E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τρέφει αυταπάτες όποιος νομίζει ότι θα γλιτώσει «αν επιτεθεί στην Πολωνία ή σε άλλο σύμμαχο», λέει ο Ρούτε

«Η Ρωσία είναι, και παραμένει, η πιο σημαντική και η πιο σοβαρή απειλή για τη Συμμαχία μας» είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία

Δημοσίευση 26/3/2025 | 16:46

Τρέφει αυταπάτες όποιος νομίζει ότι θα γλιτώσει «αν επιτεθεί στην Πολωνία ή σε άλλο σύμμαχο», λέει ο Ρούτε

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε σήμερα ότι «μια επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή οποιουδήποτε άλλου συμμάχου» θα ήταν «καταστροφική», στη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία, δίπλα στον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

«Αν κάποιος αυταπατάται και νομίζει ότι μπορεί να τη γλιτώσει αν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή οποιουδήποτε άλλου συμμάχου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλη τη δύναμη αυτής της αδάμαστης συμμαχίας», είπε, αναφερόμενος ονομαστικά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας, προβλέπει παροχή συνδρομής μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση επίθεσης.

Ο Ρούτε είπε πως «η Ρωσία είναι, και παραμένει, η πιο σημαντική και η πιο σοβαρή απειλή για τη Συμμαχία μας» και πως η Μόσχα μετατρέπει αυτή τη στιγμή την οικονομία της «σε πολεμική οικονομία, κάτι που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητά της να οικοδομεί τις ένοπλες δυνάμεις της».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χαιρέτισε σε αυτό το πλαίσιο την αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα στην Ευρώπη και στον Καναδά.

«Όμως, όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, και συμφωνώ μαζί του, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς πρέπει να κάνουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Και να διασφαλίσουν πως «σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς» η «διατλαντική σύμπραξη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας μας, και αυτό δεν θα αλλάξει».

Η επίσκεψη του Μαρκ Ρούτε πραγματοποιείται, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ωθούν για έναν γρήγορο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, συνομιλίες από τις οποίες οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τεθεί στην άκρη.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, όπου, ας το ομολογήσουμε, η επιρροή μας παραμένει περιορισμένη (...) θα πρέπει ακόμη περισσότερο, ως μέλη του ΝΑΤΟ, εμείς όπως και η Πολωνία, να είμαστε έτοιμοι για σενάρια που δεν έχουν γράφονται πλήρως από εμάς», είπε ο Τουσκ.

Η Πολωνία, που είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην οποία εισέβαλε η Ρωσία, και μοιράζεται σύνορα και με τις δύο εμπόλεμες χώρες, είναι μακράν η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, με σκοπό να αφιερώσει το 4,7% του ΑΕΠ της φέτος στην άμυνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίδομα παιδιού: Η ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης

Ελλάδα 18.04.2026
Μέχρι τις 8 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη με νεογέννητο βρέφος ‑ Δίωξη για εμπορία ανθρώπων

Ελλάδα 18.04.2026
Συναγερμός στις Αρχές της Θεσσαλονίκης

Τι είναι ο αποφρακτικός ειλεός με τον οποίο διαγνώστηκε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι‑Μητσοτάκη

Ελλάδα 18.04.2026
Πώς προκαλείται, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Ουκρανία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ στο Κίεβο

Κόσμος 18.04.2026
Τουλάχιστον 2 νεκροί και ο δράστης

Λιοσίων: Παράσυρση ανήλικης με εγκατάλειψη – Σε σοβαρή κατάσταση το κορίτσι

Ελλάδα 18.04.2026
Σε σοβαρή κατάσταση εισήχθη στο ΚΑΤ μια ανήλικη

Αίσιο τέλος για τον 7χρονο Βαγγέλη στη Θεσσαλονίκη που τον άρπαξε ο πατέρας του

Ελλάδα 18.04.2026
Ο ανήλικος εντοπίστηκε από τις Αρχές και είναι καλά στην υγεία του

Πρώτες βουτιές για τους Αθηναίους

Ελλάδα 18.04.2026
Σε ποιες περιοχές της χώρας «άγγιξε» τους 30°C ο υδράργυρος

Χειρουργείο για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι‑Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό» ‑ Είχε ειλεό

Ελλάδα 18.04.2026
Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

Πρωτομαγιά: Τι μέρα «πέφτει» φέτος ‑ Οι υπόλοιπες αργίες του 2026

Ελλάδα 18.04.2026
Τα επόμενα τριήμερα και οι ευκαιρίες για αποδράσεις μετά το Πάσχα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σημαντική αλλαγή ‑ Πότε ξεκινά

Καιρός 18.04.2026
Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού με τον έμπειρο προγνώστη να προειδοποιεί για αλλαγή μέσα στην εβδομάδα

Ξεσπά για την υπόθεση Λαζαρίδη η καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριό της

Ελλάδα 18.04.2026
Οι πληγές του παρελθόντος φαίνεται να μην έχουν επουλωθεί πλήρως για την 60χρονη σήμερα γυναίκα

Αγρια επίθεση σε διαιτητή στη Ρόδο: Παίκτης σε τουρνουά μπάσκετ τον γρονθοκόπησε μετά από τεχνική ποινή

Αθλητικά Νέα 18.04.2026
Μήνυση και έντονες αντιδράσεις για το περιστατικό βίας