E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς μια βιαστική κίνηση στην κουζίνα «έψησε» ένα από τα πιο διάσημα σνακ

Tα νάτσος έχουν εξελιχθεί σε ένα γαστρονομικό φαινόμενο

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/3/2025 | 00:01

Πώς μια βιαστική κίνηση στην κουζίνα «έψησε» ένα από τα πιο διάσημα σνακ
Φωτογραφία από Polina Tankilevitch

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς γεννήθηκαν τα νάτσος; Αυτό το τραγανό, εθιστικό σνακ που συνοδεύει μπίρες, κοκτέιλ και κινηματογραφικές βραδιές δεν ήταν προϊόν κάποιας επιστημονικής έρευνας ή ενός γκουρμέ σεφ.

Αντιθέτως, δημιουργήθηκε σχεδόν κατά λάθος, σε μια στιγμή απόγνωσης, μέσα στην κουζίνα ενός εστιατορίου στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Η ιστορία πίσω από τα νάτσος

Η χρονιά ήταν το 1943 και η τοποθεσία ένα εστιατόριο στην πόλη Πιέντρας Νέγκρας, ακριβώς απέναντι από το Τέξας. Μία ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών συζύγων είχε βγει για φαγητό, αλλά έφτασαν αργά—το εστιατόριο έκλεινε και η κουζίνα είχε σχεδόν αδειάσει. Ο Ignacio "Nacho" Anaya, ο υπεύθυνος εκείνης της βραδιάς, δεν ήθελε να τις απογοητεύσει.

Με τα εφόδια που είχαν απομείνει, ο Nacho άρπαξε μερικές τορτίγιες, τις έκοψε σε τρίγωνα, τις τηγάνισε μέχρι να γίνουν τραγανές, τις πασπάλισε με λιωμένο τυρί και πρόσθεσε από πάνω jalapeños. Αυτή η αυτοσχέδια λύση όχι μόνο έσωσε την κατάσταση, αλλά δημιούργησε και ένα από τα πιο διάσημα σνακ στον κόσμο!

Από τη «λύση ανάγκης» στη διεθνή επιτυχία

Οι πελάτες ενθουσιάστηκαν και η φήμη του πιάτου εξαπλώθηκε γρήγορα. Το όνομα "Nacho's Special" καθιερώθηκε, καθώς το πιάτο έφερε το όνομα του δημιουργού του. Σταδιακά, άρχισε να σερβίρεται σε περισσότερα μέρη, μέχρι που έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της Tex-Mex κουζίνας.

Τη δεκαετία του '70, τα νάτσος μπήκαν στα γήπεδα και τα σινεμά, όταν ο Frank Liberto, ένας επιχειρηματίας από το Τέξας, βρήκε τρόπο να δημιουργήσει ένα λιωμένο τυρί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έτσι, τα νάτσος έγιναν το απόλυτο stadium food και σύντομα κυριάρχησαν στον κόσμο του σνακ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Watery Nails: Το trend που θα κλέψει τις εντυπώσεις το καλοκαίρι

Body+Mind 30.04.2025
Η τάση που θυμίζει κυματισμούς, σταγόνες νερού και τη διάφανη λάμψη της θάλασσας

30 ιδέες για να «πιάσεις το Μάη» ‑ ένα βήμα από την Αθήνα

Ταξίδια 30.04.2025
Ανοιξιάτικες αποδράσεις για κάθε γούστο – με φόντο παπαρούνες, ανθισμένες πλαγιές και ελληνική ομορφιά

Η απόλυτη συνταγή με όλα τα μυστικά για τα πιο ζουμερά μπιφτέκια

Food 30.04.2025
Δεν θα το πιστεύετε πόσο νόστιμα και ζουμερά ειναι

Η Κατερίνα Καινούργιου έβαλε το πιο girly φόρεμα της άνοιξης με …ιταλικό αέρα

Style 30.04.2025
Γιατί τελικά, η άνοιξη θέλει χρώμα, ρομαντισμό και… λίγη Ιταλική φινέτσα!

5 επιλογές για υγιεινό street food στο κέντρο της Αθήνας

Eat + Drink 30.04.2025
Θα τα λατρέψεις από την πρώτη μπουκιά!

Το κίτρινο μπικίνι της Kendall Jenner που ψάχνουν όλες

Style Χτες
Το supermodel ανέβασε στα Instagram stories της στιγμιότυπα από την τελευταία της εξόρμηση

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Ο «αόρατος εχθρός» που επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες

Body+Mind Χτες
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα σημάδια, τα αίτια και τις λύσεις σε μια διαταραχή που συχνά μένει στη σκιά - και πώς να την αντιμετωπίσεις δυναμικά

Μια από τις πιο εσωστρεφείς χώρες του κόσμου ανοίγει τις πόρτες της στον τουρισμό

Ταξίδια Χτες
Μία από τις πιο κλειστές χώρες του πλανήτη

Το κουκλίστικο χωριό της Ευρώπης που θυμίζει Ζαγοροχώρια

Ταξίδια Προχτές
Ένα χωριό μικρό στο μέγεθος αλλά τεράστιο στη γοητεία του – όπως ακριβώς και τα δικά μας Ζαγοροχώρια

Το πανέμορφο αλλά τοξικό φυτό που λέγεται ότι έχει μαγικές ιδιότητες

Food Προχτές
Το «μούρο του διαβόλου», συνδέεται με μάγισσες, παραισθήσεις και σύγχρονες φαρμακευτικές εφαρμογές

Κάντο όπως η Μαρίνα Σάττι: Ιδέες για ανοιξιάτικο χαρούμενο ντύσιμο

Style Προχτές
Το απόλυτο fashion tip από τη Μαρίνα Σάττι είναι: να νιώθεις εσύ καλά μέσα στα ρούχα σου