E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι θα πρέπει να καταθέτουν υποχρεωτικά δηλώσεις ΦΠΑ με το μήνα – Οι εξαιρέσεις

Η διαδικασία

Δημοσίευση 3/4/2025 | 09:41

Ποιοι θα πρέπει να καταθέτουν υποχρεωτικά δηλώσεις ΦΠΑ με το μήνα – Οι εξαιρέσεις
Φωτογραφία από Mikhail Nilov

Το νέο τοπίο για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ ανά μήνα, αντί ανά τρίμηνο για τους επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, όπως επίσης και τους υπόχρεους που θέλουν προαιρετικά να περάσουν από την τριμηνιαία στη μηνιαία βάση υποβολής ξεκαθαρίζει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Με το νέο σύστημα το οποίο ενεργοποιήθηκε από την 1η Απριλίου 2025 κάθε επιχείρηση και κάθε ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος προχωρά σε έναρξη δραστηριότητας έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή που συντελείται από επιχειρήσεις κυρίως εποχικές και νεοσυσταθείσες οι οποίες λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εξαφανίζονται από την αγορά χωρίς να έχουν υποβάλει δήλωση και να αποδώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο στο δημόσιο.

Τι προβλέπει η απόφαση

Ειδικότερα με βάση την απόφαση:

1. Υπόχρεοι σε μηνιαία δήλωση. Όσοι χρησιμοποιούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και ενεργούν φορολογητέες πράξεις ή πράξεις απαλλασσόμενες του φόρου για τις οποίες έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών και έκαναν ή θα κάνουν έναρξη εργασιών από 1η Απριλίου του 2025 είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ για κάθε μηνιαία φορολογική περίοδο. Από την 1η Ιουλίου του 2025 στη λίστα των υπόχρεων μπαίνουν και οι όσοι έκαναν έναρξη εργασιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Μαρτίου 2025.

2. Επιστροφή στις δήλωση ΦΠΑ ανά τρίμηνο. Με τη συμπλήρωση 24 μηνών από την υποχρεωτική ένταξη στο καθεστώς μηνιαίας υποβολής δήλωσης ΦΠΑ, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν στο καθεστώς της τριμηνιαίας υποβολής. Η δήλωση επιλογής φορολογικής περιόδου δύναται να γίνει μέχρι την προτελευταία εργάσιμη του 1ου ή 4ου ή 7ου ή 10ου μήνα, κατά περίπτωση, εφόσον έως τον αμέσως προηγούμενο μήνα από την δήλωση επιλογής έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 24 μήνες από τον χρόνο έναρξης εργασιών της επιχείρησης. Η ισχύς της επιλογής φορολογικής περιόδου εκκινεί από την 1η ημέρα του μήνα υποβολής της δήλωσης επιλογής. Η δήλωση επιλογής γίνεται μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ, στην επιλογή Μητρώο και Επικοινωνία/Αλλαγή στοιχείων μητρώου και η επιλογή τρίμηνης φορολογικής περιόδου δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την παρέλευση 12 μηνών.

Η διαδικασία

Οι παραπάνω προϋποθέσεις και η διαδικασία εφαρμόζονται και για τους υποκείμενους οι οποίοι συμπλήρωσαν αθροιστικά 24 μήνες από τον χρόνο έναρξης των εργασιών τους ή 12 μήνες από την επιλογή του άρθρου 3 και επιθυμούν εκ νέου να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ για κάθε τρίμηνη φορολογική περίοδο.

3. Εξαιρέσεις. Οι επιχειρήσεις με απλογραφικά στοιχεία που έχουν κάνει έναρξη εργασιών έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023 μπορούν εφόσον το επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα των μηνιαίων δηλώσεων από την 1η Οκτωβρίου του 2025. Η δήλωση επιλογής μηνιαίας φορολογικής περιόδου υποβάλλεται μέχρι την προτελευταία εργάσιμη του 1ου ή 4ου ή 7ου ή 10ου μήνα, κατά περίπτωση, αρχής γενομένης από την 1 Οκτωβρίου 2025. Η ισχύς της επιλογής μηνιαίας φορολογικής περιόδου εκκινεί από την 1η ημέρα του μήνα υποβολής της δήλωσης επιλογής και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την παρέλευση 12 μηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γυναίκα – «σκιά» πίσω από τον σμήναρχο κατάσκοπο των Κινέζων ‑ Το δεύτερο κινητό με το κρυπτογραφημένο λογισμικό

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές εκτιμούν ότι εκείνη είναι η στρατολόγος του Έλληνα σμήναρχου κατασκόπου, που συνελήφθη και θα οδηγηθεί ενώπιον της στρατιωτικής δικαιοσύνης την Τρίτη

Ιράν: Σε επτά χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

Κόσμος Χτες
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες αφού η Μοχαμαντί ξεκίνησε απεργία πείνας

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα – Χειρουργήθηκε στα χέρια

Ελλάδα Χτες
Είναι καλά στην υγεία της και αναρρώνει στο νοσοκομείο έχοντας δίπλα της τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Κάναμε σοβαρό λάθος»: Η σύζυγος του Νόαμ Τσόμσκι απολογείται για τις επαφές με τον Έπσταϊν

Κόσμος Χτες
Η Βαλέρια Τσόμσκι εξηγεί πώς ο Έπσταϊν απέκτησε πρόσβαση στο περιβάλλον του φιλοσόφου

Έρχονται αλλαγές για τα ακαθάριστα οικόπεδα ‑ Τι θα ισχύει με νέα ρύθμιση

Ελλάδα Χτες
Πόσο είναι τα πρόστιμα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ονομάζεται «Ενεργή Μάχη» και δίνει έμφαση στην αναδιαμόρφωση

Η ατζέντα του ραντεβού Μητσοτάκη ‑ Ερντογάν στην Αγκυρα – Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ιράν και Ουκρανία

Ελλάδα Χτες
Με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αγκυρα

Ομηρία 30 ωρών, απειλές και λύτρα σε crypto: Πέντε συλλήψεις στη Γαλλία για την απαγωγή δικαστικού

Κόσμος Χτες
Η 35χρονη και η μητέρα της κατάφεραν να απελευθερωθούν μόνες τους και να ζητήσουν βοήθεια

Πώς η ΕΥΠ «ξεκλείδωσε» την υπόθεση κατασκοπείας του σμηνάρχου

Ελλάδα Χτες
Πώς λειτουργούσε το σύστημα επικοινωνίας του 54χρονου σμηνάρχου και τι δείχνουν τα ψηφιακά ίχνη που εντόπισαν οι αρχές

Αγιος Δημήτριος: Κινηματογραφική καταδίωξη με κλεμμένο αυτοκίνητο που μπούκαρε σε ίντερνετ καφέ

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος στην οδό Ιωάννου Μεταξά και προσέκρουσε σε πρόσοψη ίντερνετ καφέ, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός

Το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» συμμετέχει σε δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ελλάδα Χτες
Στην μελέτη συμμετέχουν συνολικώς 12 κέντρα στην Ελλάδα, τα 8 από αυτά βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία

Καιρός: Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα έως την Τσικνοπέμπτη ‑ Η πρόγνωση Κολυδά

Καιρός Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος