E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απίστευτη κομπίνα 250 πρατηρίων καυσίμων – Έτσι έκλεβαν οδηγούς

Το κύκλωμα λειτουργούσε μεθοδικά, καλύπτοντας τα ίχνη του και αποκομίζοντας τεράστια κέρδη

Δημοσίευση 16/3/2025 | 17:29

Απίστευτη κομπίνα 250 πρατηρίων καυσίμων – Έτσι έκλεβαν οδηγούς

Οι αυξημένες τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα έχει μετατρέψει τη χώρα σε πόλο έλξης για λαθρεμπόρους και απατεώνες, όχι μόνο από το εσωτερικό αλλά και από ολόκληρη την Ευρώπη.

Η τεράστια ψαλίδα μεταξύ του κόστους αγοράς και της τελικής τιμής διάθεσης -κυρίως λόγο των φόρων- έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο πεδίο για κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τόσο την αδυναμία των καταναλωτών όσο και τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού.

Ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα λαθρεμπορίας και εξαπάτησης οδηγών που έχει αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, αφορούσε 250 πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα.

Οι πρατηριούχοι, σε συνεργασία με εταιρείες εγκατάστασης αντλιών, χρησιμοποιούσαν εξειδικευμένο λογισμικό που τους επέτρεπε να κλέβουν καύσιμο από τα ρεζερβουάρ των οχημάτων, χωρίς οι οδηγοί να το αντιλαμβάνονται. Το σύστημα εκροών - εισροών αλλοιωνόταν, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν κανονικά, αλλά να λαμβάνουν έως και 30% λιγότερο καύσιμο.

Το παράνομο αυτό δίκτυο δεν είχε μόνο στόχο τους ανυποψίαστους οδηγούς, αλλά και τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων λαθραίου καυσίμου. Οι δύο εταιρείες που παρείχαν το λογισμικό είχαν την έδρα τους στον Ασπρόπυργο και το Ωραιόκαστρο και είχαν αναπτύξει μια άκρως προηγμένη μέθοδο εξαπάτησης.

Με τη βοήθεια προγραμματιστών, δημιούργησαν ένα λογισμικό που όχι μόνο έκρυβε την κλοπή καυσίμου, αλλά επέτρεπε στους λαθρέμπορους να διακινούν παράνομα καύσιμα, πιθανώς και νοθευμένα, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Το δίκτυο αυτό ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρο. Οι εταιρείες που προμήθευαν το λογισμικό εισέπρατταν μηνιαίως 100.000 ευρώ από κάθε πρατηριούχο που συμμετείχε στο κύκλωμα, ενώ όποιος δεν πλήρωνε, έβλεπε την αντλία του να απενεργοποιείται. Η συνολική ζημία για τους καταναλωτές εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έξι μόλις μήνες.

Ένα μεγάλο μέρος των καυσίμων που προέκυπταν από αυτή την απάτη κατέληγε στο εξωτερικό, με τις ποσότητες να διακινούνται είτε νοθευμένες είτε σε τιμές πολύ υψηλότερες της αγοράς. Παράλληλα, οι πρατηριούχοι που συμμετείχαν στο κύκλωμα χρησιμοποιούσαν τις ίδιες πρακτικές για να καλύψουν ελλείμματα στις δεξαμενές τους, διαιωνίζοντας έτσι την απάτη.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 61 ατόμων, μεταξύ των οποίων συγγενείς ατόμων που είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος. Επικεφαλής του πρώτου κυκλώματος φέρεται να ήταν ένας 58χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε εντάξει στην οργάνωση και συγγενικά του πρόσωπα. Το δεύτερο κύκλωμα, με 39 μέλη, είχε ως αρχηγό έναν 68χρονο επιχειρηματία από τον Ασπρόπυργο.

Το λογισμικό που χρησιμοποιούσαν ήταν τόσο προηγμένο που μπορούσε να απενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως, ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου, προκειμένου να αποφεύγεται η ανίχνευσή του σε περιπτώσεις ελέγχου. Ο δημιουργός του λογισμικού, ένας 40χρονος ομογενής από το Καζακστάν, είχε χτίσει μια αυτοκρατορία από τα κέρδη του κυκλώματος, διακινώντας εκατομμύρια ευρώ σε συνεργαζόμενα πρατήρια.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένη απάτη και αλλοίωση συστήματος καυσίμων, καθώς το κύκλωμα λειτουργούσε μεθοδικά, καλύπτοντας τα ίχνη του και αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική αγορά καυσίμων, αλλά και το πώς η υψηλή φορολογία και οι ακραίες τιμές δημιουργούν τις συνθήκες για την άνθηση του λαθρεμπορίου, που πλέον δε γνωρίζει σύνορα…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την εκεχειρία, θα καταλήξουμε σε σπουδαία συμφωνία

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

Απεργία 24 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Τι ώρα η συγκέντρωση

Ποντικοφάρμακο σε βρεφικές τροφές: Εκβιασμό καταγγέλλει η εταιρεία ‑ Τι ισχύει με τα προϊόντα στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Βαζάκια βρεφικής τροφής μολυσμένα με ποντικοφάρμακο, βρέθηκαν σε Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία

Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο

Το πλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις ακόμα και αύριο από τον πρωθυπουργό

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση

Αλλάζει το timologio της ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα έκδοση της εφαρμογής

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.) - Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη

Eurostat: Ενεργειακό σοκ τον Μάρτιο

Οικονομία 21.04.2026
Αύξηση 19,8% για το ντίζελ και 9,4% για τη βενζίνη - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα - Πρωταθλήτριες στις ανατιμήσεις η Γερμανία και η Ρουμανία - Οι τιμές μειώθηκαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία

Κόσμος 21.04.2026
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Την αθώωση του Νίκου Ρωμανού πρότεινε η εισαγγελέας

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Ζητά την ενοχή δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων