E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γαλλία: «Η Ρωσία θέλει να εξαφανίσει την Ουκρανία – Όρισε την Ευρώπη εχθρό της για να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα»

Ο Γάλλος Υπουργός μίλησε και για τον «υβριδικό πόλεμο» της Μόσχας με παραδείγματα τις εκλογές της Ρουμανίας και της Μολδαβίας

Δημοσίευση 7/4/2025 | 18:16

Γαλλία: «Η Ρωσία θέλει να εξαφανίσει την Ουκρανία – Όρισε την Ευρώπη εχθρό της για να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα»

Δεν μάσησε τα λόγια του ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπενζαμέν Χαντάτντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα «La Tribune» αφού υποστήριξε ότι «η Ρωσία όρισε την Ευρώπη ως εχθρό της», ενώ έκανε λόγο για έναν «υβριδικό πόλεμο της Μόσχας».

Ο ίδιος εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία παρεμβαίνει στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν μερικούς μήνες στη Μολδαβία αλλά και στην ιδιαίτερη περίπτωση της Ρουμανίας.

Όπως λέει, μια πρόσφατη έκθεση του TikTok αποκάλυψε μια μαζική επιχείρηση χειραγώγησης για να ευνοηθεί στην Ρουμανία ο ακροδεξιός υποψήφιος, Τζεορτζέσκου με σχεδόν 100.000 ψευδείς λογαριασμούς και 33.000 ανεπιθύμητα μηνύματα (spam).

Σημειώνει επίσης ότι στην Μολδαβία, εξαγοράστηκαν ψήφοι μέσω Telegram για να σαμποταριστεί η επανεκλογή της φιλικά προσκείμενης προς την Ευρώπη προέδρου Μάγια Σάντου.

«Η εξαγορά αυτού του 10% των ψήφων ισοδυναμεί με την δαπάνη μιας ημέρας πολέμου στην Ουκρανία. Μπορεί λοιπόν κανείς να δει τον υπολογισμό κόστους-οφέλους για τη Ρωσία» αναφέρει ο Γάλλος υπουργός.

Ο «υβριδικός πόλεμος» της Μόσχας

Στο ερώτημα για το αν η ΕΕ υστερεί συνεχώς σε αυτόν τον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα, ο υπουργός επισημαίνει ότι «η απειλή αυξάνεται και πρέπει να προσαρμοζόμαστε συνεχώς σε αυτήν, αλλά η συνειδητοποίηση υπάρχει».

Αναφέρει επίσης ότι η Γαλλία έχει αυξήσει τις πληροφορίες και τους πόρους της στον κυβερνοχώρο, συνεργαζόμενη με χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο, στο ερώτημα για το αν είναι επαρκώς συντονισμένη η αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ίδιος απαντά ότι «πιθανώς να μην είναι αρκετά».

Ο Χαντάτντ αναφέρει επίσης ότι η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να μπει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό και ότι στόχος της είναι να εξαφανιστεί η Ουκρανία ως ανεξάρτητο έθνος.

Πέρα από αυτό ,αναφέρει ότι ο Πούτιν σκοπεύει να καταστρέψει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, θέλει να επανασχεδιάσει τα σύνορα της Ευρώπης, έχοντας ορίσει την Ευρώπη ως τον εχθρό της.

Σε ό,τι αφορά την ιμπεριαλιστική γραμμή του Τραμπ με τη Γροιλανδία, ο Χαντάτντ δηλώνει: «Η αμφισβήτηση των συνόρων ενός κυρίαρχου κράτους της ΕΕ είναι απαράδεκτη. Δείχνει, όμως, την αναταραχή του κόσμου, καθώς για χρόνια αυταπατηθήκαμε ότι ήμασταν ασφαλείς από απειλές, αλλά στην πραγματικότητα, ο πόλεμος δεν εγκατέλειψε ποτέ την Ευρώπη».

Ζήτημα η ενότητα κι η συνοχή της ΕΕ

Ο ίδιος τόνισε πως: «Υπήρξε ο Ψυχρός Πόλεμος, μετά οι συγκρούσεις στα Βαλκάνια, στη Γεωργία, η προσάρτηση της Κριμαίας και στη συνέχεια η εισβολή στην Ουκρανία. Κάθε φορά, πείθαμε τους εαυτούς μας ότι επρόκειτο για παλινδρομήσεις μίσους και ότι οι Αμερικανοί θα έρχονταν να βοηθήσουν. Σε αυτό το τελευταίο σημείο, η Ευρώπη κατάλαβε ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Σε σχόλιο των δημοσιογράφων για το κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί ενιαίο μπλοκ, την ίδια στιγμή που ηγέτες όπως αυτοί της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Ιταλίας είναι ανοιχτοί υποστηρικτές του Κρεμλίνου και του Τραμπ, ο Γάλλος Υπουργός σημειώνει ότι κανένας από αυτούς, ωστόσο, δεν εμπόδισε την ανανέωση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ενώ η υποστήριξη προς την Ουκρανία συνεχίζεται.

Στο τέλος επισημαίνει: «Δεν πρέπει ούτε να υποτιμούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ούτε να υπερεκτιμούμε τις διαιρέσεις – πράγματι, αυτές οι τρεις χώρες δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Από εκεί και πέρα, εναπόκειται επίσης στα κράτη-μέλη να κάνουν τις δικές τους επιλογές: είναι προς το συμφέρον της Ουγγαρίας ή της Ιταλίας μια διαιρεμένη ΕΕ, ιδίως σε μια περίοδο εμπορικών εντάσεων; Δεν το νομίζω. Τα 27 κράτη- μέλη υποστήριξαν το σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλλάζει χέρια ο Ατρόμητος: Αναψε το πράσινο φως για την μεταβίβαση των μετοχών στον Αλγερινό Χαγιά Χασίν

Αθλητικά Νέα 23.06.2025
Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού άναψε πράσινο φως στο φάκελο του Αλγερινού επιχειρηματία Χαγιά Χασίν για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Ατρόμητου.

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθαρίζει τελικά ότι τώρα «δεν θέλει» αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν

Κόσμος 23.06.2025
Διευκρινίσεις από τον Λευκό Οίκο για τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ

Αυστηρό μήνυμα Τραμπ στις πετρελαϊκές: Κρατήστε χαμηλά τις τιμές, σας παρακολουθώ!

Κόσμος 23.06.2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να επισπεύσει τις γεωτρήσεις

Πυραυλική επίθεση στην πόλη Ασντόντ: Νέο συγκλονιστικό βίντεο ‑ «Πνίγηκε» από καπνούς η περιοχή

Κόσμος 23.06.2025
Ο πύραυλος έπεσε λίγο πιο δίπλα από τον κεντρικό δρόμο

Δεν κλείνει τελικά ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα» σήμερα ‑ Νέα ανακοίνωση ΕΛΑΣ

Ελλάδα 23.06.2025
Νέα ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τον σταθμό «Σύνταγμα» που θα έκλεινε στις 18:00

Η Χίος εκπέμπει «SOS»: Πύρινη κόλαση σε 5 μέτωπα

Ελλάδα 23.06.2025
Οι πυκνοί καπνοί έχουν κρύψει τον ήλιο στο νησί και είναι ορατοί από τις Κυκλάδες

Ιράν ‑ Kuh‑e Kolang Gaz La: Αυτή είναι η μυστική πυρηνική εγκατάσταση

Κόσμος 23.06.2025
Σύμφωνα με τους ειδικούς θα επέτρεπε στο Ιράν να αποκτήσει δεκαεννέα πυρηνικά όπλα σε τρεις μήνες

Επίθεση σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Συρία

Ελλάδα 23.06.2025
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περιστατικό έλαβε χώρα στην Αλ-Χασάκα

Πέτρος Φιλιππίδης: Εισαγγελική πρόταση για αθώωση λόγω πλείστων αμφιβολιών

Ελλάδα 23.06.2025
Συνολικά 38 αντιφάσεις εντοπίστηκαν στις καταθέσεις της καταγγέλλουσας

ΔΟΕ: Πρώτη γυναίκα πρόεδρος η Κίρστι Κόβεντρι

Πολιτική 23.06.2025
Ιστορία γράφτηκε στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς η Κίρστι Κόβεντρι είναι επίσημα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος

Φωτιά τώρα στην Μονεμβασιά

Ελλάδα 23.06.2025
Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή και ειδικά οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών με την φωτιά να έχει δυναμική

Θερμοκρασιακή αναστροφή: Ο καιρός κάνει «κωλοτούμπα» ‑ Τι έρχεται και πού!

Καιρός 23.06.2025
Πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο: Η θερμοκρασία «παίζει» ανάποδα!