E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Αννα Κυριακού: Από τη φτώχεια της Κατοχής μέχρι το Εθνικό Θέατρο και τις «Τρεις Χάριτες»

Ανακαλύφθηκε το «Αουσβιτς» των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό: Συγκλονισμένη η χώρα

Το στρατόπεδο είναι ένα σημάδι του πόσο τα εγκληματικά καρτέλ ναρκωτικών έχουν διεισδύσει στην οικονομία του Μεξικού, εξοντώνοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες

Δημοσίευση 14/3/2025 | 19:57

Ανακαλύφθηκε το «Αουσβιτς» των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό: Συγκλονισμένη η χώρα

Πως είναι δυνατόν οι αστυνομικές αρχές μιας χώρας να πραγματοποιούν έρευνες σε μια περιοχή, αλλά να μην εντοπίσουν θαμμένα απομεινάρια εκατοντάδων δολοφονημένων πολιτών; Αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει τις τελευταίες μέρες τη συγκλονισμένη μεξικανική κοινωνία που τα βάζει ανοιχτά με τα αχαλίνωτα καρτέλ.

Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη 5 Μαρτίου, όταν μια ομάδα πολιτών έφτασε, μετά από πληροφορίες, σε ένα εγκαταλελειμμένο ράντσο έξω από το χωριό Λα Εστανθουέλα -στην επαρχία Γκουανταλαχάρα- και άρχισε να… ψάχνει.

Αφού έσκαψαν τρεις υπόγειους φούρνους, ανακάλυψαν εκατοντάδες κομμένα θραύσματα οστών — από κρανία, δάχτυλα, δόντια. Ήταν αυτό που οι Μεξικανοί αποκαλούν «στρατόπεδο εξόντωσης», όπως αναφέρει η Washington Post.

Πρόκειται για μια ομάδα συγγενών θυμάτων του πολέμου του καρτέλ ναρκωτικών, που ψάχνει τα ίχνη των δικών τους ανθρώπων, αξιοποιώντας οποιαδήποτε πληροφορία. Σημειώνεται ότι το Μεξικό παλεύει για χρόνια με τις εξαφανίσεις πολιτών, με περισσότερους από 110.000 ανθρώπους να αγνοούνται μέχρι σήμερα.

Αν και έχουν εντοπιστεί αρκετά άλλα στρατόπεδα εξόντωσης στο Μεξικό, όπως και ομαδικοί τάφοι, η περίπτωση στο Λα Εστανθουέλα είναι μοναδική.

Οι συγγενείς κλονίστηκαν από τα μαζεμένα παππούτσια που εντόπισαν. Υπήρχαν σωροί από αυτά – πολύ πάνω από 200. «Φυσικά, προκαλεί αμέσως τις συνθήκες στο Άουσβιτς», δήλωσε ο Χοσέ Ραμόν Κόσιο, πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μεξικού, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Πως κατέληξαν εκεί;

Η Searching Warriors of Jalisco πιστεύει ότι το ράντσο ήταν ένα κέντρο στρατολόγησης και εκπαίδευσης για εγκληματικές οργανώσεις μια τέτοια εγκληματική ομάδα.

Οι εγκληματικές οργανώσεις ορέπει να αναπληρώνουν συνεχώς το εργατικό τους δυναμικό, αφού οι υπάλληλοί τους σκοτώνονται ή φυλακίζονται. «Η στρατολόγηση μεταξύ 350 και 370 ατόμων την εβδομάδα [σε εθνικό επίπεδο] είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους», σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται το αμερικανικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθε σε γνώση των συγγενών, πολλοί νέοι Μεξικάνοι έφταναν σε σταθμούς λεωφορείων στην περιοχή της Γκουανταλαχάρα, αφού είχαν διαβάσει διαδικτυακές αγγελίες για εργασία για θέση φύλακα, ηλεκτρολόγων ή αγροτών. . Ωστόσο, στη συνέχεια εξαφανίζονταν.

Από την ανακάλυψη του στρατοπέδου, πολλά άτομα έχουν προσφέρει λεπτομερείς αναφορές σε συγγενείς και ΜΜΕ για το τι συνέβη εκεί. Είπαν ότι έφτασαν στην περιοχή της Γκουανταλαχάρα περιμένοντας να συναντήσουν τους εργοδότες τους και αντ’ αυτού μεταφέρθηκαν στο ράντσο και αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου.

Μερικοί άνθρωποι που απέτυχαν ή δεν ακολούθησαν τις εντολές σκοτώθηκαν και τα σώματά τους κόπηκαν σε κομμάτια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες. Άλλοι πέθαναν από αφυδάτωση ή ξυλοδαρμούς. Οι νεοσύλλεκτοι αναγκάστηκαν να σκάψουν τις τρύπες και μετά να φτιάξουν αυτοσχέδιους φούρνους από τούβλα και πέτρες, είπαν.

Ενώ πολλοί άνθρωποι στον καταυλισμό συνελήφθησαν παρά τη θέλησή τους, άλλοι είχαν προσφερθεί εθελοντικά να εργαστούν για την εγκληματική ομάδα, σύμφωνα με ορισμένες από τις μαρτυρίες.

Οργή για τις τυφλές αρχές

Η ανακάλυψη έχει συγκλονίσει τους Μεξικανούς, κυριαρχώντας στις ειδήσεις και προκαλώντας την κατακραυγή από ομάδες πολιτών, την Καθολική Εκκλησία και δικηγόρους.

Ένας βασικός λόγος της λαϊκής οργής, σύμφωνα με τη Washington Post, είναι ότι οι αρχές γνώριζαν ήδη για το στρατόπεδο. Η εθνοφρουρά έκανε έφοδο στο ράντσο τον Σεπτέμβριο του 2024, κρατώντας 10 άτομα, διέσωσε δύο απαχθέντες και ανακάλυψε ένα πτώμα τυλιγμένο σε πλαστικό, λένε οι αξιωματούχοι.

Ο Σαλβαδόρ Γκονζάλες ντε λος Σάντος, ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, είπε ότι 10 κυβερνητικοί υπάλληλοι χτένισαν τον χώρο εκείνη τη στιγμή, χρησιμοποιώντας έναν εκσκαφέα και σκυλιά, αλλά δεν βρήκαν άλλα πτώματα. «Δεν μπορούσαν να εξετάσουν ολόκληρο το ράντσο» επειδή ήταν πολύ μεγάλο, είπε.

Οι ερευνητές που προσέλαβαν οι συγγενείς όμως, βρήκαν τους τάφους χρησιμοποιώντας απλές μεταλλικές ράβδους στη γη και μυρίζοντας τις άκρες τους για να ανιχνεύσουν τη δυσοσμία των σωμάτων που αποσυντίθενται.

«Μια συλλογικότητα της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς καμία εκπαίδευση στις τεχνικές της αστυνομίας, μπόρεσε να ψάξει το ράντσο καλύτερα από τους επίσημους εμπειρογνώμονες», έγραψε ο Σέρχιο Σαρμιέντο, αρθρογράφος της Reforma.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές εντόπισαν έξι περιοχές με υπόγειους τάφους στο σημείο. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν συνολικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Πολιτική 16.10.2025
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος

Συνελήφθησαν στην Ιταλία ο Λούκας Βιλντόζα και η σύζυγός του

Αθλητικά Νέα 16.10.2025
Επιτέθηκαν σε διασώστες

Aυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Αύξηση έως 1.036% στο μισθό των φαντάρων

Ελλάδα 16.10.2025
Δείτε τους δικαιούχους και τα ποσά

Πλησιάζει στον Παναθηναϊκό ο Ράφα Μπενίτεθ: Σε προχωρημένες επαφές οι δύο πλευρές

Αθλητικά Νέα 16.10.2025
Η διοίκηση του κλαμπ από την αποχώρηση του Ρουί Βιτόρια και έπειτα, είχε ως όραμα την συμφωνία με ένα πολύ μεγάλο όνομα των πάγκων

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει με τα ραντεβού ‑ Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία

Ελλάδα 16.10.2025
Η αλλαγή στις ταυτότητές μας είναι αναγκαστική

Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε ΕΛΤΑ Courier στην Κηφισίας ‑ O οδηγός του είχε καταναλώσει αλκοόλ

Ελλάδα 16.10.2025
Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο οδηγός του αυτοκινήτου είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα

Μαρία Αθανασίου: Kατέρρευσε στα έδρανα της Βουλής – «Καλέστε τον γιατρό»

Πολιτική 16.10.2025
H βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, κατέρρευσε στα έδρανα

Καφέδες και σουβλάκια delivery στα σχολεία μέσα από τα κάγκελα

Ελλάδα 16.10.2025
Οι εκπαιδευτικοί δεν ανησυχούν μόνο για την ποιότητα των τροφίμων αλλά και για οτιδήποτε άλλο επικίνδυνο μπορεί να φτάσει στα χέρια των μαθητών

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ελλάδα 16.10.2025
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζάκρου

Ψηφίζεται σήμερα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Πολιτική 16.10.2025
Το 13ωρο και όλα όσα αλλάζουν για εργαζόμενους και επιχειρήσεις