E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προανακριτική: Τι σημαίνει η κίνηση του Χρήστου Τριαντόπουλου

Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από εδώ και πέρα

Δημοσίευση 18/3/2025 | 20:31

Προανακριτική: Τι σημαίνει η κίνηση του Χρήστου Τριαντόπουλου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στην Προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο για την τραγωδία των Τεμπών μετά την απόφαση του πρώην υπουργού να υποβάλλει αίτημα στην επιτροπή ώστε να παραπεμφθεί απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο προκειμένου όπως είπε να δικαστεί από τους φυσικούς δικαστές.

Για το θέμα πήρε θέση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναφερόμενος στην κίνηση του Χρήστου Τριαντόπουλου μίλησε για «ένα γενναίο βήμα που δεν έχει σύγχρονο προηγούμενο και του επιτρέπει να κριθεί από τακτικούς δικαστές οι οποίοι απολαμβάνουν των συνταγματικών εγγυήσεων λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας».

«Έτσι και αλλιώς κ. Τριαντόπουλος θα παραπεμφθεί ενώπιον του φυσικού του δικαστή ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θυμίζουμε ότι λοιδορήθηκε από την κυβέρνηση ως δήθεν εργαλειοποίηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη. Και σημειώνει: «Πρέπει να παραπεμφθεί, όμως, με βάση τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, και όχι όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία, τους πολιτικούς της σχεδιασμούς και την επικοινωνιακή διαχείριση του πολιτικού κόστους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στην απευθείας παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο από την προανακριτική.

Τι σημαίνει η κίνηση Τριαντόπουλου

Με το αίτημα που υπέβαλλε ο Χρήστος Τριαντόπουλος ζητάει επί της ουσίας από τη Βουλή να του ασκήσει δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Αυτό σημαίνει ότι:

Η Προανακριτική Επιτροπή στην οποία την πλειοψηφία έχει η Νέα Δημοκρατία, θα συνυπογράψει την άσκηση δίωξης στον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Από εκεί και πέρα, θα παραπεμφθεί το αίτημα στην Ολομέλεια, η οποία με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την πρόταση της Προανακριτικής Επιτροπής. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα είναι μυστική.

Στη συνέχεια θα ελεγχθεί από το δικαστικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από ανώτατους δικαστές αν είναι βάσιμη ή όχι.

Το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου θα ορίσει έναν ανακριτή ο οποίος θα κάνει όσα θα έκανε η προανακριτική επιτροπή, την ανάκριση δηλαδή. Αν τελικά αποδοθεί ευθύνη τότε θα προχωρήσει η συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου και ο πρώην υπουργός θα παραπεμφθεί σε αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε σπίτι ‑ Χειροπέδες σε 3 άτομα

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 20 ετών

Κέρκυρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε μητέρα και γιο ‑ Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Οι αρχές διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος και διασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία στην περιοχή

Αίγυπτος: Τουρίστας πέθανε από δάγκωμα φιδιού ‑ Μπήκε μέσα στο παντελόνι του

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο άνδρας παρουσίασε έντονα συμπτώματα δηλητηρίασης και του έγινε ανάνηψη

Γυναίκα γέννησε δίδυμα με διαφορετικούς πατέρες ‑ Η σπάνια περίπτωση που κατέγραψαν επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
H γυναίκα ήθελε να επιβεβαιώσει την πατρότητα των δίδυμων παιδιών της, ωστόσο ανακάλυψε πως τα παιδιά είχαν δύο διαφορετικούς πατέρες

Κρήτη: Μυστήριο με τα μηνύματα του αγνώστου «Γιώργου» στον πρώην σύντροφο της Ελευθερίας Γιακουμάκη

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν μπει μηνύματα που φέρεται να εστάλησαν στον 40χρονο από άγνωστο άνδρα με το όνομα «Γιώργος»

Καιρός Πρωτομαγιάς: «Θα κοιμηθούμε με άνοιξη, θα ξυπνήσουμε με χειμώνα» ‑ Η πρόγνωση Καλλιάνου

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «θα παραμείνει ο άστατος καιρός και το Σαββατοκύριακο»

Φρίκη στη Χίο: Οικιακή βοηθός χτυπούσε στο κεφάλι και τράβαγε από τα μαλλιά 98χρονο

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο 98χρονος κύριος Παναγιώτης έφυγε πριν μερικές μέρες από τη ζωή, αλλά οι τελευταίες του ημέρες ήταν μαρτυρικές στα χέρια της 70χρονης οικιακής βοηθού με καταγωγή από τη Ρουμανία

Κεφαλονιά: Κοκτέιλ ουσιών εντοπίστηκε στον οργανισμό της 19χρονης Μυρτούς

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο επικίνδυνος συνδυασμός των ουσιών

Πέθανε η τραγουδίστρια Νατάσα Μωϋσόγλου – Συγκινεί το «αντίο» της Ναταλίας Ρασούλη

E-Daily 3.Left 27.04.2026
«Νιώθω θυμό, αυτή η τραγουδίστρια θα έπρεπε να είναι γνωστή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», έγραψε η κόρη του Μανώλη Ρασούλη σε ανάρτησή της

Χαϊδάρι: Εκτός κινδύνου η 13χρονη που έπεσε από το μπαλκόνι Γυμνασίου

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Παραμένει διασωληνωμένη - Τα νεότερα για την υγεία της

Σλούκας: Τι είναι η ρήξη έξω μηνίσκου που υπέστη και πόσο καιρό αναμένεται να μείνει εκτός

Αθλητικά Νέα 27.04.2026
Τι σημαίνει ο τραυματισμός του και ποιος ο χρόνος αποκατάστασης