E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απόφαση ‑ σταθμός στην Ιταλία κατά των τεχνολογικών κολοσσών Meta, X και LinkedIn για φοροδιαφυγή

Απαιτεί σχεδόν 1 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 28/3/2025 | 12:32

Απόφαση ‑ σταθμός στην Ιταλία κατά των τεχνολογικών κολοσσών Meta, X και LinkedIn για φοροδιαφυγή

Η πρωτοτυπία της υπόθεσης αφορά στην ερμηνεία της εγγραφής των χρηστών στις πλατφόρμες ως εμπορική συναλλαγή, καθώς οι χρήστες παρέχουν προσωπικά τους δεδομένα με αντάλλαγμα την πρόσβαση στις υπηρεσίες.

Ιστορικές διαστάσεις λαμβάνει η πρώτη επίσημη φορολογική επίθεση ευρωπαϊκής χώρας κατά των μεγαλύτερων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, με την Ιταλία να απαιτεί ποσά-μαμούθ από τις Meta (Facebook, Instagram), X (Twitter) και LinkedIn (Microsoft) για μη καταβολή ΦΠΑ, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή του επιχειρηματικού μοντέλου του κλάδου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι απαιτήσεις και η πρωτοφανής προσέγγιση των ιταλικών Αρχών

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, η Ιταλία διεκδικεί:

  • 887,6 εκατομμύρια ευρώ από τη Meta,
  • 12,5 εκατομμύρια ευρώ από την X (του Έλον Μασκ),
  • 140 εκατομμύρια ευρώ από τη LinkedIn (θυγατρική της Microsoft).

Η φορολογική απαίτηση καλύπτει διαφορετικές περιόδους από το 2015 έως και το 2022, ωστόσο προς το παρόν οι επίσημες ειδοποιήσεις αφορούν μόνο τα έτη που οδεύουν προς παραγραφή (2015-2016).

Η πρωτοτυπία της υπόθεσης αφορά στην ερμηνεία της εγγραφής των χρηστών στις πλατφόρμες ως εμπορική συναλλαγή, καθώς οι χρήστες παρέχουν προσωπικά τους δεδομένα με αντάλλαγμα την πρόσβαση στις υπηρεσίες. Αυτή η "ανταλλαγή", σύμφωνα με τις ιταλικές φορολογικές Αρχές, συνιστά φορολογητέα πράξη με ΦΠΑ.

Η Meta ανέφερε ότι συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές, αλλά διαφωνεί κατηγορηματικά με την άποψη ότι η πρόσβαση σε ψηφιακές πλατφόρμες υπόκειται σε ΦΠΑ. Η LinkedIn δεν σχολίασε επισήμως, ενώ η X δεν ανταποκρίθηκε στα σχετικά ερωτήματα του Reuters.

Οι εταιρείες έχουν πλέον 60 ημέρες για να ασκήσουν έφεση ή να ζητήσουν διαπραγμάτευση για πιθανό εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το ζήτημα ενδέχεται να οδηγηθεί σε δικαστική διαμάχη με μέσο χρόνο επίλυσης τα 10 έτη. Ωστόσο, η ιταλική Εφορία μπορεί επίσης να αποσύρει τις απαιτήσεις για τεχνικούς ή πολιτικούς λόγους, ή να επιδιώξει συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ληφθεί πανευρωπαϊκή απόφαση.

Καθώς ο ΦΠΑ είναι φόρος ενιαίας εφαρμογής στην ΕΕ, η ιταλική πρωτοβουλία ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις και από άλλα κράτη-μέλη. Αν γίνει δεκτό το σκεπτικό περί ανταλλαγής δεδομένων έναντι υπηρεσίας, όλες οι εταιρείες που προσφέρουν "δωρεάν" πρόσβαση με αντάλλαγμα προσωπικά δεδομένα –από αεροπορικές και σούπερ μάρκετ μέχρι ψηφιακούς εκδότες– μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε ευαίσθητη χρονικά συγκυρία, καθώς υπάρχουν ήδη εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για ζητήματα εμπορίου και φορολογίας των Big Tech. Παράλληλα, ο Έλον Μασκ διατηρεί καλές σχέσεις με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, γεγονός που προσδίδει περαιτέρω πολιτική φόρτιση στην υπόθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός τώρα: 4,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σκιάθου

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική

ΕΦΚΑ: Η στιγμή που ο 89χρονος με την καραμπίνα βγαίνει από το υποκατάστημα ενώ έχει πυροβολήσει

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Ο ηλικιωμένος παραμένει ασύλληπτος ενώ πραγματοποίησε και δεύτερη επίθεση λίγο αργότερα στο Εφετείο Αθηνών

Προφυλακίστηκε ο 20χρονος για τη δολοφονία του 27χρονου – «Δεν ήθελε να τον σκοτώσει, επιχείρησε να αυτοκτονήσει»

Ελλάδα 28.04.2026
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια σήμερα στο Ναυτοδικείο Πειραιά

Πέθανε η ηθοποιός, Ελπίδα Μαζαράκη

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη στο νέο κοιμητήριο Γλυφάδας

Ξεκινά το πρόγραμμα «Chios Pass 2026» και «Kythira Pass 2026» για την ενίσχυση του τουρισμού – Πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών στους δικαιούχους

Σοκ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Διεθνής διαιτητής της UEFA κατηγορείται για σeξουαλική επίθεση σε ανήλικο

Κόσμος 28.04.2026
Διεθνής διαιτητής και αστυνομικές αρχές βρίσκονται στο επίκεντρο σοβαρής έρευνας μετά από καταγγελίες για σeξουαλική επίθεση σε έφηβο

Διεκόπη η δίκη για τα Τέμπη ‑ Στις 27 Μαΐου η επόμενη δικάσιμος

Ελλάδα 28.04.2026
Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου

Δίκη για τα Τέμπη: Μήνυση σε Κυρανάκη καταθέτει ο κατηγορούμενος Νικολάου

Ελλάδα 28.04.2026
Για τον πρώην επιθεωρητή του ΟΣΕ, το Ελληνικό Δημόσιο όπως και για τρεις ακόμη κατηγορούμενους έχει υποβάλλει δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρισα

Συνελήφθη ο αδελφός του «Salt Bae» για «διαμεσολάβηση σε πορνεία ανηλίκου»

Κόσμος 28.04.2026
Ο Οζγκιούρ Γκοκτσέ κατηγορείται ως μέλος κυκλώματος με κέρδη άνω των 15 εκατομμυρίων λιρών

Σοκαριστική αποκάλυψη: Μετά τον ΕΦΚΑ πήγε στη Λουκάρεως και πυροβόλησε ακόμη 2 άτομα

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Ισχυρές αστυνομικέςδυνάμεις στην περιοχή