E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τρέφει αυταπάτες όποιος νομίζει ότι θα γλιτώσει «αν επιτεθεί στην Πολωνία ή σε άλλο σύμμαχο», λέει ο Ρούτε

«Η Ρωσία είναι, και παραμένει, η πιο σημαντική και η πιο σοβαρή απειλή για τη Συμμαχία μας» είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία

Δημοσίευση 26/3/2025 | 16:46

Τρέφει αυταπάτες όποιος νομίζει ότι θα γλιτώσει «αν επιτεθεί στην Πολωνία ή σε άλλο σύμμαχο», λέει ο Ρούτε

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε σήμερα ότι «μια επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή οποιουδήποτε άλλου συμμάχου» θα ήταν «καταστροφική», στη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία, δίπλα στον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

«Αν κάποιος αυταπατάται και νομίζει ότι μπορεί να τη γλιτώσει αν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή οποιουδήποτε άλλου συμμάχου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλη τη δύναμη αυτής της αδάμαστης συμμαχίας», είπε, αναφερόμενος ονομαστικά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας, προβλέπει παροχή συνδρομής μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση επίθεσης.

Ο Ρούτε είπε πως «η Ρωσία είναι, και παραμένει, η πιο σημαντική και η πιο σοβαρή απειλή για τη Συμμαχία μας» και πως η Μόσχα μετατρέπει αυτή τη στιγμή την οικονομία της «σε πολεμική οικονομία, κάτι που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητά της να οικοδομεί τις ένοπλες δυνάμεις της».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χαιρέτισε σε αυτό το πλαίσιο την αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα στην Ευρώπη και στον Καναδά.

«Όμως, όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, και συμφωνώ μαζί του, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς πρέπει να κάνουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Και να διασφαλίσουν πως «σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς» η «διατλαντική σύμπραξη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας μας, και αυτό δεν θα αλλάξει».

Η επίσκεψη του Μαρκ Ρούτε πραγματοποιείται, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ωθούν για έναν γρήγορο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, συνομιλίες από τις οποίες οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τεθεί στην άκρη.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, όπου, ας το ομολογήσουμε, η επιρροή μας παραμένει περιορισμένη (...) θα πρέπει ακόμη περισσότερο, ως μέλη του ΝΑΤΟ, εμείς όπως και η Πολωνία, να είμαστε έτοιμοι για σενάρια που δεν έχουν γράφονται πλήρως από εμάς», είπε ο Τουσκ.

Η Πολωνία, που είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην οποία εισέβαλε η Ρωσία, και μοιράζεται σύνορα και με τις δύο εμπόλεμες χώρες, είναι μακράν η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, με σκοπό να αφιερώσει το 4,7% του ΑΕΠ της φέτος στην άμυνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Συγκίνηση κατά την έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη – Δείτε βίντεο

Ελλάδα 21.11.2025
Πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της εθνικής σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού στην Αθήνα

Ελλάδα 21.11.2025
Όλα όσα αλλάζουν από αύριο

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τη νέα παραλλαγή του ιού της γρίπης Α

Ελλάδα 21.11.2025
Τονίζουν πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος

Το IRIS γίνεται υποχρεωτικό ‑ Αλλάζει ο τρόπος πληρωμών και αποδείξεων

Οικονομία 21.11.2025
Tι πρέπει να έχουν έτοιμο οι επιχειρήσεις

Σας παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο από την Πολωνία; Γιατί δεν πρέπει να το σηκώσετε

Ελλάδα 21.11.2025
Τι δεν πρέπει να κάνετε αν δείτε κλήσεις από +48 και +3197

Νέα ταυτότητα: Οι κρίσιμες ενημερώσεις που δεν πρέπει να αμελήσεις

Ελλάδα 21.11.2025
Η έγκαιρη ενημέρωση είναι απαραίτητη

Σοκάρει βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό ανήλικης από συνομήλικές της

Ελλάδα 21.11.2025
Προβληματισμό προκαλεί το μένος με το οποίο χτυπούν με χέρια και πόδια τα τέσσερα κορίτσια το θύμα τους

Τραγωδία στο Βόλο: Ένοχος μόνο για πλημμελήματα ο οδηγός της μηχανής που παρέσυρε παππού και βρέφος

Ελλάδα 21.11.2025
Το δικαστήριο τον απάλλαξε για το κακούργημα της επικίνδυνης οδήγησης - Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Κόσμος Χτες
«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Πολιτισμός Χτες
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»