E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης στο Παρίσι: Η Ελλάδα δεν θα αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Προειδοποίηση Ζαχάροβα για στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Δημοσίευση 27/3/2025 | 16:48

Μητσοτάκης στο Παρίσι: Η Ελλάδα δεν θα αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

«Η Ελλάδα δεν θα αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για το Ουκρανικό, ενώ τόνισε πως πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος με άμεση κατάπαυση του πυρός και επίσης προανήγγειλε αυξήσεις στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Κοινός τόπος των σημερινών συζητήσεων είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μία κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Όπως είναι γνωστό, η Ουκρανία επί της αρχής έχει αποδεχθεί μία τέτοια πρόταση για μία κατάπαυση του πυρός 30 ημερών την οποία όμως, δυστυχώς, ακόμη η Ρωσία δεν έχει αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, όλες οι πιέσεις αυτή τη στιγμή πρέπει να ασκηθούν προς τη Ρωσία ώστε να μη συνεχιστούν αυτές οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, ιδίως κατά κρίσιμων υποδομών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτή την αρχική κατάπαυση του πυρός», συνέχισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε: «Συζητήθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων ασφάλειες τις οποίες ενδεχομένως άλλες χώρες μπορούν να παρέχουν προς την Ουκρανία. Κοινός τόπος και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας και πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση συμφώνησαν όλες οι δυνάμεις οι οποίες συμμετείχαν στη σημερινή διάσκεψη».

Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία στα πλαίσια μιας συμμαχίας προθύμων και θεωρεί επίσης ότι όλη αυτή η συζήτηση ενδεχομένως να είναι και ολίγον διασπαστική και να μην μας επιτρέπει να εστιαστούμε στο κύριο, το οποίο δεν είναι άλλο από το πώς θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία αρχική κατάπαυση του πυρός».

«Θα έχουμε όμως τη δυνατότητα και τις αμέσως επόμενες μέρες να παρουσιάσουμε μια σημαντική πρωτοβουλία και αυτή δεν είναι άλλη από το νέο μισθολόγιο και το νέο βαθμολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα τις κάνει τις αμέσως επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός. Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να πω είναι ότι σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών θα είμαστε σε θέση να δώσουμε νέες σημαντικές αυξήσεις στους ένστολους μας. Αυξήσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται από τις εξοικονομήσεις οι οποίες έγιναν από το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα πλαίσια της νέας δομής των δυνάμεων», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, στο Παρίσι.

Γεωργία Σκιτζή (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να μας πείτε τι προκύπτει από τις σημερινές συζητήσεις για την Ουκρανία, ως προς το πλαίσιο στήριξής της, προφανώς, μετά και τις παράλληλες συνομιλίες που γίνονται και είναι σε εξέλιξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ουκρανία, των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία, και αν θα συμμετέχει η Ελλάδα και με ποιο τρόπο σε αυτό το πλαίσιο στήριξης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοινός τόπος των σημερινών συζητήσεων είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μία κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Όπως είναι γνωστό, η Ουκρανία επί της αρχής έχει αποδεχθεί μία τέτοια πρόταση για μία κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, την οποία όμως, δυστυχώς, ακόμα η Ρωσία δεν έχει αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, όλες οι πιέσεις αυτή τη στιγμή πρέπει να ασκηθούν προς τη Ρωσία, ώστε να μην συνεχίζονται αυτή τη στιγμή οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, ιδίως κατά κρίσιμων υποδομών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτή την αρχική κατάπαυση του πυρός και να έχουμε παραπάνω χρόνο στη συνέχεια για να μπορέσει η Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια δίκαιη και διατηρήσιμη ειρήνη.

Από εκεί και πέρα, συζητήθηκε και το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας, τις οποίες, ενδεχομένως, άλλες χώρες μπορούν να παρέχουν προς την Ουκρανία. Κοινός τόπος και θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας. Και πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση συμφώνησαν όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν και στη σημερινή διάσκεψη.

Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στα πλαίσια μιας «συμμαχίας προθύμων». Και θεωρεί, επίσης, ότι όλη αυτή η συζήτηση ενδεχομένως να είναι και ολίγον διασπαστική και να μην μας επιτρέπει να εστιάσουμε στο κύριο, το οποίο δεν είναι άλλο από το πώς θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία αρχική κατάπαυση του πυρός.

Γεωργία Σκιτζή (ΕΡΤ): Και αν μου επιτρέπετε, επειδή η άμυνα βρίσκεται στο προσκήνιο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο, όμως, και σε εθνικό επίπεδο, μπορείτε να μας προϊδεάσετε για τις επικείμενες ανακοινώσεις που θα κάνετε την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή σχετικά ακριβώς με αυτό το θέμα, για την άμυνα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έχουμε την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή να παρουσιάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, αλλά και να εντάξουμε αυτή τη συζήτηση στα πλαίσια των γενικότερων μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών που συντελούνται σήμερα στον πλανήτη μας.

Θα έχουμε, όμως, τη δυνατότητα και τις αμέσως επόμενες μέρες να παρουσιάσουμε μία σημαντική πρωτοβουλία, και αυτή δεν είναι άλλη από το νέο μισθολόγιο και το νέο βαθμολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα τις κάνει τις αμέσως επόμενες μέρες ο αρμόδιος Υπουργός. Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να πω είναι ότι, σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε νέες σημαντικές αυξήσεις στους ενστόλους μας, αυξήσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται από τις εξοικονομήσεις οι οποίες έγιναν από το ίδιο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στα πλαίσια της νέας δομής των δυνάμεων.

Δεν αρκεί μόνο να αγοράζουμε τα πιο σύγχρονα όπλα και να δίνουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας πρόσβαση στον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αμείβονται κατάλληλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και νέα παιδιά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και προφανώς, μια συνολική αναμόρφωση του μισθολογίου και του βαθμολογίου κινούνται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.

Αλλά δεν θα πω εγώ περισσότερα σήμερα, θα περιμένετε τις λεπτομερείς ανακοινώσεις του Υπουργού τις επόμενες ημέρες.

Τι ανέφεραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε στο τέλος της συνόδου κορυφής του Παρισιού ότι στέλνει «μια γαλλοβρετανική ομάδα» για να «προετοιμάσει αυτό που θα είναι ο ουκρανικός στρατός του αύριο». Η απόφαση ελήφθη κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής στα Ηλύσια Πεδία.

Όσον αφορά την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, «δεν υπάρχει ομοφωνία» μεταξύ των εθελοντών, αλλά «δεν χρειάζεται ομοφωνία για να πραγματοποιηθεί αυτή η αποστολή», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Μακρόν τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ αμέσως πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές στα Ηλύσια Πεδία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε εν συντομία -πριν από την έναρξη της συνάντησης- με ορισμένους από τους συμμετέχοντες: τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κερ Στάρμερ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

Η Ευρώπη πρέπει να «αποδείξει» ότι ξέρει πώς να «αμύνεται». Αυτό είπε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δίνει «κενές υποσχέσεις» σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. "Σε αντίθεση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο Πούτιν έδειξε ότι δεν είναι σοβαρός εταίρος σε αυτές τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Παίζει με τη συμφωνημένη ναυτική κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, παρά την καλή τη πίστη συμμετοχή όλων των μερών, ενώ συνεχίζει να προκαλεί καταστροφικές επιθέσεις στον ουκρανικό λαό", πρόσθεσε ο Στάρμερ.

«Όλα τα κράτη που συγκεντρώθηκαν εδώ συμφωνούν ότι η Ουκρανία χρειάζεται ακόμα υποστήριξη και ότι θα την λάβει». Αυτό είπε ο Όλαφ Σολτς στον γερμανικό Τύπο κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του Παρισιού για την Ουκρανία.

Η αντίδραση της Μόσχας

"Το Λονδίνο και το Παρίσι συνεχίζουν να εκκολάπτουν σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. Όλα αυτά είναι μεταμφιεσμένα ως κάποιου είδους ειρηνευτική αποστολή", δήλωσε στον αντίποδα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σύμφωνα με το Tass.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι η Μόσχα είναι «κατηγορηματικά αντίθετη» στην ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ως μέρος μιας «ειρηνευτικής» επιχείρησης και ότι ένα τέτοιο σενάριο «κινδυνεύει να προκαλέσει μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποχωρεί ο Μάικ Γουόλτς από σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ – Εμπλοκή με διαρροή απόρρητης συνομιλίας

Κόσμος Χτες
Σε αναταραχή ο Λευκός Οίκος μετά την αποχώρηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς, ο οποίος φέρεται να ενέπλεξε δημοσιογράφο σε απόρρητη συνομιλία για στρατιωτικά χτυπήματα στην Υεμένη.

Τραγωδία στο Κερατσίνι: Νεκρός ο Σπύρος Σέββος – Βρέθηκε απαγχονισμένος σε αποθήκη

Ελλάδα Χτες
Είχε εξαφανιστεί το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (28/04) - Τον βρήκε νεκρό μέλος της οικογένειάς του ενώ είχε γράψει και σημείωμα

Η «μαύρη» φυλακή του Ταγκανρόγκ: Βασανιστήρια, εξευτελισμοί και ο θάνατος της δημοσιογράφου Βικτόρια Ρόσκινα

Ελλάδα Χτες
Η φυλακή Ταγκναρόγκ βρίσκεται κοντά στη Μαριούπολη - Τα βασανιστήρια είχε αναλάβει ειδική ομάδα της FSB - Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σύλληψη κατασκόπου στην Αλεξανδρούπολη: Οι οδηγίες μεταμφίεσης και ο ρόλος της «μαμάς Ρωσίας»

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με πληροφορίες το υλικό που βρέθηκε στο κινητό του ήταν από τον τελευταίο μήνα

Καιρός: Καλοκαίρι... αγνοείται φέτος ‑ Τι δείχνει πρόβλεψη για την Ελλάδα

Καιρός Χτες
Με την ομπρέλα ανά... χείρας φαίνεται πως θα περάσουμε το φετινό καλοκαίρι

Τέμπη: Αυτός είναι ο λόγος της απόλυσης του Κώστα Γενηδουνιά από τη Hellenic Train

Ελλάδα Χτες
Οι αποκαλύψεις του μετά το οριστικό φινάλε

Ο Αρης Μουγκοπέτρος «καίει» τον φίλο του – Βίντεο‑σοκ από τη στιγμή που του φιλάει τα χέρια πριν του δώσει την κροτίδα

Ελλάδα Χτες
«Ήξερε τι μου έδινε, προσπάθησε άλλες δύο φορές να μου δώσει την κροτίδα»

ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες ‑ Τι κερδίζει η κάθε πλευρά

Κόσμος Χτες
Ο Τραμπ παίρνει αυτό που ζήτησε αλλά όχι στον βαθμό και με τους όρους που είχε προτείνει