E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έρχεται τσουνάμι εισπράξεων από φέτος

Ποια είναι η νέα στρατηγική της ΑΑΔΕ

Δημοσίευση 21/3/2025 | 07:24

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έρχεται τσουνάμι εισπράξεων από φέτος

Στο επίκεντρο της «εκστρατείας» αύξησης των δημοσίων εσόδων βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Φέτος, η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναπτύξει την νέα Στρατηγική Είσπραξης, περιόδου 2025-2029, με έναρξη υλοποίησής της το επόμενο έτος, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω της πιο άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισής τους.

Τι σημαίνει η νέα Στρατηγική Είσπραξης; Σημαίνει πως η ΑΑΔΕ θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα στο προφίλ κάθε φορολογούμενου ενώ θα ενημερώνει συνεχώς τους οφειλέτες για τις οφειλές τους, και θα λαμβάνει μέτρα όπου παρατηρείται μη – συμμόρφωση.

Τα μέτρα αυτά, μάλιστα, θα διαφέρουν αναλόγως του προφίλ και της ηλικίας του χρέους, το οποίο σημαίνει, για παράδειγμα πως άλλη αντιμετώπιση θα έχει μια οφειλή η οποία είναι ληξιπρόθεσμη για 1 χρόνο και άλλη μία οφειλή που έχει «κοκκινίσει» για τριπλάσιο χρονικό διάστημα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία «φακελώματος» όλων των στοιχείων, θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των οφειλετών και βάσει αυτής θα γίνεται εξειδίκευση των δράσεων διαχείρισης χρέους, με την ΑΑΔΕ να ακολουθεί επ’ αυτού τη μεθοδολογία PARE (Payment capacity-Attitude-Recency-Event).

Για την πρόληψη των παραβατικών συμπεριφορών θα αναπτυχθούν προγνωστικά μοντέλα ενώ θα εκκαθαριστεί και το χαρτοφυλάκιο οφειλών.

Ποιοι είναι οι ποσοτικοί στόχοι για το 2025
Εντούτοις, οι εισπρακτικοί στόχοι της ΑΑΔΕ και για το 2025, προτού μπει σε εφαρμογή η νέα στρατηγική, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και υψηλοί.

Μεταξύ άλλων η ΑΑΔΕ στοχεύει να εισπράξει πλέον των 3 δισ. ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.

Στο στόχαστρο βάζει και τους μεγάλους οφειλέτες καθώς με στοχευμένες δράσεις της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) φιλοδοξεί να εισπράξει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.

Στα 28 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο στόχος είσπραξης έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα τελωνεία

Μπαίνει τάξη στο χαρτοφυλάκιο των οφειλών

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σκοπεύει να ξεχωρίσει την ήρα από τα στάρι, σε ό,τι αφορά τις συνολικές οφειλές των φορολογουμένων.

Ο πήχης για την εισπραξιμότητα 33% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τοποθετείται στο 33%, ενώ το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης, είτε αφορά οφειλές προς την Εφορία, είτε προς τις τελωνειακές αρχές.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπου κρίνεται σκόπιμο, μέσω της εφαρμογής κεντρικοποιημένου συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Εντός του κάδρου των παρεμβάσεων τίθεται εμμέσως και ο εξωδικαστικός μηχανισμός καθώς ο στόχος για την επεξεργασία των αιτήσεων ρύθμισης από την ΕΜΕΙΣ, τοποθετείται σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, ενώ παράλληλα οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών θα αξιολογούνται εκ νέου σε περιοδική βάση, ενώ για τις υποθέσεις μεγάλων οφειλετών των τελευταίων 5 ετών προβλέπεται έλεγχος και επαναξιολόγηση τουλάχιστον σε ποσοστό 70% εντός του έτους.

Τέλος, για την ενοποίηση των κρατικών μηχανισμών επίκειται η ένταξη των Τελωνειακών Υπηρεσιών στο Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο μέσω του συστήματος EISPRAXIS.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα Airbnb στη Βαρκελώνη: «Μέσα σε έναν χρόνο θα δείτε τη νέα Boquería»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
«Mόνο τυχαία δεν είναι» η αλλαγή στάσης, σχολιάζει ο Guardian - Τα μέτρα για τον υπερτουρισμό

Καιρός ‑ Μαρουσάκης: Έρχεται νέο τριήμερο έντονης αστάθειας, τι θα γίνει το Σαββατοκύριακο

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Ο άστατος καιρός θα μας «συντροφεύει» μέχρι κα το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο

Ηράκλειο: Κατασκευάστηκε «η μεγαλύτερη κρητική λύρα στον κόσμο»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Χρειάστηκε 6 μήνες για να ολοκληρωθεί!

Oδηγός λεωφορείου γρονθοκόπησε 15χρονο με αναπηρία επειδή δεν είχε εισιτήριο»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Η αστυνομία επεξεργάζεται το βιντεοληπτικό υλικό για να ανασυνθέσει την ακριβή ακολουθία των γεγονότων

Συναγερμός στη Λιθουανία για πιθανή επίθεση από drones: Σε καταφύγια πρόεδρος και πρωθυπουργός

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
«Αεροπορικός συναγερμός! Μεταβείτε αμέσως σε καταφύγιο»

Νέα Υόρκη: Πάρκαρε, άνοιξε την πόρτα, έπεσε σε ανοικτό υπόνομο και σκοτώθηκε

Κόσμος 20.05.2026
Τραγικός θάνατος για μια 56χρονη στο Μανχάταν

Αρμενία: Κατασκευάζεται άγαλμα του Ιησού που θα φτάνει τα 77 μέτρα

Κόσμος 20.05.2026
Το έργο ανεγείρεται στο όρος Χάτις κοντά στο Γερεβάν και χρηματοδοτείται από τον Αρμένιο δισεκατομμυριούχο Γκαγκίκ Τσαρουκιάν

Ανατροπή στην ιστορία της Ιαπωνίας: Νέα ανάλυση DNA αποκαλύπτει «κρυφό» πρόγονο

Κόσμος 20.05.2026
Νέα γενετική έρευνα στην Ιαπωνία αποκαλύπτει μια άγνωστη προγονική ομάδα και DNA Νεάντερταλ που συνδέεται με σύγχρονες ασθένειες

Έμπολα: «Σκάβουμε τάφους και θάβουμε νεκρούς χωρίς γάντια»

Κόσμος 20.05.2026
Συναγερμός καθώς εξαπλώνεται η επιδημία

Αφγανιστάν: Χρεωμένος πατέρας πουλάει τις 7χρονος κόρες του για σκλάβες ‑ Σκληρό βίντεο

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το BBC επισημαίνει ότι η επιλογή να πωληθούν τα κορίτσια αντί για τα αγόρια σχετίζεται με πολιτισμικούς παράγοντες