννινα