E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανησυχητική ανακάλυψη στις βραζιλιάνικες νυχτερίδες ‑ Νέος κορονοϊός;

Ένας επικίνδυνος συγγενής του κορονοϊού

Δημοσίευση 23/3/2025 | 12:57

Ανησυχητική ανακάλυψη στις βραζιλιάνικες νυχτερίδες ‑ Νέος κορονοϊός;

Οι βραζιλιάνικες νυχτερίδες φιλοξενούν διάφορους κορονοϊούς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Μεταξύ αυτών, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα στέλεχος παρόμοιο με τον ιό που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Η ανησυχητική αυτή ανακάλυψη προκαλεί ανησυχία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα , η οποία ήδη σχεδιάζει περαιτέρω αναλύσεις.

Η ομάδα με επικεφαλής την Bruna Stefanie Silvério εντόπισε επτά διαφορετικούς κορονοϊούς σε δείγματα νυχτερίδων. Τα είδη Molossus molossus και Artibeus lituratus βρέθηκαν να είναι φορείς αυτών των παραλλαγών του ιού.

Γεωγραφική επέκταση μιας απειλής

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει μέλη της οικογένειας MERS-CoV μόνο σε νυχτερίδες στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η παρουσία στη Νότια Αμερική διευρύνει το γνωστό γεωγραφικό εύρος του, προκαλώντας ανησυχίες στους ειδικούς.

Ο MERS-CoV έχει προκαλέσει 858 επιβεβαιωμένους θανάτους από το 2012. Διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ όλων των κορονοϊών που μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο, πολύ πάνω από το 2% για τον SARS-CoV-2.

«Ανιχνεύσαμε τμήματα της πρωτεΐνης spike του ιού, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή αλληλεπίδραση με τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο MERS-CoV», εξήγησε ο Silvério. «Σχεδιάζουμε να διεξάγουμε πειράματα στο Χονγκ Κονγκ φέτος».

Οι νυχτερίδες αποτελούν φυσική δεξαμενή για δυνητικά επικίνδυνους αναδυόμενους ιούς, σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση δειγμάτων από 16 διαφορετικά είδη.

Ο Ricardo Durães-Carvalho, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: « Οι νυχτερίδες αποτελούν σημαντικές δεξαμενές ιών και θα πρέπει να υπόκεινται σε συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση».

Ο κόσμος είναι εξοικειωμένος με τις συνέπειες των κορονοϊών που μεταπηδούν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο. Το 2002, το SARS είχε ποσοστό θνησιμότητας 10%. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αργότερα ότι αυτά τα θηλαστικά λειτουργούσαν ως φυσική δεξαμενή.

Δέκα χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε ο MERS, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία μετά το άλμα από τις νυχτερίδες στις καμήλες και στη συνέχεια στους ανθρώπους. Οι ταξιδιώτες μετέφεραν τη μόλυνση σε πολλές ηπείρους.

Προετοιμασία μετά την ανακάλυψη

Από το 2020, ο κόσμος έλαβε πιο σοβαρά υπόψη του την απειλή των κορονοϊών που προέρχονται από άγρια θηλαστικά. Η ανακάλυψη στις νυχτερίδες της Νότιας Αμερικής εγείρει ανησυχίες, αλλά επιτρέπει επίσης την προληπτική επιτήρηση. Η κατανόηση αυτής της παραλλαγής επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν την απειλή και να αναπτύσσουν στρατηγικές περιορισμού εκ των προτέρων, μαθαίνοντας από προηγούμενες πανδημίες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Virology, υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης ενεργών συστημάτων επιδημιολογικής επιτήρησης. Η έγκαιρη ανίχνευση αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο για την πρόληψη μελλοντικών πανδημικών εκδηλώσεων.

Η επιστημονική ομάδα επικεντρώνει τώρα τις προσπάθειές της στον προσδιορισμό της πραγματικής ικανότητας αυτού του νέου κορονοϊού να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καβγάς Έλον Μασκ με τον CEO της Ryanair: «Είσαι εντελώς ηλίθιος»

Κόσμος 17.01.2026
Aναρωτήθηκε μήπως να αγοράσει την εταιρεία

Πέθανε στα 94 του ο πατριάρχης της Βιοχάλκο Νίκος Στασινόπουλος

Ελλάδα 17.01.2026
«Το μεγάλο του έργο άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σύγχρονη βιομηχανία της Ελλάδας»

Λάρισα: Έκανε όπισθεν και τραυμάτισε τρίχρονο κοριτσάκι– Νοσηλεύεται στο νοσοκομείo

Ελλάδα 17.01.2026
To κοριτσάκι που διέμενε σε χωριό του δήμου Τυρνάβου

Χειμερινές εκπτώσεις: Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα καταστήματα

Οικονομία 17.01.2026
Λόγω χειμερινών εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν τις Κυριακές, 18 και 25 Ιανουαρίου

Κωνσταντινούπολη: Ανήλικος μαχαίρωσε θανάσιμα 17χρονο – Σοκάρει η ομολογία του

Κόσμος 17.01.2026
Αγρια δολοφονία μπροστά σε κάμερα ασφαλείας

Αγρίνιο: Ομολόγησε ο δράστης για τη δολοφονία του 50χρονου – Στο μικροσκόπιο ερωτικό κίνητρο

Ελλάδα 17.01.2026
Σοκ στη Μακρύνεια από τον θάνατο του Κώστα Αλεξανδρή

«Κόκκινος Συναγερμός» για την επιτραπέζια ελιά – Απειλείται από τη συμφωνία με τη Mercosur

Οικονομία 17.01.2026
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό

«Να μάθουμε τι συνέβη» – Πέντε οικογένειες μηνύουν το TikTok για τους θανάτους των παιδιών τους

Κόσμος 17.01.2026
Βρετανοί γονείς οδηγούν το TikTok σε αμερικανικό δικαστήριο σε μια υπόθεση-ορόσημο για την ευθύνη των social media

«Η Λόρα είναι στην Αθήνα»: Ο λόγος που δεν ταξιδεύουν οι γονείς της στην πρωτεύουσα

Ελλάδα 17.01.2026
Για ένατη συνεχόμενη ημέρα παραμένει αγνοούμενη η 16χρονη