E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δίκη για την φωτιά στο Μάτι: Έτσι «χάθηκε το παιχνίδι» και φτάσαμε στην τραγωδία

Η «ολέθρια απόφαση» και οι φονικές αμέλειες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2025 | 17:46

Δίκη για την φωτιά στο Μάτι: Έτσι «χάθηκε το παιχνίδι» και φτάσαμε στην τραγωδία

Τον χρόνο πίσω σε εκείνο το εφιαλτικό απόγευμα που έζησε η Ανατολική Αττική το 2018 και θρηνήσαμε 104 νεκρούς γύρισε η εισαγγελέας της δίκης για την τραγωδία από την φωτιά στο Μάτι.

Η εισαγγελέας Σταματίνα Περιμένη αναφέρθηκε σε μία τραγική απόφαση πριν εκδηλωθεί η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, μία «ολέθρια απόφαση» ενώ οι φλόγες κατέβαιναν ορμητικά προς τη θάλασσα και σωρεία παραλείψεων και αδράνειας που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι.

Με την πρόταση που υπέβαλε στο Τριμελές Εφετείο η εισαγγελέας της Έδρας έδωσε τις δικές της απαντήσεις σε όσα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να εξελιχθεί σε τραγωδία η φωτιά, υποδεικνύοντας 11 πρόσωπα που κατά την εκτίμηση της «δεν άσκησαν τις αρμοδιότητές τους ως όφειλαν» και έναν πολίτη με απερίσκεπτη συμπεριφορά.

Οκτώ κατηγορούμενοι από την Πυροσβεστική είναι κατά την Σταματίνα Περιμένη υπαίτιοι για την τραγικά πλημμελή αντιμετώπιση της φωτιάς σε «μία περιοχή με κακό παρελθόν». Ο καθένας έδρασε, ή δεν έδρασε, με τρόπο που επέτρεψε στην φωτιά να ξεφύγει εντελώς και να «χαθεί το παιχνίδι». Διότι «δυστυχώς η φωτιά δεν περιμένει» όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός.

Η εισαγγελική εκτίμηση δομήθηκε «λεπτό προς λεπτό» ενόσω περιέγραφε τα πραγματικά γεγονότα.

Αξιολογώντας το «επιχειρησιακό κομμάτι» η κυρία Περιμένη έδωσε έμφαση στην απόφαση που ελήφθη πριν τη φωτιά για μετακίνηση οχημάτων προς ενίσχυση της κατάσβεσης στην Κινέτα. Η περιοχή αν και οι καιρικές συνθήκες ήταν επικίνδυνες, έμεινε ακάλυπτη και η δυνάμεις της Πυροσβεστικής “αποδυναμώθηκαν”.

Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς από αμέλεια του πολίτη που αγνοώντας τις συνθήκες φαίνεται να «καθάρισε τα κλαδιά από την αυλή του», η Πυροσβεστική φαίνεται να μην ελέγχει την κατάσταση.

Τρεις επιτόπιοι επικεφαλής, σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν δίνουν καθόλου ή δίνουν ελλιπή πληροφόρηση για το είδος, το μέγεθος, τη δυναμική, την κατεύθυνση της φωτιάς που αρχίζει να εξαπλώνεται «με τάση προς ανατολική κατεύθυνση».

Η ηγεσία της Πυροσβεστικής, αν και γνώριζε λόγω εμπειρίας την επικινδυνότητα της φωτιάς, δεν μεριμνά έγκαιρα για την κατάσταση, ενώ αγνοεί πληροφορίες για την ιδιαίτερα επικίνδυνη πορεία της φωτιάς.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό η πλέον καθοριστική φάση ήταν «η ολέθρια απόφαση» για την εκτροπή του ελικοπτέρου από το Μάτι στα διυλιστήρια στο επιχειρησιακό κομμάτι.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πρόληψης για την προστασία των πολιτών η κυρία Περιμένη απέδωσε ευθύνες και στην Πυροσβεστική αλλά και στους αρμόδιους φορείς, δηλαδή την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια αλλά και ενός από τους εμπλεκόμενους δημάρχους. «Όφειλαν να πληροφορηθούν, για να πληροφορήσουν» και να οργανώσουν δράσεις για την προστασία των πολιτών είπε η εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας από τους κατηγορούμενους της Πυροσβεστικής ζήτησε την ενοχή των Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλου, Ιωάννη Φωστιέρη, Χρήστου Γκολφίνου, Φίλιππου Παντελεάκου, Δαμιανού Παπαδόπουλου, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και Χαράλαμπου Χιόνη.

Να σημειωθεί ότι το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους τους τρεις πρώτους και τον Χαράλαμπο Χιόνη.

Ζήτησε επίσης ενοχή του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και των αυτοδιοικητικών Ρένας Δούρου, τότε περιφερειάρχης, και Ευάγγελου Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου. Και οι τρεις στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο κρίθηκαν αθώοι.

Το δικαστήριο πλέον θα σταθμίσει τα ζητήματα που έθεσε η εισαγγελική λειτουργός και αφού ακούσει και τις τοποθετήσεις των συνηγόρων Υποστήριξης της Κατηγορίας και Υπεράσπισης, που ξεκινούν την Τρίτη, θα εκδώσει την απόφαση του για την φονικότερη πυρκαγιά που έχει ζήσει η χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε σοκ ο Καναδάς για το αιματοκύλισμα σε σχολείο: Φορούσε φόρεμα ο δράστης, λένε οι αναφορές

Κόσμος 11.02.2026
Οι Αρχές επισημαίνουν πως γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη, αλλά δεν την έχουν δώσει ακόμα

Πέθανε ξαφνικά πρώην πρωταθλητής στο ακόντιο: Βρέθηκε νεκρός στο γυμναστήριό του στην Κρήτη

Αθλητικά Νέα 11.02.2026
Ο πρώην πρωταθλητής στο ακόντιο και γυμναστής εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την αδελφή του

Διαγράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς

Πολιτική 11.02.2026
Ήταν μια τυπική διαδικασία, η οποία επικυρώθηκε χθες από την Επιτροπή του κόμματος

Συμπλοκή οπαδών στην Πανεπιστημιούπολη: Δύο ελαφρά τραυματίες, βρέθηκαν δύο αυτοσχέδια ρόπαλα

Ελλάδα 11.02.2026
Το επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης - Ο ένας από τους τραυματίες βρέθηκε κοντά στη Θεολογική σχολή

Ζιζέλ Πελικό: «Μου έδειξαν μια φωτογραφία με έναν άνδρα που με βίαζε»

Κόσμος 11.02.2026
Η συγκλονιστική στιγμή που οι αστυνομικοί της αποκάλυψαν τη φρίκη

Χαμός στην εθνική οδό με μεθυσμένο οδηγό: Οδηγούσε για χιλιόμετρα στο αντίθετο ρεύμα μέχρι που συγκρούστηκε με νταλίκα

Ελλάδα 11.02.2026
Ο 62χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Βόλου - Ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί

Αγριο έγκλημα στην Τουρκία: 35χρονος πήρε άδεια από τη φυλακή και σκότωσε την οικογένεια του

Κόσμος 11.02.2026
Ο Ρετζέπ Τσενγκίζ βρισκόταν σε 11ήμερη άδεια από φυλακή όπου εξέτιε ποινή τεσσάρων ετών για απάτη και ένοπλες απειλές