E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δίκη για την φωτιά στο Μάτι: Έτσι «χάθηκε το παιχνίδι» και φτάσαμε στην τραγωδία

Η «ολέθρια απόφαση» και οι φονικές αμέλειες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2025 | 17:46

Δίκη για την φωτιά στο Μάτι: Έτσι «χάθηκε το παιχνίδι» και φτάσαμε στην τραγωδία

Τον χρόνο πίσω σε εκείνο το εφιαλτικό απόγευμα που έζησε η Ανατολική Αττική το 2018 και θρηνήσαμε 104 νεκρούς γύρισε η εισαγγελέας της δίκης για την τραγωδία από την φωτιά στο Μάτι.

Η εισαγγελέας Σταματίνα Περιμένη αναφέρθηκε σε μία τραγική απόφαση πριν εκδηλωθεί η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, μία «ολέθρια απόφαση» ενώ οι φλόγες κατέβαιναν ορμητικά προς τη θάλασσα και σωρεία παραλείψεων και αδράνειας που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι.

Με την πρόταση που υπέβαλε στο Τριμελές Εφετείο η εισαγγελέας της Έδρας έδωσε τις δικές της απαντήσεις σε όσα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να εξελιχθεί σε τραγωδία η φωτιά, υποδεικνύοντας 11 πρόσωπα που κατά την εκτίμηση της «δεν άσκησαν τις αρμοδιότητές τους ως όφειλαν» και έναν πολίτη με απερίσκεπτη συμπεριφορά.

Οκτώ κατηγορούμενοι από την Πυροσβεστική είναι κατά την Σταματίνα Περιμένη υπαίτιοι για την τραγικά πλημμελή αντιμετώπιση της φωτιάς σε «μία περιοχή με κακό παρελθόν». Ο καθένας έδρασε, ή δεν έδρασε, με τρόπο που επέτρεψε στην φωτιά να ξεφύγει εντελώς και να «χαθεί το παιχνίδι». Διότι «δυστυχώς η φωτιά δεν περιμένει» όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός.

Η εισαγγελική εκτίμηση δομήθηκε «λεπτό προς λεπτό» ενόσω περιέγραφε τα πραγματικά γεγονότα.

Αξιολογώντας το «επιχειρησιακό κομμάτι» η κυρία Περιμένη έδωσε έμφαση στην απόφαση που ελήφθη πριν τη φωτιά για μετακίνηση οχημάτων προς ενίσχυση της κατάσβεσης στην Κινέτα. Η περιοχή αν και οι καιρικές συνθήκες ήταν επικίνδυνες, έμεινε ακάλυπτη και η δυνάμεις της Πυροσβεστικής “αποδυναμώθηκαν”.

Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς από αμέλεια του πολίτη που αγνοώντας τις συνθήκες φαίνεται να «καθάρισε τα κλαδιά από την αυλή του», η Πυροσβεστική φαίνεται να μην ελέγχει την κατάσταση.

Τρεις επιτόπιοι επικεφαλής, σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν δίνουν καθόλου ή δίνουν ελλιπή πληροφόρηση για το είδος, το μέγεθος, τη δυναμική, την κατεύθυνση της φωτιάς που αρχίζει να εξαπλώνεται «με τάση προς ανατολική κατεύθυνση».

Η ηγεσία της Πυροσβεστικής, αν και γνώριζε λόγω εμπειρίας την επικινδυνότητα της φωτιάς, δεν μεριμνά έγκαιρα για την κατάσταση, ενώ αγνοεί πληροφορίες για την ιδιαίτερα επικίνδυνη πορεία της φωτιάς.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό η πλέον καθοριστική φάση ήταν «η ολέθρια απόφαση» για την εκτροπή του ελικοπτέρου από το Μάτι στα διυλιστήρια στο επιχειρησιακό κομμάτι.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πρόληψης για την προστασία των πολιτών η κυρία Περιμένη απέδωσε ευθύνες και στην Πυροσβεστική αλλά και στους αρμόδιους φορείς, δηλαδή την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια αλλά και ενός από τους εμπλεκόμενους δημάρχους. «Όφειλαν να πληροφορηθούν, για να πληροφορήσουν» και να οργανώσουν δράσεις για την προστασία των πολιτών είπε η εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας από τους κατηγορούμενους της Πυροσβεστικής ζήτησε την ενοχή των Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλου, Ιωάννη Φωστιέρη, Χρήστου Γκολφίνου, Φίλιππου Παντελεάκου, Δαμιανού Παπαδόπουλου, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και Χαράλαμπου Χιόνη.

Να σημειωθεί ότι το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους τους τρεις πρώτους και τον Χαράλαμπο Χιόνη.

Ζήτησε επίσης ενοχή του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και των αυτοδιοικητικών Ρένας Δούρου, τότε περιφερειάρχης, και Ευάγγελου Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου. Και οι τρεις στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο κρίθηκαν αθώοι.

Το δικαστήριο πλέον θα σταθμίσει τα ζητήματα που έθεσε η εισαγγελική λειτουργός και αφού ακούσει και τις τοποθετήσεις των συνηγόρων Υποστήριξης της Κατηγορίας και Υπεράσπισης, που ξεκινούν την Τρίτη, θα εκδώσει την απόφαση του για την φονικότερη πυρκαγιά που έχει ζήσει η χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Σάμο: Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή μπετονιέρας

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε παραλιακό κρηπίδωμα στο Ηραίο, όταν το όχημα ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Πέθανε ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Είχε το παρατσούκλι το «Στόμα του Νότου»

Μυτιλήνη: Έξι χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που πυροβόλησε αδέσποτο γατάκι

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Σε βάρος του εκτός από την καταδικαστική απόφαση έχει επιβληθεί και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ

Παράξενη υπόθεση στην Ισπανία: 71χρονη ηθοποιός αποκτά παιδί με το σπέρμα του νεκρού γιου της

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ισπανίδα ηθοποιός εκπλήρωσε την τελευταία επιθυμία του αποβιώσαντος γιου της και με τη βοήθεια του κατεψυγμένου σπέρματός του, μέσω παρένθετης μητέρας, απέκτησε την κόρη... του υιού της.

Τουρκία – Πυρά της αντιπολίτευσης σε Ερντογάν για την «Γαλάζια Πατρίδα»: «Η Ελλάδα εργάζεται όλο το 24ωρο»

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για διπλωματική αποτυχία

Διακόπηκαν για μία ώρα τα δρομολόγια του Προαστιακού στη γραμμή του Κιάτου λόγω φωτιάς στη Νέα Ζωή

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Δρομολογήθηκαν λεωφορεία της Hellenic Train προκειμένου να αναλάβουν τη μεταφορά των επιβατών στον τελικό προορισμό τους

Πρώτο ύποπτο κρούσμα χανταϊού εκτός του MV Hondius: Εντοπίστηκε σε Γάλλο που ήταν στην ίδια πτήση με επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Είναι το πρώτο άτομο που προσβλήθηκε από την ασθένεια και δεν επέβαινε στο πλοίο

H Ryanair φεύγει από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Εκφράζει έντονη διαφωνία στην αύξηση των τελών αεροδρομίου

Τραγωδία στην Αίγινα με νεκρό μωρό 1,5 έτους

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Οι Αρχές να διερευνούν τις συνθήκες της τραγωδίας

«Λευκά να βάλετε, όχι μαύρα»: Αύριο, Πέμπτη η κηδεία του 21χρονου Νικήτα που δολοφονήθηκε στο Ηράκλειο

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
«Όχι μαύρα για τον άγγελό μας» - Στο πένθος όλο το χωριό Χώνος Μυλοποτάμου