E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανακαλύφθηκε το «Αουσβιτς» των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό: Συγκλονισμένη η χώρα

Το στρατόπεδο είναι ένα σημάδι του πόσο τα εγκληματικά καρτέλ ναρκωτικών έχουν διεισδύσει στην οικονομία του Μεξικού, εξοντώνοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες

Δημοσίευση 14/3/2025 | 19:57

Ανακαλύφθηκε το «Αουσβιτς» των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό: Συγκλονισμένη η χώρα

Πως είναι δυνατόν οι αστυνομικές αρχές μιας χώρας να πραγματοποιούν έρευνες σε μια περιοχή, αλλά να μην εντοπίσουν θαμμένα απομεινάρια εκατοντάδων δολοφονημένων πολιτών; Αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει τις τελευταίες μέρες τη συγκλονισμένη μεξικανική κοινωνία που τα βάζει ανοιχτά με τα αχαλίνωτα καρτέλ.

Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη 5 Μαρτίου, όταν μια ομάδα πολιτών έφτασε, μετά από πληροφορίες, σε ένα εγκαταλελειμμένο ράντσο έξω από το χωριό Λα Εστανθουέλα -στην επαρχία Γκουανταλαχάρα- και άρχισε να… ψάχνει.

Αφού έσκαψαν τρεις υπόγειους φούρνους, ανακάλυψαν εκατοντάδες κομμένα θραύσματα οστών — από κρανία, δάχτυλα, δόντια. Ήταν αυτό που οι Μεξικανοί αποκαλούν «στρατόπεδο εξόντωσης», όπως αναφέρει η Washington Post.

Πρόκειται για μια ομάδα συγγενών θυμάτων του πολέμου του καρτέλ ναρκωτικών, που ψάχνει τα ίχνη των δικών τους ανθρώπων, αξιοποιώντας οποιαδήποτε πληροφορία. Σημειώνεται ότι το Μεξικό παλεύει για χρόνια με τις εξαφανίσεις πολιτών, με περισσότερους από 110.000 ανθρώπους να αγνοούνται μέχρι σήμερα.

Αν και έχουν εντοπιστεί αρκετά άλλα στρατόπεδα εξόντωσης στο Μεξικό, όπως και ομαδικοί τάφοι, η περίπτωση στο Λα Εστανθουέλα είναι μοναδική.

Οι συγγενείς κλονίστηκαν από τα μαζεμένα παππούτσια που εντόπισαν. Υπήρχαν σωροί από αυτά – πολύ πάνω από 200. «Φυσικά, προκαλεί αμέσως τις συνθήκες στο Άουσβιτς», δήλωσε ο Χοσέ Ραμόν Κόσιο, πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μεξικού, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Πως κατέληξαν εκεί;

Η Searching Warriors of Jalisco πιστεύει ότι το ράντσο ήταν ένα κέντρο στρατολόγησης και εκπαίδευσης για εγκληματικές οργανώσεις μια τέτοια εγκληματική ομάδα.

Οι εγκληματικές οργανώσεις ορέπει να αναπληρώνουν συνεχώς το εργατικό τους δυναμικό, αφού οι υπάλληλοί τους σκοτώνονται ή φυλακίζονται. «Η στρατολόγηση μεταξύ 350 και 370 ατόμων την εβδομάδα [σε εθνικό επίπεδο] είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους», σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται το αμερικανικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθε σε γνώση των συγγενών, πολλοί νέοι Μεξικάνοι έφταναν σε σταθμούς λεωφορείων στην περιοχή της Γκουανταλαχάρα, αφού είχαν διαβάσει διαδικτυακές αγγελίες για εργασία για θέση φύλακα, ηλεκτρολόγων ή αγροτών. . Ωστόσο, στη συνέχεια εξαφανίζονταν.

Από την ανακάλυψη του στρατοπέδου, πολλά άτομα έχουν προσφέρει λεπτομερείς αναφορές σε συγγενείς και ΜΜΕ για το τι συνέβη εκεί. Είπαν ότι έφτασαν στην περιοχή της Γκουανταλαχάρα περιμένοντας να συναντήσουν τους εργοδότες τους και αντ’ αυτού μεταφέρθηκαν στο ράντσο και αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου.

Μερικοί άνθρωποι που απέτυχαν ή δεν ακολούθησαν τις εντολές σκοτώθηκαν και τα σώματά τους κόπηκαν σε κομμάτια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες. Άλλοι πέθαναν από αφυδάτωση ή ξυλοδαρμούς. Οι νεοσύλλεκτοι αναγκάστηκαν να σκάψουν τις τρύπες και μετά να φτιάξουν αυτοσχέδιους φούρνους από τούβλα και πέτρες, είπαν.

Ενώ πολλοί άνθρωποι στον καταυλισμό συνελήφθησαν παρά τη θέλησή τους, άλλοι είχαν προσφερθεί εθελοντικά να εργαστούν για την εγκληματική ομάδα, σύμφωνα με ορισμένες από τις μαρτυρίες.

