E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θρήνος στην Ιταλία: Δύο φοιτήτριες δολοφονήθηκαν άγρια μέσα σε 48 ώρες

Διαμαρτυρία για τις δολοφονίες δύο φοιτητριών που βρέθηκαν με διαφορά 48 ωρών η μία από την άλλη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/4/2025 | 09:30

Θρήνος στην Ιταλία: Δύο φοιτήτριες δολοφονήθηκαν άγρια μέσα σε 48 ώρες

Αυξάνονται στην Ιταλία οι εκκλήσεις για «πολιτιστική εξέγερση» εν μέσω αγανάκτησης και διαμαρτυριών για τις δολοφονίες δύο φοιτητριών που βρέθηκαν με διαφορά 48 ωρών η μία από την άλλη, ανεβάζοντας τον αριθμό των γυναικοκτονιών στη χώρα από την αρχή του έτους σε 11.

Η Σάρα Καμπανέλα, μια 22χρονη φοιτήτρια βιοϊατρικής, μαχαιρώθηκε σε στάση λεωφορείου στην πόλη Μεσσήνι (Μεσίνα) της Σικελίας το απόγευμα της Δευτέρας και πέθανε ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο.

Ο Στέφανο Αρτζεντίνο, συμφοιτητής της στο Πανεπιστήμιο, συνελήφθη αργότερα στην πόλη Nότο

Ο δικηγόρος του, Ραφαέλε Λεόνε, είπε στον ιταλικό Τύπο ότι ο 27χρονος ομολόγησε τη δολοφονία. Ο εισαγγελέας της Μεσσήνης, Aντόνιο ντ'Αμάτο ισχυρίστηκε ότι ο Αρτζεντίνο είχε «επίμονα και επανειλημμένα» παρενοχλήσει την Καμπανέλα από τότε που ξεκίνησε τη σχολή πριν από δύο χρόνια.

Σε μια δεύτερη δολοφονία, το σώμα της 22χρονης Iλάρια Σούλα, φοιτήτριας στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, βρέθηκε σε μια βαλίτσα σε μια δασική περιοχή έξω από την ιταλική πρωτεύουσα νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Είχε εξαφανιστεί από τις 23 Μαρτίου και φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου.

Ο πρώην φίλος της, Mαρκ Σάμσον 23 ετών, ανακρίνεται από την αστυνομία ως ύποπτος για τη δολοφονία της και για απόκρυψη του πτώματος. Οι δολοφονίες πυροδότησαν διαδηλώσεις στη Μεσσήνη, τη Ρώμη και άλλες ιταλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μπολόνια, το βράδυ της Τετάρτης. Περαιτέρω συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για σήμερα Πέμπτη. Η Aντονέλα Πολιμένι, πρύτανης του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα, είπε ότι ο θάνατος της Σούλα ήταν μια «αποτρόπαια και βάναυση γυναικοκτονία που μας αφήνει άφωνους και συντετριμμένους».

Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει πλέον να παραμένουμε και να παρακολουθούμε περιστατικά γυναικοκτονίας». Η Τζιοβάννα Σπατάρι, πρύτανης του πανεπιστημίου, είπε ότι οι φοιτητές ήταν «εξοργισμένοι από αυτή την πολλοστή γυναικοκτονία».

Οι δολοφονίες έχουν επίσης ανανεώσει τον πολιτικό διάλογο για τη βία κατά των γυναικών στην Ιταλία, όπου σημειώθηκαν 113 γυναικοκτονίες το 2024, εκ των οποίων οι 99 διαπράχθηκαν από συγγενείς, συντρόφους ή πρώην συντρόφους. Η Mάρα Καρφάνια, γραμματέας του κεντροδεξιού κόμματος «Εμείς οι Μετριοπαθείς» κάλεσε σε μια «πολιτιστική εξέγερση».

«Από κανονιστική άποψη, η Ιταλία είναι πιο προηγμένη από άλλες χώρες, αλλά πολιτιστικά δεν έχουμε καταφέρει να εξελιχθούμε με την ίδια ταχύτητα», είπε στην εφημερίδα La Stampa. «Για αυτό χρειαζόμαστε μια εξέγερση κοινή σε όλους». Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Μελόνι ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου που εισήγαγε για πρώτη φορά έναν νομικό ορισμό της γυναικοκτονίας στο ποινικό δίκαιο, τιμωρώντας την με ισόβια κάθειρξη ενώ αυξάνει τις ποινές για εγκλήματα, όπως καταδίωξη, σeξουαλική βία και φαινόμενα «revenge porn».

Ο νόμος υιοθετήθηκε μετά την έντονη αντίδραση του κοινού στη δολοφονία της Τζούλια Κετσετίν, μιας 22χρονης φοιτήτριας που δολοφονήθηκε από τον πρώην φίλο της, Φίλιπο Τουρέτα, τον Νοέμβριο του 2023. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Δεκέμβριο. Μια ομάδα βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού κόμματος υποστήριξε ότι χρειάζεται τώρα μια «αποφασιστική δράση πρόληψης» για να σταματήσει αυτή η «συνεχής σφαγή γυναικών», ξεκινώντας από την εκπαίδευση στα σχολεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μακρόν: Στο δικαστήριο για να αποδείξουν ότι η Μπριζίτ γεννήθηκε γυναίκα!

Κόσμος 18.09.2025
Καταθέτουν φωτογραφίες και επιστημονικά στοιχεία

Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και τη διάθεση συμπληρώματος διατροφής

Ελλάδα 18.09.2025
Στο συμπλήρωμα διατροφής ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία alphaglycerylphosphorylcholine (GPC) (novel food)

Κλειστοί σταθμοί του μετρό λόγω εκδηλώσεων για τη δολοφονία Φύσσα

Ελλάδα 18.09.2025
Οι συρμοί θα περνούν χωρίς να κάνουν στάση

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Θα κυριαρχήσει ο καιρός του βοριά ‑ Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Καιρός 18.09.2025
Ισχυροί άνεμοι θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Χήρα Ναβάλνι: Νέες εξετάσεις δείχνουν ότι ο σύζυγός μου δηλητηριάστηκε

Κόσμος 18.09.2025
Δύο νέες ανεξάρτητες εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν ότι ο Αλεξέι Ναλβάνι δηλητηριάστηκε

Έρχεται το 2026 οριστικό τέλος για το γνωστό Taxis ‑ Αλλάζει η εφορία

Οικονομία 18.09.2025
Στόχος η ριζική αναβάθμιση της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

Οι τελευταίες στιγμές του εικονολήπτη του ΑΝΤ1

Ελλάδα 18.09.2025
«Σε έχασα ρε φίλε μέσα σε 15΄. Την πρώτη γύρισες, τη δεύτερη δεν σε πρόλαβα»

Τρόμος στη Χαλκιδική για τους λύκους – Νέα επίθεση σε γυναίκα που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο της

Ελλάδα 18.09.2025
«Ήταν πάρα πολύ επιθετικός, έτοιμος να τον αρπάξει, να τον φάει δηλαδή από την πείνα του»

Τέμπη: Και δεύτερος απεργός πείνας στην πλατεία Συντάγματος

Ελλάδα 18.09.2025
Δεύτερος απεργός πείνας στο πλευρό του πατέρα θύματος των Τεμπών

Σοκ στις ΗΠΑ: Το ABC αποσύρει την εκπομπή του Τζίμι Κίμελ «επ’ αόριστον» μετά από σχόλια για τον Τσάρλι Κερκ

Κόσμος 18.09.2025
Τραμπ για διακοπή εκπομπής Κίλεμ: Εξαίρετη είδηση για την Αμερική