E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έρχεται τσουνάμι εισπράξεων από φέτος

Ποια είναι η νέα στρατηγική της ΑΑΔΕ

Δημοσίευση 21/3/2025 | 07:24

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έρχεται τσουνάμι εισπράξεων από φέτος

Στο επίκεντρο της «εκστρατείας» αύξησης των δημοσίων εσόδων βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Φέτος, η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναπτύξει την νέα Στρατηγική Είσπραξης, περιόδου 2025-2029, με έναρξη υλοποίησής της το επόμενο έτος, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω της πιο άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισής τους.

Τι σημαίνει η νέα Στρατηγική Είσπραξης; Σημαίνει πως η ΑΑΔΕ θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα στο προφίλ κάθε φορολογούμενου ενώ θα ενημερώνει συνεχώς τους οφειλέτες για τις οφειλές τους, και θα λαμβάνει μέτρα όπου παρατηρείται μη – συμμόρφωση.

Τα μέτρα αυτά, μάλιστα, θα διαφέρουν αναλόγως του προφίλ και της ηλικίας του χρέους, το οποίο σημαίνει, για παράδειγμα πως άλλη αντιμετώπιση θα έχει μια οφειλή η οποία είναι ληξιπρόθεσμη για 1 χρόνο και άλλη μία οφειλή που έχει «κοκκινίσει» για τριπλάσιο χρονικό διάστημα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία «φακελώματος» όλων των στοιχείων, θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των οφειλετών και βάσει αυτής θα γίνεται εξειδίκευση των δράσεων διαχείρισης χρέους, με την ΑΑΔΕ να ακολουθεί επ’ αυτού τη μεθοδολογία PARE (Payment capacity-Attitude-Recency-Event).

Για την πρόληψη των παραβατικών συμπεριφορών θα αναπτυχθούν προγνωστικά μοντέλα ενώ θα εκκαθαριστεί και το χαρτοφυλάκιο οφειλών.

Ποιοι είναι οι ποσοτικοί στόχοι για το 2025
Εντούτοις, οι εισπρακτικοί στόχοι της ΑΑΔΕ και για το 2025, προτού μπει σε εφαρμογή η νέα στρατηγική, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και υψηλοί.

Μεταξύ άλλων η ΑΑΔΕ στοχεύει να εισπράξει πλέον των 3 δισ. ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.

Στο στόχαστρο βάζει και τους μεγάλους οφειλέτες καθώς με στοχευμένες δράσεις της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) φιλοδοξεί να εισπράξει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.

Στα 28 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο στόχος είσπραξης έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα τελωνεία

Μπαίνει τάξη στο χαρτοφυλάκιο των οφειλών

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σκοπεύει να ξεχωρίσει την ήρα από τα στάρι, σε ό,τι αφορά τις συνολικές οφειλές των φορολογουμένων.

Ο πήχης για την εισπραξιμότητα 33% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τοποθετείται στο 33%, ενώ το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης, είτε αφορά οφειλές προς την Εφορία, είτε προς τις τελωνειακές αρχές.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπου κρίνεται σκόπιμο, μέσω της εφαρμογής κεντρικοποιημένου συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Εντός του κάδρου των παρεμβάσεων τίθεται εμμέσως και ο εξωδικαστικός μηχανισμός καθώς ο στόχος για την επεξεργασία των αιτήσεων ρύθμισης από την ΕΜΕΙΣ, τοποθετείται σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, ενώ παράλληλα οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών θα αξιολογούνται εκ νέου σε περιοδική βάση, ενώ για τις υποθέσεις μεγάλων οφειλετών των τελευταίων 5 ετών προβλέπεται έλεγχος και επαναξιολόγηση τουλάχιστον σε ποσοστό 70% εντός του έτους.

Τέλος, για την ενοποίηση των κρατικών μηχανισμών επίκειται η ένταξη των Τελωνειακών Υπηρεσιών στο Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο μέσω του συστήματος EISPRAXIS.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

CNN: Καταρρίφθηκαν ιρανικά βομβαρδιστικά δύο λεπτά πριν την επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ

Ελλάδα 05.03.2026
Τα ιρανικά αεροσκάφη βρίσκονταν «δύο λεπτά» μακριά από τους στόχους τους - Στη βάση βρίσκονται συνήθως 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Γαλλία: «Όχι» στη χρήση των γαλλικών βάσεων στη Μέση Ανατολή από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ

Κόσμος 05.03.2026
Τα αεροσκάφη υποστήριξης των ΗΠΑ, και όχι τα μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Istres στη Γαλλία, λέει ο γαλλικός στρατός

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» με drones

Κόσμος 05.03.2026
Το σώμα των Φρουρών είχε ήδη ισχυριστεί το Σάββατο ότι το έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που το Πεντάγωνο αρνήθηκε

Πέθανε ο Αλκης Ρήγος

Πολιτική 05.03.2026
Στην απώλεια του Αλκή Ρήγου αναφέρεται με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ελευσίνα: Προσγειώθηκε το C‑130 με τους 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Αμπου Ντάμπι

Ελλάδα 05.03.2026
Οι επαναπατριζόμενοι Έλληνες μόλις αποβιβαστούν από το αεροσκάφος θα μεταφερθούν με πούλμαν για αποβίβαση στην Ακαδημίας 1, στο κέντρο της Αθήνας

Γυναικοκτονία 31χρονης στον Κολωνό: «Της είχα ρίξει δύο χαστούκια πριν δύο μήνες»

Ελλάδα 05.03.2026
Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην απολογία του για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν ‑ Ποιοι θα δουν αύξηση 20%

Κόσμος 05.03.2026
Πληρωμή σε 12 δόσεις έως τον Φεβρουάριο 2027

Οργή και αναπάντητα «γιατί»: Ξεσπά η μητέρα του 27χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ναύπακτο

Ελλάδα 05.03.2026
Έξι μήνες μετά ο πόνος και η οργή για την έλλειψη δικαιοσύνης κάνουν τη μητέρα του άτυχου Βαγγέλη να ξεσπά

Πόλεμος στο Ιράν: Πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Κόσμος 05.03.2026
Ακολουθεί ο αριθμός των θυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή -όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα-, σύμφωνα με το Reuters

Πρόταση για περιορισμό των εξουσιών του Τραμπ στον πόλεμο του Ιράν ψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ

Κόσμος 05.03.2026
Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία καθώς ήδη η Γερουσία έχει απορρίψει αντίστοιχη πρόταση

Καίγονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Μπαχρέιν

Κόσμος 05.03.2026
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με απώλειες ή την έκταση των ζημιών.

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για πιθανή χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ: «Περιμένουμε να σας ντροπιάσουμε»

Κόσμος 05.03.2026
Το Ιράν δηλώνει προετοιμασμένο για μια αμερικανική χερσαία επιχείρηση