E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρωσικό σαμποτάζ έκλεισε το αεροδρόμιο του Χίθροου; Έρευνα από την αντιτρομοκρατική για την πυρκαγιά στον υποσταθμό

Στο πλαίσιο της φερόμενης εκστρατείας αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία

Δημοσίευση 21/3/2025 | 14:30

Ρωσικό σαμποτάζ έκλεισε το αεροδρόμιο του Χίθροου; Έρευνα από την αντιτρομοκρατική για την πυρκαγιά στον υποσταθμό

Οι αστυνομικές δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας διεξάγουν έρευνα για την πυρκαγιά σε ηλεκτρικό υποσταθμό που έκλεισε το αεροδρόμιο του Λονδίνου, Χίθροου, για ολόκληρη την ημέρα, ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μπορεί να πρόκειται για ρωσικό σαμποτάζ, συνδεδεμένο με την εκστρατεία αποσταθεροποίησης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Περισσότερες από 1.300 πτήσεις προς και από το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας θα επηρεαστούν σήμερα, λόγω του κλεισίματος του Χίθροου μετά την πυρκαγιά στον κοντινό ηλεκτρικό υποσταθμό του Βόρειου Χάιντ.

Χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ περισσότερα από 100 άτομα απομακρύνθηκαν, όταν ένας μετασχηματιστής στον υποσταθμό πήρε φωτιά και ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία και τους «πληρεξούσιούς» της, για τη διοργάνωση δεκάδων επιθέσεων και άλλων περιστατικών σε όλη την Ευρώπη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια.

Ισχυρίζονται ότι η εκστρατεία αποσταθεροποίησης αποτελεί επέκταση του πολέμου του Πούτιν, με σκοπό να προκαλέσει διχόνοια στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και να υπονομεύσει τη στήριξη προς την Ουκρανία, αν και το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί την κατηγορία ότι διεξάγει επιθέσεις σαμποτάζ κατά της Δύσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν είχε συμφωνήσει σε μια περιορισμένη εκεχειρία, η οποία σταμάτησε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί αναλύουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και της πυρκαγιάς στον υποσταθμό του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία επηρεάζει 679 πτήσεις που αναμένονται να προσγειωθούν και 678 αναχωρήσεις από το Χίθροου.

«Η αστυνομία κατά της τρομοκρατίας θα εμπλακεί στην έρευνα, δεδομένης της ανάγκης να διαπιστωθεί άμεσα εάν υπήρξε σαμποτάζ και των σοβαρών ερωτημάτων ασφαλείας σχετικά με το πώς μία μόνο πυρκαγιά κατάφερε να πλήξει μια τόσο σημαντική υποδομή», ανέφεραν οι Times.

Τα παραπάνω συμβαίνουν μετά την αποστολή πακέτου με ηλεκτρικά σeξουαλικά παιχνίδια από ρώσους κατασκόπους στη δυτική Ευρώπη, τα οποία περιείχαν αναφλεγόμενες συσκευές που ενεργοποιήθηκαν σε αποθήκες της DHL στη Βρετανία και τη Γερμανία τον Ιούλιο, κάτι που φέρεται να ήταν μια δοκιμαστική ενέργεια για πιθανή επίθεση σε πτήση προς τις ΗΠΑ.

Μιλώντας για τη φωτιά στο Χίθροου σήμερα, ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Γουίλ Γκέιντες, διευθυντής και ιδρυτής της International Corporate Protection Group, δήλωσε στην Daily Mail: «Το Χίθροου είχε σχέδια να επεκταθεί – αυτό δεν είναι το καλύτερο διαφημιστικό παράδειγμα για την ικανότητά του να το κάνει με ασφάλεια. Αν ήμουν ξένος εχθρικός παράγοντας και ήθελα να διαταράξω ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου, να προκαλέσω διεθνή ντροπή και να δημιουργήσω πολλά ερωτηματικά, θα στόχευα κάτι όπως έναν υποσταθμό».

Ο Γκέιντες συνέχισε: «Αν κάποιος έκανε κάτι τέτοιο, θα ήταν είτε λόγω σοβαρής αναγνώρισης εκ των προτέρων για να εντοπίσουν αυτή την τεράστια αδυναμία, είτε λόγω μιας πιο απλής εξήγησης ότι οι άνθρωποι εκεί δεν είχαν προετοιμάσει τον υποσταθμό για ενδεχόμενα περιστατικά όπως διακοπή ρεύματος ή πυρκαγιές».

