E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νορβηγός μηνύει το ChatGPT που ισχυρίστηκε ψευδώς ότι δολοφόνησε τα παιδιά του

Η τεχνητή νοημοσύνη τον «έβγαλε» παιδοκτόνο

Δημοσίευση 21/3/2025 | 18:05

Νορβηγός μηνύει το ChatGPT που ισχυρίστηκε ψευδώς ότι δολοφόνησε τα παιδιά του

Σοκ υπέστη ένας Νορβηγός, ο οποίος μεταξύ σοβαρού και αστείου αναζήτησε πληροφορίες για τον εαυτό του από το ChatGPT, για να ανακαλύψει ότι είχε δολοφονήσει τα παιδιά του.

Ο Arve Hjalmar Holmen, ένας αυτοαποκαλούμενος «κανονικός άνθρωπος» χωρίς δημόσιο προφίλ στη Νορβηγία, ζήτησε από το ChatGPT πληροφορίες για τον εαυτό του.

Απαντώντας στην προτροπή "Ποιος είναι ο Arve Hjalmar Holmen;" Το ChatGPT απάντησε: "Ο Arve Hjalmar Holmen είναι ένας Νορβηγός που κέρδισε την προσοχή λόγω ενός τραγικού συμβάντος. Ήταν πατέρας δύο νεαρών αγοριών, ηλικίας επτά και 10 ετών, που βρέθηκαν τραγικά νεκροί σε μια λίμνη κοντά στο σπίτι τους στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, τον Δεκέμβριο του 2020."

Η απάντηση συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση «σόκαρε» το έθνος και ότι ο Χόλμεν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 ετών για τη δολοφονία και των δύο παιδιών.

Ο Χόλμεν είπε σε μια καταγγελία στη Νορβηγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ότι η «εντελώς ψευδής» ιστορία, ωστόσο, περιείχε στοιχεία παρόμοια με τη δική του ζωή, όπως η πόλη του, ο αριθμός των παιδιών που έχει και η διαφορά ηλικίας μεταξύ των γιων του.

"Ο καταγγέλλων ανησυχούσε βαθιά από αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επιζήμια αποτελέσματα στην ιδιωτική του ζωή, εάν αναπαράγονταν ή διέρρεαν με κάποιο τρόπο στην κοινότητά του ή στην πόλη του", ανέφερε η καταγγελία , η οποία έχει κατατεθεί από την Holmen and Noyb, μια ομάδα εκστρατειών ψηφιακών δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι ο Χόλμεν «δεν έχει κατηγορηθεί ούτε καταδικαστεί ποτέ για κάποιο έγκλημα και είναι ευσυνείδητος πολίτης».

Η καταγγελία του Holmen ισχυριζόταν ότι η «συκοφαντική» απάντηση του ChatGPT παραβίαζε τις διατάξεις περί ακρίβειας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεδομένων GDPR. Ζήτησε από τον νορβηγό φύλακα να διατάξει τη μητρική του ChatGPT, OpenAI, να προσαρμόσει το μοντέλο της για να εξαλείψει τα ανακριβή αποτελέσματα που σχετίζονται με τον Holmen και να επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία. Ο Noyb είπε ότι από τότε που έλαβε χώρα η αλληλεπίδραση του Holmen με το ChatGPT, το OpenAI είχε κυκλοφορήσει ένα νέο μοντέλο που ενσωματώνει αναζητήσεις στον ιστό – το οποίο έκανε την επανάληψη του σφάλματος Holmen «λιγότερο πιθανή».

Τα chatbot AI είναι επιρρεπή στο να παράγουν απαντήσεις που περιέχουν ψευδείς πληροφορίες , επειδή είναι χτισμένα σε μοντέλα που προβλέπουν την επόμενη πιο πιθανή λέξη σε μια πρόταση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πραγματολογικά λάθη και άγριους ισχυρισμούς, αλλά η εύλογη φύση των απαντήσεων μπορεί να ξεγελάσει τους χρήστες ώστε να πιστέψουν ότι αυτό που διαβάζουν είναι 100% σωστό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός για την αρπαγή 5χρονου από την Αθήνα

Ελλάδα 18.09.2025
Το παιδί το άρπαξε η μητέρα του και εξαφανίσθηκαν - Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο: «Οι εξοπλισμοί από το Ισραήλ ενέχουν επικίνδυνες συνέπειες»

Ελλάδα 18.09.2025
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι «η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τις αναφορές για προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος από το Ισραήλ στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».

Βίντεο‑ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 18.09.2025
Η στιγμή που ο 29χρονος μοτοσικλετιστής συγκρούεται με την νταλίκα

Η γερμανική κυβέρνηση μοιράζει χρήματα που δεν έχει, παραδέχεται ο Μερτς

Κόσμος 18.09.2025
Κρίσιμη η μεταρρύθμιση των συντάξεων

Σπάει ρεκόρ η τιμή του καφέ – Πιο ακριβός με delivery

Οικονομία 18.09.2025
Οι τιμές του καφέ παρουσιάζουν συνεχείς ανατιμήσεις

Θρίλερ στα Σπάτα με επιδειξία: Επιτέθηκε σε μητέρες με παιδιά

Ελλάδα 18.09.2025
Πανικός σε κεντρικά σημεία της περιοχής για άνδρα κυκλοφορούσε γυμνός και παρενοχλούσε γυναίκες με παιδιά

Της έκλεψαν το φαγητό στο γραφείο και έγινε χαμός: Το σημείωμα που άφησε έγινε viral

Κόσμος 18.09.2025
Μια 33χρονη υπάλληλος βρήκε το γεύμα της κλεμμένο και άφησε σημείωμα που έγινε viral. Η ιστορία της δίχασε το Reddit και ξεσήκωσε χιλιάδες σχόλια

Μακρόν: Στο δικαστήριο για να αποδείξουν ότι η Μπριζίτ γεννήθηκε γυναίκα!

Κόσμος 18.09.2025
Καταθέτουν φωτογραφίες και επιστημονικά στοιχεία

Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και τη διάθεση συμπληρώματος διατροφής

Ελλάδα 18.09.2025
Στο συμπλήρωμα διατροφής ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία alphaglycerylphosphorylcholine (GPC) (novel food)