E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρύθμιση οφειλών προς δήμους σε έως 240 δόσεις μέσω εξωδικαστικού ‑ Τα μυστικά της διαδικασίας

Οι προθεσμίες και τα δικαιολογητικά

Δημοσίευση 24/3/2025 | 07:38

Ρύθμιση οφειλών προς δήμους σε έως 240 δόσεις μέσω εξωδικαστικού ‑ Τα μυστικά της διαδικασίας

Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, με νέα απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Εσωτερικών και της ΑΑΔΕ.

Η ρύθμιση αποτελεί τη μοναδική ανοιχτή επιλογή αυτή τη στιγμή για όσους έχουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ προς ΟΤΑ ή νομικά τους πρόσωπα. Η διαδικασία ενεργοποιείται αποκλειστικά με πρωτοβουλία του οφειλέτη και προϋποθέτει συγκεκριμένα βήματα και αυστηρές προθεσμίες.

Πρώτο βήμα είναι η αίτηση προς τον δήμο ή το νομικό πρόσωπο του δήμου ώστε να βεβαιωθεί η οφειλή και να μεταφερθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ. Χωρίς αυτή τη βεβαίωση, η διαδικασία δεν προχωρά. Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή στην ΑΑΔΕ, ξεκινά τριμηνιαία προθεσμία για τον πολίτη, εντός της οποίας πρέπει να υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μέσα από την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ο οφειλέτης δηλώνει ότι επιθυμεί να εντάξει και τα χρέη του προς δήμους.

Η διαδικασία είναι πλήρως ψηφιακή. Οι βεβαιωμένες οφειλές αντλούνται αυτόματα από την πλατφόρμα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και εμφανίζονται διαχωρισμένα σε βασική οφειλή και προσαυξήσεις. Ακολουθεί η ανάλυση του προφίλ του οφειλέτη και η εκπόνηση πρότασης ρύθμισης, που μπορεί να περιλαμβάνει έως και 240 δόσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Η εξόφληση πραγματοποιείται με σταθερό επιτόκιο, ενώ εξετάζεται κατά περίπτωση η δυνατότητα κουρέματος προσαυξήσεων.

Η δυνατότητα αυτή αφορά αποκλειστικά χρέη που υπερβαίνουν συνολικά τις 10.000 ευρώ ανά δήμο ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων. Οτιδήποτε κάτω από αυτό το όριο δεν μπορεί να ενταχθεί. Δεν εντάσσονται, επίσης, οφειλές που έχουν παραγραφεί ή πρόκειται να παραγραφούν εντός ενός έτους, καθώς και περιπτώσεις στις οποίες ο δήμος έχει ήδη λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως υποθήκες. Εξαιρούνται και όσες οφειλές είχαν ήδη ενταχθεί στο παρελθόν στον εξωδικαστικό, ακόμα και αν η προηγούμενη ρύθμιση χάθηκε.

Αν η αίτηση δεν ολοκληρωθεί μέσα στο τρίμηνο ή αν η διαδικασία αποβεί άκαρπη, δηλαδή δεν προκύψει συμφωνία αναδιάρθρωσης, η ΑΑΔΕ ενημερώνει αυτόματα τον δήμο για το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής, το οποίο επιστρέφει πλέον στη δικαιοδοσία του δήμου και μπορεί να αναζητηθεί με κάθε νόμιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένων των κατασχέσεων.

Ο οφειλέτης πρέπει να απευθυνθεί στον δήμο του ή στο νομικό του πρόσωπο και να ζητήσει να βεβαιωθεί η οφειλή του στην ΑΑΔΕ. Μόλις γίνει η βεβαίωση, έχει στη διάθεσή του προθεσμία τριών μηνών για να καταθέσει αίτηση στον εξωδικαστικό μέσω της πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ. Κατά την υποβολή της αίτησης, δηλώνει ότι επιθυμεί να ενταχθούν και οι οφειλές του προς τον δήμο. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, ακολουθεί πρόταση ρύθμισης, με δυνατότητα έως και 240 δόσεων και πιθανό κούρεμα προσαυξήσεων. Αν χαθεί η προθεσμία ή η διαδικασία αποτύχει, το χρέος επιστρέφει στον δήμο, ο οποίος μπορεί να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα.

Δεν υπάρχει άλλη ανοιχτή διαδικασία ρύθμισης αυτή τη στιγμή για χρέη προς ΟΤΑ. Ο εξωδικαστικός είναι η μόνη λειτουργική επιλογή και αφορά μόνο όσους κινηθούν άμεσα και τηρήσουν τα προβλεπόμενα βήματα χωρίς καθυστερήσεις.

Πού κάνετε την αίτηση – Τι χρειάζεστε

Η πλατφόρμα εξωδικαστικού βρίσκεται στο www.gov.gr (αναζήτηση: Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών).

Για την αίτηση απαιτούνται:
– Κωδικοί Taxisnet
– ΑΦΜ και email
– Δηλώσεις Ε1 και Ε3 (αν υπάρχει επιχείρηση)
– Κατάσταση οφειλών (και προς δήμους)
– Τραπεζικές κινήσεις και εισοδήματα τελευταίου 12μήνου


Η διαδικασία είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακή. Η υποβολή και η απάντηση γίνονται μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η έκρηξη στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν οφείλεται σε διαρροή αερίου, ανακοίνωσε η πυροσβεστική

Κόσμος 31.01.2026
Από την έκρηξη σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 14

Η τοιχογραφία της Μαρίας Κάλλας στην Καλαμάτα η κορυφαία στον κόσμο για το 2025

Πολιτισμός 31.01.2026
Τελικά τα καταφέραμε, δώσαμε φωνή σε έναν τοίχο και ακούστηκε παντού, αναφέρει ο εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος

«Κόκκινος συναγερμός» σε 4 Περιφέρειες για την κακοκαιρία που θα πλήξει αύριο τη χώρα

Καιρός 31.01.2026
Σε κατάσταση κινητοποίησης (red code) η μιση χώρα

Θεσσαλονίκη: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε δύο οίκους ανοχής

Ελλάδα 31.01.2026
Συνελήφθησαν δύο γυναίκες, οι οποίες λειτουργούσαν παράνομα τους οίκους ανοχής, παραβιάζοντας αποφάσεις σφράγισης

Τούρκοι γεμίζουν λεωφορεία και έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής

Κόσμος 31.01.2026
Ο πληθωρισμός και η υποτίμηση της λίρας έχουν εκτοξεύσει της τιμές στην Τουρκία

Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε 33χρονος αθλητής κατά τη διάρκεια αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος

Ελλάδα 31.01.2026
Μία τραγωδία χτύπησε τον ελληνικό αθλητισμό τις πρώτες ημέρες του 2026

Οπαδοί ΠΑΟΚ: Σήμερα η τελευταία πράξη του δράματος με το «αντίο» στα άλλα πέντε «αετόπουλα»

Ελλάδα 31.01.2026
Το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο 28χρονος τραυματίας που χθες πήρε εξιτήριο από το «Παπαγεωργίου»

Νέο έκτακτο της ΕΜΥ: Κόκκινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες

Καιρός 31.01.2026
Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Κεραμεικός: Παράτησε το όχημά του στις γραμμές του τρένου και έφυγε

Ελλάδα 31.01.2026
Για 1,5 ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία