E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΑΑΔΕ: Με μπαράζ 184.000 ελέγχων το 2025 ‑ Στο «μικροσκόπιο» επιχειρήσεις, οφειλέτες, ακίνητα και καταθέσεις

Στόχος είσπραξης τα 3,7 δισ. από χρέη - «Κυνηγητό» με 60.000 τηλεφωνικές οχλήσεις - Τα νέα εργαλεία της εφορίας και η Ομάδα ΔΕΟΣ

Δημοσίευση 20/3/2025 | 07:25

ΑΑΔΕ: Με μπαράζ 184.000 ελέγχων το 2025 ‑ Στο «μικροσκόπιο» επιχειρήσεις, οφειλέτες, ακίνητα και καταθέσεις

Με άγριο «σαφάρι», εξονυχιστικό «ξεσκόνισμα» και αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα ετοιμάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να σφίξει τα λουριά μέσα στο 2025, πραγματοποιώντας ένα μπαράζ από 184.100 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους. Στόχος, η πάταξη της φοροδιαφυγής, το λαθρεμπόριο, αλλά και όσοι φορολογούμενοι εμφανίζουν για πρώτη φορά αποκλίσεις ή καθυστερήσεις στις δηλώσεις τους.

Στο «στόχαστρο» της εφορίας θα μπουν και οι οφειλές, τα ακίνητα αλλά και οι κρυμμένες καταθέσεις. Η ΑΑΔΕ βάζει πήχη εισπράξεων τουλάχιστον 3,7 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, εξαπολύοντας παράλληλα και ένα τηλεφωνικό «κυνηγητό» με 60.000 κλήσεις-προειδοποιήσεις σε οφειλέτες που «ξεχνούν» τις υποχρεώσεις τους!

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2025 προβλέπει 43.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους σε περιοχές ή κλάδους υψηλού κινδύνου, με στόχο παραβατικότητα τουλάχιστον 30%. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν 900 ειδικές έρευνες για κυκλώματα απάτης με ΦΠΑ και 87.000 έλεγχοι δίωξης από τα Τελωνεία.

Η Ομάδα ΔΕΟΣ αναλαμβάνει κομβικό ρόλο, αξιοποιώντας το σύστημα BANCAPP για την αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και το ψηφιακό πελατολόγιο ενισχύουν σημαντικά τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, περιορίζοντας δραστικά τη φοροδιαφυγή.

Το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων Φορολογικών και Τελωνειακών Ελέγχων ΔΕΟΣ θα λειτουργεί συνεχώς, συντονίζοντας δράσεις μέσω ενός κεντρικού θαλάμου επιχειρήσεων που παρέχει άμεση πρόσβαση σε εικόνα και ήχο από τις επιχειρήσεις στο πεδίο, αξιοποιώντας drones και GPS για τον έλεγχο πλωτών μέσων και βυτιοφόρων.

Η Φορολογική Διοίκηση εκτιμά ότι το «μαύρο χρήμα» εξακολουθεί να διακινείται στις αγοραπωλησίες ακινήτων, παρά τη σχετική απαγόρευση. Έτσι, σχεδιάζει τουλάχιστον 500 στοχευμένους ελέγχους για αγορές περιουσιακών στοιχείων με μετρητά. Οι προληπτικοί έλεγχοι για αποδείξεις θα φτάσουν τους 43.000, με έμφαση στον τουρισμό. Επιπλέον, 3.250 ταχυδρομικά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου από το εξωτερικό θα ελεγχθούν, ενώ υποθέσεις κοντά στην παραγραφή θα λάβουν προτεραιότητα με τουλάχιστον 10.000 διοικητικές πράξεις επιβολής φόρων.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2025 περιλαμβάνει επίσης:
• 28.500 στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους, μεταξύ αυτών 20.300 για φορολογικές περιόδους, 4.200 για επιστροφές ΦΠΑ και 1.500 για επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
• Τουλάχιστον 2.500 ελέγχους μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
• 9.218 μερικούς ελέγχους βάσει διασταυρώσεων POS, myDATA και ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
• 9.500 ελέγχους για αγορές με μετρητά.
• 1.000 ελέγχους για αμφισβητήσεις τεκμαρτού εισοδήματος.
• 6.082 ελέγχους δέουσας επιμέλειας σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου.
• 2.000 ελέγχους βάσει αποφάσεων και 1.500 από πληροφοριακά δελτία.
• 13.700 ελέγχους εγγράφων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.
• 73.400 ελέγχους δίωξης από τα Τελωνεία.
• 18.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους πρόληψης.
• 4.000 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
• 15.600 επιτόπιους ελέγχους μέσω συστημάτων εισροών-εκροών και appodixi.
• 1.200 ειδικούς ελέγχους σε κλάδους υψηλού κινδύνου.
• 800 ελέγχους σε επιχειρήσεις με καθυστερημένες δηλώσεις του 2022.
• Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2023.
• Εντοπισμό αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων του 2019.

Πίεση στους οφειλέτες

Την ίδια στιγμή, η ΑΑΔΕ αυξάνει την πίεση προς τους οφειλέτες: Το 71% των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ το εισπρακτικό πλάνο του 2025 θέτει ως στόχο την ανάκτηση 3 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές και 700 εκατ. ευρώ ειδικά από μεγάλους οφειλέτες.

Οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν για πρώτη φορά καθυστερημένες πληρωμές ή ληξιπρόθεσμες οφειλές θα βρεθούν υπό στενό «μαρκάρισμα», με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον του 40% των νέων οφειλών και τη συμμόρφωση του 54% από αυτούς. Παράλληλα, σχεδιάζεται ένα μπαράζ 60.000 τηλεφωνικών οχλήσεων για την υπενθύμιση και ενημέρωση των υπόχρεων σχετικά με τις φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Για την καλύτερη στόχευση των ελέγχων, η ΑΑΔΕ ενισχύει τον μηχανισμό ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, από τον οποίο θα προκύψουν τουλάχιστον 10.000 πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Συνολικά από φόρους και άλλες πήγες η ΑΑΔΕ επιδιώκει να επιτύχει έσοδα ύψους 71,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον ΦΠΑ.

Νέα εργαλεία

Παράλληλα, μεταξύ των κυριότερων δράσεων που δρομολογούνται για το 2025 είναι η δημιουργία του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ), η Κεντρικοποίηση του Τελωνειακού Ελέγχου (ΤΕΚ), καθώς και η ανάπτυξη της εφαρμογής Ψηφιακού Πελατολογίου για τους κλάδους των οχημάτων και των χώρων εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επεκταθεί το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής με νέες λειτουργίες για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών μέσω ψηφιακής σάρωσης QR Codes, ενώ θα εφαρμοστεί πλήρως και το σύστημα εισροών-εκροών στα πλωτά μέσα μεταφοράς ναυτιλιακού καυσίμου.

Επιπλέον, σχεδιάζεται η αναβάθμιση του συστήματος παρακολούθησης διακίνησης καυσίμων σε βυτιοφόρα και πλοία, η ένταξη των τελωνειακών υπηρεσιών στο Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο, καθώς και η επέκταση της εφαρμογής ΕΛΕΓΧΟΣlive για τον μερικό επιτόπιο έλεγχο.

Ένα ακόμη καινοτόμο έργο είναι η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για την καταγραφή των κατασχέσεων προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ), όπως αλκοολούχα, καπνικά και ενεργειακά προϊόντα.

Η ΑΑΔΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων της, με τη διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, αλλά και τον ψηφιακό έλεγχο των πινακίδων κυκλοφορίας.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει και η αυτοματοποίηση έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμων για ΦΠΑ και φόρους, καθώς και η δημιουργία Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), που θα διευκολύνουν τόσο τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ όσο και τους πολίτες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Mια ανάσα από το Αμπου Ντάμπι o Παναθηναϊκός ‑ Νίκησε την Εφές στην Κων/πολη με 77‑81

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Παναθηναϊκός έσπασε την έδρα της Αναντολού Εφές και έκανε το 2-1, απέχοντας μια νίκη από το Fnal-4 του Αμπου Ντάμπι

Hellenic Train: Απολύθηκε ο πρόεδρος του σωματείου μηχανοδηγών

Ελλάδα Χτες
Η Hellenic Train προχώρησε στην απόλυση του Κώστα Γενιδούνια την ώρα που επρόκειτο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος των μηχανοδηγών

Μαραντόνα: Νέες αποκαλύψεις στη δίκη για τον θάνατο του Αργεντίνου θρύλου

Κόσμος Χτες
Τι κατέθεσε στο δικαστήριο ο διευθυντής της κλινικής όπου χειρουργήθηκε

Καβγάς Γεωργιάδη‑Κωνσταντοπούλου: Αναφορές σε στρινγκ, φούστες και επίκληση… στο ChatGPT

Πολιτική Χτες
Ο έντονος διάλογός τους με αφορμή τον Πολάκη

Η στιγμή που Βρετανός τουρίστας επιτίθεται σε οδηγό ταξί στην Τουρκία και προσπαθεί να του δαγκώσει τη μύτη ‑ Σε κώμα το θύμα

Κόσμος Χτες
Ο 56χρονος δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από τη βίαιη επίθεση - Προφυλακισμένος ο δράστης

Σε πύρινο κλοιό η Ιερουσαλήμ ‑ Εκκενώνονται οικισμοί, έκλεισαν δρόμοι, ζητήθηκε βοήθεια και από την Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Κομμένη η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με το Τελ Αβίβ - Προσφέρθηκε να βοηθήσει και η Παλαιστινιακή Αρχή με το Ισραήλ να μην έχει απαντήσει

Συνελήφθη 59χρονος στην Αλεξανδρούπολη για κατασκοπεία

Ελλάδα Χτες
Φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Σπύρος Μπιμπίλας: Αποσύρεται από την πολιτική; Όσα είπε ο βουλευτής

Πολιτική Χτες
«Νομίζω ότι είναι κάτι που έκανε έναν κύκλο και πήρα μια εμπειρία πολύ σημαντική»

Κώστας Καραμανλής: Είμαι στη διάθεση των Αρχών για να λάμψει η αλήθεια

Ελλάδα Χτες
«Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραμανλής «Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραμανλής