E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπλόκο της Ε.Ε σε Τουρκία, ΗΠΑ και Αγγλία από το ταμείο επανεξοπλισμού ύψους 150 δις

Η Κομισιόν θέτει έναν ιδιαίτερα αυστηρό όρο σε τρίτες χώρες που θέλουν πρόσβαση στο ταμείο αμυντικών επενδύσεων

Δημοσίευση 19/3/2025 | 16:19

Μπλόκο της Ε.Ε σε Τουρκία, ΗΠΑ και Αγγλία από το ταμείο επανεξοπλισμού ύψους 150 δις

Η ΕΕ «μπλοκάρει» την πρόσβαση σε εταιρείες όπλων και αμυντικής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων «ReArm Europe», με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Όπως αναφέρει σημερινό (19.03.2025) δημοσίευμα των Financial Times, το ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων με πόρους ύψους 150 δισεκ. ευρώ θα είναι «ανοιχτό» και διαθέσιμο μόνο για αμυντικές βιομηχανίες και εταιρείες χωρών μελών της ΕΕ.

Ωστόσο, εάν τρίτες χώρες επιθυμούν να εμπλακούν, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ ή η Τουρκία, θα πρέπει πρώτα να συνάψουν συμφωνίες άμυνας και ασφάλειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπει πρόταση της Κομισιόν που κατατέθηκε σήμερα.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πολιτική και διπλωματική «νίκη» για την Γαλλία αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών που προωθούσαν μια πολιτική αγοράς αμιγώς ευρωπαϊκών στρατιωτικών εξοπλισμών, με στόχο την ώθηση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως αμυντικός εταίρος και προμηθευτής υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο άσκησε σκληρές πιέσεις για να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία του «ReArm Europe», λόγω του βασικού του ρόλου που έχει στην λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων» για ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για την επιτήρηση μιας πιθανής εκεχειρίας.

Ο όρος για την πρόσβαση στο «ReArm Europe»

Επίσης, το Λονδίνο πίεζε για πρόσβαση στο «ReArm Europe» επειδή βρετανικές εταιρείες όπως για παράδειγμα οι BAE Systems και Babcock International, έχουν συμβόλαια και είναι ήδη ενσωματωμένες στις αμυντικές βιομηχανίες αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ωστόσο, προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων τότε, όπως τονίζει το δημοσίευμα των Financial Times, πρέπει να υπογράψει διμερή συμφωνία άμυνας κι ασφάλειας με την ΕΕ. Ήδη οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει, όμως στρέφονται για μια ευρύτερη συμφωνία – πλαίσιο που εκτός από θέματα άμυνας κι ασφάλειας, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα και η μετανάστευση.

Ο αποκλεισμός τόσο των Βρετανών όσο και των Τούρκων θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα σε ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες που έχουν ήδη στενούς δεσμούς με προμηθευτές από τις συγκεκριμένες αγορές.

Σύμφωνα με τους όρους του ταμείου αμυντικών επενδύσεων, τουλάχιστον το 65% της αξίας των όπλων και των εξοπλισμών που θα επιθυμούν να αγοράσουν οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι «εγχώριο» δηλαδή να παράγεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης από τη Νορβηγία και την Ουκρανία.

Επίσης, τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δαπανήσουν τα δάνεια για αμυντικούς εξοπλισμούς που χρησιμοποιούν εξαρτήματα από τη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αλβανία, τη Μολδαβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η απάντηση της Όλγας Κεφαλογιάννη για την υπόθεση της επιμέλειας

Πολιτική 23.01.2026
Η τοποθέτηση της υπουργού Τουρισμού για την υπόθεση

«Πάρε $800 δισ. και εγγυήσεις ασφαλείας και δώσε το Ντονμπάς»: Η Corriere αποκαλύπτει την πρόταση των ΗΠΑ για να πει «ναι» ο Ζελένσκι

Πολιτική 23.01.2026
Η Corriere della sera παρουσιάζει τις προτάσεις που βρίσκονται στις βαλίτσες των διαπραγματευτών για να καμφθούν οι υπαρξιακές ανησυχίες του Ζελένσκι

Χάσαμε έναν άγγελο, θα την ντύσουμε νύφη, λέει ο πατέρας της Χριστίνας που έχασε τη ζωή της στην Ανω Γλυφάδα

Ελλάδα 23.01.2026
Η Χριστίνα «ήταν φοβερή φιλόλογος, αγαπούσε τη δουλειά της» λέει ο πατέρας της

«Κακή ιδέα η σύγκρουση με Τραμπ»: Οι προειδοποιήσεις Μελόνι στους Ευρωπαίους

Κόσμος 23.01.2026
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός κάλεσε τους ηγέτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην αντιμετωπίζουν τον Τραμπ ως «παράλογο» ή «απρόβλεπτο» - Η Ευρώπη έχει κατανοήσει πως έχει φτάσει σε σημείο καμπής και πρέπει να δράσει γρήγορα, λένε διπλωμάτες

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 13χρονης – Συνελήφθησαν 3 νεαροί για αρπαγή ανηλίκου

Ελλάδα 23.01.2026
Η ανήλικη εντοπίστηκε σε διαμέρισμα στην Κυψέλη – Είχε αποχωρήσει από το σπίτι της στις 16 Ιανουαρίου

Η κόρη του Ντένις Ρόντμαν έγινε η πιο ακριβοπληρωμένη ποδοσφαιρίστρια στον κόσμο

Αθλητικά Νέα 23.01.2026
Η 23χρονη Τρίνιτι Ρόντμαν υπέγραψε μυθικό συμβόλαιο άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως με την Ουάσινγκτον Σπίριτ, αναγκάζοντας το NWSL να αλλάξει τους κανόνες του

Εξαφάνιση Λόρας: Το «μυστήριο Αννα» που κρύβει η 16χρονη από την Πάτρα

Ελλάδα 23.01.2026
Μέχρι στιγμής, οι έρευνες στην Αχαΐα και την Αττική δεν έχουν αποδώσει καρπούς, με το θρίλερ της εξαφάνισης να παραμένει σε πλήρη εξέλιξη

Σοκ στη Euroleague: «Η Ρεάλ αποχωρεί από την Euroleague και πάει στο NBA Europe»

Αθλητικά Νέα 23.01.2026
Προφορική δέσμευση της «βασίλισσας» στο Λονδίνο για το νέο πρότζεκτ αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα

Η Ευρωπαική Ένωση στέλνει 447 γεννήτριες στην Ουκρανία για να μην «παγώσουν» πάνω ένα εκατομμύριο πολίτες

Κόσμος 23.01.2026
Στόχος είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε νοσοκομεία, καταφύγια και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες

Σε κατάσταση συναγερμού η Πορτογαλία λόγω κακοκαιρίας, τα κύματα θα φτάσουν τα 15 μέτρα

Κόσμος 23.01.2026
Έκλεισαν δρόμοι και σχολεία ενώ περιορίζεται η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών