E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απαγόρευση συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές για τη Μαρίν Λεπέν, κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση

Αποχώρησε ξαφνικά από το δικαστήριο

Δημοσίευση 31/3/2025 | 13:43

Απαγόρευση συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές για τη Μαρίν Λεπέν, κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση

Γαλλικό δικαστήριο απαγόρευσε στη Μαρίν Λεπέν να θέσει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα, αφού κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του ακροδεξιού κόμματός της.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η απαγόρευση, σημειώνει το βρετανικό BBC.

Η Λεπέν αποχώρησε ξαφνικά από τη δικαστική αίθουσα, προτού ολοκληρωθεί η ανάγνωση της απόφασης, αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ. Μετέβη στα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Συναγερμού στο κέντρο του Παρισιού, αλλά δεν είπε ούτε λέξη στους δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, με μια αρχική αντίδραση στην απόφαση, πριν ακόμη αυτή εκδοθεί πλήρως, εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τη Λεπέν σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Je suis Marine!», γράφει χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς κρίθηκε ένοχη σήμερα για κατάχρηση δημοσίου χρήματος από δικαστήριο του Παρισιού, που αποφάνθηκε στη συνέχεια σχετικά με το αν θα έχει το δικαίωμα, ή όχι, να θέσει υποψηφιότητα, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η ανάγνωση της πολυαναμενόμενης αυτής δικαστικής κρίσης ξεκίνησε γύρω στις 11:20 ώρα Ελλάδας σε μια αίθουσα κατάμεστη από δημοσιογράφους και κοινό.

Η απόφαση αναμενόταν με κομμένη την ανάσα στη Γαλλία μετά την πρόταση της εισαγγελίας στα τέλη Νοεμβρίου, προς γενική κατάπληξη, να επιβληθεί στη Λεπέν πενταετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων «με προσωρινή εκτέλεση», όπως λέγεται το μέτρο, δηλ. με άμεση εφαρμογή, ακόμη και σε περίπτωση που ασκηθεί έφεση.

Εκτιμάται πως η 56χρονη Λεπέν δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2027, όπου εμφανίζεται πλέον φαβορί έπειτα από τρεις άκαρπες προσπάθειες.

Η εισαγγελία πρότεινε επίσης φυλάκιση πέντε ετών, που μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική εργασία, και πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Οκτώ ευρωβουλευτές του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού (RN), κρίθηκαν επίσης ένοχοι για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Το δικαστήριο εκτίμησε πως το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 2,9 εκατ. ευρώ, καθώς οι ευρωβουλευτές λάμβαναν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απασχόληση βοηθών, οι οποίοι στην πραγματικότητα εργάζονταν όχι γι’ αυτούς, αλλά για το κόμμα της ακροδεξιάς.

Η Μαρίν Λεπέν τοποθετείται μακράν στην πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προσεχών προεδρικών εκλογών, με ποσοστό 34% έως 37% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Κυριακή. Κάτι τέτοιο δεν προεξοφλεί ωστόσο τελική επιτυχία, καθώς η ακροδεξιά ηγέτης απέτυχε να εκλεγεί το 2017 και το 2022 στον δεύτερο γύρο απέναντι στον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ανανέωσε με την Αλ Νασρ με… 550.000 ευρώ την ημέρα

Αθλητικά Νέα 26.06.2025
Ασύλληπτα ποσά για τον Πορτογάλο σταρ

Συγκλονιστική εικόνα στη Χίο: Εξαντλημένοι πυροσβέστες κοιμούνται στο δρόμο

Ελλάδα 26.06.2025
Η εικόνα αυτή από τη Χίο αποτυπώνει τη σωματική και ψυχική εξάντληση όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Γυναικοκτονία Έφης Τσιχλάκη: Επιστρέφει στη φυλακή ο σύζυγός της, εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία

Ελλάδα 26.06.2025
Το Εφετείο Κρήτης δεν αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς – Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών

Φωτιά στην Παλαιά Φώκαια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Ελλάδα 26.06.2025
Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα, απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι

Συμφωνία Τραμπ και Νετανιάχου για λήξη του πολέμου στη Γάζα

Κόσμος 26.06.2025
Tη Λωρίδα θα διοικούν 4 αραβικά κράτη, εξορία για τη Χαμάς

Αντετοκούνμπο: Αν είμαι υγιής θα είμαι στο Eurobasket, πουθενά στον κόσμο κουλτούρα σαν την ελληνική

Αθλητικά Νέα 26.06.2025
Στην Ελλάδα βρίσκεται ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς

Πέθανε ο Κλαρκ Όλοφσον: Το όνομα του συνδέθηκε με το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»

Κόσμος 26.06.2025
Έμεινε περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του στη ληστεία της Kreditbanken στη Σουηδία

Κάηκε το εξοχικό της Χριστίνας Σούζη στο Θυμάρι

Ελλάδα 26.06.2025
«Μια ολόκληρη ζωή εκεί την περάσαμε»

Δήμος Πετρούπολης: Καταγγέλλει επίθεση αγνώστου σε υπάλληλο καθαριότητας εν ώρα εργασίας

Ελλάδα 26.06.2025
Το περιστατικό σημειώθηκε, σύμφωνα με την ενημέρωση της δημοτικής Αρχής, κατά τη διάρκεια της αποκομιδής το βράδυ της Τετάρτης - Ο υπάλληλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες

Τη συνάντησε στο Tinder, τον μαχαίρωσε, τον λήστεψε και έβαλε φωτιά στο σπίτι του

Κόσμος 26.06.2025
Mε πολλαπλές μαχαιριές και έγκαυμα στο χέρι νοσηλεύεται ο 71χρονος που έπεσε θύμα της 51χρονης