E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Τραμπ «ακυρώνει» τα Χριστούγεννα ‑ Οι Κινέζοι που κατασκευάζουν στολίδια δεν έχουν παραγγελίες

Η Κίνα το «εργοστάσιο του πλανήτη» νιώθει ήδη το πλήγμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/4/2025 | 16:56

Ο Τραμπ «ακυρώνει» τα Χριστούγεννα ‑ Οι Κινέζοι που κατασκευάζουν στολίδια δεν έχουν παραγγελίες

Αν οι Αμερικάνοι θέλουν να αποκτήσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια φέτος, θα πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα για να τα αποκτήσουν- αν τελικά βρουν τα αγαπημένα τους προϊόντα στα ράφια, αναφέρει το Reuters. Η Κίνα το «εργοστάσιο του πλανήτη» νιώθει ήδη το πλήγμα

Οι Κινέζοι παραγωγοί πλαστικών χριστουγεννιάτικων δέντρων και άλλων εορταστικών διακοσμήσεων λένε ότι οι παραγγελίες από τους Αμερικανούς πελάτες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρησή τους, θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να έρχονται ήδη. Λόγω των αυξανόμενων δασμών εισαγωγής ωστόσο, η αγορά δεν κινείται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές κατά 104% μέχρι στιγμής φέτος, σε έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο που απειλεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο στον μεγαλύτερο εξαγωγέα βιομηχανικών προϊόντων στον κόσμο. Οι λιανοπωλητές των ΗΠΑ εξαρτώνται σχεδόν πλήρως από την Κίνα για τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, όπου διοχετεύουν το 87% αυτών των αγαθών - αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα κινεζικά εργοστάσια εξαρτώνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την αγορά των ΗΠΑ, όπου πωλούν τα μισά από αυτά που παράγουν. Αν οι Αμερικάνοι θέλουν νέα χριστουγεννιάτικα στολίδια φέτος, θα πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα για αυτά - αν τα βρουν καθόλου στα ράφια.

«Μέχρι στιγμής φέτος, κανένας από τους Αμερικανούς πελάτες μου δεν έχει κάνει παραγγελίες», είπε ο Κουν Γινγκ, ο οποίος διευθύνει ένα εργοστάσιο τεχνητών χριστουγεννιάτικων δέντρων στην ανατολική πόλη Jinhua. «Φυσικά πρόκειται για τους δασμούς τιμολόγια.

Μέχρι τα μέσα Απριλίου όλες οι παραγγελίες έχουν κανονικά ολοκληρωθεί, αλλά αυτή τη στιγμή... είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν θα υπάρξουν παραγγελίες. Ίσως οι Αμερικανοί πελάτες να μην αγοράσουν τίποτα φέτος»

Στο Shaoxing, περίπου 160 χιλιόμετρα, μακριά από το Jinhua, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Λιου Σονγκ ήταν σίγουρος ότι η επιχείρησή του μπορεί να αντεπεξέλθει προσπαθώντας να πουλήσει περισσότερα στη Ρωσία, την Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία, που συγκεντρώνουν απο κοινού το 75% των προϊόντων του. «Ανησυχούμε ότι οι παραγγελίες των ΗΠΑ θα μειωθούν», είπε, ενώ πρόσθεσε: «Σίγουρα θα κερδίσουμε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο».

Η Τζέσικα Γκούο, η οποία διευθύνει επίσης ένα εργοστάσιο χριστουγεννιάτικων δέντρων στο Jinhua, είπε ότι μόλις ενημερώθηκε από έναν σημαντικό πελάτη των ΗΠΑ ότι σταματάει μια παραγγελία 3 εκατομμυρίων γιουάν (408.191 δολαρίων) για την οποία είχε ήδη ξοδέψει 400.000 γιουάν σε υλικά. Αναμένει ότι η παραγγελία θα ακυρωθεί σύντομα και ανησυχεί για την επιχείρησή της. «Οι συνεργάτες μου και εγώ βασιζόμαστε στις εντολές των ΗΠΑ για να επιβιώσουμε», είπε.

«Αυτό θα επηρεάσει αναπόφευκτα πολλούς ανθρώπους. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει»

Οι οικονομολόγοι λένε ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μειώσει 1-2 ποσοστιαίες μονάδες από την κινεζική οικονομική ανάπτυξη φέτος, θα επιδεινώσει τα ζητήματα της βιομηχανικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, θα απειλήσει θέσεις εργασίας και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω αποπληθωριστικές δυνάμεις.

Καθώς οι Κινέζοι εξαγωγείς πωλούν λιγότερο στις ΗΠΑ, οι οποίες αγόρασαν πέρυσι αγαθά αξίας άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να ανταγωνιστούν όλο και πιο έντονα τις τιμές σε άλλες αγορές. Αυτό θα πλήξει τα ήδη μικρά περιθώρια κέρδους τους και θα τους αναγκάσει να μειώσουν το κόστος εντός συνόρων, λένε οι οικονομολόγοι.

Το εργοστάσιο των 10.800 τετραγωνικών μέτρων της Γκούο απασχολεί 140 άτομα τακτικά, αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει τα 200 στην περίοδο αιχμής της παραγωγής το καλοκαίρι. Φέτος δεν θα χρειαστεί επιπλέον εργάτες. «Η απώλεια της αγοράς των ΗΠΑ σίγουρα θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας πολλών ανθρώπων», δήλωσε η Γκούο. Η εγχώρια ζήτηση για χριστουγεννιάτικα στολίδια στην Κίνα είναι ασήμαντη, πρόσθεσε.

Η προμήθεια από χώρες εκτός της Κίνας θα είναι δύσκολη. Ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων στις ΗΠΑ είναι η Καμπότζη, η οποία αποτελεί το 5,5% των αγαθών και την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ της επέβαλε δασμό 49%.

Η μετατόπιση της παραγωγής στις ΗΠΑ, ένας από τους στόχους του Τραμπ για την επιβολή δασμών στην Κίνα και σχεδόν σε κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, δεν είναι εφικτή, λέει ο Τζέιμι Γουόρνερ, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Χριστουγεννιάτικων Δέντρων. «Σίγουρα δεν μπορούν να κατασκευαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει κατασκευή, η τεχνολογία δεν είναι εδώ, η αγορά εργασίας δεν είναι εδώ» είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δώρο Πάσχα 2026: Μέχρι πότε γίνεται η πληρωμή – Τι ισχύει για τους ανέργους και πώς υπολογίζεται

Οικονομία 08.03.2026
Η καταβολή του Δώρου Πάσχα αποτελεί υποχρέωση που προβλέπεται από τη νομοθεσία και η μη τήρησή της συνεπάγεται κυρώσεις για τους εργοδότες

Συγκινητικές στιγμές στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Επέστρεψαν 450 Έλληνες από το Ντουμπάι – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Κόσμος 08.03.2026
Ο επαναπατρισμός έγινε με πτήση της Emirates που προγραμμάτισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

14ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Νικητές ο Μπιτάδος και η Μαρινάκου

Ελλάδα 08.03.2026
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 30.000 δρομέων, διεξήχθησαν οι τέσσερις αποστάσεις

Ιράν: Απόκοσμες εικόνες μετά το χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ‑ Επιθέσεις και στο Κουβέιτ

Κόσμος 08.03.2026
«Βυθισμένη» στον καπνό και τις φλόγες η Τεχερανη - Φωτογραφίες και βίντεο στα social media αποτυπώνουν την ασφυκτική κατάσταση

Τι συμβαίνει με το διάδοχο του Χαμενεΐ ‑ Γιατί δεν ανακοινώνεται το όνομά του

Κόσμος 08.03.2026
Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα υπάρχουν ακόμα διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο της δημόσιας ανακοίνωσης της απόφασης

ΕΝΦΙΑ 2026: Οι παγίδες, οι απαλλαγές και οι κερδισμένοι

Ελλάδα 08.03.2026
Αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά

Θεσπρωτία: Βίντεο από την στιγμή του σεισμού των 5,3 Ρίχτερ – Ο λόγος που έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές

Ελλάδα 08.03.2026
Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί μεγέθους 4,7 και 3,5 Ρίχτερ από την ίδια περιοχή και σε παρόμοιο βάθος - Ζημιές σε ένα σπίτι, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Ελλάδα 08.03.2026
Η εκκίνηση του αγώνα έγινε στις 8 το πρωί από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Οικονομία Χτες
Δόσεις, εκπτώσεις και τι πρέπει να προσέξετε

Τι θα γίνει με τις τράπεζες σε περίπτωση πολέμου

Οικονομία Χτες
Τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση πολεμικής κρίσης και ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Ενταση με τηλεοπτικό συνεργείο στη Βηρυτό: `Δεν θέλουν οι άνθρωποι να είμαστε εδώ`

Κόσμος Χτες
Η σύνδεση κόπηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Καύσιμα: Στα 2 ευρώ ήδη η βενζίνη – Τι φταίει τελικά για τις αυξήσεις

Οικονομία Χτες
Τα καύσιμα ανεβαίνουν με ταχύτητα λόγω του πολέμου στο Ιράν – Ακραίες τιμές στα νησιά – Τα αίτια