E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξοργισμένοι Ευρωπαίοι μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια οργή στη Δανία»

Δημοσίευση 19/3/2025 | 18:23

Εξοργισμένοι Ευρωπαίοι μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στην Ευρώπη και τον Καναδά προχωρούν σε μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων, αντιδρώντας στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.

Η οργή έχει κορυφωθεί μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γάζα, την προσάρτηση της Γροιλανδίας, αλλά και την πιθανή ανάληψη ελέγχου Διώρυγας του Παναμά. Ταυτόχρονα όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Associated Press, η στενή σχέση του Τραμπ με τον Έλον Μασκ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ακροδεξιές θέσεις, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων της Tesla στην Ευρώπη, ενώ σημειώθηκαν και εμπρησμοί οχημάτων της εταιρείας στη Γερμανία.

Οι τάσεις της Google έδειξαν μια έξαρση στις αναζητήσεις για τον όρο «Boycott USA» και «Boycott America», καθώς ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς, με τις κορυφαίες περιοχές να περιλαμβάνουν τη Δανία, τον Καναδά και τη Γαλλία.

Απορρίπτουν αμερικανικά προϊόντα - «Ψωνίζουμε ευρωπαϊκά»

Ο Ιβάν Χάνσεν, ένας 67χρονος συνταξιούχος αστυνομικός στη Δανία, έχει αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες, αποφεύγοντας πλέον οποιοδήποτε προϊόν προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν θέλω ούτε Coca-Cola, ούτε κρασί από την Καλιφόρνια, ούτε αμύγδαλα», δηλώνει. Αντί αυτών, αγοράζει χουρμάδες από το Ιράν. «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έφτανα να βλέπω τις ΗΠΑ ως μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν», προσθέτει.

Αντίστοιχη στάση τηρούν χιλιάδες Ευρωπαίοι καταναλωτές, οι οποίοι ανταλλάσσουν συμβουλές και λίστες εναλλακτικών προϊόντων σε ομάδες στο Facebook. Στη Δανία, η ομάδα «Boykot varer fra USA» (Μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων) αριθμεί πάνω από 80.000 μέλη.

Ο 57χρονος Μπο Άλμπερτους, διευθυντής σχολείου και διαχειριστής της ομάδας, έχει αποκλείσει από τις αγορές του προϊόντα όπως η Pepsi, η Colgate και η Heinz. «Όταν ο Τραμπ είπε ότι θα πάρει τη Γροιλανδία με πολιτική ή στρατιωτική ισχύ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», εξηγεί.

Στη Γαλλία, ο αγρότης Εντουάρ Ρουσέ δημιούργησε την ομάδα «Boycott USA, Buy French and European!», η οποία απέκτησε πάνω από 20.000 μέλη μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. «Ο Τραμπ διεξάγει έναν εμπορικό και ιδεολογικό πόλεμο κατά της Ευρώπης. Πρέπει να απαντήσουμε», δηλώνει.

Σούπερ μάρκετ και εταιρείες απομακρύνονται από τις ΗΠΑ

Η καταναλωτική αντίδραση είναι τόσο έντονη που επιχειρήσεις στην Ευρώπη προσαρμόζουν τη στρατηγική τους. Στη Δανία, ο όμιλος Salling Group, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, εισήγαγε νέες ετικέτες για να διευκολύνει τους πελάτες να εντοπίζουν ευρωπαϊκά προϊόντα στα ράφια. «Δεν πρόκειται για μποϊκοτάζ, αλλά για παροχή επιλογής στους καταναλωτές», δήλωσε ο CEO της εταιρείας.

Παράλληλα, η Tesla βλέπει τις πωλήσεις της να καταρρέουν στην Ευρώπη, καθώς πολλοί καταναλωτές συνδέουν την εταιρεία με την πολιτική του Τραμπ. Στη Γερμανία, η αστυνομία διερευνά την πυρπόληση τεσσάρων οχημάτων της Tesla την περασμένη εβδομάδα, σε μια ενέργεια που αποδίδεται σε διαμαρτυρία.

Η γαλλική εταιρεία ηλιακής ενέργειας του Ρομέν Ρουά, η οποία κάθε χρόνο αγόραζε στόλο Tesla, ακύρωσε την παραγγελία 15 νέων οχημάτων, επιλέγοντας ευρωπαϊκά μοντέλα. «Ακόμη κι αν μας κοστίσει 150.000 ευρώ περισσότερα, δεν θα στηρίξουμε τις πολιτικές του Μασκ και του Τραμπ», εξηγεί.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια οργή στη Δανία»

Ο 66χρονος Γενς Όλσεν, ηλεκτρολόγος και ξυλουργός, σκέφτεται να αντικαταστήσει τα 10.000 δολάρια αξίας εργαλείων του, αμερικανικής κατασκευής, με ευρωπαϊκά. «Αγαπούσα τις ΗΠΑ, έχω ζήσει εκεί, αλλά δεν μπορώ να υποστηρίξω τέτοιες πολιτικές», λέει.

