E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το χωριό της Μαγνησίας που έγραψε ιστορία στην Επανάσταση του 1821

Το «Μπαλκόνι του Πηλίου» και η ηρωική του αντίσταση

Δημοσίευση 24/3/2025 | 00:16

Το χωριό της Μαγνησίας που έγραψε ιστορία στην Επανάσταση του 1821
@thanos_s_phtgrph

Η Μακρινίτσα, το στολίδι του Πηλίου, δεν είναι μόνο ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, αλλά και ένας τόπος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Με τη μοναδική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, τα καλντερίμια και την εντυπωσιακή θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, η «μπαλκονάτη» Μακρινίτσα έχει γράψει τη δική της σελίδα στην Ιστορία.

Η ιστορική Μακρινίτσα

Ο οικισμός της Μακρινίτσας ιδρύθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, όταν ο Κωνσταντίνος Μαλιασηνός ίδρυσε τη μονή της Θεοτόκου Οξείας Επισκέψεως ή Μακρινιτίσσης. Με την πάροδο των αιώνων, η Μακρινίτσα γνώρισε μεγάλη άνθηση, ιδιαίτερα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, χάρη στο εμπόριο και τη βυρσοδεψία. Τα υπέροχα αρχοντικά της, πολλά εκ των οποίων χτίστηκαν μεταξύ 1750-1830, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες αυτής της περιόδου ακμής.

Η Μακρινίτσα στην Επανάσταση του 1821

Όταν ο Άνθιμος Γαζής κήρυξε την Επανάσταση στο Πήλιο, οι κάτοικοι της Μακρινίτσας ξεσηκώθηκαν, πολιορκώντας μαζί με άλλους Πηλιορείτες το Βελεστίνο και τον Βόλο. Ωστόσο, με την επέμβαση του Δράμαλη, η πολιορκία απέτυχε και οι Οθωμανοί αντεπιτέθηκαν. Η Μακρινίτσα πολιορκήθηκε και, παρά τη γενναία αντίσταση των κατοίκων, τελικά έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, οδηγώντας στην καταστολή της επανάστασης στην περιοχή. Οι σκληρές μάχες που δόθηκαν έμειναν στην ιστορία, με τους Μακρινιτσιώτες να πολεμούν μέχρις εσχάτων για την ελευθερία τους.

Η επανάσταση του 1878

Η Μακρινίτσα έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην επανάσταση της Θεσσαλίας το 1878. Εκεί πραγματοποιήθηκε η σημαντικότερη μάχη της επανάστασης, όπου οι επαναστατικές δυνάμεις και οι κάτοικοι, με αρχηγό τη Μαργαρίτα Μπασδέκη, αντιστάθηκαν ηρωικά. Παρά την ισχυρή αντίσταση, η περιοχή έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα, το 1881, η Θεσσαλία ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος, επιβεβαιώνοντας πως οι θυσίες των κατοίκων δεν πήγαν χαμένες.

Η σύγχρονη Μακρινίτσα

Μετά την απελευθέρωση, η Μακρινίτσα έγινε δήμος και στη συνέχεια κοινότητα, έως το 2010. Σήμερα, το χωριό αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, συνδυάζοντας την παράδοση, τη φυσική ομορφιά και την ιστορική κληρονομιά. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, να επισκεφθούν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, το Βυζαντινό Μουσείο, αλλά και να γευτούν παραδοσιακά πιάτα, όπως το ξακουστό σπετσοφάι και οι λαχταριστοί σπιτικοί λουκουμάδες με μέλι και καρύδια.

Η Μακρινίτσα δεν είναι απλώς ένα όμορφο χωριό, αλλά ένας τόπος με βαριά ιστορική παρακαταθήκη, που συνεχίζει να εμπνέει με την ομορφιά και το παρελθόν της. Όποιος την επισκέπτεται, δεν θαυμάζει μόνο το τοπίο, αλλά αφουγκράζεται και την ηχώ της ιστορίας που αντηχεί στα καλντερίμια της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κι αυτό trend; Η λέξη που έκανε το TikTok να αμφισβητεί τον ίδιο τον έρωτα

Νέα Εποχή 29.01.2026
Έντονη εμμονή, φαντασιώσεις και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα: είναι ψυχολογικός όρος ή απλώς ο τρόπος που ερωτευόμαστε το 2026;

Το πασίγνωστο χωριό της οικογένειας Κορλεόνε με θέα το Ιόνιο

Ταξίδια 29.01.2026
Το χωριό του κινηματογραφικού «Νονού»

O psycho τύπος που έχει στοιχειώσει το TikTok χωρίς να δείχνει ποτέ το πρόσωπό του

Πρόσωπα 29.01.2026
Ποιος είναι ο εξωγήινος που έγινε soundtrack της γενιάς Ζ

Δουλειές που πληρώνουν καλά χωρίς πτυχίο

Stories 29.01.2026
Πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας δεν απαιτούν ανώτατες σπουδές αλλά άλλου είδους εκπαίδευση

The Great Nothing: Ένα σπασμένο τρίπτυχο για το σώμα, τη μνήμη και τον φόβο του κενού

Πρόσωπα 29.01.2026
Μια παράσταση που κινείται ανάμεσα στον χορό, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες

Οι 22 χώρες που δεν έχουν στρατό και δεν φοβούνται κανέναν

Stories 29.01.2026
Πώς επιβιώνουν 22 χώρες σε έναν κόσμο πολέμων

Έπαιζε μουσική και δίδασκε κορίτσια πολεμική τέχνη – Οι Ταλιμπάν τη φυλάκισαν

Πρόσωπα 29.01.2026
Όταν η μουσική και ο αθλητισμός θεωρούνται απειλή

Όταν η τραγωδία γίνεται content: Το βίντεο του τροχαίου και η βία που προσπερνάμε με ένα scroll

Απόψεις Χτες
Το βίντεο από το τροχαίο των φιλάθλων του ΠΑΟΚ άνοιξε ξανά τη συζήτηση για τη βία, τον αποτροπιασμό και το πόσο απροστάτευτοι είμαστε απέναντι στις εικόνες που μας σερβίρουν τα social media

Το νησί που κανείς δεν επιτρέπεται να πατήσει: Η φυλή που διώχνει τους ξένους με τόξα και βέλη

Νέα Εποχή Χτες
Στο Βόρειο Σέντινελ ζει η πιο απομονωμένη φυλή του κόσμου και το κράτος την προστατεύει με αυστηρούς νόμους