E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αγιά Σοφιά: Πραγματοποιείται η μεγαλύτερη αποκατάσταση στην ιστορία του τρούλου της

Δείτε φωτογραφίες

Δημοσίευση 15/4/2025 | 12:52

Αγιά Σοφιά: Πραγματοποιείται η μεγαλύτερη αποκατάσταση στην ιστορία του τρούλου της

Η Τουρκία ανακοίνωσε την έναρξη της πιο εκτεταμένης και ολοκληρωμένης διαδικασίας αποκατάστασης του τρούλου της Αγίας Σοφίας, ενός έργου που εξελίσσεται παράλληλα με τις υπόλοιπες εργασίες συντήρησης του εμβληματικού μνημείου, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και μια δεκαετία.

Ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ανέφερε ότι πρόκειται για την «μεγαλύτερη διαδικασία αποκατάστασης στην ιστορία του τρούλου», με στόχο την ενίσχυση της αντοχής του σε σεισμούς και τη διατήρηση της αρχικής κατάστασης του οικοδομήματος με σχολαστικότητα.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε ο Τούρκος υπουργός:

Αντισεισμική προστασία και διατήρηση των ψηφιδωτών

Οι εργασίες, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, θα πραγματοποιηθούν από την εξωτερική επιφάνεια του τρούλου, ώστε να μην επηρεαστούν τα ιστορικά ψηφιδωτά στο εσωτερικό. Οι επικαλύψεις μολύβδου θα αφαιρεθούν, θα επισκευαστούν ή θα αντικατασταθούν, ενώ παράλληλα ο τρούλος θα καλυφθεί με προσωρινή χαλύβδινη κατασκευή και ειδικό μουσαμά για προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα τοποθετηθεί χαλύβδινη πλατφόρμα ύψους 43,5 μέτρων σε τέσσερις βασικές κολόνες, επιτρέποντας την παράλληλη διεξαγωγή θρησκευτικών και αναστηλωτικών εργασιών. «Η προσευχή θα συνεχισθεί, η ιστορία θα διατηρηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερσόι.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης επιστημονική ανάλυση προηγούμενων ζημιών από σεισμούς και πυρκαγιές, καθώς και προσομοιώσεις μεγάλου σεισμού για τον εντοπισμό και ενίσχυση των δομικά αδύναμων σημείων του μνημείου.

Ανοιχτή στο κοινό κατά τη διάρκεια των έργων

Η Αγία Σοφία θα παραμείνει προσβάσιμη στους πιστούς και στους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης. Το γεγονός αυτό καθιστά τη διαδικασία τεχνικά πιο σύνθετη, όπως επισημαίνουν επιστήμονες. Δεν έχει δοθεί επίσημο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων, καθώς αναμένονται πιθανές καθυστερήσεις λόγω απρόβλεπτων συνθηκών.

Δείτε φωτογραφίες:

Ιστορική διαδρομή του μνημείου

Η Αγία Σοφία ιδρύθηκε ως χριστιανικός ναός το 537 μ.Χ., επί Ιουστινιανού, και λειτούργησε έτσι έως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος και το 1935, επί Κεμάλ Ατατούρκ, έγινε μουσείο. Το 2020, κατόπιν απόφασης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανήλθε σε χρήση ως τζαμί, απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο και έθεσε ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η νέα φάση αποκατάστασης εντάσσεται σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για την ανάδειξη και συντήρηση της Αγίας Σοφίας, την ώρα που το μνημείο συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο της πολιτικής όσο και της πολιτιστικής συζήτησης, εντός και εκτός Τουρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύνταξη 1.700 ευρώ για τους πληγέντες στο Μάτι και στη Μάνδρα ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών

Ελλάδα 09.12.2025
Προβλέπεται, επίσης, καθολική διαγραφή οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πλήρης υγειονομική κάλυψη για τους εγκαυματίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Πότε πληρώνονται συντάξεις, δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα

Οικονομία 09.12.2025
Νωρίτερα φέτος οι καταβολές τον Δεκέμβριο

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Όλες οι παγίδες που «καίνε» χιλιάδες οδηγούς

Οικονομία 09.12.2025
Όσα ξεκαθαρίζει ο νέος οδηγός της ΑΑΔΕ

Τι αλλάζει στο Δημόσιο το 2026: Προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και νέα επιδόματα

Οικονομία 09.12.2025
Αυξήσεις αποδοχών και μισθολογικές παρεμβάσεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το 2026

Οικονομία 09.12.2025
Η κρίσιμη επιλογή του Ιανουαρίου

Γερμανία: Ρεκόρ πτωχεύσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Οικονομία 09.12.2025
Έως το τέλος του έτους στη Γερμανία θα έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης 8% περισσότερες εταιρείες από πέρυσι

Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Χανίων: «Μεγάλη συγγνώμη» από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν

Ελλάδα 09.12.2025
«Κακώς έγιναν αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Γιάννης Βερυκάκης

Αμετακίνητοι αγρότες και κτηνοτρόφοι – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Ελλάδα 09.12.2025
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με μπλόκα σε αεροδρόμια, λιμάνια και βασικούς οδικούς άξονες σε όλη τη χώρα.

Πόσα δισεκατομμύρια θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία, αν εγκριθεί το δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ελλάδα Χτες
Η Κομισιόν παρουσίασε τα συνολικά ποσά στους διπλωμάτες

Αγρότης κατά αστυνομικού με την... κατσούνα ‑ Η φωτογραφία από τα Χανιά που έγινε viral

Ελλάδα Χτες
Επεισόδια σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο Χανίων

Χολαργός: Επίθεση με επτά μαχαιριές σε 14χρονο ‑ Είχε κλείσει ραντεβού με μία 20χρονη

Ελλάδα Χτες
Είχε κλείσει ραντεβού με νεαρό κορίτσι και του έστησαν καρτέρι