Ο Μπομπ Σίλι, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και πρώην βουλευτής των Συντηρητικών, δήλωσε ότι το χάος στο Χίθροου ήταν τουλάχιστον μια «προειδοποίηση» για την απειλή του σαμποτάζ.

«Αυτό αποκάλυψε μια τεράστια ευπάθεια ασφαλείας. Αν μια πυρκαγιά σε υποσταθμό μπορεί να κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου και το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, αυτό δείχνει επικίνδυνη έλλειψη ανθεκτικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δρ Σίλι, του οποίου το νέο βιβλίο «New Total War» κυκλοφορεί το καλοκαίρι, πρόσθεσε: «Μέχρι να δούμε κάτι διαφορετικό, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ατύχημα, αλλά είναι επίσης μια προειδοποίηση για εμάς».

Η Ντεμπόρα Χέινς, συντάκτρια ασφαλείας και άμυνας του Sky News, δήλωσε: «Άνθρωποι που παρακολουθούν την εκστρατεία ασύμμετρου πολέμου της Ρωσίας στην Ευρώπη πιθανόν να ξυπνήσουν διερωτώμενοι αν η πυρκαγιά που έκοψε το ρεύμα στο Χίθροου ήταν ατύχημα ή κάτι ύποπτο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision 2026: Το BBC συνδέει το “Ferto” του Akyla με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Διθυραμβικά σχόλια συνεχίζει να συγκεντρώνει η ελληνική συμμετοχή

Πάτρα: Συναγερμός για διασπορά φυματίωσης – Δεκάδες κρούσματα σε εργάτες γης από το Νεπάλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δύσκολος πληθυσμός, κρύβονται και δεν συμμορφώνονται»

Ισόβια κάθειρξη στον δράστη της δολοφονίας 34χρονου έξω από κλαμπ στις Σέρρες το 2025

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το φονικό επεισόδιο ξεκίνησε έπειτα από καβγά

Χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο: Ανατροπή με το «σημείο μηδέν» ‑ Δεν μεταδόθηκε από χωματερή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέα δεδομένα για το «σημείο μηδέν» του χανταϊού

Ο ουρανός πάνω από την Αλάσκα τρελάθηκε, και ο δορυφόρος της NASA κατέγραψε κάθε δευτερόλεπτο

E-Daily 3.Left Χτες
Δορυφόρος της NASA κατέγραψε μια εντυπωσιακή σειρά ατμοσφαιρικών φαινομένων πάνω από τον Κόλπο της Αλάσκας

Καταναλωτικά δάνεια: Πλαφόν στο κόστος και τέλος στις υπερβολικές χρεώσεις έως 100.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέο πλαφόν σε καταναλωτικά δάνεια έως 100.000 ευρώ περιορίζει το κόστος αποπληρωμής, ενισχύει τη διαφάνεια και προστατεύει δανειολήπτες από υπερβολικές χρεώσεις, επιβάλλοντας σαφή όρια και ενημέρωση

Μαρινάκης για Τσίπρα: Περιφερόμενος κίνδυνος για τη χώρα, έκλεισε τις τράπεζες και τώρα θέλει να τις εξυγιάνει

Ελλάδα Χτες
Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει την επιβολή «πατριωτικής εισφοράς» σε τράπεζες και επιχειρήσεις

Drone στη Λευκάδα: Εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη τα εκρηκτικά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το θαλάσσιο drone εντόπισαν δύο ψαράδες στη θαλάσσια περιοχή της Βασιλικής

Νέος συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Πάνω από 100 ασθενείς από νοροϊό στην Καραϊβική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το πλοίο αυτή τη στιγμή πλέει ανοιχτά των βόρειων ακτών της Δομινικανής Δημοκρατίας και έχει προγραμματιστεί να προσεγγίσει το Nassau, την πρωτεύουσα των Μπαχάμες

Απίστευτο περιστατικό στο αεροδρόμιο του Ντένβερ: Αεροπλάνο χτύπησε άνθρωπο που περπατούσε τον διάδρομο προσγείωσης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πτήση ακυρώθηκε καθώς αμέσως μετά πήρε φωτιά ο κινητήρας του αεροπλάνου και οι επιβάτες το εγκατέλειψαν χρησιμοποιώντας τις τσουλήθρες για προληπτικούς λόγους

Μήνυμα Πούτιν προς ΝΑΤΟ: «Η Ρωσία πάντα ήταν και θα είναι νικήτρια»

Κόσμος Χτες
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία