E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπλόκο της Ε.Ε σε Τουρκία, ΗΠΑ και Αγγλία από το ταμείο επανεξοπλισμού ύψους 150 δις

Η Κομισιόν θέτει έναν ιδιαίτερα αυστηρό όρο σε τρίτες χώρες που θέλουν πρόσβαση στο ταμείο αμυντικών επενδύσεων

Δημοσίευση 19/3/2025 | 16:19

Μπλόκο της Ε.Ε σε Τουρκία, ΗΠΑ και Αγγλία από το ταμείο επανεξοπλισμού ύψους 150 δις

Η ΕΕ «μπλοκάρει» την πρόσβαση σε εταιρείες όπλων και αμυντικής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων «ReArm Europe», με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Όπως αναφέρει σημερινό (19.03.2025) δημοσίευμα των Financial Times, το ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων με πόρους ύψους 150 δισεκ. ευρώ θα είναι «ανοιχτό» και διαθέσιμο μόνο για αμυντικές βιομηχανίες και εταιρείες χωρών μελών της ΕΕ.

Ωστόσο, εάν τρίτες χώρες επιθυμούν να εμπλακούν, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ ή η Τουρκία, θα πρέπει πρώτα να συνάψουν συμφωνίες άμυνας και ασφάλειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπει πρόταση της Κομισιόν που κατατέθηκε σήμερα.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πολιτική και διπλωματική «νίκη» για την Γαλλία αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών που προωθούσαν μια πολιτική αγοράς αμιγώς ευρωπαϊκών στρατιωτικών εξοπλισμών, με στόχο την ώθηση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως αμυντικός εταίρος και προμηθευτής υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο άσκησε σκληρές πιέσεις για να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία του «ReArm Europe», λόγω του βασικού του ρόλου που έχει στην λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων» για ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για την επιτήρηση μιας πιθανής εκεχειρίας.

Ο όρος για την πρόσβαση στο «ReArm Europe»

Επίσης, το Λονδίνο πίεζε για πρόσβαση στο «ReArm Europe» επειδή βρετανικές εταιρείες όπως για παράδειγμα οι BAE Systems και Babcock International, έχουν συμβόλαια και είναι ήδη ενσωματωμένες στις αμυντικές βιομηχανίες αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ωστόσο, προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων τότε, όπως τονίζει το δημοσίευμα των Financial Times, πρέπει να υπογράψει διμερή συμφωνία άμυνας κι ασφάλειας με την ΕΕ. Ήδη οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει, όμως στρέφονται για μια ευρύτερη συμφωνία – πλαίσιο που εκτός από θέματα άμυνας κι ασφάλειας, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα και η μετανάστευση.

Ο αποκλεισμός τόσο των Βρετανών όσο και των Τούρκων θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα σε ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες που έχουν ήδη στενούς δεσμούς με προμηθευτές από τις συγκεκριμένες αγορές.

Σύμφωνα με τους όρους του ταμείου αμυντικών επενδύσεων, τουλάχιστον το 65% της αξίας των όπλων και των εξοπλισμών που θα επιθυμούν να αγοράσουν οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι «εγχώριο» δηλαδή να παράγεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης από τη Νορβηγία και την Ουκρανία.

Επίσης, τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δαπανήσουν τα δάνεια για αμυντικούς εξοπλισμούς που χρησιμοποιούν εξαρτήματα από τη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αλβανία, τη Μολδαβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στάρμερ: Δεν θα συρθούμε στον πόλεμο με το Ιράν

Κόσμος 16.03.2026
«Δεν θα γίνει ο πόλεμος δώρο για τον Πούτιν»

Αρχή για το Ξέπλυμα: Αντιμέτωπος με κακούργημα ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, δεν δήλωσε 3,2 εκατ. ευρώ

Ελλάδα 16.03.2026
Λόγω του ύψους των ποσών, τόσο η μη δήλωση όσο και η ανακριβής δήλωση τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος

Απεργία διαρκείας από αύριο ξεκινούν οι οδηγοί ταξί

Ελλάδα 16.03.2026
«Θα κρατήσει μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος»

Χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο

Κόσμος 16.03.2026
Το Αμπου Ντάμπι αναφέρει θύματα μετά από περιστατικό με πυραύλους

Δώρο Πάσχα 2026: Μέχρι πότε είναι η καταβολή ‑ Πώς υπολογίζεται

Οικονομία 16.03.2026
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι που θα πληρωθούν

Ταξί: Έρχονται απεργίες διαρκείας

Ελλάδα 16.03.2026
Το υπουργείο παραπέμπει στο... μέλλον κρίσιμες ρυθμίσεις για ΕΙΧ με οδηγό

Επιμένει ο Τραμπ στους τελωνειακούς δασμούς – «Έχω το απόλυτο δικαίωμα να τους επαναφέρω»

Κόσμος 16.03.2026
Διεξάγεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Λιανεμπορικό... SOS στην αγορά λόγω πολέμου ‑ Κίνδυνος για «λουκέτα» αν δεν ληφθούν μέτρα

Οικονομία 16.03.2026
Σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο εισέρχεται ο κλάδος το ελληνικού εμπορίου

Τι αλλάζει στα ταξιδιωτικά πακέτα στην ΕΕ: Ποιοι οι νέοι κανόνες για αποζημιώσεις και επιστροφές

Κόσμος 16.03.2026
Ποια ταξίδια και ποιες υπηρεσίες μπορούν να θεωρηθούν ταξιδιωτικό πακέτο