E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπλόκο της Ε.Ε σε Τουρκία, ΗΠΑ και Αγγλία από το ταμείο επανεξοπλισμού ύψους 150 δις

Η Κομισιόν θέτει έναν ιδιαίτερα αυστηρό όρο σε τρίτες χώρες που θέλουν πρόσβαση στο ταμείο αμυντικών επενδύσεων

Δημοσίευση 19/3/2025 | 16:19

Μπλόκο της Ε.Ε σε Τουρκία, ΗΠΑ και Αγγλία από το ταμείο επανεξοπλισμού ύψους 150 δις

Η ΕΕ «μπλοκάρει» την πρόσβαση σε εταιρείες όπλων και αμυντικής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων «ReArm Europe», με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Όπως αναφέρει σημερινό (19.03.2025) δημοσίευμα των Financial Times, το ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων με πόρους ύψους 150 δισεκ. ευρώ θα είναι «ανοιχτό» και διαθέσιμο μόνο για αμυντικές βιομηχανίες και εταιρείες χωρών μελών της ΕΕ.

Ωστόσο, εάν τρίτες χώρες επιθυμούν να εμπλακούν, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ ή η Τουρκία, θα πρέπει πρώτα να συνάψουν συμφωνίες άμυνας και ασφάλειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπει πρόταση της Κομισιόν που κατατέθηκε σήμερα.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πολιτική και διπλωματική «νίκη» για την Γαλλία αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών που προωθούσαν μια πολιτική αγοράς αμιγώς ευρωπαϊκών στρατιωτικών εξοπλισμών, με στόχο την ώθηση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως αμυντικός εταίρος και προμηθευτής υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο άσκησε σκληρές πιέσεις για να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία του «ReArm Europe», λόγω του βασικού του ρόλου που έχει στην λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων» για ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για την επιτήρηση μιας πιθανής εκεχειρίας.

Ο όρος για την πρόσβαση στο «ReArm Europe»

Επίσης, το Λονδίνο πίεζε για πρόσβαση στο «ReArm Europe» επειδή βρετανικές εταιρείες όπως για παράδειγμα οι BAE Systems και Babcock International, έχουν συμβόλαια και είναι ήδη ενσωματωμένες στις αμυντικές βιομηχανίες αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ωστόσο, προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων τότε, όπως τονίζει το δημοσίευμα των Financial Times, πρέπει να υπογράψει διμερή συμφωνία άμυνας κι ασφάλειας με την ΕΕ. Ήδη οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει, όμως στρέφονται για μια ευρύτερη συμφωνία – πλαίσιο που εκτός από θέματα άμυνας κι ασφάλειας, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα και η μετανάστευση.

Ο αποκλεισμός τόσο των Βρετανών όσο και των Τούρκων θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα σε ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες που έχουν ήδη στενούς δεσμούς με προμηθευτές από τις συγκεκριμένες αγορές.

Σύμφωνα με τους όρους του ταμείου αμυντικών επενδύσεων, τουλάχιστον το 65% της αξίας των όπλων και των εξοπλισμών που θα επιθυμούν να αγοράσουν οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι «εγχώριο» δηλαδή να παράγεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης από τη Νορβηγία και την Ουκρανία.

Επίσης, τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δαπανήσουν τα δάνεια για αμυντικούς εξοπλισμούς που χρησιμοποιούν εξαρτήματα από τη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αλβανία, τη Μολδαβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίθεση ΗΠΑ στη… φέτα: Γιατί την προστατεύετε; Δεν υπάρχει μέρος με… το όνομα «Φέτα» στην Ευρώπη

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Η Ελλάδα είχε κερδίσει τις δικαστικές μάχες το 2002 και το 2005

Ιαπωνία: Τουρίστες χάνουν τη μνήμη τους και «ξυπνούν» με άδειους λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Τουρίστες «πληρώνουν» ακριβά τη νυχτερινή διασκέδαση στην Ιαπωνία και την επόμενη δεν θυμούνται τίποτα

Τι λέει η κόρη του 89χρονου «πιστολέρο»: «Για μένα ήταν ένας ξένος από μικρή ‑ Χαλούσε πολλά λεφτά σε μάγια»

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Τι ανέφερε η κόρη του 89χρονου για την σχέση που διατηρούσαν

Rafale κατά ιρανικού drone Shaded: Το εντυπωσιακό βίντεο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Τα γαλλικά μαχητικά συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των drones Shahed του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής

«Καμία υπερεργασία, πληρώθηκε κανονικά» λέει ο Αδωνις Γεωργιάδης για την ειδικευόμενη που εφημέρευε 5 συνεχόμενες ημέρες

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
«Μετακινήθηκε για 5 ημέρες στη Σάμο, όπου και φιλοξενήθηκε δωρεάν σε ένα καινούργιο διαμέρισμα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας

Εύβοια: Με καφέ και μωβ μέδουσες γέμισε η θάλασσα και προκαλεί ανησυχία

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Εκατοντάδες μέδουσες έχουν κατακλύσει παραλίες στον Ευβοϊκό κόλπο

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Μαρτίου, δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Πραγματοποιήθηκε η φορολοταρία για τις συναλλαγές του Μαρτίου

Νίκαια: Βανάκι «λαμπάδιασε» τη στιγμή που κινούταν σε κεντρικό δρόμο

Ελλάδα 29.04.2026
Η πυροσβεστική αντέδρασε άμεσα και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός

Η ανάρτηση Τραμπ με το όπλο στο χέρι: «Τέρμα ο καλός κύριος!»

Κόσμος 29.04.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσω ανάρτησής του στο Truth Social, προειδοποιεί το Ιράν «να βάλει μυαλό σύντομα»