Οργή για τις τυφλές αρχές

Η ανακάλυψη έχει συγκλονίσει τους Μεξικανούς, κυριαρχώντας στις ειδήσεις και προκαλώντας την κατακραυγή από ομάδες πολιτών, την Καθολική Εκκλησία και δικηγόρους.

Ένας βασικός λόγος της λαϊκής οργής, σύμφωνα με τη Washington Post, είναι ότι οι αρχές γνώριζαν ήδη για το στρατόπεδο. Η εθνοφρουρά έκανε έφοδο στο ράντσο τον Σεπτέμβριο του 2024, κρατώντας 10 άτομα, διέσωσε δύο απαχθέντες και ανακάλυψε ένα πτώμα τυλιγμένο σε πλαστικό, λένε οι αξιωματούχοι.

Ο Σαλβαδόρ Γκονζάλες ντε λος Σάντος, ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, είπε ότι 10 κυβερνητικοί υπάλληλοι χτένισαν τον χώρο εκείνη τη στιγμή, χρησιμοποιώντας έναν εκσκαφέα και σκυλιά, αλλά δεν βρήκαν άλλα πτώματα. «Δεν μπορούσαν να εξετάσουν ολόκληρο το ράντσο» επειδή ήταν πολύ μεγάλο, είπε.

Οι ερευνητές που προσέλαβαν οι συγγενείς όμως, βρήκαν τους τάφους χρησιμοποιώντας απλές μεταλλικές ράβδους στη γη και μυρίζοντας τις άκρες τους για να ανιχνεύσουν τη δυσοσμία των σωμάτων που αποσυντίθενται.

«Μια συλλογικότητα της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς καμία εκπαίδευση στις τεχνικές της αστυνομίας, μπόρεσε να ψάξει το ράντσο καλύτερα από τους επίσημους εμπειρογνώμονες», έγραψε ο Σέρχιο Σαρμιέντο, αρθρογράφος της Reforma.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές εντόπισαν έξι περιοχές με υπόγειους τάφους στο σημείο. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν συνολικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη ο γιος του ιδρυτή της Mango για τον θάνατο του πατέρα του

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Ο Ίσακ Αντικ είχε χάσει τη ζωή του τον Δεκέμβριο του 2024 μετά από πτώση από γκρεμό κοντά στη Βαρκελώνη

Θανατηφόρο τροχαίο στο Αργος: Σφοδρή σύγκρουση αγροτικού με δίκυκλο – Νεκρός ένας 60χρονος

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Στο νοσοκομείο τραυματισμένη 43χρονη επιβάτης του δίκυκλου

Πέθανε ο Βαγγέλης Τρικεριώτης

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Ήταν ο εκδότης και ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Πρωτοπορία»

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Εισαγγελέας προτείνει παραπομπή σε δίκη των τεσσάρων αστυνομικών

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ο σκοπός του εξωτερικού φυλακίου, η αξιωματικός υπηρεσίας, η επόπτρια και ο εκφωνητής της Αμεσης Δράσης

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 45χρονη μητέρα που άφησε μόνη της στο σπίτι την 4χρονη κόρη της

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Η 45χρονη άφησε την 4χρονη κόρη της για περίπου δύο ώρες μόνη της στο σπίτι

Τραγωδία στη Βοστώνη: Ανδρας εγκλωβίστηκε σε κυλιόμενες σκάλες και πέθανε ‑ Αδιάφοροι οι περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Σοκ από το βίντεο που αποτυπώνει τον 40χρονο πατέρα δύο παιδιών να παγιδεύεται στις κυλιόμενες σκάλες του σταθμού

Ιαπωνία: Συνελήφθησαν δύο Αμερικανοί που εισέβαλαν στο κλουβί του viral πιθήκου Punch

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Ο ένας μπήκε στον χώρο των πιθήκων ενώ ο άλλος κατέγραφε βίντεο - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας μετά το περιστατικό

Ισπανία: Πυροβολισμοί στο Ελ Εχίδο με δύο νεκρούς και τέσσερις σοβαρά τραυματίες

Ελλάδα 19.05.2026
Ανάμεσα στους τραυματίες δύο ανήλικοι - το περιστατικό σημειώθηκε αργά τη Δευτέρα

Πάτρα: Βίαιος ξυλοδαρμός γυναίκας – Την χτύπησαν με κοτρώνες και την έριξαν σε χαντάκι

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Οι δράστες έσπασαν το παράθυρο του αυτοκινήτου της, την χτύπησαν άγρια και της άρπαξαν την τσάντα σε συντονισμένη επίθεση

Τραγωδία στο Περιστέρι: 38χρονος σκοτώθηκε μετά από παράσυρση

Ελλάδα 19.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε σημείο με περιορισμένο φωτισμό

Μακελειό σε Ισλαμικό Κέντρο στο Σαν Ντιέγκο: Πέντε οι νεκροί, ανάμεσά τους οι δύο έφηβοι δράστες

Κόσμος 19.05.2026
Τα κίνητρα και τις συνθήκες της νέας επίθεσης που συγκλονίζει τις ΗΠΑ ερευνούν οι αρχές