E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δίκη για την φωτιά στο Μάτι: Έτσι «χάθηκε το παιχνίδι» και φτάσαμε στην τραγωδία

Η «ολέθρια απόφαση» και οι φονικές αμέλειες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2025 | 17:46

Δίκη για την φωτιά στο Μάτι: Έτσι «χάθηκε το παιχνίδι» και φτάσαμε στην τραγωδία

Τον χρόνο πίσω σε εκείνο το εφιαλτικό απόγευμα που έζησε η Ανατολική Αττική το 2018 και θρηνήσαμε 104 νεκρούς γύρισε η εισαγγελέας της δίκης για την τραγωδία από την φωτιά στο Μάτι.

Η εισαγγελέας Σταματίνα Περιμένη αναφέρθηκε σε μία τραγική απόφαση πριν εκδηλωθεί η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, μία «ολέθρια απόφαση» ενώ οι φλόγες κατέβαιναν ορμητικά προς τη θάλασσα και σωρεία παραλείψεων και αδράνειας που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι.

Με την πρόταση που υπέβαλε στο Τριμελές Εφετείο η εισαγγελέας της Έδρας έδωσε τις δικές της απαντήσεις σε όσα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να εξελιχθεί σε τραγωδία η φωτιά, υποδεικνύοντας 11 πρόσωπα που κατά την εκτίμηση της «δεν άσκησαν τις αρμοδιότητές τους ως όφειλαν» και έναν πολίτη με απερίσκεπτη συμπεριφορά.

Οκτώ κατηγορούμενοι από την Πυροσβεστική είναι κατά την Σταματίνα Περιμένη υπαίτιοι για την τραγικά πλημμελή αντιμετώπιση της φωτιάς σε «μία περιοχή με κακό παρελθόν». Ο καθένας έδρασε, ή δεν έδρασε, με τρόπο που επέτρεψε στην φωτιά να ξεφύγει εντελώς και να «χαθεί το παιχνίδι». Διότι «δυστυχώς η φωτιά δεν περιμένει» όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός.

Η εισαγγελική εκτίμηση δομήθηκε «λεπτό προς λεπτό» ενόσω περιέγραφε τα πραγματικά γεγονότα.

Αξιολογώντας το «επιχειρησιακό κομμάτι» η κυρία Περιμένη έδωσε έμφαση στην απόφαση που ελήφθη πριν τη φωτιά για μετακίνηση οχημάτων προς ενίσχυση της κατάσβεσης στην Κινέτα. Η περιοχή αν και οι καιρικές συνθήκες ήταν επικίνδυνες, έμεινε ακάλυπτη και η δυνάμεις της Πυροσβεστικής “αποδυναμώθηκαν”.

Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς από αμέλεια του πολίτη που αγνοώντας τις συνθήκες φαίνεται να «καθάρισε τα κλαδιά από την αυλή του», η Πυροσβεστική φαίνεται να μην ελέγχει την κατάσταση.

Τρεις επιτόπιοι επικεφαλής, σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν δίνουν καθόλου ή δίνουν ελλιπή πληροφόρηση για το είδος, το μέγεθος, τη δυναμική, την κατεύθυνση της φωτιάς που αρχίζει να εξαπλώνεται «με τάση προς ανατολική κατεύθυνση».

Η ηγεσία της Πυροσβεστικής, αν και γνώριζε λόγω εμπειρίας την επικινδυνότητα της φωτιάς, δεν μεριμνά έγκαιρα για την κατάσταση, ενώ αγνοεί πληροφορίες για την ιδιαίτερα επικίνδυνη πορεία της φωτιάς.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό η πλέον καθοριστική φάση ήταν «η ολέθρια απόφαση» για την εκτροπή του ελικοπτέρου από το Μάτι στα διυλιστήρια στο επιχειρησιακό κομμάτι.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πρόληψης για την προστασία των πολιτών η κυρία Περιμένη απέδωσε ευθύνες και στην Πυροσβεστική αλλά και στους αρμόδιους φορείς, δηλαδή την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια αλλά και ενός από τους εμπλεκόμενους δημάρχους. «Όφειλαν να πληροφορηθούν, για να πληροφορήσουν» και να οργανώσουν δράσεις για την προστασία των πολιτών είπε η εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας από τους κατηγορούμενους της Πυροσβεστικής ζήτησε την ενοχή των Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλου, Ιωάννη Φωστιέρη, Χρήστου Γκολφίνου, Φίλιππου Παντελεάκου, Δαμιανού Παπαδόπουλου, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και Χαράλαμπου Χιόνη.

Να σημειωθεί ότι το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους τους τρεις πρώτους και τον Χαράλαμπο Χιόνη.

Ζήτησε επίσης ενοχή του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και των αυτοδιοικητικών Ρένας Δούρου, τότε περιφερειάρχης, και Ευάγγελου Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου. Και οι τρεις στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο κρίθηκαν αθώοι.

Το δικαστήριο πλέον θα σταθμίσει τα ζητήματα που έθεσε η εισαγγελική λειτουργός και αφού ακούσει και τις τοποθετήσεις των συνηγόρων Υποστήριξης της Κατηγορίας και Υπεράσπισης, που ξεκινούν την Τρίτη, θα εκδώσει την απόφαση του για την φονικότερη πυρκαγιά που έχει ζήσει η χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Facebook «πρόδωσε» αρχαιοκάπηλο στα Κύθηρα: Πουλούσε θησαυρούς online

Ελλάδα Χτες
Κατασχέθηκαν αρχαία νομίσματα και όστρακα μινωικής εποχής

Το τελεσίγραφο της Βασίλισσας Ελισάβετ στον Χάρι και η τελευταία επιθυμία πριν ξεψυχήσει

Κόσμος Χτες
Ο Χάρι ήθελε να συζητήσει με τη Βασίλισσα μια «ενδιάμεση» λύση

Βρετανία: Η σοκαριστική ανακάλυψη 250 σκύλων που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες

Κόσμος Χτες
Οι διασώστες κλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν υπέφεραν άλλο την κατάσταση

Ραζβάν Λουτσέσκου: Δίπλα στο φέρετρο του πατέρα του για πάνω από 24 ώρες

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεν έχει φύγει ούτε για μια στιγμή και σφίγγει το χέρι σε όλους όσους έχουν περάσει από εκεί και υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 10.000

Ο Diddy στο Εφετείο: Πώς προσπαθεί να μειώσει την ποινή του

Κόσμος Χτες
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο ράπερ αναμένεται να αποφυλακιστεί στις 15 Απριλίου 2028

Με χαμηλές ταχύτητες η πασχαλινή έξοδος: Ουρές χιλιομέτρων στις εθνικές οδούς

Ελλάδα Χτες
49.414 οχήματα έχουν περάσει τα διόδια προς Κόρινθο και 37.687 προς Λαμία

Κορυφαίος γιατρός καταρρέει, όταν κρίνεται ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, προσπάθησε να σπρώξει τη σύζυγό του από γκρεμό

Κόσμος Χτες
Ο Κόνιγκ είχε καταστρώσει σχέδιο δολοφονίας της συζύγου του, προκειμένου να αποφύγει το διαζύγιο

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: «Όχι» της Αστυνομίας σε ΠΑΟΚ κι ΟΦΗ για κατάργηση των «νεκρών» ζωνών

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Αστυνομία απέρριψε το αίτημα ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για τις «νεκρές» ζώνες κι ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό με περιορισμένη παρουσία κόσμου.

«Μεγάλης κλίμακας συσκότιση»‑ Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε ηλεκτρομαγνητικά όπλα και βόμβες άνθρακα

Κόσμος Χτες
Πολύ ανησυχητικό το δημοσίευμα του Bloomberg για τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας

Υπουργός Αμυνας Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ εκλιπαρεί για κατάπαυση πυρός

Κόσμος Χτες
200 νεκροί κατά τις χθεσινές επιθέσεις

Fuel Pass: «Έσπασε» το φράγμα του ενός εκατομμυρίου αιτήσεων ‑ Συνεχίζονται οι αιτήσεις

Ελλάδα Χτες
Από Μεγάλη Παρασκευή η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις χωρίς τη ρύθμιση για το ΑΦΜ

Πρόεδρος Ιράν: Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο

Κόσμος Χτες
Μήνυμα του προέδρου του Ιράν - «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το Λίβανο»