E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σχεδόν 13.000 Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους προς τον βόρειο Λίβανο για να γλιτώσουν από τις σφαγές

Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν

Δημοσίευση 18/3/2025 | 19:25

Σχεδόν 13.000 Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους προς τον βόρειο Λίβανο για να γλιτώσουν από τις σφαγές

Σχεδόν 13.000 Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους προς το βόρειο τμήμα του γειτονικού Λιβάνου εξαιτίας των σφαγών που διαπράχθηκαν στη συριακή πλευρά, στις αρχές Μαρτίου, έγινε σήμερα γνωστό από τις λιβανικές αρχές.

Σύμφωνα με έκθεση που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), το Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών κατέγραψε την άφιξη 12.798 Σύρων, σε 23 περιοχές στο κυβερνείο Ακάρ, όπου διαμένουν σε οικογένειες ή σε υπόστεγα.

Οι εντάσεις στο δυτικό τμήμα της Συρίας ξεκίνησαν την 6η Μαρτίου σε ένα χωριό πλειονότητας αλαουιτών στην επαρχία Λαττάκεια, μετά τη σύλληψη ενός ανθρώπου τον οποίο αναζητούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Συγκρούσεις ξέσπασαν, όταν ένοπλοι άνδρες της μειονότητας των αλουιτών μουσουλμάνων, τους οποίους οι Αρχές χαρακτηρίζουν «πιστούς υποστηρικτές» του Μπασάρ αλ Άσαντ, άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων των δυνάμεων ασφαλείας.

Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν στις σφαγές που διαπράχθηκαν στο περιθώριο αυτών των συγκρούσεων, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 1.500 αμάχους, στην πλειονότητά τους αλαουίτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χιλιάδες κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίν, την ώρα που εκατοντάδες οικογένειες διέφυγαν προς τον βόρειο Λίβανο.

Οι λιβανικές αρχές προειδοποίησαν για τη «μεγάλη αύξηση» του αριθμού των προσφύγων που έφτασαν σε χωριά του Ακάρ.

Αυτή η κατάσταση θέτει «πολυάριθμες προκλήσεις, ιδίως στο θέμα της διαμονής, της προμήθειας τροφίμων και απαραίτητων υπηρεσιών υγείας» κι ενώ οι δήμοι και οι κοινότητες υποδοχής έχουν στη διάθεσή τους περιορισμένους πόρους, σύμφωνα με το Σώμα Διαχείρισης Καταστροφών.

Ο Λίβανος φιλοξενεί ήδη, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, 1,5 εκατ. σύρους πρόσφυγες, εκ των οποίων 755.426 έχουν ήδη καταγραφεί από τον ΟΗΕ. Έφυγαν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη Συρία, το 2011.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Champions League: Τρομερή Μπόντο Γκλιμτ έριξε 3άρα στη Μάντσεστερ Σίτι

Αθλητικά Νέα Χτες
Τελικό αποτέλεσμα 3-1 στη Νορβηγία

Εξαφάνιση Λόρα: Έρευνες των γερμανικών αρχών στο Βερολίνο μετά από μαρτυρία

Κόσμος Χτες
Οι ελληνικές αρχές ζητούν βιντεοληπτικό υλικό από τις γερμανικές για την εξαφάνιση της Λόρα - Τι είπε Ελληνίδα σε νέα μαρτυρία

Βόμβα από τη FIFA: Πιθανή ακόμη και η αποβολή της Σενεγάλης από το Μουντιάλ 2026

Αθλητικά Νέα Χτες
Έρχεται τιμωρία για όσα έγιναν στον τελικό του Κόπα Αφρικα

Κακοκαιρία: Ποια ώρα αναμένεται να πέσει βροχή ενός μήνα στην Αττική

Καιρός Χτες
Πού θα χιονίσει, η πρόβλεψη Τσατραφύλλια

Δολοφονία στο Αγρίνιο: Γιατί μπορεί να καταρριφθεί ο ισχυρισμός του δράστη περί «αυτοάμυνας»

Ελλάδα Χτες
Ο 44χρονος καθ` ομολογίαν δράστης της δολοφονίας στο Αγρίνιο θα απολογηθεί αύριο

Απρόθυμη η Αθήνα για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης που στήνει ο Τραμπ

Πολιτική Χτες
Στο «όχι» κλίνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πλην Όρμπαν

Ερχεται νέα μείωση φόρου στα ενοίκια

Οικονομία Χτες
Κεντρικό ρόλο στο όλο εγχείρημα θα παίξει το Μητρώο Ακινήτων, καθώς θα αποκαλύψει κρυφά ενοίκια και αδρανή ακίνητα.

«Βόμβα» Δούκα στο ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική μας απέτυχε

Πολιτική Χτες
Ανησυχώ και για το κόμμα μας, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων

Ισπανία: Συγκλονίζει η 6χρονη που βρέθηκε μόνη να περπατάει στα συντρίμμια

Κόσμος Χτες
Σκοτώθηκαν οι γονείς και ο αδελφός της

Μαθητής γυμνασίου πήγε στο σχολείο με πιστόλι στη Ζάκυνθο

Ελλάδα Χτες
Προσήχθη μαζί με τον πατέρα του

ΕΟΦ: Απαγορεύει συμπλήρωμα διατροφής

Ελλάδα Χτες
Το προϊόν, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, περιέχει φυτική ουσία που δεν είναι εγκεκριμένη για τρόφιμα

Ένας χρόνος Τραμπ: Τα 25 πράγματα που άλλαξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Έναν χρόνο μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η εικόνα της Αμερικής και του κόσμου έχει αλλάξει δραματικά. To Politico συνόψισε τις 25 μεγάλες αλλαγές που έφερε η εκλογή του 47ου προέδρου των ΗΠΑ