E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ακυρώθηκε το πτυχίο του Ιμάμογλου στην Τουρκία: Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είναι ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της αντιπολίτευσης και θεωρείται ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές

Δημοσίευση 18/3/2025 | 21:28

Ακυρώθηκε το πτυχίο του Ιμάμογλου στην Τουρκία: Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος

Το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την ακύρωση του πανεπιστημιακού πτυχίου του δημάρχου της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επικαλούμενο παρατυπίες που σχετίζονται με τους κανονισμούς του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK).

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κλιμακούμενης κυβερνητικής πίεσης προς στελέχη της αντιπολίτευσης και θεωρείται ακόμη ένα πλήγμα κατά του Ιμάμογλου, ο οποίος έχει δηλώσει υποψήφιος για την προεδρία στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, η έλλειψη πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών τον αποκλείει από το δικαίωμα υποψηφιότητας.

Ο δικηγόρος του Ιμάμογλου, μιλώντας στο Reuters, έκανε λόγο για «παράνομη» απόφαση, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία παρατυπία στο πτυχίο του δημάρχου και προαναγγέλλοντας νομικές ενέργειες για την ανατροπή της.

Το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι 38 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Ιμάμογλου, είχαν πραγματοποιήσει παράτυπη μετεγγραφή το 1990 στο αγγλόφωνο πρόγραμμα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από αυτούς, τα πτυχία 28 ατόμων ακυρώθηκαν, ενώ σε 10 περιπτώσεις ακυρώθηκε η μετεγγραφή.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αντέδρασε άμεσα, χαρακτηρίζοντας παράνομη την ακύρωση του πτυχίου του.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (Twitter), ανέφερε: «Δεν έχουν την εξουσία να λάβουν μια τέτοια απόφαση. Η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων».

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έκανε επίσης λόγο για πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την απόφαση, δηλώνοντας: «Οι μέρες που αυτοί που πήραν αυτή την απόφαση θα λογοδοτήσουν ενώπιον της ιστορίας και της δικαιοσύνης είναι κοντά. Η πορεία του έθνους μας, που διψά για δικαιοσύνη, νόμο και δημοκρατία, δεν μπορεί να σταματήσει».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είναι ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της αντιπολίτευσης και θεωρείται ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές δικαστικές υποθέσεις, με τις ποινές φυλάκισης που τον απειλούν να ξεπερνούν τα 23 χρόνια. Μέχρι σήμερα, του έχει επιβληθεί πέντε φορές η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Στις 23 Μαρτίου, αναμένεται να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου του κόμματος. Εάν οι εκλογές διεξαχθούν κανονικά το 2028, ο Ιμάμογλου παραμένει το φαβορί της αντιπολίτευσης για να αναμετρηθεί με τον Ερντογάν.

Ωστόσο, η ακύρωση του πτυχίου του δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην πολιτική του πορεία και εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο θα του επιτραπεί τελικά να είναι υποψήφιος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποχωρεί ο Μάικ Γουόλτς από σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ – Εμπλοκή με διαρροή απόρρητης συνομιλίας

Κόσμος Χτες
Σε αναταραχή ο Λευκός Οίκος μετά την αποχώρηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς, ο οποίος φέρεται να ενέπλεξε δημοσιογράφο σε απόρρητη συνομιλία για στρατιωτικά χτυπήματα στην Υεμένη.

Τραγωδία στο Κερατσίνι: Νεκρός ο Σπύρος Σέββος – Βρέθηκε απαγχονισμένος σε αποθήκη

Ελλάδα Χτες
Είχε εξαφανιστεί το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (28/04) - Τον βρήκε νεκρό μέλος της οικογένειάς του ενώ είχε γράψει και σημείωμα

Η «μαύρη» φυλακή του Ταγκανρόγκ: Βασανιστήρια, εξευτελισμοί και ο θάνατος της δημοσιογράφου Βικτόρια Ρόσκινα

Ελλάδα Χτες
Η φυλακή Ταγκναρόγκ βρίσκεται κοντά στη Μαριούπολη - Τα βασανιστήρια είχε αναλάβει ειδική ομάδα της FSB - Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σύλληψη κατασκόπου στην Αλεξανδρούπολη: Οι οδηγίες μεταμφίεσης και ο ρόλος της «μαμάς Ρωσίας»

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με πληροφορίες το υλικό που βρέθηκε στο κινητό του ήταν από τον τελευταίο μήνα

Καιρός: Καλοκαίρι... αγνοείται φέτος ‑ Τι δείχνει πρόβλεψη για την Ελλάδα

Καιρός Χτες
Με την ομπρέλα ανά... χείρας φαίνεται πως θα περάσουμε το φετινό καλοκαίρι

Τέμπη: Αυτός είναι ο λόγος της απόλυσης του Κώστα Γενηδουνιά από τη Hellenic Train

Ελλάδα Χτες
Οι αποκαλύψεις του μετά το οριστικό φινάλε

Ο Αρης Μουγκοπέτρος «καίει» τον φίλο του – Βίντεο‑σοκ από τη στιγμή που του φιλάει τα χέρια πριν του δώσει την κροτίδα

Ελλάδα Χτες
«Ήξερε τι μου έδινε, προσπάθησε άλλες δύο φορές να μου δώσει την κροτίδα»

ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες ‑ Τι κερδίζει η κάθε πλευρά

Κόσμος Χτες
Ο Τραμπ παίρνει αυτό που ζήτησε αλλά όχι στον βαθμό και με τους όρους που είχε προτείνει