Ο 53χρονος Μάικλ Ράμγκιλ Στέρ από την Κοπεγχάγη, βετεράνος πολέμου στα Βαλκάνια, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Ο Τραμπ είναι επικίνδυνος και ήδη κοστίζει ζωές στην Ουκρανία και τον αναπτυσσόμενο κόσμο», δηλώνει.

«Είμαι 66 ετών και δεν έχω ξαναδεί τους Δανούς τόσο εξοργισμένους», συμπληρώνει ο Όλσεν.

Μπορεί το μποϊκοτάζ να πλήξει τις ΗΠΑ;

Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι, αν και η αντίδραση είναι έντονη, το συνολικό πλήγμα στις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι περιορισμένο. Ο καθηγητής Ολόφ Γιοχάνσον Στένμαν από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ σημειώνει: «Η κίνηση αυτή μπορεί να έχει ψυχολογική επίδραση στους Αμερικανούς, αλλά κάποιοι θα πουν απλά: ‘Δεν μας νοιάζει τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι’».

Ωστόσο, η κλίμακα του μποϊκοτάζ υπογραμμίζει τη διευρυνόμενη απόσταση μεταξύ των ΗΠΑ και των παραδοσιακών συμμάχων τους στην Ευρώπη, σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Βρυξελλών δοκιμάζονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρεις Αιγύπτιοι ανασύρθηκαν νεκροί από τον ποταμό Σάβο – Είχαν πάει για κολύμπι την Κυριακή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο πτώματα εντόπισε ειδική αστυνομική μονάδα και το τρίτο ανακάλυψαν λίγο αργότερα οι πυροσβέστες

Ισπανία: Απαγόρευση καπνίσματος σε παραλίες και εξωτερικούς χώρους – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πλήρη απαγόρευση κάθε διαφήμισης καπνού και προϊόντων ατμίσματος

Θεσσαλονίκη: Ράγισε τζαμαρία στο Μετρό στον σταθμό Βενιζέλου ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της φθοράς πάνω από τις κυλιόμενες σκάλες

Φωτιά στο Ολυμπιακό Χωριό

Ελλάδα Χτες
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πέθανε ο Όλαφ Τούφτε: Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας 2004

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη φάρμα του στη Νορβηγία και κατέληξε σε ηλικία 50 ετών

Η Ευρώπη έχει πρόβλημα με τον λαγοκέφαλο ‑ Πόσο πρέπει να ανησυχούμε ‑ Πλησιάζουν οι καρχαρίες;

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βρετανίδα δημοσιογράφος ανησυχεί ότι οι διακοπές της θα μετατραπούν σε «Σαγόνια του Σαγονιού»

Φρίκη στο Λος Αντζελες: 20χρονη μητέρα πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ κοιμόταν με την 1 έτους κόρη της

Κόσμος Χτες
«Δεχθήκαμε 8 πυροβολισμούς μέσα στο υπνοδωμάτιο, εκείνη πέθανε 10 λεπτά αργότερα», ανέφερε ο σύντροφος του θύματος

«Καμίνι» η Ελλάδα: Θερμική κάμερα κατέγραψε 62°C σε ταράτσα ‑ Ποιες περιοχές «βράζουν»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο υδράργυρος αγγίζει τους 43°C και οι αντοχές των πολιτών δοκιμάζονται – Συναγερμός Red Code κατηγορίας 5 και αφρικανική σκόνη

Χάκερ άδειασαν e‑banking ζευγαριού: Το Πρωτοδικείο διατάσσει την τράπεζα να αποζημιώσει τα θύματα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η απόφαση καταρρίπτει τους «ψιλούς όρους» των συμβολαίων και μεταθέτει το βάρος της απόδειξης αποκλειστικά στην τράπεζα

Φωτιά στην Τήνο

Ελλάδα Χτες
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Boeing 777 της Kalitta Air ξύνει με την ουρά τον διάδρομο στο Σινσινάτι, πετά σπίθες και επανασηκώνεται – Βίντεο

Κόσμος Χτες
Κατά την πρώτη προσπάθεια προσγείωσης, η ουρά του αεροσκάφους ήρθε σε επαφή με τον διάδρομο

Νέα τηλεφωνική απάτη: Η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος – Ποια τακτική χρησιμοποιούν οι δράστες