E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξοργισμένοι Ευρωπαίοι μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια οργή στη Δανία»

Δημοσίευση 19/3/2025 | 18:23

Εξοργισμένοι Ευρωπαίοι μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στην Ευρώπη και τον Καναδά προχωρούν σε μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων, αντιδρώντας στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.

Η οργή έχει κορυφωθεί μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γάζα, την προσάρτηση της Γροιλανδίας, αλλά και την πιθανή ανάληψη ελέγχου Διώρυγας του Παναμά. Ταυτόχρονα όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Associated Press, η στενή σχέση του Τραμπ με τον Έλον Μασκ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ακροδεξιές θέσεις, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων της Tesla στην Ευρώπη, ενώ σημειώθηκαν και εμπρησμοί οχημάτων της εταιρείας στη Γερμανία.

Οι τάσεις της Google έδειξαν μια έξαρση στις αναζητήσεις για τον όρο «Boycott USA» και «Boycott America», καθώς ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς, με τις κορυφαίες περιοχές να περιλαμβάνουν τη Δανία, τον Καναδά και τη Γαλλία.

Απορρίπτουν αμερικανικά προϊόντα - «Ψωνίζουμε ευρωπαϊκά»

Ο Ιβάν Χάνσεν, ένας 67χρονος συνταξιούχος αστυνομικός στη Δανία, έχει αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες, αποφεύγοντας πλέον οποιοδήποτε προϊόν προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν θέλω ούτε Coca-Cola, ούτε κρασί από την Καλιφόρνια, ούτε αμύγδαλα», δηλώνει. Αντί αυτών, αγοράζει χουρμάδες από το Ιράν. «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έφτανα να βλέπω τις ΗΠΑ ως μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν», προσθέτει.

Αντίστοιχη στάση τηρούν χιλιάδες Ευρωπαίοι καταναλωτές, οι οποίοι ανταλλάσσουν συμβουλές και λίστες εναλλακτικών προϊόντων σε ομάδες στο Facebook. Στη Δανία, η ομάδα «Boykot varer fra USA» (Μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων) αριθμεί πάνω από 80.000 μέλη.

Ο 57χρονος Μπο Άλμπερτους, διευθυντής σχολείου και διαχειριστής της ομάδας, έχει αποκλείσει από τις αγορές του προϊόντα όπως η Pepsi, η Colgate και η Heinz. «Όταν ο Τραμπ είπε ότι θα πάρει τη Γροιλανδία με πολιτική ή στρατιωτική ισχύ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», εξηγεί.

Στη Γαλλία, ο αγρότης Εντουάρ Ρουσέ δημιούργησε την ομάδα «Boycott USA, Buy French and European!», η οποία απέκτησε πάνω από 20.000 μέλη μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. «Ο Τραμπ διεξάγει έναν εμπορικό και ιδεολογικό πόλεμο κατά της Ευρώπης. Πρέπει να απαντήσουμε», δηλώνει.

Σούπερ μάρκετ και εταιρείες απομακρύνονται από τις ΗΠΑ

Η καταναλωτική αντίδραση είναι τόσο έντονη που επιχειρήσεις στην Ευρώπη προσαρμόζουν τη στρατηγική τους. Στη Δανία, ο όμιλος Salling Group, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, εισήγαγε νέες ετικέτες για να διευκολύνει τους πελάτες να εντοπίζουν ευρωπαϊκά προϊόντα στα ράφια. «Δεν πρόκειται για μποϊκοτάζ, αλλά για παροχή επιλογής στους καταναλωτές», δήλωσε ο CEO της εταιρείας.

Παράλληλα, η Tesla βλέπει τις πωλήσεις της να καταρρέουν στην Ευρώπη, καθώς πολλοί καταναλωτές συνδέουν την εταιρεία με την πολιτική του Τραμπ. Στη Γερμανία, η αστυνομία διερευνά την πυρπόληση τεσσάρων οχημάτων της Tesla την περασμένη εβδομάδα, σε μια ενέργεια που αποδίδεται σε διαμαρτυρία.

Η γαλλική εταιρεία ηλιακής ενέργειας του Ρομέν Ρουά, η οποία κάθε χρόνο αγόραζε στόλο Tesla, ακύρωσε την παραγγελία 15 νέων οχημάτων, επιλέγοντας ευρωπαϊκά μοντέλα. «Ακόμη κι αν μας κοστίσει 150.000 ευρώ περισσότερα, δεν θα στηρίξουμε τις πολιτικές του Μασκ και του Τραμπ», εξηγεί.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια οργή στη Δανία»

Ο 66χρονος Γενς Όλσεν, ηλεκτρολόγος και ξυλουργός, σκέφτεται να αντικαταστήσει τα 10.000 δολάρια αξίας εργαλείων του, αμερικανικής κατασκευής, με ευρωπαϊκά. «Αγαπούσα τις ΗΠΑ, έχω ζήσει εκεί, αλλά δεν μπορώ να υποστηρίξω τέτοιες πολιτικές», λέει.

Ο 53χρονος Μάικλ Ράμγκιλ Στέρ από την Κοπεγχάγη, βετεράνος πολέμου στα Βαλκάνια, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Ο Τραμπ είναι επικίνδυνος και ήδη κοστίζει ζωές στην Ουκρανία και τον αναπτυσσόμενο κόσμο», δηλώνει.

«Είμαι 66 ετών και δεν έχω ξαναδεί τους Δανούς τόσο εξοργισμένους», συμπληρώνει ο Όλσεν.

Μπορεί το μποϊκοτάζ να πλήξει τις ΗΠΑ;

Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι, αν και η αντίδραση είναι έντονη, το συνολικό πλήγμα στις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι περιορισμένο. Ο καθηγητής Ολόφ Γιοχάνσον Στένμαν από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ σημειώνει: «Η κίνηση αυτή μπορεί να έχει ψυχολογική επίδραση στους Αμερικανούς, αλλά κάποιοι θα πουν απλά: ‘Δεν μας νοιάζει τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι’».

Ωστόσο, η κλίμακα του μποϊκοτάζ υπογραμμίζει τη διευρυνόμενη απόσταση μεταξύ των ΗΠΑ και των παραδοσιακών συμμάχων τους στην Ευρώπη, σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Βρυξελλών δοκιμάζονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Αυτοπυροβολήθηκε 77χρονος ‑ Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στην κοιλιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τις συνθήκες τραυματισμού του 77χρονου διερευνά η Αστυνομία

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω τεχνικού προβλήματος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αναστάτωση επικράτησε σε πτήση από Αθήνα με προορισμό το Μόναχο, όταν το αεροσκάφος επέστρεψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα από ένδειξη τεχνικής βλάβης

Τάεκβοντο: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Στέλλα Μαρεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Στέλλα Μαρεντάκη κατέκτησε την πρώτη θέση στα -67 κιλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό στο Μόναχο, χαρίζοντας στην Ελλάδα μία σπουδαία διάκριση

Μετ` εμποδίων η εκκένωση του «MV Hondius» ‑ Αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Γκραναδίγια λόγω καιρού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα 26 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο για να το οδηγήσουν στην Ολλανδία

Ζαγόρι: Πεζοπόρος έπεσε σε μονοπάτι ‑ Είναι πολυτραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας βρισκόταν σε μονοπάτι ανατολικά της Ελάτης Ζαγορίου

Εξαφανίστηκε 52χρονος στην Τρίπολη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Γκοργκόλης Χρήστο εξαφανίστηκε στις 5 Μαΐου 2026.

Ισπανία: Κλείδωσαν για 3,5 χρόνια τα παιδιά τους σπίτι, λόγω φόβων μετά τον Covid

Κόσμος Χτες
Ζευγάρι φυλακίστηκε γιατί κλείδωσε στο σπίτι για τριάμισι χρόνια τα παιδιά του, λόγω φοβιών για τον έξω κόσμο μετά την πανδημία

Το Ιράν εκτέλεσε κορυφαίο φοιτητή αεροδιαστημικής μηχανικής ως κατάσκοπο της CIA και της Μοσάντ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Ερφάν Σακουρζάντε πέρασε 9 μήνες στην απομόνωση πριν εκτελεστεί

Καιρός: Καμπανάκι επιστημόνων για ένα «Godzilla Super El Nino» ‑ Ίσως το ισχυρότερο του 21ου αιώνα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ορισμένα μοντέλα συγκρίνουν τις δυνατότητές του με το καταστροφικό Ελ Νίνιο του 1877, το οποίο προκάλεσε μαζική πείνα και εκατομμύρια θύματα

Εκνευρίστηκε ο Μακρόν στο Ναϊρόμπι, πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε ησυχία από το κοινό

Κόσμος Χτες
«Αν θέλετε να μείνετε εδώ, θα τηρήσουμε τους ίδιους κανόνες»

«Παγίδα» το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Υπάλληλος έπαθε ηλεκτροπληξία

Ελλάδα Χτες
Ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Νεκρός άνδρας στο Μεσολόγγι μετά από πτώση της μηχανής του στο νερό από την προβλήτα

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τις συνθήκες του συμβάντος