E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απολύθηκαν οκτώ δικαστές από την Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου

Απολύθηκαν μια αντεισαγγελέας Εφετών, ένας Εφέτης, δυο Πρόεδροι Πρωτοδικών και τέσσερεις Πρωτοδίκες

Δημοσίευση 23/3/2025 | 18:57

Απολύθηκαν οκτώ δικαστές από την Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου

Συνολικά οκτώ δικαστές απολύθηκαν από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο την Ιωάννα Κλάπα, λόγω ανάρμοστης υβριστικής συμπεριφοράς, μεγάλων καθυστερήσεων και για λόγους υγείας.

Αναλυτικότερα, απολύθηκαν μια αντεισαγγελέας Εφετών, ένας Εφέτης, δυο Πρόεδροι Πρωτοδικών και τέσσερεις Πρωτοδίκες.

Συγκεκριμένα, αντεισαγγελέας Εφετών, η οποία διέμενε στην περιοχή της Κυψέλης, απολύθηκε για «κατ΄ εξακολούθηση αναξιοπρεπούς εκτός υπηρεσίας συμπεριφορά που είναι ασυμβίβαστη προς το αξίωμά της και θίγει το κύρος της ίδιας και της Δικαιοσύνης». Η αντεισαγγελέας και στο παρελθόν είχε πειθαρχικές ποινές για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και για αναξιοπρεπή συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια αρεοπαγίτη Ευαγγελία Γιακουμάτου, η συμπεριφορά της εν λόγω αντεισαγγελέως είναι «ασυμβίβαστη με το λειτούργημα της, μαρτυρά ότι αυτή δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεών της ως εισαγγελικής λειτουργού και στερείται του απαιτούμενου για τον εισαγγελικό λειτουργό ήθους, θίγει σοβαρά το κύρος της ίδιας και της Δικαιοσύνης».

Η Πειθαρχική Ολομέλεια επικεντρώθηκε στο υβρεολόγιο της και στους τσακωμούς που δημιουργούσε στην πολυκατοικία στην οποία διέμενε και ειδικά για τις θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο χώρο της πολυκατοικίας.

Ακόμη, πρόεδρος Πρωτοδικών απολύθηκε λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας η οποία συνίσταται στην διάπραξη επανειλημμένων πειθαρχικών παραπτωμάτων και σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εκτέλεση των καθηκόντων της.

Οι καθυστερήσεις κυμαινόντουσαν από διψήφιους έως τριψηφίους αριθμούς (50,103,105, 115, κ.λπ.), ενώ υπήρξαν διαμαρτυρίες από δικηγόρους για μεγάλες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την αρεοπαγίτη Ελένη Θεοδωρακοπούλου, η πρόεδρος Πρωτοδικών, αγνοούσε ακόμη και «τα αρμόδια όργανα του Αρείου Πάγου, αφού παρά τις προειδοποιήσεις τους για περιορισμό της εκκρεμότητας της, επιδεικνύει αδιαφορία ως προς την εκτέλεση των υπηρεσιακών της καθηκόντων, εμφανίζοντας έτσι πρόδηλη και διαρκή υπηρεσιακή ανεπάρκεια, με συνέπεια να καθίσταται αναπόφευκτη η απόλυσή της από το δικαστικό σώμα».

Δεύτερη πρόεδρος Πρωτοδικών απολύθηκε λόγω μεγάλου αριθμού καθυστερήσεων. Μάλιστα, η διευθύνουσα το Πρωτοδικείο που υπηρετούσε είχε αποστείλει έγγραφο προς την προϊσταμένη επιθεώρησης του Αρείου Πάγου με την οποία ζητούσε να επιληφθεί του θέματος, καθώς «η συμπεριφορά της προκαλεί ανυπέρβλητες δυσχέρειες στην εύρυθμή λειτουργία του Πρωτοδικείου».

Η αρεοπαγίτης Ελένη Θεοδωρακοπούλου, επισήμανε ότι η εν λόγω πρόεδρος Πρωτοδικών, «ταλαιπωρεί διαδίκους και δικηγόρους, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται, αλλά και την υπηρεσία της, αρνούμενη να συμμορφωθεί με πράξεις που την αφορούν, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά της αυτή ως δικαστικού λειτουργού να έχει δυσμενείς συνέπειες στο κύρος της Δικαιοσύνης ως θεσμού το οποίο, έτσι μειώνεται κατά τρόπο καίριο και δεινό».

Πρωτοδίκης απολύθηκε καθώς από το 2013 έως το 2024 διέπραξε επανειλημμένα πειθαρχικά παραπτώματα για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις του ανερχόντουσαν σε διψήφιους αριθμούς, ενώ του είχαν αφαιρεθεί και 35 δικογραφίες. Μάλιστα, ο Δικηγορικός Σύλλογος στην έδρα που υπηρετούσε, είχε αποστείλει στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα επιστολή διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Κουφούδη, «δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεών του ως δικαστικού λειτουργού και βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μόνιμο υπηρεσιακό αδιέξοδο, παρέχει ελάχιστο δικαστικό έργο, επιβαρύνει επανειλημμένως τους συναδέλφους του, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη, οι οποίοι αναμένουν επί μακρόν την έκδοση αποφάσεων για να διαπιστώσουν στη συνέχεια ότι οι υποθέσεις τους πρέπει εκ νέου να εκδικαστούν και μάλιστα σε πρώτο βαθμό, ενώ ταλαιπωρεί διαδίκους και δικηγόρους, οι οποίοι διαμαρτύρονται».

Ακόμη, η αρεοπαγίτης Αικατερίνη Χονδρορίζου τάχθηκε υπέρ της απόλυσης Πρωτοδίκη λόγω υπέρμετρων και εξακολουθητικών καθυστερήσεων, ενώ του είχαν αφαιρεθεί 108 υποθέσεις. Στο ίδιο πνεύμα των μεγάλων καθυστερήσεων κινήθηκαν οι απολύσεις δύο ακόμα Πρωτοδικών.

Τέλος, Εφέτης απολύθηκε για λόγους υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνετρίβη τουρκικό μεταγωγικό C‑130 στη Γεωργία – Επιχειρήσεις διάσωσης σε εξέλιξη, δείτε βίντεο

Κόσμος 12.11.2025
Τουρκικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, σε πτήση από το Αζερμπαϊτζάν, συνετρίβη στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας, σύμφωνα με τουρικά ΜΜΕ

Αντρας είδε σε βίντεο την πρώην γυναίκα του να του κάνει βουντού

Ελλάδα Χτες
Η ιστορία ενός διαζυγίου που... «κρίθηκε» από τη μαγεία και το βουντού

Τραγωδία στην Αχαΐα: Πέθανε το 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα

Ελλάδα Χτες
Την ώρα του δυστυχήματος ήταν με τον θείο του

Συντριβή τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Γεωργία: Νεκροί και οι 20 επιβαίνοντες

Κόσμος Χτες
Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη

Νίκος Πλακιάς: «Υπαίτιος ο Καραμανλής για τη δολοφονία 57 ψυχών» δήλωσε έξω από τον Αρειο Πάγο

Ελλάδα Χτες
Οι συγγενείς θυμάτων των Τεμπών δήλωσαν παράσταση υποστήριξης κατηγορίας εναντίον του Καραμανλή - Ζητούν αναβάθμιση σε κακούργημα - «Είναι δύσκολο με το άρθρο 86, πρέπει να καταργηθεί» λέει ο Πλακιάς

Λέσβος: Εικόνες καταστροφής από τη σφοδρή κακοκαιρία ‑ Δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα Χτες
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε υπερχείλιση των ποταμών της περιοχής - Δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν - Στην περιοχή επιχειρούν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής

Αττική: Συνελήφθη 19χρονος για εκδικητική ποpνογραφία και απειλές σε ανήλικη

Ελλάδα Χτες
Η Δίωξη Κυβερνοεγκλήματος, μετά από ενδελεχή έρευνα και ψηφιακή ανάλυση, εντόπισε τον 19χρονο και προχώρησε στη σύλληψή του

Αθήνα: Αγριος καβγάς υπό καταρρακτώδη βροχή στη μέση του δρόμου – Οδηγός ΙΧ χτύπησε ταξιτζή

Ελλάδα Χτες
Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια άλλων διερχόμενων οδηγών και πεζών

Ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο «δίκασε» τον Κριστιάνο: Είναι στους δέκα καλύτερους όλων των εποχών, αλλά όχι δα κι ο κορυφαίος

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου αναγνώρισε τη σπουδαία καριέρα του Πορτογάλου επιθετικού, ωστόσο τόνισε πως δεν τον θεωρεί τον κορυφαίο όλων των εποχών