E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γάζα: Το viral βίντεο της 8χρονης που έχασε όλα τα μαλλιά της από το στρες του πολέμου

Η ιστορία της Sama Tubail εφιστά την προσοχή μας στα ψυχικά τραύματα από τα οποία υποφέρουν ακόμα και τα μικρά παιδιά, έστω κι αν δεν το δείχνουν ξεκάθαρα

Δημοσίευση 21/3/2025 | 14:13

Γάζα: Το viral βίντεο της 8χρονης που έχασε όλα τα μαλλιά της από το στρες του πολέμου

Η οκτάχρονη Sama Tubail κοιτάζεται στον καθρέφτη, όχι όμως με αυταρέσκεια αλλά με θλίψη. «Θέλω να ξαναβουρτσίσω τα μαλλιά μου» λέει στο CNN, αλλά δεν μπορεί να ζήσει ούτε αυτή τη μικρή, καθημερινή χαρά, αφού δεν της έχει μείνει ούτε τούφα.

Η αλωπεκία της δεν είναι αποτέλεσμα χημειοθεραπείας ή κάποιας σωματικής νόσου, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι οφείλεται στο στρες του πολέμου και της προσφυγιάς, αφού μαζί με την οικογένειά της και ακόμα 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιους εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους, από τότε που άρχισε ξανά ο πόλεμος, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η Sama, συγκεκριμένα, ήταν ένα απόλυτα υγιές κοριτσάκι, μέχρι που είδε το σπίτι των γειτόνων τους να βομβαρδίζεται από ισραηλινά αεροσκάφη, οπότε άρχισε να χάνει τα μαλλιά της. Η ψυχική υγεία της επιδεινώθηκε από το bullying που της έκαναν τα άλλα παιδιά, σε σημείο να μη θέλει να βγει πλέον από το σπίτι – ή να βγαίνει φορώντας πάντα μια ροζ μπαντάνα.

Η αλωπεκία της δεν είναι αποτέλεσμα χημειοθεραπείας ή κάποιας σωματικής νόσου, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι οφείλεται στο στρες του πολέμου και της προσφυγιάς, αφού μαζί με την οικογένειά της και ακόμα 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιους εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους, από τότε που άρχισε ξανά ο πόλεμος, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Μαμά, είμαι κουρασμένη. Θέλω να πεθάνω και τα μαλλιά μου να μεγαλώσουν στον Παράδεισο» λέει το κορίτσι στη μητέρα του, σε ένα ρεπορτάζ που έκανε το CNN τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά, δυστυχώς, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο.

Η ψυχογενής αλωπεκία της Sama παραπέμπει στα στοιχεία της UNICEF, σύμφωνα με τα οποία ήδη από τον προηγούμενο Ιούνιο σχεδόν όλα τα παιδιά της Γάζας (1,2 εκατομμύρια) έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη, καθώς έχουν εκτεθεί σε τραυματικά γεγονότα. Ή αλλιώς, όπως το έθεσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Tom Fletcher, «μια ολόκληρη γενιά έχει τραυματιστεί. Παιδιά έχουν σκοτωθεί, έχουν λιμοκτονήσει και έχουν πεθάνει από το κρύο. Κάποια σκοτώθηκαν προτού προλάβουν ακόμα να πάρουν την πρώτη τους ανάσα – μαζί με την έγκυο μητέρα τους».

«Μια ολόκληρη γενιά έχει τραυματιστεί. Παιδιά έχουν σκοτωθεί, έχουν λιμοκτονήσει και έχουν πεθάνει από το κρύο. Κάποια σκοτώθηκαν προτού προλάβουν ακόμα να πάρουν την πρώτη τους ανάσα – μαζί με την έγκυο μητέρα τους».

