E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρώτος ασθενής που βγαίνει από το νοσοκομείο με καρδιά από τιτάνιο

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ιατρικής

Δημοσίευση 17/3/2025 | 16:46

Πρώτος ασθενής που βγαίνει από το νοσοκομείο με καρδιά από τιτάνιο
pixabay

Η τεχνητή καρδιά BiVACOR τοποθετείται ως γέφυρα μέχρι τη μεταμόσχευση. Στο μέλλον, όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως μόνιμη λύση.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ιατρικής, ένας αυστραλός ασθενής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την εμφύτευση τεχνητής καρδιάς από τιτάνιο.

Ο ανώνυμος ασθενής, μεταξύ 40 και 50 ετών, έζησε με την τεχνητή καρδιά για περισσότερο από τρεις μήνες πριν λάβει τελικά καρδιακό μόσχευμα, ανακοίνωσε το νοσοκομείο «Σεντ Βίνσεντ» του Σίδνεϊ, όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο επεμβάσεις.

Ήταν ο έκτος ασθενής στον οποίο τοποθετείται η συσκευή BiVACOR αλλά ο πρώτος που έζησε με αυτή για πάνω από ένα μήνα.

«Είναι σίγουρα μια σημαντική εξέλιξη» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Nature ο Τζούλιαν Σμιθ, καρδιοχειρουργός του Πανεπιστημίου Μόνας στη Μελβούρνη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη δοκιμή.

Η τελευταία περίπτωση θα επιτρέψει στους γιατρούς να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της τεχνητής καρδιάς σε πραγματικές συνθήκες, αντί στο νοσοκομείο όπως συνέβη με τους προηγούμενους λήπτες.

Η τεχνητή καρδιά BiVACOR είναι δημιουργία της ομώνυμης εταιρείας που ίδρυσε ο βιοϊατρικός μηχανικός Ντάνιελ Τιμς, με γραφεία στην Καλιφόρνια και την Αυστραλία.

Η συσκευή βασίζεται σε έναν μαγνητικό ρότορα που ωθεί το αίμα σε παλμούς. Ένα καλώδιο που περνά κάτω από το δέρμα τη συνδέει με έναν εξωτερικό ελεγκτή, ο οποίος λειτουργεί με μπαταρία στη διάρκεια της ημέρας αλλά μπορεί να μπαίνει στην πρίζα το βράδυ.

Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι περιλαμβάνει μόνο ένα κινούμενο εξάρτημα, σε αντίθεση με άλλες, πιο περίπλοκες συσκευές μηχανικής καρδιάς, οι οποίες συνήθως υποβοηθούν τη λειτουργία του αριστερού τμήματος της καρδιάς και διοχετεύουν το αίμα σε έναν παλλόμενο σάκο.

Ο αυστραλός ασθενής έπασχε από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια και έλαβε την τεχνητή καρδιά σε μια εξάωρη επέμβαση τον Νοέμβριο. Τον Φεβρουάριο πήρε εξιτήριο και μετακόμισε κοντά στο νοσοκομείο, στο οποίο επέστρεψε τον Μάρτιο για μεταμόσχευση καρδιάς.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά

Μια προηγούμενη βερσιόν της καρδιάς BiVACOR είχε δοκιμαστεί πέρυσι στις ΗΠΑ σε πέντε ασθενείς 40-70 ετών στις ΗΠΑ, οι οποίοι έζησαν με τη συσκευή έως και ένα μήνα στο νοσοκομείο πριν βρεθεί μόσχευμα.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά και η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε επέκταση της δοκιμής σε ακόμα 15 ασθενείς το επόμενο διάστημα. Εκτιμάται πάντως ότι θα περάσουν χρόνια πριν η συσκευή γίνει ευρύτερα διαθέσιμη.

Ορισμένοι καρδιολόγοι πιστεύουν ότι η BiVACOR θα μπορούσε να δώσει μόνιμη λύση για ασθενείς που δεν γίνονται δεκτοί για μεταμόσχευση λόγω ηλικίας ή άλλων παθήσεων. Αυτό, βέβαια, θα πρέπει α εξεταστεί στην πράξη.

Στις ΗΠΑ, σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια, το 2023 όμως πραγματοποιήθηκαν μόνο 4.500 μεταμοσχεύσεις.

Τον Φεβρουάριο, πάντως, η FDA έδωσε το πράσινο φως και για την πρώτη κλινική δοκιμή καρδιακών μοσχευμάτων από χοίρους, μια άλλη υποψήφια λύση για την αντιμετώπιση της δραματικής έλλειψης μοσχευμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε περίπτερο στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Τη στιγμή του ατυχήματος, το οποίο προκλήθηκε από την κακή εκτίμηση του οδηγού του έχασε τον έλεγχο κι έπεσε στο περίπτερο, μια κοπέλα ψώνιζε, όμως πρόλαβε κι απομακρύνθηκε

Γεωργιάδης: Αυτή είναι η φωτογραφία που αλλοίωσαν και άρχισαν να βρίζουν εμένα και την οικογένειά μου

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
«Μην πιστεύετε απολύτως τίποτε εύκολα πλέον από όσα βλέπετε στο διαδίκτυο» αναφέρει ο υπουργός Υγείας

Guardian: Γιατροί αγνόησαν συμπτώματα χανταϊού σε επιβάτιδα του MV Hondius – «Είναι μόνο άγχος»

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Σε «πολύ κρίσιμη» κατάσταση η Γαλλίδα που είχε εμφανίσει συμπτώματα γρίπης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Υγείας

Απεργία 13 Μαΐου: Ποιοι κατεβάζουν ρολά ‑ Τι θα γίνει με τα σχολεία ‑ Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Η ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης την προσεχή Τετάρτη

Γιούνκερ: «Υπουργός άλλης χώρας στο Eurogroup πρότεινε να πουληθεί η Ακρόπολη – Της είπα `σκάσε`»

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Η αποστομωτική απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε Ευρωπαία υπουργό που... μύρισε αίμα και ζήτησε μέχρι και την πώληση της Ακρόπολης

Iσπανία: Παιδιά σε «καραντίνα» επί 4 χρόνια μέσα σε άθλιες συνθήκες από τους γονείς τους

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Τα ανησυχητικά σκίτσα, οι λερωμένες πάνες και η σπαρακτική αντίδραση

Χωροταξικό Τουρισμού: «Κόφτης» για Airbnb, νέοι κανόνες για ξενοδοχεία και νησιά

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
«Παράθυρο» διορθώσεων έως τα τέλη Ιουνίου

Survivor: Ο Σταύρος Φλώρος τραυματίστηκε από προπέλα σκάφους – Υπέστη μερικό ακρωτηριασμό

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Σοκαρισμένη η παραγωγή του Survivor την ώρα που οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν και το αριστερό πόδι του νεαρού

Ιταλία: Συναγερμός για τον χανταϊό – Δύο ακόμα άτομα σε καραντίνα

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Μετά από επαφή με θύμα του ιού

Καιρός: «Καλοκαιράκι» με 33 βαθμούς – Πού θα βρέξει

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Νοτιοδυτικοί άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Χανιά: Αυτοπυροβολήθηκε 77χρονος ‑ Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στην κοιλιά

Ελλάδα Χτες
Τις συνθήκες τραυματισμού του 77χρονου διερευνά η Αστυνομία

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω τεχνικού προβλήματος

Κόσμος Χτες
Αναστάτωση επικράτησε σε πτήση από Αθήνα με προορισμό το Μόναχο, όταν το αεροσκάφος επέστρεψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα από ένδειξη τεχνικής βλάβης