E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τρέφει αυταπάτες όποιος νομίζει ότι θα γλιτώσει «αν επιτεθεί στην Πολωνία ή σε άλλο σύμμαχο», λέει ο Ρούτε

«Η Ρωσία είναι, και παραμένει, η πιο σημαντική και η πιο σοβαρή απειλή για τη Συμμαχία μας» είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία

Δημοσίευση 26/3/2025 | 16:46

Τρέφει αυταπάτες όποιος νομίζει ότι θα γλιτώσει «αν επιτεθεί στην Πολωνία ή σε άλλο σύμμαχο», λέει ο Ρούτε

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε σήμερα ότι «μια επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή οποιουδήποτε άλλου συμμάχου» θα ήταν «καταστροφική», στη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία, δίπλα στον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

«Αν κάποιος αυταπατάται και νομίζει ότι μπορεί να τη γλιτώσει αν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή οποιουδήποτε άλλου συμμάχου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλη τη δύναμη αυτής της αδάμαστης συμμαχίας», είπε, αναφερόμενος ονομαστικά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας, προβλέπει παροχή συνδρομής μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση επίθεσης.

Ο Ρούτε είπε πως «η Ρωσία είναι, και παραμένει, η πιο σημαντική και η πιο σοβαρή απειλή για τη Συμμαχία μας» και πως η Μόσχα μετατρέπει αυτή τη στιγμή την οικονομία της «σε πολεμική οικονομία, κάτι που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητά της να οικοδομεί τις ένοπλες δυνάμεις της».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χαιρέτισε σε αυτό το πλαίσιο την αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα στην Ευρώπη και στον Καναδά.

«Όμως, όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, και συμφωνώ μαζί του, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς πρέπει να κάνουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Και να διασφαλίσουν πως «σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς» η «διατλαντική σύμπραξη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας μας, και αυτό δεν θα αλλάξει».

Η επίσκεψη του Μαρκ Ρούτε πραγματοποιείται, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ωθούν για έναν γρήγορο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, συνομιλίες από τις οποίες οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τεθεί στην άκρη.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, όπου, ας το ομολογήσουμε, η επιρροή μας παραμένει περιορισμένη (...) θα πρέπει ακόμη περισσότερο, ως μέλη του ΝΑΤΟ, εμείς όπως και η Πολωνία, να είμαστε έτοιμοι για σενάρια που δεν έχουν γράφονται πλήρως από εμάς», είπε ο Τουσκ.

Η Πολωνία, που είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην οποία εισέβαλε η Ρωσία, και μοιράζεται σύνορα και με τις δύο εμπόλεμες χώρες, είναι μακράν η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, με σκοπό να αφιερώσει το 4,7% του ΑΕΠ της φέτος στην άμυνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα, χωρίς λύση στο αριθμητικό πλεονέκτημα

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνας

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα στο Champions League

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Με 10 από νωρίς οι Κύπριοι

Πολωνία: Διεκδικεί 1,3 τρισ. ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Κόσμος 17.09.2025
Το θέμα έχει λήξει λέει το Βερολίνο

«Έξω τα εκτρώματα από την Πινακοθήκη»: Νέα συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του πρώην βουλευτή Νικόλαου Παπαδόπουλου

Ελλάδα 17.09.2025
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την επιστροφή των έργων που είχαν βανδαλιστεί αλλά στοχοποίησαν και τους ΛΟΑΤΚΙ, τα εμβόλια, και τους μετανάστες

Παναθηναϊκός – Athens Kallithea 1‑0: «Χρυσός» Ντέσερς και restart στη Λεωφόρο

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Γκολ του Σίριλ Ντέσερς στο 30’, υπηρεσιακός ο Δημήτρης Κοροπούλης, πολλές φάσεις εκατέρωθεν και πέναλτι που ακυρώθηκε μετά από VAR.

Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 4‑1: Θρίαμβος στη Λιβαδειά και βαρύ «κάζο» στην πρεμιέρα του Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Με εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο, ο Λεβαδειακός διέλυσε τον ΠΑΟΚ (4-1) στην πρεμιέρα της League Phase

Αυτοκίνητο έπεσε στην πύλη του γραφείου του FBI στο Πίτσμπουργκ

Κόσμος 17.09.2025
Πρώην στρατιωτικός ο ύποπτος, στοχευμένη επίθεση το περιστατικό

«Η Γάζα είναι η “γη της επαγγελίας” για το real estate»: Συζητήσεις Ισραηλινών Αμερικανών για τον διαμοιρασμό του θύλακα

Κόσμος 17.09.2025
Υπάρχει «μια κτηματομεσιτική ευκαιρία» στη Γάζα που «αυτοχρηματοδοτείται» και έχει «ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς», αναφέρουν τα εβραϊκά ΜΜΕ

ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την 1η Οκτωβρίου

Ελλάδα 17.09.2025
Δεκτή η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