Βέβαια και ο τομέας της ψυχικής υγείας έχει διαλυθεί στη Γάζα: ακόμα και οι γιατροί του, όπως λέει ο Dr. Yasser Abu Jamei, διευθυντής ενός τοπικού προγράμματος ψυχικής υγείας, έχουν υποστεί τόσο σοβαρά ψυχικά τραύματα ώστε μπορεί να μην είναι καν σε θέση να φροντίσουν τους ασθενείς. «Οι περισσότεροι από το προσωπικό μου είναι εκτοπισμένοι, λιγότεροι από δέκα βρίσκονται ακόμα στα σπίτια τους» σχολιάζει.

Ο Παλαιστίνιος γιατρός Dr. Izzeldin Abuelaish, πέντε φορές υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης Παλαιστίνιος γιατρός, σε μια συνέντευξή του στο Marie Claire περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στη Γάζα ως εξής: «Μέσα στους τελευταίους 16 μήνες, στη Γάζα και στην Παλαιστίνη, πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί και πάνω από 110.000 έχουν τραυματιστεί. Η Λωρίδα της Γάζας είναι πλέον ισοπεδωμένη, ένα φάντασμα, χωρίς σπίτια, χωρίς ζωή, χωρίς δουλειές, χωρίς παιδιά, χωρίς γονείς, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς ασφάλεια. Η ορφάνια έχει γίνει επιδημία».

Δείτε το βίντεο:

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CNN (@cnn)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Σε άνδρα που πέθανε το 2004 ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν σε παραλία

Ελλάδα Χτες
54χρονος παρουσιάστηκε στις Αρχές και υποστήριξε ότι τα οστά ανήκουν στον πατέρα του

Τραμπ: «Βυθίσαμε 9 ιρανικά πλοία ‑ Θα κυνηγήσουμε και τα υπόλοιπα. Σύντομα θα επιπλέουν στον βυθό»

Κόσμος Χτες
Μερικά από τα οποία όπως είπε ήταν μεγάλα και σημαντικά

Μέση Ανατολή: Οι τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες

Ελλάδα Χτες
Οι γραμμές εκτάκτου ανάγκης για τους Έλληνες πολίτες έχουν επικαιροποιηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Νεκρή σε ρέμα γυναίκα που αγνοούνταν το τελευταίο 24ωρο

Ελλάδα Χτες
Η άτυχη 60χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε ρέμα στη περιοχή Ζελίχοβο - Αγία Παρασκευή

Νεφροπαθής κατέληξε στη φυλακή για πρόστιμο ΚΟΚ που του είχε επιβληθεί προ δεκαετίας

Ελλάδα Χτες
Η απίστευτη περιπέτεια αιμοκαθαιρόμενου Ηρακλειώτη

Έκτακτη ενίσχυση για το Πάσχα έως 250 ευρώ: Ποιες οι κατηγορίες δικαιούχων

Οικονομία Χτες
Ποιοι θα ωφεληθούν από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Αεροπορικό χάος στη Μέση Ανατολή: Ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, ακυρώσεις πτήσεων και κλειστοί εναέριοι χώροι

Κόσμος Χτες
Κλειστοί εναέριοι χώροι και βασικά αεροδρόμια-κόμβοι, χιλιάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Αλί Λαριτζανί: Ποιος είναι ο άνθρωπος‑κλειδί για την διαχείριση της κρίσης στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Ο Αλί Λαριτζανί καλείται να διαχειριστεί ένα ευρύ «χαρτοφυλάκιο» αρμοδιοτήτων, μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Θεωρία συνωμοσίας: Πώς το χτύπημα στο Ιράν συνδυάζεται με τη 9/11

Κόσμος Χτες
Η επίθεση στο Ιράν βύθισε την περιοχή στην αβεβαιότητα και πυροδότησε έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο

Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκρός και ο πρώην πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τους Ιρανούς σκοτώθηκε στις επιδρομές του Σαββάτου στην Τεχεράνη

Κολωνός: Συνελήφθη ο σύντροφος της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή

Ελλάδα Χτες
Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 37χρονος σύντροφος της 31χρονης γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στον Κολωνό