E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρωσικό σαμποτάζ έκλεισε το αεροδρόμιο του Χίθροου; Έρευνα από την αντιτρομοκρατική για την πυρκαγιά στον υποσταθμό

Στο πλαίσιο της φερόμενης εκστρατείας αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία

Δημοσίευση 21/3/2025 | 14:30

Ρωσικό σαμποτάζ έκλεισε το αεροδρόμιο του Χίθροου; Έρευνα από την αντιτρομοκρατική για την πυρκαγιά στον υποσταθμό

Οι αστυνομικές δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας διεξάγουν έρευνα για την πυρκαγιά σε ηλεκτρικό υποσταθμό που έκλεισε το αεροδρόμιο του Λονδίνου, Χίθροου, για ολόκληρη την ημέρα, ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μπορεί να πρόκειται για ρωσικό σαμποτάζ, συνδεδεμένο με την εκστρατεία αποσταθεροποίησης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Περισσότερες από 1.300 πτήσεις προς και από το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας θα επηρεαστούν σήμερα, λόγω του κλεισίματος του Χίθροου μετά την πυρκαγιά στον κοντινό ηλεκτρικό υποσταθμό του Βόρειου Χάιντ.

Χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ περισσότερα από 100 άτομα απομακρύνθηκαν, όταν ένας μετασχηματιστής στον υποσταθμό πήρε φωτιά και ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία και τους «πληρεξούσιούς» της, για τη διοργάνωση δεκάδων επιθέσεων και άλλων περιστατικών σε όλη την Ευρώπη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια.

Ισχυρίζονται ότι η εκστρατεία αποσταθεροποίησης αποτελεί επέκταση του πολέμου του Πούτιν, με σκοπό να προκαλέσει διχόνοια στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και να υπονομεύσει τη στήριξη προς την Ουκρανία, αν και το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί την κατηγορία ότι διεξάγει επιθέσεις σαμποτάζ κατά της Δύσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν είχε συμφωνήσει σε μια περιορισμένη εκεχειρία, η οποία σταμάτησε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί αναλύουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και της πυρκαγιάς στον υποσταθμό του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία επηρεάζει 679 πτήσεις που αναμένονται να προσγειωθούν και 678 αναχωρήσεις από το Χίθροου.

«Η αστυνομία κατά της τρομοκρατίας θα εμπλακεί στην έρευνα, δεδομένης της ανάγκης να διαπιστωθεί άμεσα εάν υπήρξε σαμποτάζ και των σοβαρών ερωτημάτων ασφαλείας σχετικά με το πώς μία μόνο πυρκαγιά κατάφερε να πλήξει μια τόσο σημαντική υποδομή», ανέφεραν οι Times.

Τα παραπάνω συμβαίνουν μετά την αποστολή πακέτου με ηλεκτρικά σeξουαλικά παιχνίδια από ρώσους κατασκόπους στη δυτική Ευρώπη, τα οποία περιείχαν αναφλεγόμενες συσκευές που ενεργοποιήθηκαν σε αποθήκες της DHL στη Βρετανία και τη Γερμανία τον Ιούλιο, κάτι που φέρεται να ήταν μια δοκιμαστική ενέργεια για πιθανή επίθεση σε πτήση προς τις ΗΠΑ.

Μιλώντας για τη φωτιά στο Χίθροου σήμερα, ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Γουίλ Γκέιντες, διευθυντής και ιδρυτής της International Corporate Protection Group, δήλωσε στην Daily Mail: «Το Χίθροου είχε σχέδια να επεκταθεί – αυτό δεν είναι το καλύτερο διαφημιστικό παράδειγμα για την ικανότητά του να το κάνει με ασφάλεια. Αν ήμουν ξένος εχθρικός παράγοντας και ήθελα να διαταράξω ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου, να προκαλέσω διεθνή ντροπή και να δημιουργήσω πολλά ερωτηματικά, θα στόχευα κάτι όπως έναν υποσταθμό».

Ο Γκέιντες συνέχισε: «Αν κάποιος έκανε κάτι τέτοιο, θα ήταν είτε λόγω σοβαρής αναγνώρισης εκ των προτέρων για να εντοπίσουν αυτή την τεράστια αδυναμία, είτε λόγω μιας πιο απλής εξήγησης ότι οι άνθρωποι εκεί δεν είχαν προετοιμάσει τον υποσταθμό για ενδεχόμενα περιστατικά όπως διακοπή ρεύματος ή πυρκαγιές».

