E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρύθμιση οφειλών προς δήμους σε έως 240 δόσεις μέσω εξωδικαστικού ‑ Τα μυστικά της διαδικασίας

Οι προθεσμίες και τα δικαιολογητικά

Δημοσίευση 24/3/2025 | 07:38

Ρύθμιση οφειλών προς δήμους σε έως 240 δόσεις μέσω εξωδικαστικού ‑ Τα μυστικά της διαδικασίας

Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, με νέα απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Εσωτερικών και της ΑΑΔΕ.

Η ρύθμιση αποτελεί τη μοναδική ανοιχτή επιλογή αυτή τη στιγμή για όσους έχουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ προς ΟΤΑ ή νομικά τους πρόσωπα. Η διαδικασία ενεργοποιείται αποκλειστικά με πρωτοβουλία του οφειλέτη και προϋποθέτει συγκεκριμένα βήματα και αυστηρές προθεσμίες.

Πρώτο βήμα είναι η αίτηση προς τον δήμο ή το νομικό πρόσωπο του δήμου ώστε να βεβαιωθεί η οφειλή και να μεταφερθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ. Χωρίς αυτή τη βεβαίωση, η διαδικασία δεν προχωρά. Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή στην ΑΑΔΕ, ξεκινά τριμηνιαία προθεσμία για τον πολίτη, εντός της οποίας πρέπει να υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μέσα από την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ο οφειλέτης δηλώνει ότι επιθυμεί να εντάξει και τα χρέη του προς δήμους.

Η διαδικασία είναι πλήρως ψηφιακή. Οι βεβαιωμένες οφειλές αντλούνται αυτόματα από την πλατφόρμα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και εμφανίζονται διαχωρισμένα σε βασική οφειλή και προσαυξήσεις. Ακολουθεί η ανάλυση του προφίλ του οφειλέτη και η εκπόνηση πρότασης ρύθμισης, που μπορεί να περιλαμβάνει έως και 240 δόσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Η εξόφληση πραγματοποιείται με σταθερό επιτόκιο, ενώ εξετάζεται κατά περίπτωση η δυνατότητα κουρέματος προσαυξήσεων.

Η δυνατότητα αυτή αφορά αποκλειστικά χρέη που υπερβαίνουν συνολικά τις 10.000 ευρώ ανά δήμο ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων. Οτιδήποτε κάτω από αυτό το όριο δεν μπορεί να ενταχθεί. Δεν εντάσσονται, επίσης, οφειλές που έχουν παραγραφεί ή πρόκειται να παραγραφούν εντός ενός έτους, καθώς και περιπτώσεις στις οποίες ο δήμος έχει ήδη λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως υποθήκες. Εξαιρούνται και όσες οφειλές είχαν ήδη ενταχθεί στο παρελθόν στον εξωδικαστικό, ακόμα και αν η προηγούμενη ρύθμιση χάθηκε.

Αν η αίτηση δεν ολοκληρωθεί μέσα στο τρίμηνο ή αν η διαδικασία αποβεί άκαρπη, δηλαδή δεν προκύψει συμφωνία αναδιάρθρωσης, η ΑΑΔΕ ενημερώνει αυτόματα τον δήμο για το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής, το οποίο επιστρέφει πλέον στη δικαιοδοσία του δήμου και μπορεί να αναζητηθεί με κάθε νόμιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένων των κατασχέσεων.

Ο οφειλέτης πρέπει να απευθυνθεί στον δήμο του ή στο νομικό του πρόσωπο και να ζητήσει να βεβαιωθεί η οφειλή του στην ΑΑΔΕ. Μόλις γίνει η βεβαίωση, έχει στη διάθεσή του προθεσμία τριών μηνών για να καταθέσει αίτηση στον εξωδικαστικό μέσω της πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ. Κατά την υποβολή της αίτησης, δηλώνει ότι επιθυμεί να ενταχθούν και οι οφειλές του προς τον δήμο. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, ακολουθεί πρόταση ρύθμισης, με δυνατότητα έως και 240 δόσεων και πιθανό κούρεμα προσαυξήσεων. Αν χαθεί η προθεσμία ή η διαδικασία αποτύχει, το χρέος επιστρέφει στον δήμο, ο οποίος μπορεί να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα.

Δεν υπάρχει άλλη ανοιχτή διαδικασία ρύθμισης αυτή τη στιγμή για χρέη προς ΟΤΑ. Ο εξωδικαστικός είναι η μόνη λειτουργική επιλογή και αφορά μόνο όσους κινηθούν άμεσα και τηρήσουν τα προβλεπόμενα βήματα χωρίς καθυστερήσεις.

Πού κάνετε την αίτηση – Τι χρειάζεστε

Η πλατφόρμα εξωδικαστικού βρίσκεται στο www.gov.gr (αναζήτηση: Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών).

Για την αίτηση απαιτούνται:
– Κωδικοί Taxisnet
– ΑΦΜ και email
– Δηλώσεις Ε1 και Ε3 (αν υπάρχει επιχείρηση)
– Κατάσταση οφειλών (και προς δήμους)
– Τραπεζικές κινήσεις και εισοδήματα τελευταίου 12μήνου


Η διαδικασία είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακή. Η υποβολή και η απάντηση γίνονται μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βραβείο Χορν και Βραβείο Μελίνα Μερκούρη: Ανακοινώθηκαν οι νικητές της φετινής σεζόν

E-Daily 3.Left Χτες
Οι δύο σημαντικές διακρίσεις του ελληνικού θεάτρου απονεμήθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού

Πέθανε ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Βρέθηκε πυροβολημένος στο γραφείο του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 52χρονος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο στο πρατήριό του στην Αλάνια και υπέκυψε μετά από δώδεκα μέρες νοσηλείας

ΗΠΑ: Νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο – Αυστηρότεροι έλεγχοι για τον Έμπολα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ενήλικας που πέθανε από χανταϊό δεν σχετίζεται με το ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος και η Ελένη Αυλωνίτου ‑ «Θα ξανασυναντηθούμε γρήγορα!»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελένη Αυλωνίτου – «Νέο ξεκίνημα» προαναγγέλλει

Ηράκλειο: Ανδρας έπνιξε αδέσποτη γάτα και την πέταξε σε κάδο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας επέστρεψε, πήρε το νεκρό ζώο από τον κάδο, το έβαλε σε σακούλα και το πέταξε σε άγνωστο σημείο, όπου το σώμα της γάτας δεν βρέθηκε

Κάλυμνος: Θρίλερ με τον 48χρονο ψαρά που βρέθηκε νεκρός ‑ Ερευνάται δολοφονία μετά από καυγά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην Κάλυμνο, 47χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα μετά από σοβαρό περιστατικό σε αλιευτικό σκάφος όπου επέβαινε με άλλον άνδρα

«Μαχαίρωσέ τον»: Αιματηρή συμπλοκή νεαρών με ματσέτες μέρα μεσημέρι σε πάρκο στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εικόνες ωμής βίας καταγράφηκαν μέρα μεσημέρι σε πάρκο του Λονδίνου χθες, σε μια δολοφονική επίθεση που έγινε μπροστά σε δεκάδες οικογένειες με παιδιά που εκείνη την ώρα απολάμβαναν τη βόλτα τους

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιασμών και παράνομων επιδοτήσεων στην Κρήτη – Θείος και ανιψιοί έδερναν και εκβίαζαν αγρότες

Ελλάδα Χτες
Η σπείρα από τα Βορίζια είχε εισπράξει από παράνομες επιδοτήσεις 586.000 ευρώ ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και περιουσίες αγροτών ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

Η Αβάνα προειδοποιεί ότι μια στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της χώρας θα προκαλέσει «αιματοχυσία»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση «εξαιρετική απειλή» για την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Θεσσαλονίκη: Νεαροί έβρεξαν με νεροπίστολα, έδειραν και βιντεοσκόπησαν 22χρονο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι νεαροί κατέγραψαν το περιστατικό με κινητά τηλέφωνα και κατηγορείται για παραβίαση νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, εξύβριση και πρόκληση απλής σωματικής βλάβης

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη: Θα πλησιάσει πιο κοντά από το ένα τέταρτο της απόστασης μέχρι τη Σελήνη

Tech + Science Χτες
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια