E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έρχεται τσουνάμι εισπράξεων από φέτος

Ποια είναι η νέα στρατηγική της ΑΑΔΕ

Δημοσίευση 21/3/2025 | 07:24

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έρχεται τσουνάμι εισπράξεων από φέτος

Στο επίκεντρο της «εκστρατείας» αύξησης των δημοσίων εσόδων βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Φέτος, η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναπτύξει την νέα Στρατηγική Είσπραξης, περιόδου 2025-2029, με έναρξη υλοποίησής της το επόμενο έτος, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω της πιο άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισής τους.

Τι σημαίνει η νέα Στρατηγική Είσπραξης; Σημαίνει πως η ΑΑΔΕ θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα στο προφίλ κάθε φορολογούμενου ενώ θα ενημερώνει συνεχώς τους οφειλέτες για τις οφειλές τους, και θα λαμβάνει μέτρα όπου παρατηρείται μη – συμμόρφωση.

Τα μέτρα αυτά, μάλιστα, θα διαφέρουν αναλόγως του προφίλ και της ηλικίας του χρέους, το οποίο σημαίνει, για παράδειγμα πως άλλη αντιμετώπιση θα έχει μια οφειλή η οποία είναι ληξιπρόθεσμη για 1 χρόνο και άλλη μία οφειλή που έχει «κοκκινίσει» για τριπλάσιο χρονικό διάστημα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία «φακελώματος» όλων των στοιχείων, θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των οφειλετών και βάσει αυτής θα γίνεται εξειδίκευση των δράσεων διαχείρισης χρέους, με την ΑΑΔΕ να ακολουθεί επ’ αυτού τη μεθοδολογία PARE (Payment capacity-Attitude-Recency-Event).

Για την πρόληψη των παραβατικών συμπεριφορών θα αναπτυχθούν προγνωστικά μοντέλα ενώ θα εκκαθαριστεί και το χαρτοφυλάκιο οφειλών.

Ποιοι είναι οι ποσοτικοί στόχοι για το 2025
Εντούτοις, οι εισπρακτικοί στόχοι της ΑΑΔΕ και για το 2025, προτού μπει σε εφαρμογή η νέα στρατηγική, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και υψηλοί.

Μεταξύ άλλων η ΑΑΔΕ στοχεύει να εισπράξει πλέον των 3 δισ. ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.

Στο στόχαστρο βάζει και τους μεγάλους οφειλέτες καθώς με στοχευμένες δράσεις της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) φιλοδοξεί να εισπράξει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.

Στα 28 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο στόχος είσπραξης έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα τελωνεία

Μπαίνει τάξη στο χαρτοφυλάκιο των οφειλών

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σκοπεύει να ξεχωρίσει την ήρα από τα στάρι, σε ό,τι αφορά τις συνολικές οφειλές των φορολογουμένων.

Ο πήχης για την εισπραξιμότητα 33% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τοποθετείται στο 33%, ενώ το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης, είτε αφορά οφειλές προς την Εφορία, είτε προς τις τελωνειακές αρχές.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπου κρίνεται σκόπιμο, μέσω της εφαρμογής κεντρικοποιημένου συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Εντός του κάδρου των παρεμβάσεων τίθεται εμμέσως και ο εξωδικαστικός μηχανισμός καθώς ο στόχος για την επεξεργασία των αιτήσεων ρύθμισης από την ΕΜΕΙΣ, τοποθετείται σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, ενώ παράλληλα οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών θα αξιολογούνται εκ νέου σε περιοδική βάση, ενώ για τις υποθέσεις μεγάλων οφειλετών των τελευταίων 5 ετών προβλέπεται έλεγχος και επαναξιολόγηση τουλάχιστον σε ποσοστό 70% εντός του έτους.

Τέλος, για την ενοποίηση των κρατικών μηχανισμών επίκειται η ένταξη των Τελωνειακών Υπηρεσιών στο Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο μέσω του συστήματος EISPRAXIS.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το διαζύγιο του αιώνα στη Νότια Κορέα: Το ποσό που θα καταβάλλει ο σύζυγος

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Νοτιοκορεατικό δικαστήριο διέταξε τον επικεφαλής του ομίλου SK Group, Τσέι Τάε Γουόν, να αποζημιώσει με 640 εκατομμύρια δολάρια την πρώην σύζυγό του. Η πολύκροτη δικαστική διαμάχη ανέδειξε τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο της χώρας και τα κέρδη από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Αδριατική: Μυστήριο με μαύρους πλαστικούς δίσκους που ξεβράζει η θάλασσα

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η προέλευση της διαρροής παραμένει αδιευκρίνιστη

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ ‑ Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Βροχές, καταιγίδες και μεγάλη συχνότητα κεραυνών τις επόμενες ώρες

ΗΠΑ: Πανικός για την Τεχνητή Νοημοσύνη ‑ Ζητούν «διακόπτη έκτακτης ανάγκης»

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η διακομματική πρόταση νόμου «AI Kill Switch Act» κατατέθηκε έπειτα από το σοβαρό περιστατικό στο οποίο αυτόνομος AI agent διέφυγε από ελεγχόμενο περιβάλλον δοκιμών και εξαπέλυσε κυβερνοεπίθεση

Στις φλόγες η Αγία Πετρούπολη ‑ Βίντεο από τις ουκρανικές επιθέσεις

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ουκρανικά drones έπληξαν εκ νέου κόμβους logistics της Wildberries - μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην Αγία Πετρούπολη

Καρυστιανού: «Το ενοίκιο του γραφείου μας το πληρώνω εγώ» – Τι είπε για Τεμπή, απειλές και δημοσκοπήσεις

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» μίλησε στον ΣΚΑΪ για τη χρηματοδότηση του κόμματος, το ξυλόλιο, την εισαγγελική πρόταση για Τριαντόπουλο-Αγοραστό και την απειλή που λέει ότι δέχθηκε μέσω δικαστή.

Συνέντευξη Μητσοτάκη: «Οι εκλογές δεν θα γίνουν το φθινόπωρο» – Τι είπε για ΔΕΘ, στέγη και Σαμαρά

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ο πρωθυπουργός αποκλείει εκλογές το φθινόπωρο και εξαγγέλλει φοροελαφρύνσεις για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες από τον Σεπτέμβριο.

Δημογλίδου για τον θάνατο της 41χρονης στη Σύρο: Κυνηγήθηκε από το ζευγάρι και τραυματίστηκε εκ νέου

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
«Αναζητούμε βιντεοληπτικό υλικό και πρόσθετες μαρτυρίες»

Νομοσχέδιο για τα ύδατα: Τι αλλάζει για τα τιμολόγια, τους εργαζόμενους και τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης

Ελλάδα 24.07.2026
Το ΥΠΕΝ απαντά σε 13 κρίσιμες ερωτήσεις για τη μεταρρύθμιση που επεκτείνει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε νέες περιοχές και αλλάζει το τοπίο στη διαχείριση υδάτων.

Νεκρή 41χρονη στη Σύρο: Στο μικροσκόπιο και πιθανές οικονομικές διαφορές

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Νέα στοιχεία εξετάζουν οι Αρχές για τον θάνατο της 41χρονης διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο, με τις έρευνες να στρέφονται τόσο στις συνθήκες της αιματηρής συμπλοκής όσο και στο ενδεχόμενο οικονομικών διαφορών με το ζευγάρι που έχει συλληφθεί