E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Διευθύντρια Μουσείου πήρε στέγη ιστορικού ορθόδοξου ναού στη βίλα της

Η στέγη φυλασσόταν στην αποθήκη του μουσείου έπειτα από την κατασκευή της αντίστοιχης νέας το 2022

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/3/2025 | 08:58

Τουρκία: Διευθύντρια Μουσείου πήρε στέγη ιστορικού ορθόδοξου ναού στη βίλα της

Στέγασε την πολυτελή κατοικία της με την οροφή του ναού του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Αττάλειας στην Τουρκία και η αποκάλυψη προκάλεσε σειρά αντιδράσεων. Ο λόγος για τη διευθύντρια του μουσείου Ντεμρέ, Νιλουφέρ Σεζγκίν η οποία στέγασε τη βίλα της με την παλιά οροφή της παγκοσμίου φήμης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, γνωστή και ως εκκλησία του Άγιου Βασίλη.

Πρόκειται για την παλαιά στέγη, η οποία φυλασσόταν στην αποθήκη έπειτα από την κατασκευή της νέας στέγης το 2022. Μεταφέρθηκε τμηματικά υπό τις εντολές της διευθύντριας του μουσείου.

Τα Μύρα, που ονομάζονται Ντέμρε στα τουρκικά, είναι η πατρίδα του Αγίου Νικολάου και υπήρξε στο παρελθόν από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής, γνωστό εμπορικό κέντρο. Εκεί κατασκευάστηκε ο παλαιότερος ναός προς τιμήν του Αγίου Νικολάου που θεωρείται και ο σημαντικότερος στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, πρόκειται για σκάνδαλο που αποκάλυψε η εφημερίδα Χουριέτ στο βασικό της Πρωτοσέλιδο. Η παλιά στέγη του Αγίου Νικολάου φυλασσόταν στην Αποθήκη του Μουσείου του οποίου η ίδια είναι διευθύντρια. Έστειλε εργάτες και μετέφεραν τα υλικά ένα ένα στο σπίτι της. Τελικά το «μυρίστηκε» ο διευθυντής της αποθήκης ο οποίος άρχισε να εξετάζει τις κάμερες ασφαλείας και ανακάλυψε ότι πίσω από το σκάνδαλο ήταν η ίδια του η διευθύντρια. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Υπουργείο Πολιτισμού και η Διευθύντρια του Μουσείου τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Αττάλειας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα της βυζαντινής ιστορίας της τέχνης και έχει συμπεριληφθεί στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2000.

Σε διαθεσιμότητα η διευθύντρια του Μουσείου

Μετά την ανάλυση των βίντεο και φωτογραφιών, ενημερώθηκαν η Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας και οι επιθεωρητές του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας. Οι ερευνητές εξέτασαν πλάνα από drone και κάμερα ασφαλείας και ξεκίνησαν έρευνα για την Σεζγκίν. Αμέσως μετά τα πρώτα ευρήματα, ηδιευθυντρια του Μουσείου Ντεμρέ τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Αρμόδιοι της Επαρχιακής Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας δήλωσαν στη Χουριέτ: «Γίνεται διεξοδική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς. Έχουμε και κάποιες εικόνες. Επιθεωρητές που έχουν οριστεί από το Υπουργείο μας διερευνούν όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Το εν λόγω προσωπικό έχει ήδη απολυθεί. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με καταγγελίες, η Σεζγκίν είχε αγοράσει γη σε μια περιοχή που είναι προστατευόμενη περιοχή πρώτου βαθμού. Μετά από κάποιο διάστημα, το καθεστώς της γης άλλαξε και μετατράπηκε σε κατάλληλο για οικοδομή. Τότε η Σεζγκίν άρχισε να χτίζει μια βίλα στο οικόπεδο. Ενώ η κατασκευή συνεχιζόταν, οι επιθεωρητές του υπουργείου ξεκίνησαν έρευνα για τους ισχυρισμούς με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.

Στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Ο ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος έζησε και απεβίωσε στα Μύρα, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα της βυζαντινής ιστορίας της τέχνης και συγκαταλέγεται στα πλέον εξέχοντα παραδείγματα της Μεσοβυζαντινής περιόδου, λόγω του αρχιτεκτονικού στιλ της κατασκευής και των σχετικών διακοσμητικών στοιχείων. Ο ναός, που έχει συμπεριληφθεί στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2000, πλημμυρίζει κάθε χρόνο από ντόπιους και ξένους τουρίστες, αποτελώντας σημαντικό ιστορικό μνημείο αλλά και λατρευτικό κέντρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανάλυση New York Times: Γιατί η Ρωσία θα απορρίψει και το νέο σχέδιο των 20 σημείων που ετοίμασαν ΗΠΑ και Ουκρανία

Κόσμος 25.12.2025
Σύμφωνα με τους NYT το Κρεμλίνο εμφανίζεται ενισχυμένο από τις εξελίξεις στο πεδίο και περιορισμένο από τη δυσκολία να «πουλήσει» στο εσωτερικό μια συμφωνία που δεν θα εκλαμβάνεται ως νίκη

Νέα στοιχεία για τις τελευταίες στιγμές του Falcon 50 – Δεχόταν αυξανόμενες παρεμβολές – Hurriyet: Για 30” αποφεύχθηκε μεγαλύτερη τραγωδία

Κόσμος 25.12.2025
Στο φως τα τελευταία 20 λεπτά πριν το αεροπορικό δυστύχημα με θύμα και μία ελληνίδα αεροσυνοδό

Εορταστικό τραπέζι στα μπλόκα έστησαν οι αγρότες το βράδυ των Χριστουγέννων – Φαγητό, μουσική και μήνυμα συνέχισης του αγώνα

Ελλάδα 25.12.2025
Χωρίς να εμποδίζουν την μετακίνηση των εκδρομέων αλλά με τα τρακτέρ παραταγμένα, γιόρτασαν οι αγρότες το βράδυ των Χριστουγέννων

Αλιμος: Κατέρρευσε μάντρα πολυκατοικίας από την έντονη κακοκαιρία, παρασύρθηκαν και αυτοκίνητα

Ελλάδα 25.12.2025
Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι χθες το απόγευμα το ύψος του νερού είχε φτάσει μέχρι και το 1,5 μέτρο και μέσα σε 5 λεπτά παρέσυρε τη μάντρα

Καιρός: Χριστούγεννα με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά – Νέα πτώση της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα

Καιρός 25.12.2025
Μεγάλη προσοχή απαιτείται τις πρωινές ώρες λόγω του παγετού

Γιατί έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ενώ ισχύει εκεχειρία στη Γάζα;

Κόσμος Χτες
Ρεπορτάζ των New York Times για την κατάσταση στο έδαφος στη Γάζα και τις απώλειες εκατοντάδων αμάχων

Υπουργείο Παιδείας: Τα 8 νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία που θα λειτουργήσουν από το 2026‑2027

Ελλάδα Χτες
Τα σχολεία θα λειτουργήσουν ως συνδεδεμένα Γυμνάσια και Λύκεια σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Τουρκία: Σενάρια δολιοφθοράς – Βάζουν στο κάδρο Ελλάδα και Ισραήλ για την πτώση του Falcon 50

Κόσμος Χτες
H τουρκική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο οργανωμένης επίθεσης πίσω από τη συντριβή του λιβυκού αεροσκάφους

Χριστούγεννα 2025: Τα δρομολόγια των ΜΜΜ στην Αθήνα

Ελλάδα Χτες
Πώς θα κινηθούν μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ και λεωφορεία

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050

Tech + Science Χτες
Υπάρχει υποκατάστατο;

Τραγωδία στη Βραζιλία: Κοριτσάκι 2 χρονών έπεσε σε λίμνη και το κατασπάραξαν τα πιράνχας

Κόσμος Χτες
Στο σημείο όπου συνέβη το τραγικό συμβάν δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα

«Τα λόγια τους είναι σαν ήχος από κούφιο ντενεκέ»: «Πυρά» Ερντογάν κατά Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Ελλάδα Χτες
«Δεν παγιδευτήκαμε και δεν θα παγιδευτούμε. Δεν υποκύψαμε στις προκλήσεις και δεν θα υποκύψουμε»