Ο Μπομπ Σίλι, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και πρώην βουλευτής των Συντηρητικών, δήλωσε ότι το χάος στο Χίθροου ήταν τουλάχιστον μια «προειδοποίηση» για την απειλή του σαμποτάζ.

«Αυτό αποκάλυψε μια τεράστια ευπάθεια ασφαλείας. Αν μια πυρκαγιά σε υποσταθμό μπορεί να κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου και το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, αυτό δείχνει επικίνδυνη έλλειψη ανθεκτικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δρ Σίλι, του οποίου το νέο βιβλίο «New Total War» κυκλοφορεί το καλοκαίρι, πρόσθεσε: «Μέχρι να δούμε κάτι διαφορετικό, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ατύχημα, αλλά είναι επίσης μια προειδοποίηση για εμάς».

Η Ντεμπόρα Χέινς, συντάκτρια ασφαλείας και άμυνας του Sky News, δήλωσε: «Άνθρωποι που παρακολουθούν την εκστρατεία ασύμμετρου πολέμου της Ρωσίας στην Ευρώπη πιθανόν να ξυπνήσουν διερωτώμενοι αν η πυρκαγιά που έκοψε το ρεύμα στο Χίθροου ήταν ατύχημα ή κάτι ύποπτο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη – 14 προσαγωγές για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ελλάδα 12.12.2025
Ερευνάται το διάστημα από το 2019 μέχρι το 2025 με τα συνολικά χρήματα που έχουν λάβει να ανέρχονται σε 1.700.000 €

Θεσσαλονίκη: 45χρονος επαίτης γρονθοκόπησε δύο γυναίκες μετά από καυγά

Ελλάδα 12.12.2025
Στο νοσοκομείο κατέληξε η μία από τις δύο γυναίκες

Επική φωτογραφία από την Ιταλία: Δείτε πώς προσπάθησε να κρυφτεί σε φάτνη Γκανέζος που είχε επιτεθεί σε δημόσιο υπάλληλο

Κόσμος 12.12.2025
Τον 39χρονο μετανάστη εντόπισε ο δήμαρχος της πόλης Γκαλατόνε αν και αρχικά τον πέρασε για «άκρως ρεαλιστική» φιγούρα

Αγρότες σχεδιάζουν απόβαση με τρακτέρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ελλάδα 12.12.2025
Νέα συνάντηση του Τσιάρα με τα μπλόκα της Κρήτης σήμερα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Τραμπ: Στην Ευρώπη αποφασίζουμε εμείς, μην ανακατεύεσαι

Κόσμος 12.12.2025
Απάντηση στις αναφορές της αμερικανικής Εθνικής Στρατηγικής για την Ευρώπη που κινδυνεύει με εξάλειψη εδωσε η επικεφαλής της Κομισιόν

Λαμία: Συνελήφθη αγρότισσα για βίντεο στο Tik Tok ‑ Προέτρεπε σε πράξεις βίας

Ελλάδα 12.12.2025
Η υπόθεση διερευνάται βάσει των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα

Βραζιλία: Κυκλώνας σάρωσε το Σάο Πάολο ‑ Στο σκοτάδι 1,5 εκατ. νοικοκυριά

Κόσμος Χτες
Περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι σήμερα

Θεσσαλονίκη: Αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν ελληνική σημαία 100 τ.μ.

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν συμβολικά την ελληνική σημαία

Χανιά: Περιπέτεια για 12 μαθητές από την Αθήνα – Στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας

Ελλάδα Χτες
Τα παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα δύσπνοιας και μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Βάμου

Ελεύθερος με όρους ο 90χρονος που έθαψε ζωντανό σκυλί στη Θεσσαλονίκη – «Νόμιζα πως ήταν νεκρό», είπε

Ελλάδα Χτες
«Εξετάστηκε από κτηνίατρο και αναμένεται να μεταφερθεί σε καταφύγιο για φιλοξενία»

Έκτακτη προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ‑ Το νέο στέλεχος H3N2 προκαλεί φόβο

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τον WHO, η παγκόσμια δραστηριότητα της γρίπης ενισχύεται από την άνοδο των ιών A(H3N2)