E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρύθμιση οφειλών προς δήμους σε έως 240 δόσεις μέσω εξωδικαστικού ‑ Τα μυστικά της διαδικασίας

Οι προθεσμίες και τα δικαιολογητικά

Δημοσίευση 24/3/2025 | 07:38

Ρύθμιση οφειλών προς δήμους σε έως 240 δόσεις μέσω εξωδικαστικού ‑ Τα μυστικά της διαδικασίας

Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, με νέα απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Εσωτερικών και της ΑΑΔΕ.

Η ρύθμιση αποτελεί τη μοναδική ανοιχτή επιλογή αυτή τη στιγμή για όσους έχουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ προς ΟΤΑ ή νομικά τους πρόσωπα. Η διαδικασία ενεργοποιείται αποκλειστικά με πρωτοβουλία του οφειλέτη και προϋποθέτει συγκεκριμένα βήματα και αυστηρές προθεσμίες.

Πρώτο βήμα είναι η αίτηση προς τον δήμο ή το νομικό πρόσωπο του δήμου ώστε να βεβαιωθεί η οφειλή και να μεταφερθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ. Χωρίς αυτή τη βεβαίωση, η διαδικασία δεν προχωρά. Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή στην ΑΑΔΕ, ξεκινά τριμηνιαία προθεσμία για τον πολίτη, εντός της οποίας πρέπει να υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μέσα από την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ο οφειλέτης δηλώνει ότι επιθυμεί να εντάξει και τα χρέη του προς δήμους.

Η διαδικασία είναι πλήρως ψηφιακή. Οι βεβαιωμένες οφειλές αντλούνται αυτόματα από την πλατφόρμα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και εμφανίζονται διαχωρισμένα σε βασική οφειλή και προσαυξήσεις. Ακολουθεί η ανάλυση του προφίλ του οφειλέτη και η εκπόνηση πρότασης ρύθμισης, που μπορεί να περιλαμβάνει έως και 240 δόσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Η εξόφληση πραγματοποιείται με σταθερό επιτόκιο, ενώ εξετάζεται κατά περίπτωση η δυνατότητα κουρέματος προσαυξήσεων.

Η δυνατότητα αυτή αφορά αποκλειστικά χρέη που υπερβαίνουν συνολικά τις 10.000 ευρώ ανά δήμο ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων. Οτιδήποτε κάτω από αυτό το όριο δεν μπορεί να ενταχθεί. Δεν εντάσσονται, επίσης, οφειλές που έχουν παραγραφεί ή πρόκειται να παραγραφούν εντός ενός έτους, καθώς και περιπτώσεις στις οποίες ο δήμος έχει ήδη λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως υποθήκες. Εξαιρούνται και όσες οφειλές είχαν ήδη ενταχθεί στο παρελθόν στον εξωδικαστικό, ακόμα και αν η προηγούμενη ρύθμιση χάθηκε.

Αν η αίτηση δεν ολοκληρωθεί μέσα στο τρίμηνο ή αν η διαδικασία αποβεί άκαρπη, δηλαδή δεν προκύψει συμφωνία αναδιάρθρωσης, η ΑΑΔΕ ενημερώνει αυτόματα τον δήμο για το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής, το οποίο επιστρέφει πλέον στη δικαιοδοσία του δήμου και μπορεί να αναζητηθεί με κάθε νόμιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένων των κατασχέσεων.

Ο οφειλέτης πρέπει να απευθυνθεί στον δήμο του ή στο νομικό του πρόσωπο και να ζητήσει να βεβαιωθεί η οφειλή του στην ΑΑΔΕ. Μόλις γίνει η βεβαίωση, έχει στη διάθεσή του προθεσμία τριών μηνών για να καταθέσει αίτηση στον εξωδικαστικό μέσω της πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ. Κατά την υποβολή της αίτησης, δηλώνει ότι επιθυμεί να ενταχθούν και οι οφειλές του προς τον δήμο. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, ακολουθεί πρόταση ρύθμισης, με δυνατότητα έως και 240 δόσεων και πιθανό κούρεμα προσαυξήσεων. Αν χαθεί η προθεσμία ή η διαδικασία αποτύχει, το χρέος επιστρέφει στον δήμο, ο οποίος μπορεί να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα.

Δεν υπάρχει άλλη ανοιχτή διαδικασία ρύθμισης αυτή τη στιγμή για χρέη προς ΟΤΑ. Ο εξωδικαστικός είναι η μόνη λειτουργική επιλογή και αφορά μόνο όσους κινηθούν άμεσα και τηρήσουν τα προβλεπόμενα βήματα χωρίς καθυστερήσεις.

Πού κάνετε την αίτηση – Τι χρειάζεστε

Η πλατφόρμα εξωδικαστικού βρίσκεται στο www.gov.gr (αναζήτηση: Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών).

