E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έρχεται τσουνάμι εισπράξεων από φέτος

Ποια είναι η νέα στρατηγική της ΑΑΔΕ

Δημοσίευση 21/3/2025 | 07:24

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έρχεται τσουνάμι εισπράξεων από φέτος

Στο επίκεντρο της «εκστρατείας» αύξησης των δημοσίων εσόδων βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Φέτος, η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναπτύξει την νέα Στρατηγική Είσπραξης, περιόδου 2025-2029, με έναρξη υλοποίησής της το επόμενο έτος, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω της πιο άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισής τους.

Τι σημαίνει η νέα Στρατηγική Είσπραξης; Σημαίνει πως η ΑΑΔΕ θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα στο προφίλ κάθε φορολογούμενου ενώ θα ενημερώνει συνεχώς τους οφειλέτες για τις οφειλές τους, και θα λαμβάνει μέτρα όπου παρατηρείται μη – συμμόρφωση.

Τα μέτρα αυτά, μάλιστα, θα διαφέρουν αναλόγως του προφίλ και της ηλικίας του χρέους, το οποίο σημαίνει, για παράδειγμα πως άλλη αντιμετώπιση θα έχει μια οφειλή η οποία είναι ληξιπρόθεσμη για 1 χρόνο και άλλη μία οφειλή που έχει «κοκκινίσει» για τριπλάσιο χρονικό διάστημα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία «φακελώματος» όλων των στοιχείων, θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των οφειλετών και βάσει αυτής θα γίνεται εξειδίκευση των δράσεων διαχείρισης χρέους, με την ΑΑΔΕ να ακολουθεί επ’ αυτού τη μεθοδολογία PARE (Payment capacity-Attitude-Recency-Event).

Για την πρόληψη των παραβατικών συμπεριφορών θα αναπτυχθούν προγνωστικά μοντέλα ενώ θα εκκαθαριστεί και το χαρτοφυλάκιο οφειλών.

Ποιοι είναι οι ποσοτικοί στόχοι για το 2025
Εντούτοις, οι εισπρακτικοί στόχοι της ΑΑΔΕ και για το 2025, προτού μπει σε εφαρμογή η νέα στρατηγική, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και υψηλοί.

Μεταξύ άλλων η ΑΑΔΕ στοχεύει να εισπράξει πλέον των 3 δισ. ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.

Στο στόχαστρο βάζει και τους μεγάλους οφειλέτες καθώς με στοχευμένες δράσεις της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) φιλοδοξεί να εισπράξει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.

Στα 28 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο στόχος είσπραξης έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα τελωνεία

Μπαίνει τάξη στο χαρτοφυλάκιο των οφειλών

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σκοπεύει να ξεχωρίσει την ήρα από τα στάρι, σε ό,τι αφορά τις συνολικές οφειλές των φορολογουμένων.

Ο πήχης για την εισπραξιμότητα 33% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τοποθετείται στο 33%, ενώ το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης, είτε αφορά οφειλές προς την Εφορία, είτε προς τις τελωνειακές αρχές.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπου κρίνεται σκόπιμο, μέσω της εφαρμογής κεντρικοποιημένου συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Εντός του κάδρου των παρεμβάσεων τίθεται εμμέσως και ο εξωδικαστικός μηχανισμός καθώς ο στόχος για την επεξεργασία των αιτήσεων ρύθμισης από την ΕΜΕΙΣ, τοποθετείται σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, ενώ παράλληλα οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών θα αξιολογούνται εκ νέου σε περιοδική βάση, ενώ για τις υποθέσεις μεγάλων οφειλετών των τελευταίων 5 ετών προβλέπεται έλεγχος και επαναξιολόγηση τουλάχιστον σε ποσοστό 70% εντός του έτους.

Τέλος, για την ενοποίηση των κρατικών μηχανισμών επίκειται η ένταξη των Τελωνειακών Υπηρεσιών στο Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο μέσω του συστήματος EISPRAXIS.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Γροιλανδία απαντά στον Τραμπ για τον ορυκτό της πλούτο: «Κανένα παζάρι χωρίς τη συγκατάθεσή μας»

Κόσμος 24.01.2026
Η υπουργός Ορυκτών Πόρων της Γροιλανδίας ξεκαθαρίζει ότι η κυριαρχία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, μετά τις επαφές Τραμπ–Ρούτε και τα σενάρια για έλεγχο των φυσικών πόρων του αρκτικού νησιού

Έλενα Ακρίτα: «Έχω κάνει έκτρωση, όταν ήταν παράνομες, η μάνα μου τότε μου είχε ανοίξει την αγκαλιά της»

Ελλάδα 24.01.2026
Η προσωπική της εξομολόγηση μετά τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε η δήλωση της Μαρίας Καρυστιανού για τις αμβλώσεις

Πατέρας στην Ρόδο μήνυσε τον 15χρονο γιο του για απειλές και μηνύματα μέσω τηλεφώνου

Ελλάδα 24.01.2026
Η συγκεκριμένη καταγγελία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πρόκειται για υπόθεση στην οποία γονέας στρέφεται νομικά κατά ανήλικου τέκνου του

Χειροπέδες σε άνδρα που παρίστανε τον αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη: Είχε αλεξίσφαιρο και μπλε φάρους

Ελλάδα 24.01.2026
Στην κατοχή του 30χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε μεταλλικό σήμα σε δερμάτινο ένθετο με την ένδειξη «POLICE OFFICER»

Σέρρες: Συνελήφθη καθηγήτρια καθώς φίμωσε μαθητή με μονωτική ταινία

Ελλάδα 24.01.2026
Το πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα σε Γυμνάσιο των Σερρών όταν η καθηγήτρια, η οποία είναι και διευθύντρια του σχολείου, κατά τη διάρκεια της πρώτης διδακτικής ώρας

Βριλήσσια: Ανδρας παρέσυρε υπάλληλο ΕΛΤΑ με το αυτοκίνητο επειδή διαφώνησαν για ένα δέμα

Ελλάδα 24.01.2026
Αδιανόητες σκηνές έξω από τα ΕΛΤΑ των Βριλησσίων

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν δυνάμεις, το Ιράν προετοιμάζεται για «ολοκληρωτικό πόλεμο»

Κόσμος 24.01.2026
Η κινητικότητα στη Μέση Ανατολή θυμίζει την κατάσταση στην Καραϊβική πριν την απαγωγή Μαδούρο - Στο Ισραήλ σήμερα ο επικεφαλής της CENTCOM - Εκτενής αναφορά στο Ιράν σε στη νέα εθνική στρατηγική άμυνας του Πενταγώνου

Νέες ταυτότητες: Απαραίτητες από τον Αύγουστο του 2026 για ταξίδια στο εξωτερικό, πόσο κοστίζει η έκδοσή τους

Ελλάδα 24.01.2026
Βήμα - βήμα η διαδικασία για να κλείσετε ραντεβού για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων

Ακραία χειμερινή κακοκαιρία σαρώνει τις ΗΠΑ: Θερμοκρασίες έως ‑46°C και εκατομμύρια άνθρωποι στο έλεος του ψύχους

Κόσμος 24.01.2026
Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για μία από τις πιο επικίνδυνες χειμερινές καταιγίδες των τελευταίων ετών

Μπακς: «Πάγωσαν» με Αντετοκούνμπο ‑ Μένει εκτός για 1,5 μήνα

Αθλητικά Νέα 24.01.2026
Σημαντικό πλήγμα υπέστησαν οι Μιλγουόκι Μπακς