E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

1,4 τρις δολάρια κινδυνεύουν λόγω Τραμπ

Οι δασμοί του Τραμπ έχουν αναστατώσει επιχειρήσεις και κυβερνήσεις

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 17/3/2025 | 00:01

1,4 τρις δολάρια κινδυνεύουν λόγω Τραμπ
pexels

Οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς εταιρείες σε όλο τον κόσμο πασχίζουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Το συνολικό εμπόριο που επηρεάζεται από τα μέτρα ανέρχεται σε 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πολλές επιχειρήσεις σπεύδουν να αναπτύξουν στρατηγικές για να μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις.

Αρχικά, οι δασμοί επιβλήθηκαν σε προϊόντα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα προηγούμενα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά την πρώτη προεδρική του θητεία. Παρόλο που ορισμένοι δασμοί μειώθηκαν ή αναβλήθηκαν, η επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν ήδη αισθητή.

Η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι εξαιρετικά περίπλοκη, γεγονός που δυσκολεύει την εκτίμηση των συνεπειών των δασμών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αυτοκινητοβιομηχανίας: εξαρτήματα ενός οχήματος που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ μπορεί να διασχίσουν τα σύνορα δεκάδες φορές πριν την τελική συναρμολόγηση, καθιστώντας τους δασμούς έναν τεράστιο οικονομικό και γραφειοκρατικό πονοκέφαλο.

Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές. Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Continental και η Schaeffler, έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους.

Δασμοί και παραγωγή στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ θεωρεί ότι οι δασμοί θα ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή, ωθώντας εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι άμεση λύση, καθώς η δημιουργία νέων εργοστασίων απαιτεί τεράστιες επενδύσεις και χρόνια σχεδιασμού.

Η Μάχη των Αυτοκινητοβιομηχανιών και των Τεχνολογικών Κολοσσών
Εταιρείες όπως η Stellantis και η Volkswagen αντιμετωπίζουν δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες λόγω των νέων δασμών. Παράλληλα, ο κλάδος της τεχνολογίας και της αεροναυπηγικής εκφράζει ανησυχίες για τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, με την Boeing να ανησυχεί ιδιαίτερα για την προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων.

Καθώς οι δασμοί επαναδιαμορφώνουν το διεθνές εμπόριο, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αναμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο. Η παγκόσμια αγορά βρίσκεται σε φάση προσαρμογής, με τις οικονομικές επιπτώσεις να παραμένουν αβέβαιες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιο «κράτος» κρυβόταν για 700 χρόνια ανάμεσα σε Ισπανία και Πορτογαλία ‑ και πώς εξαφανίστηκε

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Το Couto Mixto, ένα μικρό αυτόνομο πολιτικό μόρφωμα στα ισπανο-πορτογαλικά σύνορα, έζησε επτά αιώνες με καθεστώς ανεξαρτησίας πριν διαγραφεί οριστικά από τον χάρτη το 1864

Ποια ελληνική πόλη έχει τον πιο μολυσμένο αέρα ‑ δείτε την κατάταξη

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 67η θέση παγκοσμίως σε ρύπανση, με μέση συγκέντρωση PM2.5 σχεδόν τριπλάσια από το όριο ασφαλείας του ΠΟΥ.

Ποιοι celebrities οχυρώνονται απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη ‑ και τι γίνεται με τους υπόλοιπους;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Διάσημοι όπως η Taylor Swift αξιοποιούν εμπορικά σήματα και νομικά εργαλεία για να προστατευτούν από τις AI-εκδοχές του εαυτού τους, αλλά οι ίδιες προστασίες δεν φαίνεται να ισχύουν για τον μέσο χρήστη.

Το Google Maps καταγράφει κάθε σου διαδρομή – Δες πώς θα το σταματήσεις

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Το κινητό σου ίσως καταγράφει πού πηγαίνεις, πόση ώρα μένεις και ποια διαδρομή ακολουθείς. Δες πώς μπορείς να προστατεύσεις την ιδιωτικότητά σου

Ποια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν ίδια σε 13 χώρες;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Μια έκφραση οικεία σε κάθε ελληνικό σπίτι αποδεικνύεται να είναι κοινή σε δεκάδες γλώσσες - με ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα

Explainer: Για ποιον λόγο η Google θέλει να γεμίσει την Αμερική... με κουνούπια;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Στόχος η αντιμετώπιση επικίνδυνων ασθενειών

Φινλανδία: Γιατί oι κάτοικοι της πιο ευτυχισμένης χώρας... δε χαμογελούν τόσο συχνά;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Το μυστικό των Φινλανδών που ίσως δεν σκέφτηκες ποτέ

Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο βγάζεις λεφτά από το ΑΤΜ στο Ντουμπάι

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η ιδέα είναι απλή, αλλά η εκτέλεση εντυπωσιακή