E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αγιά Σοφιά: Πραγματοποιείται η μεγαλύτερη αποκατάσταση στην ιστορία του τρούλου της

Δείτε φωτογραφίες

Δημοσίευση 15/4/2025 | 12:52

Αγιά Σοφιά: Πραγματοποιείται η μεγαλύτερη αποκατάσταση στην ιστορία του τρούλου της

Η Τουρκία ανακοίνωσε την έναρξη της πιο εκτεταμένης και ολοκληρωμένης διαδικασίας αποκατάστασης του τρούλου της Αγίας Σοφίας, ενός έργου που εξελίσσεται παράλληλα με τις υπόλοιπες εργασίες συντήρησης του εμβληματικού μνημείου, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και μια δεκαετία.

Ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ανέφερε ότι πρόκειται για την «μεγαλύτερη διαδικασία αποκατάστασης στην ιστορία του τρούλου», με στόχο την ενίσχυση της αντοχής του σε σεισμούς και τη διατήρηση της αρχικής κατάστασης του οικοδομήματος με σχολαστικότητα.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε ο Τούρκος υπουργός:

Αντισεισμική προστασία και διατήρηση των ψηφιδωτών

Οι εργασίες, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, θα πραγματοποιηθούν από την εξωτερική επιφάνεια του τρούλου, ώστε να μην επηρεαστούν τα ιστορικά ψηφιδωτά στο εσωτερικό. Οι επικαλύψεις μολύβδου θα αφαιρεθούν, θα επισκευαστούν ή θα αντικατασταθούν, ενώ παράλληλα ο τρούλος θα καλυφθεί με προσωρινή χαλύβδινη κατασκευή και ειδικό μουσαμά για προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα τοποθετηθεί χαλύβδινη πλατφόρμα ύψους 43,5 μέτρων σε τέσσερις βασικές κολόνες, επιτρέποντας την παράλληλη διεξαγωγή θρησκευτικών και αναστηλωτικών εργασιών. «Η προσευχή θα συνεχισθεί, η ιστορία θα διατηρηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερσόι.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης επιστημονική ανάλυση προηγούμενων ζημιών από σεισμούς και πυρκαγιές, καθώς και προσομοιώσεις μεγάλου σεισμού για τον εντοπισμό και ενίσχυση των δομικά αδύναμων σημείων του μνημείου.

Ανοιχτή στο κοινό κατά τη διάρκεια των έργων

Η Αγία Σοφία θα παραμείνει προσβάσιμη στους πιστούς και στους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης. Το γεγονός αυτό καθιστά τη διαδικασία τεχνικά πιο σύνθετη, όπως επισημαίνουν επιστήμονες. Δεν έχει δοθεί επίσημο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων, καθώς αναμένονται πιθανές καθυστερήσεις λόγω απρόβλεπτων συνθηκών.

Δείτε φωτογραφίες:

Ιστορική διαδρομή του μνημείου

Η Αγία Σοφία ιδρύθηκε ως χριστιανικός ναός το 537 μ.Χ., επί Ιουστινιανού, και λειτούργησε έτσι έως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος και το 1935, επί Κεμάλ Ατατούρκ, έγινε μουσείο. Το 2020, κατόπιν απόφασης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανήλθε σε χρήση ως τζαμί, απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο και έθεσε ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η νέα φάση αποκατάστασης εντάσσεται σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για την ανάδειξη και συντήρηση της Αγίας Σοφίας, την ώρα που το μνημείο συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο της πολιτικής όσο και της πολιτιστικής συζήτησης, εντός και εκτός Τουρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καθίζηση οδοστρώματος στον Πειραιά: Διεκόπη η κυκλοφορία

Ελλάδα 22.01.2026
Επισημαίνεται ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις εναλλακτικές διαδρομές που έχουν οριστεί για να αποφύγουν την περιοχή αυτή

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ οδηγούσε και άφησε την τελευταία του πνοή

Ελλάδα 22.01.2026
Θρήνος για 68χρονο άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός πλησίον του αυτοκινήτου του

Έπεσε το X – Δεν φορτώνει η πλατφόρμα σε εκατομμύρια χρήστες

Tech + Science 22.01.2026
Πρόβλημα λειτουργίας του Twitter (νυν X) στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο

Ισπανία: Βρέθηκαν ακόμη δύο σοροί ‑ Στους 45 οι νεκροί

Κόσμος 22.01.2026
«Θεωρητικά, πρόκειται για τους δύο νεκρούς που δεν είχαν βρεθεί ακόμη», εξήγησε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Ο Μπάρον μου έσωσε τη ζωή»: Ο γιος του Τραμπ είδε έναν αθλητή πολεμικών τεχνών να χτυπά γυναίκα και σήμανε συναγερμό

Κόσμος 22.01.2026
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου επικοινώνησε με τις βρετανικές αρχές

Παράσυρση ηλικιωμένης στη Γλυφάδα: Σπαρακτικό κλάμα παιδιού ‑ «Πού πάει η μαμά;»

Ελλάδα 22.01.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγω μέτρα από το σημείο που έχασε τη ζωή της η 56χρονη

Τουρκία: Νοσοκόμα κακοποίησε βρέφος που βρισκόταν σε θερμοκοιτίδα και το άφησε ανάπηρο

Κόσμος 22.01.2026
Η νοσοκόμα χτυπούσε το μωρό στο κεφάλι άρχισε να κλαίει και στη συνέχεια σφίγγει το πόδι του και το τραβάει προς το μέρος της

«Τα ‘χωσε» ο Ζελένσκι στην Ευρώπη από το Νταβός: Ζούμε μια ατελείωτη «Μέρα της Μαρμότας»

Κόσμος 22.01.2026
«Ένας χρόνος πέρασε και τίποτα δεν έχει αλλάξει» - «Αν ο Πούτιν αποφασίσει να καταλάβει τη Λιθουανία ή να πλήξει την Πολωνία, ποιος θα απαντήσει;» διερωτήθηκε

Τσατραφύλλιας για κακοκαιρία: Η εξήγησή του για τις πλημμύρες

Ελλάδα 22.01.2026
«Κλιματική ή εγκληματική κρίση;»

Ηράκλειο: Ανδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε μητέρα και το παιδί της

Ελλάδα 22.01.2026
«Είχα εντολή από μία φωνή» είπε στους αστυνομικούς

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Βάρης‑Βούλας‑Βουλιαγμένης

Ελλάδα 22.01.2026
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει έως και τις 21 Απριλίου 2026