E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απόφαση ‑ σταθμός στην Ιταλία κατά των τεχνολογικών κολοσσών Meta, X και LinkedIn για φοροδιαφυγή

Απαιτεί σχεδόν 1 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 28/3/2025 | 12:32

Απόφαση ‑ σταθμός στην Ιταλία κατά των τεχνολογικών κολοσσών Meta, X και LinkedIn για φοροδιαφυγή

Η πρωτοτυπία της υπόθεσης αφορά στην ερμηνεία της εγγραφής των χρηστών στις πλατφόρμες ως εμπορική συναλλαγή, καθώς οι χρήστες παρέχουν προσωπικά τους δεδομένα με αντάλλαγμα την πρόσβαση στις υπηρεσίες.

Ιστορικές διαστάσεις λαμβάνει η πρώτη επίσημη φορολογική επίθεση ευρωπαϊκής χώρας κατά των μεγαλύτερων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, με την Ιταλία να απαιτεί ποσά-μαμούθ από τις Meta (Facebook, Instagram), X (Twitter) και LinkedIn (Microsoft) για μη καταβολή ΦΠΑ, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή του επιχειρηματικού μοντέλου του κλάδου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι απαιτήσεις και η πρωτοφανής προσέγγιση των ιταλικών Αρχών

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, η Ιταλία διεκδικεί:

  • 887,6 εκατομμύρια ευρώ από τη Meta,
  • 12,5 εκατομμύρια ευρώ από την X (του Έλον Μασκ),
  • 140 εκατομμύρια ευρώ από τη LinkedIn (θυγατρική της Microsoft).

Η φορολογική απαίτηση καλύπτει διαφορετικές περιόδους από το 2015 έως και το 2022, ωστόσο προς το παρόν οι επίσημες ειδοποιήσεις αφορούν μόνο τα έτη που οδεύουν προς παραγραφή (2015-2016).

Η πρωτοτυπία της υπόθεσης αφορά στην ερμηνεία της εγγραφής των χρηστών στις πλατφόρμες ως εμπορική συναλλαγή, καθώς οι χρήστες παρέχουν προσωπικά τους δεδομένα με αντάλλαγμα την πρόσβαση στις υπηρεσίες. Αυτή η "ανταλλαγή", σύμφωνα με τις ιταλικές φορολογικές Αρχές, συνιστά φορολογητέα πράξη με ΦΠΑ.

Η Meta ανέφερε ότι συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές, αλλά διαφωνεί κατηγορηματικά με την άποψη ότι η πρόσβαση σε ψηφιακές πλατφόρμες υπόκειται σε ΦΠΑ. Η LinkedIn δεν σχολίασε επισήμως, ενώ η X δεν ανταποκρίθηκε στα σχετικά ερωτήματα του Reuters.

Οι εταιρείες έχουν πλέον 60 ημέρες για να ασκήσουν έφεση ή να ζητήσουν διαπραγμάτευση για πιθανό εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το ζήτημα ενδέχεται να οδηγηθεί σε δικαστική διαμάχη με μέσο χρόνο επίλυσης τα 10 έτη. Ωστόσο, η ιταλική Εφορία μπορεί επίσης να αποσύρει τις απαιτήσεις για τεχνικούς ή πολιτικούς λόγους, ή να επιδιώξει συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ληφθεί πανευρωπαϊκή απόφαση.

Καθώς ο ΦΠΑ είναι φόρος ενιαίας εφαρμογής στην ΕΕ, η ιταλική πρωτοβουλία ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις και από άλλα κράτη-μέλη. Αν γίνει δεκτό το σκεπτικό περί ανταλλαγής δεδομένων έναντι υπηρεσίας, όλες οι εταιρείες που προσφέρουν "δωρεάν" πρόσβαση με αντάλλαγμα προσωπικά δεδομένα –από αεροπορικές και σούπερ μάρκετ μέχρι ψηφιακούς εκδότες– μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε ευαίσθητη χρονικά συγκυρία, καθώς υπάρχουν ήδη εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για ζητήματα εμπορίου και φορολογίας των Big Tech. Παράλληλα, ο Έλον Μασκ διατηρεί καλές σχέσεις με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, γεγονός που προσδίδει περαιτέρω πολιτική φόρτιση στην υπόθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένταση στο Νταβός: Η Λαγκάρντ αποχώρησε από δείπνο μετά από υποτιμητικά σχόλια υπουργού του Τραμπ

Κόσμος 21.01.2026
Η Λαγκάρντ αποχώρησε όταν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, άρχισε να μιλάει για την Ευρώπη

Ευρωκοινοβούλιο: Αναστέλλονται οι εμπορικές συμφωνίες ΕΕ‑ΗΠΑ μέχρι να σταματήσουν οι απειλές Τραμπ

Κόσμος 21.01.2026
Η Ουάσινγκτον υπονομεύει τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ

Αστρος: Λιμενικός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα

Ελλάδα 21.01.2026
Χωρίς τις αισθήσεις του λιμενικός στο Παράλιο Αστρος

Σενεγάλη: Λεφτά και από ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο το πριμ για τους θριαμβευτές του Κόπα Αφρικα

Αθλητικά Νέα 21.01.2026
Η αποστολή της Εθνικής Σνεγάλης γνώρισε αποθεωτική υποδοχή μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής με τον πρόεδρο της χώρας να μοιράζει λεφτά και οικόπεδα

Ο Μάριο Μπανούσι βραβεύτηκε με Αργυρό Λέοντα στην Μπιενάλε Θεάτρου Βενετίας 2026

Πολιτισμός 21.01.2026
Ο νεαρός σκηνοθέτης και performer διακρίθηκε χάρη στο ιδιαίτερο έργο του

Από το «Star Wars» στον Χρυσό Θόλο: Το νέο αμυντικό δόγμα του Τραμπ και γιατί η Γροιλανδία βρίσκεται στον πυρήνα του

Κόσμος 21.01.2026
Η ιδέα δεν είναι καινούργια, ξεκίνησε από το περίφημο «Star Wars» του Ρόναλντ Ρίγκαν - Κομβική στο σχέδιο του Τραμπ η Γροιλανδία, πώς θέλει να κάνει άτρωτες τις Ηνωμένες Πολιτείες

«Όχι» από τους Ευρωπαίους στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ ‑ Ενδεχομένως αύριο στο Νταβός ο Μητσοτάκης λόγω καιρού

Κόσμος 21.01.2026
Oι Γερμανοί είπαν και επισήμως «όχι», μοναδική εξαίρεση θα είναι η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν

Ειρωνείες Τραμπ για τα... όμορφα γυαλιά του Μακρόν: «Τι στο καλό συνέβη;», δείτε βίντεο

Κόσμος 21.01.2026
«Μου αρέσει ο Μακρόν, πραγματικά μου αρέσει είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, έτσι δεν είναι;» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ομιλία του

Χανιά: Ένοχος κρίθηκε ο οδηγός της Πόρσε για το θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφόρο Σούδας

Ελλάδα 21.01.2026
«Κατέστησε το όχημα φονικό όπλο» είπε η εισαγγελέας

Απίστευτες εικόνες καταστροφής στην Ιταλία: Ο κυκλώνας Χάρι σήκωσε «τσουνάμι» μέσα στις πόλεις

Κόσμος 21.01.2026
Εκατοντάδες άνθρωποι στον ιταλικό νότο χρειάστηκε να εκκενώσουν τα σπίτια τους