E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απίστευτη κομπίνα 250 πρατηρίων καυσίμων – Έτσι έκλεβαν οδηγούς

Το κύκλωμα λειτουργούσε μεθοδικά, καλύπτοντας τα ίχνη του και αποκομίζοντας τεράστια κέρδη

Δημοσίευση 16/3/2025 | 17:29

Απίστευτη κομπίνα 250 πρατηρίων καυσίμων – Έτσι έκλεβαν οδηγούς

Οι αυξημένες τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα έχει μετατρέψει τη χώρα σε πόλο έλξης για λαθρεμπόρους και απατεώνες, όχι μόνο από το εσωτερικό αλλά και από ολόκληρη την Ευρώπη.

Η τεράστια ψαλίδα μεταξύ του κόστους αγοράς και της τελικής τιμής διάθεσης -κυρίως λόγο των φόρων- έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο πεδίο για κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τόσο την αδυναμία των καταναλωτών όσο και τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού.

Ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα λαθρεμπορίας και εξαπάτησης οδηγών που έχει αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, αφορούσε 250 πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα.

Οι πρατηριούχοι, σε συνεργασία με εταιρείες εγκατάστασης αντλιών, χρησιμοποιούσαν εξειδικευμένο λογισμικό που τους επέτρεπε να κλέβουν καύσιμο από τα ρεζερβουάρ των οχημάτων, χωρίς οι οδηγοί να το αντιλαμβάνονται. Το σύστημα εκροών - εισροών αλλοιωνόταν, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν κανονικά, αλλά να λαμβάνουν έως και 30% λιγότερο καύσιμο.

Το παράνομο αυτό δίκτυο δεν είχε μόνο στόχο τους ανυποψίαστους οδηγούς, αλλά και τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων λαθραίου καυσίμου. Οι δύο εταιρείες που παρείχαν το λογισμικό είχαν την έδρα τους στον Ασπρόπυργο και το Ωραιόκαστρο και είχαν αναπτύξει μια άκρως προηγμένη μέθοδο εξαπάτησης.

Με τη βοήθεια προγραμματιστών, δημιούργησαν ένα λογισμικό που όχι μόνο έκρυβε την κλοπή καυσίμου, αλλά επέτρεπε στους λαθρέμπορους να διακινούν παράνομα καύσιμα, πιθανώς και νοθευμένα, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Το δίκτυο αυτό ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρο. Οι εταιρείες που προμήθευαν το λογισμικό εισέπρατταν μηνιαίως 100.000 ευρώ από κάθε πρατηριούχο που συμμετείχε στο κύκλωμα, ενώ όποιος δεν πλήρωνε, έβλεπε την αντλία του να απενεργοποιείται. Η συνολική ζημία για τους καταναλωτές εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έξι μόλις μήνες.

Ένα μεγάλο μέρος των καυσίμων που προέκυπταν από αυτή την απάτη κατέληγε στο εξωτερικό, με τις ποσότητες να διακινούνται είτε νοθευμένες είτε σε τιμές πολύ υψηλότερες της αγοράς. Παράλληλα, οι πρατηριούχοι που συμμετείχαν στο κύκλωμα χρησιμοποιούσαν τις ίδιες πρακτικές για να καλύψουν ελλείμματα στις δεξαμενές τους, διαιωνίζοντας έτσι την απάτη.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 61 ατόμων, μεταξύ των οποίων συγγενείς ατόμων που είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος. Επικεφαλής του πρώτου κυκλώματος φέρεται να ήταν ένας 58χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε εντάξει στην οργάνωση και συγγενικά του πρόσωπα. Το δεύτερο κύκλωμα, με 39 μέλη, είχε ως αρχηγό έναν 68χρονο επιχειρηματία από τον Ασπρόπυργο.

Το λογισμικό που χρησιμοποιούσαν ήταν τόσο προηγμένο που μπορούσε να απενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως, ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου, προκειμένου να αποφεύγεται η ανίχνευσή του σε περιπτώσεις ελέγχου. Ο δημιουργός του λογισμικού, ένας 40χρονος ομογενής από το Καζακστάν, είχε χτίσει μια αυτοκρατορία από τα κέρδη του κυκλώματος, διακινώντας εκατομμύρια ευρώ σε συνεργαζόμενα πρατήρια.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένη απάτη και αλλοίωση συστήματος καυσίμων, καθώς το κύκλωμα λειτουργούσε μεθοδικά, καλύπτοντας τα ίχνη του και αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική αγορά καυσίμων, αλλά και το πώς η υψηλή φορολογία και οι ακραίες τιμές δημιουργούν τις συνθήκες για την άνθηση του λαθρεμπορίου, που πλέον δε γνωρίζει σύνορα…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίσημο: Ερχονται 1.000 κάμερες στους δρόμους – Τέλος στο «σβήσιμο» των κλήσεων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύχθηκε, τα χρονοδιαγράμματα είναι δεσμευτικά και ο πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά για το τέλος των ανεπίσημων ακυρώσεων κλήσεων ΚΟΚ

Ζελένσκι: Απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση πυρός την 9η Μαΐου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Διήμερη κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία για τις 8-9 Μαΐου κήρυξε η Μόσχα

Κρήτη: Σκηνές τρόμου έξω από μπαρ στο Ηράκλειο ‑ Αγρια επίθεση σε 57χρονο πορτιέρη

E-Daily 2.TopNews Χτες
3 νεαροί επιτέθηκαν με μαχαίρι σε 57χρονο πορτιέρη έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Ηράκλειο μετά από άρνηση εισόδου

Αστυπάλαια: Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας

Ελλάδα Χτες
Παράταση του μέτρου για την Πάτμο

Πειραιάς: Εμπλοκή άγκυρας στο Blue Star Naxos ‑ Tαλαιπωρία για 514 επιβάτες

Ελλάδα Χτες
Γίνονται προσπάθειες απεμπλοκής της άγκυρας με τη συνδρομή ρυμουλκού για την επανέναρξη του ταξιδιού

Ιράν: Δεν είχαμε κανένα σχέδιο να επιτεθούμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κόσμος Χτες
Τι μεταδίδει η κρατική τηλεόραση του Ιράν για την πυραυλική επίθεση κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για τη Ryanair: Φόβοι για περικοπές πτήσεων στο «Μακεδονία»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έκτακτη κινητοποίηση φορέων και αυτοδιοίκησης μετά τα σενάρια μείωσης δρομολογίων που προκαλούν ανησυχία για τον τουρισμό και τη συνδεσιμότητα της πόλης

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Λειψία, τουλάχιστον δύο νεκροί και 8 τραυματίες

Κόσμος Χτες
Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη