E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κι όμως κάποιοι άνδρες πιστεύουν ότι οι δασμοί του Τραμπ θα τους βοηθήσουν να βρουν σύντροφο

Η σύνδεση δασμών του Τραμπ με την υποτιθέμενη καταπίεση των ανδρών από τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο αποκαλύπτει μια επικίνδυνη, μισογυνική κοσμοθεωρία

Δημοσίευση 15/4/2025 | 14:05

Κι όμως κάποιοι άνδρες πιστεύουν ότι οι δασμοί του Τραμπ θα τους βοηθήσουν να βρουν σύντροφο

Ένας χρήστης του X διατύπωσε ένα ερώτημα στις 5 Απριλίου, την επομένη των νέων δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι οδήγησαν τον Dow Jones στη μεγαλύτερη πτώση του από το απόγειο της πανδημίας.

Το ερώτημά του ήταν «δασμοί ή αυτό;» με το εν λόγω «αυτό» να είναι ένα βίντεο από το TikTok, το οποίο είχε ανέβει το περασμένο καλοκαίρι, στο οποίο η αποκλειστικά γυναικεία εκτελεστική ομάδα μιας αυστραλιανής εταιρείας περιποίησης δέρματος τραγουδούσε και χόρευε παιχνιδιάρικα στο γραφείο της. Η σύνδεση ανάμεσα στην επιλογή μιας γυναίκας να αστειευτεί ότι είναι «αφεντικό της Gen Z» και την πιθανή οικονομική καταστροφή λόγω των δασμών δεν ήταν άμεσα προφανής σε όλους, αλλά για αρκετούς άνδρες στο X, που ανήκουν στους κύκλους των incel, η σύνδεση αυτή φαινόταν αυτονόητη.

Ο όρος Incel (μίξη των λέξεων «ακούσια άγαμος») είναι όρος που σχετίζεται με μια κυρίως διαδικτυακή υποκουλτούρα ανθρώπων, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως ανίκανοι να βρουν ερωτικό ή σeξουαλικό σύντροφο παρά την επιθυμία τους, και οι οποίοι μπορεί να επιρρίπτουν την ευθύνη γι' αυτό στις γυναίκες και τα κορίτσια. Η ιδεολογία των incel χαρακτηρίζεται από μισογυνισμό, ο οποίος συχνά εκφράζεται με ρητορική μίσους ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, με βία κατά των γυναικών.

«Πολλοί άνδρες (συγκεκριμένα οι ανύπαντροι, απογοητευμένοι από τη δεξιά και με αρνητική άποψη για τις γυναίκες) έχουν μια αινιγματικά αντίστροφη στάση απέναντι στις γυναίκες στον εργασιακό χώρο», εξηγεί ο συντάκτης σχετικού άρθρου με το παρωνύμιο 'Cartoons Hαte Her'. «Πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι μέρος μιας τάξης καταπιεστών, στην οποία για κάποιο λόγο έχουν παραχωρηθεί άδικα προνόμια, όπως το να προσλαμβάνονται για 'διασκεδαστικές' και 'προσποιητές' δουλειές». Υπό αυτή την οπτική, οι Αυστραλιανές φαίνεται να γιορτάζουν ανάλγητα το προνόμιό τους, βιντεοσκοπώντας τον εαυτό τους να χορεύει.

Αυτή η κοσμοθεωρία θεωρεί τις «διασκεδαστικές» θέσεις εργασίας ως ανώφελες και παραβλέπει την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας. Ενδεικτικά, οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον τομέα της αναψυχής, της φιλοξενίας, της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών υγείας, το οποίο αντιπαρατίθεται με την ιδέα ότι όλες οι γυναίκες εργάζονται μόνο σε θέσεις γραφείου ή «email».

Η «ευτυχισμένη ζωή» των γυναικών, η οποία υποτίθεται ότι συνδέεται με κρατικά επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, είναι μια άλλη παράμετρος στην ιδεολογία αυτή. «Αυτό το φαινόμενο», αναφέρει ο ίδιος χρήστης του X, «υποστηρίζεται από το κράτος που χρηματοδοτεί την ψευδαίσθηση της ανεξαρτησίας τους μέσω φορολογικών χρημάτων». Στη συνέχεια, την αποκαλεί «αρνητική πορνεία», εξαιτίας της υποτιθέμενης ανακατανομής των χρημάτων των ανδρών για να εξασφαλίσουν την οικονομική αυτονομία των γυναικών, αποστερώντας τους έτσι τη σeξουαλική ανταμοιβή.

Ορισμένοι θεωρούν τους δασμούς ως ένα μέσο αναδιανομής χρημάτων και θέσεων εργασίας από τις γυναίκες στους άνδρες. Υποστηρίζουν ότι οι δασμοί θα προκαλέσουν ύφεση και θα εξαναγκάσουν σε μείωση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ταυτόχρονα οι θέσεις εργασίας στη μεταποίηση θα επαναπατριστούν στις ΗΠΑ, δημιουργώντας έτσι νέες ευκαιρίες για τους άνδρες.

Αυτή η κοσμοθεωρία είναι παραπλανητική. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια τάση να συνδέεται η γυναικεία απασχόληση με θέσεις γραφείου, οι γυναίκες παραμένουν σε σημαντικό βαθμό εργαζόμενες σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, και άλλες υπηρεσίες που συνήθως θεωρούνται «αναγκαία» και όχι «διασκεδαστικά» επαγγέλματα.

Τα επιχειρήματα σχετικά με τις θέσεις εργασίας στη μεταποίηση και την ύφεση που θα ακολουθήσει από τους δασμούς είναι, επίσης, λανθασμένα. Οι δασμοί πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση όλων, με μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στις γυναίκες, οι οποίες ήδη κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από οικονομικές κρίσεις, κυρίως λόγω του ανισομερούς καταμερισμού των οικιακών και οικογενειακών ευθυνών. Παρόλα αυτά, οι θυμωμένοι άνδρες στο X δεν έχουν καμία εξήγηση για το γιατί οι γυναίκες δεν «συμμορφώνονται» με την υποτιθέμενη κοινωνική τους «θέση». Αντιθέτως, με την ενίσχυση της απασχόλησης ανδρών και την αναγνώριση των παραδοσιακών ανδρικών ρόλων, πιστεύουν ότι η κοινωνία θα αποκατασταθεί στο σωστό της στάδιο.

Η ιδεολογία αυτή δείχνει ότι οι πραγματικές ανησυχίες των ανδρών έχουν λιγότερο να κάνουν με την οικονομία και περισσότερο με τη διατήρηση ενός παλαιού, πατριαρχικού προτύπου κοινωνικής τάξης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μάτι: Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 104 θύματα ‑ 8 χρόνια από την εθνική τραγωδία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγγενείς, επιζώντες και εκπρόσωποι της Πολιτείας απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της καταστροφικής πυρκαγιάς

Λάρισα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Στο νοσοκομείο άνδρας με εγκαύματα

Ελλάδα Χτες
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Λάρισας

Σταύρος Γεωργίου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος του καθ` ομολογίαν δολοφόνου του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οδηγήθηκε σε ανακριτή και έλαβε προθεσμία για τη Δευτέρα

Ηράκλειο Κρήτης: Νεκρή βρέθηκε 55χρονη μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής

Τραμπ: «Εξετάζω μαζική επίθεση κατά του Ιράν – Είμαι έτοιμος να ξαναρχίσω τον πόλεμο»

Ελλάδα Χτες
Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι δεν έχουν εκδοθεί νέες εντολές προς τις ένοπλες δυνάμεις και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα

Νεκρή γυναίκα στην Ανω Σύρο – Βρέθηκε μαχαιρωμένη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα άτομο που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση έχει τεθεί υπό κράτηση

Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Χανιά ‑ Με σοβαρά εγκαύματα ο ιδιοκτήτης

Ελλάδα Χτες
Η έκρηξη σημειώθηκε σε εργαστήριο που δραστηριοποιείται στην επισκευή πολυεστερικών σκαφών

Χειροπέδες σε 64χρονη γιαγιά: Έκλεβε λίρες και κοσμήματα από τον εγγονό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Γιαγιά στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη επειδή φέρεται να έκλεψε χρυσές λίρες και κοσμήματα από τον 31χρονο εγγονό της.

Ζάκυνθος: Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος ασθενής με ύποπτα σύμπτωμα λεπτοσπείρωσης

Ελλάδα Χτες
Εστάλησαν δείγματα στο ΑΧΕΠΑ για εργαστηριακή επιβεβαίωση

Στη Θεσσαλονίκη ο Τολιόπουλος για να υπογράψει στον Αρη, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Φωτογραφήθηκε με φίλους της ομάδας στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», αλλά δεν έκανε καμία δήλωση, καθώς πρέπει να ανακοινωθεί από την ΚΑΕ

Ρεκόρ πτωχεύσεων και μαζικές απολύσεις: Ανησυχητικά σήματα για την οικονομία της Γερμανίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χρόνια αστάθειας για τη γερμανική οικονομία - η προβλεπόμενη ανάκαμψη για φέτος αναμένεται να φέρει μόλις μικρή ανάπτυξη