E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έρχεται τσουνάμι εισπράξεων από φέτος

Ποια είναι η νέα στρατηγική της ΑΑΔΕ

Δημοσίευση 21/3/2025 | 07:24

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έρχεται τσουνάμι εισπράξεων από φέτος

Στο επίκεντρο της «εκστρατείας» αύξησης των δημοσίων εσόδων βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Φέτος, η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναπτύξει την νέα Στρατηγική Είσπραξης, περιόδου 2025-2029, με έναρξη υλοποίησής της το επόμενο έτος, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω της πιο άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισής τους.

Τι σημαίνει η νέα Στρατηγική Είσπραξης; Σημαίνει πως η ΑΑΔΕ θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα στο προφίλ κάθε φορολογούμενου ενώ θα ενημερώνει συνεχώς τους οφειλέτες για τις οφειλές τους, και θα λαμβάνει μέτρα όπου παρατηρείται μη – συμμόρφωση.

Τα μέτρα αυτά, μάλιστα, θα διαφέρουν αναλόγως του προφίλ και της ηλικίας του χρέους, το οποίο σημαίνει, για παράδειγμα πως άλλη αντιμετώπιση θα έχει μια οφειλή η οποία είναι ληξιπρόθεσμη για 1 χρόνο και άλλη μία οφειλή που έχει «κοκκινίσει» για τριπλάσιο χρονικό διάστημα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία «φακελώματος» όλων των στοιχείων, θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των οφειλετών και βάσει αυτής θα γίνεται εξειδίκευση των δράσεων διαχείρισης χρέους, με την ΑΑΔΕ να ακολουθεί επ’ αυτού τη μεθοδολογία PARE (Payment capacity-Attitude-Recency-Event).

Για την πρόληψη των παραβατικών συμπεριφορών θα αναπτυχθούν προγνωστικά μοντέλα ενώ θα εκκαθαριστεί και το χαρτοφυλάκιο οφειλών.

Ποιοι είναι οι ποσοτικοί στόχοι για το 2025
Εντούτοις, οι εισπρακτικοί στόχοι της ΑΑΔΕ και για το 2025, προτού μπει σε εφαρμογή η νέα στρατηγική, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και υψηλοί.

Μεταξύ άλλων η ΑΑΔΕ στοχεύει να εισπράξει πλέον των 3 δισ. ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.

Στο στόχαστρο βάζει και τους μεγάλους οφειλέτες καθώς με στοχευμένες δράσεις της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) φιλοδοξεί να εισπράξει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.

Στα 28 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο στόχος είσπραξης έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα τελωνεία

Μπαίνει τάξη στο χαρτοφυλάκιο των οφειλών

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σκοπεύει να ξεχωρίσει την ήρα από τα στάρι, σε ό,τι αφορά τις συνολικές οφειλές των φορολογουμένων.

Ο πήχης για την εισπραξιμότητα 33% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τοποθετείται στο 33%, ενώ το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης, είτε αφορά οφειλές προς την Εφορία, είτε προς τις τελωνειακές αρχές.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπου κρίνεται σκόπιμο, μέσω της εφαρμογής κεντρικοποιημένου συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Εντός του κάδρου των παρεμβάσεων τίθεται εμμέσως και ο εξωδικαστικός μηχανισμός καθώς ο στόχος για την επεξεργασία των αιτήσεων ρύθμισης από την ΕΜΕΙΣ, τοποθετείται σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, ενώ παράλληλα οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών θα αξιολογούνται εκ νέου σε περιοδική βάση, ενώ για τις υποθέσεις μεγάλων οφειλετών των τελευταίων 5 ετών προβλέπεται έλεγχος και επαναξιολόγηση τουλάχιστον σε ποσοστό 70% εντός του έτους.

Τέλος, για την ενοποίηση των κρατικών μηχανισμών επίκειται η ένταξη των Τελωνειακών Υπηρεσιών στο Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο μέσω του συστήματος EISPRAXIS.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Ελλάδα Χτες
Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους