E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απόφαση ‑ σταθμός στην Ιταλία κατά των τεχνολογικών κολοσσών Meta, X και LinkedIn για φοροδιαφυγή

Απαιτεί σχεδόν 1 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 28/3/2025 | 12:32

Απόφαση ‑ σταθμός στην Ιταλία κατά των τεχνολογικών κολοσσών Meta, X και LinkedIn για φοροδιαφυγή

Η πρωτοτυπία της υπόθεσης αφορά στην ερμηνεία της εγγραφής των χρηστών στις πλατφόρμες ως εμπορική συναλλαγή, καθώς οι χρήστες παρέχουν προσωπικά τους δεδομένα με αντάλλαγμα την πρόσβαση στις υπηρεσίες.

Ιστορικές διαστάσεις λαμβάνει η πρώτη επίσημη φορολογική επίθεση ευρωπαϊκής χώρας κατά των μεγαλύτερων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, με την Ιταλία να απαιτεί ποσά-μαμούθ από τις Meta (Facebook, Instagram), X (Twitter) και LinkedIn (Microsoft) για μη καταβολή ΦΠΑ, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή του επιχειρηματικού μοντέλου του κλάδου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι απαιτήσεις και η πρωτοφανής προσέγγιση των ιταλικών Αρχών

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, η Ιταλία διεκδικεί:

  • 887,6 εκατομμύρια ευρώ από τη Meta,
  • 12,5 εκατομμύρια ευρώ από την X (του Έλον Μασκ),
  • 140 εκατομμύρια ευρώ από τη LinkedIn (θυγατρική της Microsoft).

Η φορολογική απαίτηση καλύπτει διαφορετικές περιόδους από το 2015 έως και το 2022, ωστόσο προς το παρόν οι επίσημες ειδοποιήσεις αφορούν μόνο τα έτη που οδεύουν προς παραγραφή (2015-2016).

Η πρωτοτυπία της υπόθεσης αφορά στην ερμηνεία της εγγραφής των χρηστών στις πλατφόρμες ως εμπορική συναλλαγή, καθώς οι χρήστες παρέχουν προσωπικά τους δεδομένα με αντάλλαγμα την πρόσβαση στις υπηρεσίες. Αυτή η "ανταλλαγή", σύμφωνα με τις ιταλικές φορολογικές Αρχές, συνιστά φορολογητέα πράξη με ΦΠΑ.

Η Meta ανέφερε ότι συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές, αλλά διαφωνεί κατηγορηματικά με την άποψη ότι η πρόσβαση σε ψηφιακές πλατφόρμες υπόκειται σε ΦΠΑ. Η LinkedIn δεν σχολίασε επισήμως, ενώ η X δεν ανταποκρίθηκε στα σχετικά ερωτήματα του Reuters.

Οι εταιρείες έχουν πλέον 60 ημέρες για να ασκήσουν έφεση ή να ζητήσουν διαπραγμάτευση για πιθανό εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το ζήτημα ενδέχεται να οδηγηθεί σε δικαστική διαμάχη με μέσο χρόνο επίλυσης τα 10 έτη. Ωστόσο, η ιταλική Εφορία μπορεί επίσης να αποσύρει τις απαιτήσεις για τεχνικούς ή πολιτικούς λόγους, ή να επιδιώξει συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ληφθεί πανευρωπαϊκή απόφαση.

Καθώς ο ΦΠΑ είναι φόρος ενιαίας εφαρμογής στην ΕΕ, η ιταλική πρωτοβουλία ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις και από άλλα κράτη-μέλη. Αν γίνει δεκτό το σκεπτικό περί ανταλλαγής δεδομένων έναντι υπηρεσίας, όλες οι εταιρείες που προσφέρουν "δωρεάν" πρόσβαση με αντάλλαγμα προσωπικά δεδομένα –από αεροπορικές και σούπερ μάρκετ μέχρι ψηφιακούς εκδότες– μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε ευαίσθητη χρονικά συγκυρία, καθώς υπάρχουν ήδη εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για ζητήματα εμπορίου και φορολογίας των Big Tech. Παράλληλα, ο Έλον Μασκ διατηρεί καλές σχέσεις με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, γεγονός που προσδίδει περαιτέρω πολιτική φόρτιση στην υπόθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φρίκη για 12χρονη στην Τσεχία: Γέννησε το παιδί του 16χρονου αδερφού της

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι γονείς δεν είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε έναν χρόνο μέσα στο σπίτι

Βρετανοί πεζοναύτες κάνουν ρεσάλτο σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» στη Μάγχη

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
«Φέρεται να βοηθούσε μυστικά στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας - Η επιχείρηση διήρκεσε συνολικά έξι ώρες

Reuters: Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην αποκτήσει πυρηνικά ‑ «Κλείνει» η συμφωνία με τις ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Σε οριστική συμφωνία με τις ΗΠΑ καταλήγει το Ιράν, καθώς αποδέχεται τον βασικό όρο της Ουάσιγκτον να μην αποκτήσει πυρηνικά. Σημαντικές αποκαλύψεις για το

Καιρός: Μετά τις μπόρες και τη συννεφιά έρχονται 35άρια

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας

Πανελλήνιες 2026: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Με τα Ειδικά Μαθήματα και τις Πρακτικές Δοκιμασίες συνεχίζονται οι πανελλήνιες

Καλοκαιρινή άδεια 2026: Τι έχει αλλάξει φέτος ‑ Τα δικαιώματα των εργαζομένων

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Εργατολόγος παρουσίασε τις αλλαγές στην καλοκαιρινή άδεια

Μετρό: Οι 5 σταθμοί της Γραμμής 3 που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα έως 18 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πέντε σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Κυριακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικαστάστασης σιδηροτροχιών.

Κατάρ – Ελβετία 1‑1: Την τιμώρησε στο 95′ και πήρε ιστορικό βαθμό

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Ο Εμπολό πέτυχε το γκολ που έκρινε το ματς

Βραζιλία – Μαρόκο 1‑1: Ο Βινίσιους έσωσε τη σελεσάο από πατατράκ στην πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Η ομάδα του Αντσελότι διατήρησε ένα εντυπωσιακό στατιστικό που τη θέλει να μην χάνει σε πρεμιέρα Μουντιάλ από το 1934

Αϊτή – Σκωτία 0‑1: Ο ΜακΓκιν στέλνει τους highlanders στην κορυφή του ομίλου

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Αναλυτική βαθμολογία του 3ου ομίλου

Πλήθος κόσμου στο Athens Pride

E-Daily 1.Hero Χτες
Είκονες από τη μαζική προσέλευση του κόσμου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 89‑85: Πρωταθλητές Ελλάδας οι Πειραιώτες, «λύγισαν» τους πράσινους στον πέμπτο τελικό

Αθλητικά Νέα Χτες
Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Βεζένκοφ υπέγραψαν το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού