E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρώτος ασθενής που βγαίνει από το νοσοκομείο με καρδιά από τιτάνιο

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ιατρικής

Δημοσίευση 17/3/2025 | 16:46

Πρώτος ασθενής που βγαίνει από το νοσοκομείο με καρδιά από τιτάνιο
pixabay

Η τεχνητή καρδιά BiVACOR τοποθετείται ως γέφυρα μέχρι τη μεταμόσχευση. Στο μέλλον, όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως μόνιμη λύση.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ιατρικής, ένας αυστραλός ασθενής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την εμφύτευση τεχνητής καρδιάς από τιτάνιο.

Ο ανώνυμος ασθενής, μεταξύ 40 και 50 ετών, έζησε με την τεχνητή καρδιά για περισσότερο από τρεις μήνες πριν λάβει τελικά καρδιακό μόσχευμα, ανακοίνωσε το νοσοκομείο «Σεντ Βίνσεντ» του Σίδνεϊ, όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο επεμβάσεις.

Ήταν ο έκτος ασθενής στον οποίο τοποθετείται η συσκευή BiVACOR αλλά ο πρώτος που έζησε με αυτή για πάνω από ένα μήνα.

«Είναι σίγουρα μια σημαντική εξέλιξη» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Nature ο Τζούλιαν Σμιθ, καρδιοχειρουργός του Πανεπιστημίου Μόνας στη Μελβούρνη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη δοκιμή.

Η τελευταία περίπτωση θα επιτρέψει στους γιατρούς να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της τεχνητής καρδιάς σε πραγματικές συνθήκες, αντί στο νοσοκομείο όπως συνέβη με τους προηγούμενους λήπτες.

Η τεχνητή καρδιά BiVACOR είναι δημιουργία της ομώνυμης εταιρείας που ίδρυσε ο βιοϊατρικός μηχανικός Ντάνιελ Τιμς, με γραφεία στην Καλιφόρνια και την Αυστραλία.

Η συσκευή βασίζεται σε έναν μαγνητικό ρότορα που ωθεί το αίμα σε παλμούς. Ένα καλώδιο που περνά κάτω από το δέρμα τη συνδέει με έναν εξωτερικό ελεγκτή, ο οποίος λειτουργεί με μπαταρία στη διάρκεια της ημέρας αλλά μπορεί να μπαίνει στην πρίζα το βράδυ.

Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι περιλαμβάνει μόνο ένα κινούμενο εξάρτημα, σε αντίθεση με άλλες, πιο περίπλοκες συσκευές μηχανικής καρδιάς, οι οποίες συνήθως υποβοηθούν τη λειτουργία του αριστερού τμήματος της καρδιάς και διοχετεύουν το αίμα σε έναν παλλόμενο σάκο.

Ο αυστραλός ασθενής έπασχε από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια και έλαβε την τεχνητή καρδιά σε μια εξάωρη επέμβαση τον Νοέμβριο. Τον Φεβρουάριο πήρε εξιτήριο και μετακόμισε κοντά στο νοσοκομείο, στο οποίο επέστρεψε τον Μάρτιο για μεταμόσχευση καρδιάς.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά

Μια προηγούμενη βερσιόν της καρδιάς BiVACOR είχε δοκιμαστεί πέρυσι στις ΗΠΑ σε πέντε ασθενείς 40-70 ετών στις ΗΠΑ, οι οποίοι έζησαν με τη συσκευή έως και ένα μήνα στο νοσοκομείο πριν βρεθεί μόσχευμα.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά και η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε επέκταση της δοκιμής σε ακόμα 15 ασθενείς το επόμενο διάστημα. Εκτιμάται πάντως ότι θα περάσουν χρόνια πριν η συσκευή γίνει ευρύτερα διαθέσιμη.

Ορισμένοι καρδιολόγοι πιστεύουν ότι η BiVACOR θα μπορούσε να δώσει μόνιμη λύση για ασθενείς που δεν γίνονται δεκτοί για μεταμόσχευση λόγω ηλικίας ή άλλων παθήσεων. Αυτό, βέβαια, θα πρέπει α εξεταστεί στην πράξη.

Στις ΗΠΑ, σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια, το 2023 όμως πραγματοποιήθηκαν μόνο 4.500 μεταμοσχεύσεις.

Τον Φεβρουάριο, πάντως, η FDA έδωσε το πράσινο φως και για την πρώτη κλινική δοκιμή καρδιακών μοσχευμάτων από χοίρους, μια άλλη υποψήφια λύση για την αντιμετώπιση της δραματικής έλλειψης μοσχευμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Το μήνυμα του Νίστρουπ στους φιλάθλους με το βλέμμα στο μέλλον

E-Daily 3.Left Χτες
Μίλησε και στα ελληνικά ο Δανός προπονητής

ΗΠΑ – Ιράν: Η συμφωνία θα επιτρέπει στην Τεχεράνη να πουλά ξανά πετρέλαιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νέα συμφωνία αποκλιμάκωσης ΗΠΑ - Ιράν προβλέπει άμεση χαλάρωση περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης

Ο εγκέφαλός μας δεν έχει σχεδιαστεί για τόσο πολλές κακές ειδήσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκθέσεις και έρευνες παρουσιάζουν το αποτύπωμα των αρνητικών ειδήσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Εμμανουήλ Καραλής: Πρωτιά στην Οστράβα με άλμα στα 5,82μ, βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Εμμανουήλ Καραλής είχε και τρεις άκυρες στα 6μ

Μουντιάλ 2026: 13.000 οπαδοί της Αργεντινής αποκλείστηκαν λόγω απλήρωτης διατροφής

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν τους επιτράπηκε η έξοδος από τη χώρα

Μουντιάλ 2026: Το χειρότερο ξεκίνημα της Νότιας Αμερικής εδώ και 52 χρόνια

E-Daily 3.Left Χτες
Προβληματισμός για την εικόνα των ομάδων της

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τήνος και Αλόννησος

Ελλάδα Χτες
Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, η Τήνος και η Αλόννησος τίθενται για τους επόμενους τρεις μήνες σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας.

Επίδομα αδείας: Τι αλλάζει μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού ‑ Πότε θα καταβληθεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας και πώς υπολογίζεται

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε λήγει η προθεσμία για την έκπτωση 3%

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βήμα-βήμα η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης

Ο Σταύρος Φλώρος συγκλονίζει: Έκανα χειρουργείο που είχε σοβαρή επιπλοκή, είχα εσωτερική αιμορραγία

E-Daily 3.Left Χτες
«Πέρασα την πιο δύσκολη βδομάδα της αποκατάστασής μου μέχρι στιγμής», είπε ακόμα, αναφέροντας ότι χρειάστηκε να κάνει και δεύτερο χειρουργείο