Για την αίτηση απαιτούνται:
– Κωδικοί Taxisnet
– ΑΦΜ και email
– Δηλώσεις Ε1 και Ε3 (αν υπάρχει επιχείρηση)
– Κατάσταση οφειλών (και προς δήμους)
– Τραπεζικές κινήσεις και εισοδήματα τελευταίου 12μήνου


Η διαδικασία είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακή. Η υποβολή και η απάντηση γίνονται μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Ισραήλ βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό καθώς εκτιμά πως επίκεται επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

Κόσμος 18.02.2026
Η αμερικανική υπομονή με το Ιράν μπορεί να εξαντληθεί πιο γρήγορα απ` ό,τι νομίζει η Τεχεράνη, ανέφερε διπλωματική πηγή

«Έξυπνες» κάμερες: Τα έξι σημεία που θα τοποθετηθούν ‑ Θα μπουν και σε λεωφορεία

Ελλάδα 18.02.2026
Το υλικό που θα καταγράφουν οι κάμερες θα χρησιμοποιηθεί για τη βεβαίωση προστίμων κατά οδηγών που παραβιάζουν τον ΚΟΚ

Απίστευτο περιστατικό στην Τουρκία: Πέταξαν πατίνι στον επόπτη ‑ Βίντεο

Κόσμος 18.02.2026
Ένα σοκαριστικό περιστατικό εκτυλίχθηκε την Κυριακή (15/2) σε αναμέτρηση για το τοπικό πρωτάθλημα της Μαλάτια στην Τουρκία, ανάμεσα στη Νταρεντεσπόρ και τη Χεκιμάν Μπελεντίγεσι

«Βιολάντα»: Προφυλάκιση ιδιοκτήτη μετά τη φονική έκρηξη με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Ελλάδα 18.02.2026
Μαραθώνια η κατάθεση του ιδιοκτήτη της «Βιολάντα» στον Ανακριτή - Διήρκησε πάνω από πέντε ώρες

Πάτρα: Οδηγός μπήκε ανάποδα με ΙΧ στο λιμάνι και τραυμάτισε Λιμενικό

Ελλάδα 18.02.2026
Ο 27χρονος οδηγός δεν συμμορφώθηκε σε έλεγχο του Λ.Σ.- ΕΛ. ΑΚΤ, επιχείρησε να διαφύγει και παρέσυρε στέλεχός του, που διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»

«Ο Kurt Cobain δολοφονήθηκε»: Απόστρατος αστυνομικός «σπάει» τη σιωπή του 32 χρόνια μετά

Κόσμος 18.02.2026
Ο απόστρατος αξιωματικός Νιλ Λόου, που συμμετείχε στην εξέταση της υπόθεσης θανάτου του τραγουδιστή των Nirvana το 1994, κάνει λόγο για «πρόχειρη αστυνομική έρευνα», παρουσιάζοντας τα στοιχεία που υποδεικνύουν ανθρωποκτονία

Θλίψη στην Εύβοια: Νεκροί δύο άνδρες 39 και 21 ετών από ηλεκτροπληξία

Ελλάδα 18.02.2026
Στο πένθος βυθίστηκε το νησί της Εύβοιας από το θάνατο δύο ανδρών που χτυπήθηκαν από ρεύμα

Ιταλία: Γυναίκα περιγράφει τη στιγμή που χιονοστιβάδα έπληξε χιονοδρομικό κέντρο

Κόσμος 18.02.2026
Σε βίντεο φαίνεται μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να κάθονται σε μια ουρά περιμένοντας το τελεφερίκ, όταν ξαφνικά τους χτύπησε η χιονοστιβάδα

Βανδάλισαν ιστορικό γλυπτό στη Ρώμη: Αγνωστοι έσπασαν τον χαυλιόδοντα του «Μικρού Ελέφαντα» ‑ Bίντεο

Κόσμος 18.02.2026
Ο αριστερός χαυλιόδοντας βρέθηκε σπασμένος και πεσμένος στη βάση του μνημείου στην καρδιά της Ρώμης, ανακοίνωσαν οι αρχές, πρόκειται για έργο του διάσημου Ιταλού γλύπτη Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι

«Ελληνοτουρκικός πόλεμος» για τον πατσά ‑ «Δεν θα μας τον πάρουν οι Έλληνες», λένε οι Τούρκοι ‑ Τι απαντά η ΑΙ

Κόσμος 18.02.2026
Στο πλαίσιο της διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών στο X, δεν ήταν λίγοι οι χρήστες που κατέφυγαν στην Τεχνητή Νοημοσύνης και συγκεκριμένα στο Grok προκειμένου να δουν ποιά πλευρά έχει δίκιο

Κακοκαιρία με πιθανή «γραμμή λαίλαπας» προβλέπει ο Καλλιάνος

Καιρός 18.02.2026
Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Η πτώση πωλήσεων φέρνει απολύσεις ‑Ποια ιστορική εταιρεία περνά δύσκολα

Οικονομία 18.02.2026
Δύσκολες στιγμές για την εταιρεία