E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κι όμως κάποιοι άνδρες πιστεύουν ότι οι δασμοί του Τραμπ θα τους βοηθήσουν να βρουν σύντροφο

Η σύνδεση δασμών του Τραμπ με την υποτιθέμενη καταπίεση των ανδρών από τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο αποκαλύπτει μια επικίνδυνη, μισογυνική κοσμοθεωρία

Δημοσίευση 15/4/2025 | 14:05

Κι όμως κάποιοι άνδρες πιστεύουν ότι οι δασμοί του Τραμπ θα τους βοηθήσουν να βρουν σύντροφο

Ένας χρήστης του X διατύπωσε ένα ερώτημα στις 5 Απριλίου, την επομένη των νέων δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι οδήγησαν τον Dow Jones στη μεγαλύτερη πτώση του από το απόγειο της πανδημίας.

Το ερώτημά του ήταν «δασμοί ή αυτό;» με το εν λόγω «αυτό» να είναι ένα βίντεο από το TikTok, το οποίο είχε ανέβει το περασμένο καλοκαίρι, στο οποίο η αποκλειστικά γυναικεία εκτελεστική ομάδα μιας αυστραλιανής εταιρείας περιποίησης δέρματος τραγουδούσε και χόρευε παιχνιδιάρικα στο γραφείο της. Η σύνδεση ανάμεσα στην επιλογή μιας γυναίκας να αστειευτεί ότι είναι «αφεντικό της Gen Z» και την πιθανή οικονομική καταστροφή λόγω των δασμών δεν ήταν άμεσα προφανής σε όλους, αλλά για αρκετούς άνδρες στο X, που ανήκουν στους κύκλους των incel, η σύνδεση αυτή φαινόταν αυτονόητη.

Ο όρος Incel (μίξη των λέξεων «ακούσια άγαμος») είναι όρος που σχετίζεται με μια κυρίως διαδικτυακή υποκουλτούρα ανθρώπων, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως ανίκανοι να βρουν ερωτικό ή σeξουαλικό σύντροφο παρά την επιθυμία τους, και οι οποίοι μπορεί να επιρρίπτουν την ευθύνη γι' αυτό στις γυναίκες και τα κορίτσια. Η ιδεολογία των incel χαρακτηρίζεται από μισογυνισμό, ο οποίος συχνά εκφράζεται με ρητορική μίσους ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, με βία κατά των γυναικών.

«Πολλοί άνδρες (συγκεκριμένα οι ανύπαντροι, απογοητευμένοι από τη δεξιά και με αρνητική άποψη για τις γυναίκες) έχουν μια αινιγματικά αντίστροφη στάση απέναντι στις γυναίκες στον εργασιακό χώρο», εξηγεί ο συντάκτης σχετικού άρθρου με το παρωνύμιο 'Cartoons Hαte Her'. «Πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι μέρος μιας τάξης καταπιεστών, στην οποία για κάποιο λόγο έχουν παραχωρηθεί άδικα προνόμια, όπως το να προσλαμβάνονται για 'διασκεδαστικές' και 'προσποιητές' δουλειές». Υπό αυτή την οπτική, οι Αυστραλιανές φαίνεται να γιορτάζουν ανάλγητα το προνόμιό τους, βιντεοσκοπώντας τον εαυτό τους να χορεύει.

Αυτή η κοσμοθεωρία θεωρεί τις «διασκεδαστικές» θέσεις εργασίας ως ανώφελες και παραβλέπει την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας. Ενδεικτικά, οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον τομέα της αναψυχής, της φιλοξενίας, της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών υγείας, το οποίο αντιπαρατίθεται με την ιδέα ότι όλες οι γυναίκες εργάζονται μόνο σε θέσεις γραφείου ή «email».

Η «ευτυχισμένη ζωή» των γυναικών, η οποία υποτίθεται ότι συνδέεται με κρατικά επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, είναι μια άλλη παράμετρος στην ιδεολογία αυτή. «Αυτό το φαινόμενο», αναφέρει ο ίδιος χρήστης του X, «υποστηρίζεται από το κράτος που χρηματοδοτεί την ψευδαίσθηση της ανεξαρτησίας τους μέσω φορολογικών χρημάτων». Στη συνέχεια, την αποκαλεί «αρνητική πορνεία», εξαιτίας της υποτιθέμενης ανακατανομής των χρημάτων των ανδρών για να εξασφαλίσουν την οικονομική αυτονομία των γυναικών, αποστερώντας τους έτσι τη σeξουαλική ανταμοιβή.

Ορισμένοι θεωρούν τους δασμούς ως ένα μέσο αναδιανομής χρημάτων και θέσεων εργασίας από τις γυναίκες στους άνδρες. Υποστηρίζουν ότι οι δασμοί θα προκαλέσουν ύφεση και θα εξαναγκάσουν σε μείωση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ταυτόχρονα οι θέσεις εργασίας στη μεταποίηση θα επαναπατριστούν στις ΗΠΑ, δημιουργώντας έτσι νέες ευκαιρίες για τους άνδρες.

Αυτή η κοσμοθεωρία είναι παραπλανητική. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια τάση να συνδέεται η γυναικεία απασχόληση με θέσεις γραφείου, οι γυναίκες παραμένουν σε σημαντικό βαθμό εργαζόμενες σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, και άλλες υπηρεσίες που συνήθως θεωρούνται «αναγκαία» και όχι «διασκεδαστικά» επαγγέλματα.

Τα επιχειρήματα σχετικά με τις θέσεις εργασίας στη μεταποίηση και την ύφεση που θα ακολουθήσει από τους δασμούς είναι, επίσης, λανθασμένα. Οι δασμοί πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση όλων, με μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στις γυναίκες, οι οποίες ήδη κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από οικονομικές κρίσεις, κυρίως λόγω του ανισομερούς καταμερισμού των οικιακών και οικογενειακών ευθυνών. Παρόλα αυτά, οι θυμωμένοι άνδρες στο X δεν έχουν καμία εξήγηση για το γιατί οι γυναίκες δεν «συμμορφώνονται» με την υποτιθέμενη κοινωνική τους «θέση». Αντιθέτως, με την ενίσχυση της απασχόλησης ανδρών και την αναγνώριση των παραδοσιακών ανδρικών ρόλων, πιστεύουν ότι η κοινωνία θα αποκατασταθεί στο σωστό της στάδιο.

Η ιδεολογία αυτή δείχνει ότι οι πραγματικές ανησυχίες των ανδρών έχουν λιγότερο να κάνουν με την οικονομία και περισσότερο με τη διατήρηση ενός παλαιού, πατριαρχικού προτύπου κοινωνικής τάξης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ψεύτης ο Μαρτίνεθ»: Η σκληρή απάντηση Γιαννακόπουλου στον προπονητή της Βαλένθια

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
«Ούτε οι διαιτητές δεν αναφέρουν τίποτα, επειδή δεν συνέβη τίποτα. Το μόνο που συνέβη είναι ότι χάσατε 2-0 στο γήπεδό σας»

Λήγει σήμερα η προθεσμία των 60 ημερών για τον Τραμπ ‑ πλέον απαιτείται έγκριση Κογκρέσου για επιχειρήσεις κατά του Ιράν

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι τυχόν νέα πλήγματα θα φέρουν «επώδυνη» απάντηση

«Σε πάω στο τελευταίο σου ταξίδι»: Κηδεύεται σήμερα ο 13χρονος Κωνσταντίνος που έχασε τη ζωή του με πατίνι ‑ συγκλονίζουν τα λόγια των γονιών του

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και κάτοικοι της περιοχής θα αποχαιρετήσουν ένα παιδί που αγαπούσαν βαθιά

«Γ@μ@@@ παιδόφιλε»: Συγκλονίζει βίντεο με 3 εφήβους να χτυπούν 49χρονο μέχρι θανάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ψεύτικο ραντεβού στα social media και η «παγίδα θανάτου» που έστησαν στον 49χρονο

Βοιωτία: Φωτιά σε εργοστάσιο – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έχει σπεύσει και επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσεβστικής

«Αγλαΐτσα μας… καλό ταξίδι στο φως»: Πένθος στη Μεσαρά για τη 12χρονη που κατέληξε μετά από τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες

Επέστρεψαν σπίτι η μητέρα με τον 5χρονο που είχε αφήσει μόνο του ‑ «Πήγε επειγόντως στο νοσοκομείο» λέει ο δικηγόρος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε χτυπήσει το χέρι της και είχε ακατάσχετη αιμορραγία, είπε ο συνήγορός της , είχε ειδοποιήσει άνθρωπο να πάει σπίτι να μείνει με το παιδί

«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση»: Η Ενωση Εισαγγελέων απαντά στο αίτημα ΔΣΑ για παραίτηση Τζαβέλλα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Εισαγγελέων καταδικάζει την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κάνοντας λόγο για αίτημα εκτός κάθε συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενου πλαισίου

Αίγινα: 16χρονη πήγε στο σχολείο της με σουγιά γιατί δεν άντεχε το bullying των συμμαθητών της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά τη σύλληψή της, φέρεται να δήλωσε στις Αρχές πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν, αλλά ήθελε να βάλει τέλος στην πίεση που δεχόταν

Αμπελόκηποι: Σφραγίστηκε παράνομος οίκος ευγηρίας – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παράνομος οίκος ευγηρίας σφραγίστηκε στους Αμπελόκηπους

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί μετά από σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανή ΔΙ.ΑΣ.

Ελλάδα Χτες
Οι τραυματίες αστυνομικοί διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πόλης για την παροχή πρώτων βοηθειών

Ισραήλ: «Οι προσαχθέντες του στολίσκου της Γάζας θα αποβιβαστούν στην Ελλάδα – Την ευχαριστούμε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όλοι οι συμμετέχοντες στον στολίσκο που απομακρύνθηκαν από τα πλοία μεταφέρθηκαν χωρίς να υποστούν τραυματισμούς, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