E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπλόκο της Ε.Ε σε Τουρκία, ΗΠΑ και Αγγλία από το ταμείο επανεξοπλισμού ύψους 150 δις

Η Κομισιόν θέτει έναν ιδιαίτερα αυστηρό όρο σε τρίτες χώρες που θέλουν πρόσβαση στο ταμείο αμυντικών επενδύσεων

Δημοσίευση 19/3/2025 | 16:19

Μπλόκο της Ε.Ε σε Τουρκία, ΗΠΑ και Αγγλία από το ταμείο επανεξοπλισμού ύψους 150 δις

Η ΕΕ «μπλοκάρει» την πρόσβαση σε εταιρείες όπλων και αμυντικής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων «ReArm Europe», με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Όπως αναφέρει σημερινό (19.03.2025) δημοσίευμα των Financial Times, το ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων με πόρους ύψους 150 δισεκ. ευρώ θα είναι «ανοιχτό» και διαθέσιμο μόνο για αμυντικές βιομηχανίες και εταιρείες χωρών μελών της ΕΕ.

Ωστόσο, εάν τρίτες χώρες επιθυμούν να εμπλακούν, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ ή η Τουρκία, θα πρέπει πρώτα να συνάψουν συμφωνίες άμυνας και ασφάλειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπει πρόταση της Κομισιόν που κατατέθηκε σήμερα.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πολιτική και διπλωματική «νίκη» για την Γαλλία αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών που προωθούσαν μια πολιτική αγοράς αμιγώς ευρωπαϊκών στρατιωτικών εξοπλισμών, με στόχο την ώθηση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως αμυντικός εταίρος και προμηθευτής υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο άσκησε σκληρές πιέσεις για να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία του «ReArm Europe», λόγω του βασικού του ρόλου που έχει στην λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων» για ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για την επιτήρηση μιας πιθανής εκεχειρίας.

Ο όρος για την πρόσβαση στο «ReArm Europe»

Επίσης, το Λονδίνο πίεζε για πρόσβαση στο «ReArm Europe» επειδή βρετανικές εταιρείες όπως για παράδειγμα οι BAE Systems και Babcock International, έχουν συμβόλαια και είναι ήδη ενσωματωμένες στις αμυντικές βιομηχανίες αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ωστόσο, προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων τότε, όπως τονίζει το δημοσίευμα των Financial Times, πρέπει να υπογράψει διμερή συμφωνία άμυνας κι ασφάλειας με την ΕΕ. Ήδη οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει, όμως στρέφονται για μια ευρύτερη συμφωνία – πλαίσιο που εκτός από θέματα άμυνας κι ασφάλειας, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα και η μετανάστευση.

Ο αποκλεισμός τόσο των Βρετανών όσο και των Τούρκων θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα σε ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες που έχουν ήδη στενούς δεσμούς με προμηθευτές από τις συγκεκριμένες αγορές.

Σύμφωνα με τους όρους του ταμείου αμυντικών επενδύσεων, τουλάχιστον το 65% της αξίας των όπλων και των εξοπλισμών που θα επιθυμούν να αγοράσουν οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι «εγχώριο» δηλαδή να παράγεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης από τη Νορβηγία και την Ουκρανία.

Επίσης, τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δαπανήσουν τα δάνεια για αμυντικούς εξοπλισμούς που χρησιμοποιούν εξαρτήματα από τη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αλβανία, τη Μολδαβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H 15χρονη μαθήτρια κατάφερε να εκπλήξει τους επιστήμονες με εφεύρεση 12 δολαρίων

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η Χάνα Χερμπστ από τη Φλόριντα σχεδίασε σε ηλικία 15 ετών μια συσκευή παραγωγής ενέργειας από θαλάσσια ρεύματα με κόστος μόλις 12 δολαρίων και κέρδισε διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό.

Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: Κατέληξε ένας από τους εργαζόμενους που είχαν τραυματιστεί στη μεγάλη φωτιά

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης από έκρηξη σε επιχείρηση ανταλλακτικών και συνεργείο βαρέων οχημάτων στη βιομηχανική ζώνη

Γλυκά Νερά: Η δολοφονία της Καρολάιν γίνεται σειρά ‑ Πότε και πού κάνει πρεμιέρα

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Σε διεθνή συνδρομητική πλατφόρμα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο η σειρά για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, μετά από 14 ημέρες γυρισμάτων σε Αλόννησο και Αττική

Απειλητικά συνθήματα έξω από το σπίτι της Βολουδάκη ‑ Μαρινάκης: «Έχουμε απέναντί μας εγκληματίες»

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: Η στοχοποίηση ανθρώπων και οικογενειών, η απειλή βίας και η καλλιέργεια μίσους δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη πολιτεία

Ιράν: «Ελέγχουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Χτύπημα σε κυπριακό πλοίο και επιθέσεις σε κράτη του Κόλπου μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
«Και θα διατηρήσουμε τον έλεγχο με την ισχύ μας» λέει ο εκπρόσωπος της επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας της Βουλής - Αγνοείται ένας Ινδός, μέλος του πληρώματος του M/V GFS Galaxy - Αυστηρές οδηγίες στα πλοία που πλέουν στα Στενά

Ανατροπή στο θανατηφόρο δυστύχημα της 15χρονης αθλήτριας του ΠΑΟΚ – Ο 48χρονος αρνείται ότι οδηγούσε το απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Ο άνδρας ισχυρίζεται πως δεν βρισκόταν πίσω από το τιμόνι, ενώ ο πατέρας της ανήλικης ζητά εξηγήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση οι Αρχές

Καιρός: Σημάδια απότομης ανόδου της θερμοκρασίας μετά τις 15 Ιουλίου – Γιατί δεν μιλάμε ακόμα για καύσωνα

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η διάρκεια του φαινομένου και οι ελάχιστες νυχτερινές θερμοκρασίες θα κρίνουν αν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του ως καύσωνα

Παγκόσμιο Κύπελλο: Νέο «σκάνδαλο» στο Μουντιάλ; Τι λέει η FIFA για τον αμφιλεγόμενο αποκλεισμό της Νορβηγίας και τι διαμαρτύρονται οι Νορβηγοί

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η Νορβηγία ισχυρίζεται ότι η μπάλα άγγιξε το καλώδιο της spidercam πριν από το γκολ του Μπέλιγχαμ, με τη FIFA να απαντά μέσω των δεδομένων του αισθητήρα.

Θερινές εκπτώσεις 2026: Από αύριο 13/7 οι μειώσεις τιμών ‑ τι να προσέχουν οι αγοραστές

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η εκπτωτική περίοδος λήγει στις 31 Αυγούστου - ανοιχτά τα καταστήματα την πρώτη Κυριακή

Θλίψη στο ποδόσφαιρο: Έφυγε από τη ζωή πρώην παίκτης της ΑΕΚ

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Το πορτογαλικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε στο πένθος με τον θάνατο του Μανού σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 43 ετών

Αργεντινή ‑ Ελβετία 3‑1 (παρ.): Γκολάρα Αλβαρες στέλνει τους παγκόσμιους πρωταθλητές στα ημιτελικά

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η Ελβετία αντιστάθηκε με δέκα παίκτες, αλλά ένα εκπληκτικό τέρμα του Αλβαρες στην παράταση έκρινε την πρόκριση της Αργεντινής