E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπλόκο της Ε.Ε σε Τουρκία, ΗΠΑ και Αγγλία από το ταμείο επανεξοπλισμού ύψους 150 δις

Η Κομισιόν θέτει έναν ιδιαίτερα αυστηρό όρο σε τρίτες χώρες που θέλουν πρόσβαση στο ταμείο αμυντικών επενδύσεων

Δημοσίευση 19/3/2025 | 16:19

Μπλόκο της Ε.Ε σε Τουρκία, ΗΠΑ και Αγγλία από το ταμείο επανεξοπλισμού ύψους 150 δις

Η ΕΕ «μπλοκάρει» την πρόσβαση σε εταιρείες όπλων και αμυντικής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων «ReArm Europe», με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Όπως αναφέρει σημερινό (19.03.2025) δημοσίευμα των Financial Times, το ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων με πόρους ύψους 150 δισεκ. ευρώ θα είναι «ανοιχτό» και διαθέσιμο μόνο για αμυντικές βιομηχανίες και εταιρείες χωρών μελών της ΕΕ.

Ωστόσο, εάν τρίτες χώρες επιθυμούν να εμπλακούν, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ ή η Τουρκία, θα πρέπει πρώτα να συνάψουν συμφωνίες άμυνας και ασφάλειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπει πρόταση της Κομισιόν που κατατέθηκε σήμερα.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πολιτική και διπλωματική «νίκη» για την Γαλλία αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών που προωθούσαν μια πολιτική αγοράς αμιγώς ευρωπαϊκών στρατιωτικών εξοπλισμών, με στόχο την ώθηση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως αμυντικός εταίρος και προμηθευτής υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο άσκησε σκληρές πιέσεις για να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία του «ReArm Europe», λόγω του βασικού του ρόλου που έχει στην λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων» για ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για την επιτήρηση μιας πιθανής εκεχειρίας.

Ο όρος για την πρόσβαση στο «ReArm Europe»

Επίσης, το Λονδίνο πίεζε για πρόσβαση στο «ReArm Europe» επειδή βρετανικές εταιρείες όπως για παράδειγμα οι BAE Systems και Babcock International, έχουν συμβόλαια και είναι ήδη ενσωματωμένες στις αμυντικές βιομηχανίες αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ωστόσο, προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων τότε, όπως τονίζει το δημοσίευμα των Financial Times, πρέπει να υπογράψει διμερή συμφωνία άμυνας κι ασφάλειας με την ΕΕ. Ήδη οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει, όμως στρέφονται για μια ευρύτερη συμφωνία – πλαίσιο που εκτός από θέματα άμυνας κι ασφάλειας, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα και η μετανάστευση.

Ο αποκλεισμός τόσο των Βρετανών όσο και των Τούρκων θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα σε ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες που έχουν ήδη στενούς δεσμούς με προμηθευτές από τις συγκεκριμένες αγορές.

Σύμφωνα με τους όρους του ταμείου αμυντικών επενδύσεων, τουλάχιστον το 65% της αξίας των όπλων και των εξοπλισμών που θα επιθυμούν να αγοράσουν οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι «εγχώριο» δηλαδή να παράγεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης από τη Νορβηγία και την Ουκρανία.

Επίσης, τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δαπανήσουν τα δάνεια για αμυντικούς εξοπλισμούς που χρησιμοποιούν εξαρτήματα από τη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αλβανία, τη Μολδαβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Νίκος Λαζαρίδης, ιδρυτής του ομώνυμου γνωστού οινοποιείου

Ελλάδα 21.12.2025
Τι αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της

«Βούλιαξε» από Αϊ‑Βασίληδες η Αθήνα για το Santa Run ‑ Πάνω από 1000 συμμετοχές

Ελλάδα 21.12.2025
​Το σύνθημα για την εκκίνηση έδωσε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών ‑ Η αντίδραση της Καρυστιανού

Ελλάδα 21.12.2025
«Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι και με ποια ευρήματα έκλεισαν όταν σκόνταψαν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;»

Αγνοούμενη στις ΗΠΑ εμφανίστηκε 40 χρόνια μετά, δεν γνώριζε ότι την είχε απαγάγει η μητέρα της όταν ήταν 3 ετών

Κόσμος 21.12.2025
Συγκλονιστική υπόθεση από τις ΗΠΑ, με μητέρα που κατηγορείται για απαγωγή, αλλαγή ταυτότητας και μια οικογενειακή επανένωση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Πέθανε η Ντόρα Γιαννακοπούλου

Ελλάδα 21.12.2025
Έφυγε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας

Τέλος τα ποδήλατα: H ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγορεύει τη χρήση τους σε πεζόδρομους

Κόσμος 21.12.2025
Pεριορίζουν ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ στην κεντρική πεζοδρομημένη ζώνη από το 2026

«Ήταν κόλαση»: Καθαρίστρια μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου gamer μετά από δύο χρόνια

Κόσμος 21.12.2025
Ένοικος έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε ξενοδοχείο για gamers στην Κίνα χωρίς να βγαίνει. Όταν έφυγε, το προσωπικό βρέθηκε μπροστά σε εικόνες σοκ και «κόλασης»

Συγκίνησε ο Ανδρέας Τεττέη: Ξέσπασε σε κλάματα on air κι αποχώρησε από συνέντευξη ‑ Βίντεο

Αθλητικά Νέα 21.12.2025
Ο Ανδρέας Τεττέη αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την Κηφισιά, στον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό και δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Χάρτης κινητοποιήσεων των αγροτών – Όλα τα μπλόκα πανελλαδικά

Ελλάδα 21.12.2025
Οι αγρότες διατηρούν ενεργά τα μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας, προχωρώντας σε ανοίγματα διοδίων

Μαρία Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται ‑ Σχεδιάζουμε επιτροπή «σοφών» για τη σωτηρία της χώρας

Ελλάδα 21.12.2025
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυρία Καρυστιανού δέχεται πολλαπλά αιτήματα από πολίτες που ζητούν την οργάνωση ενός συλλογικού εγχειρήματος