E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Τραμπ άλλαξε γνώμη: «Κανείς δεν διώχνει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα»

Χαμάς και Αίγυπτος χαιρετούν την απόφαση

Δημοσίευση 13/3/2025 | 14:22

Ο Τραμπ άλλαξε γνώμη: «Κανείς δεν διώχνει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα»

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ, κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην συντάσσεται με το όραμα «της σιωνιστικής ακροδεξιάς» και χαιρέτησε την προφανή υποχώρηση του από την πρότασή του για μόνιμο εκτοπισμό των Παλαιστίνιων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση του αξιωματούχου της Χαμάς έγινε αφού ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι «κανείς δεν διώχνει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα», απαντώντας σε ερώτηση που του έκανε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

«Αν οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τραμπ αποτελούν υποχώρηση από την ιδέα του εκτοπισμού του λαού της Λωρίδας της Γάζας, τότε είναι ευπρόσδεκτες», σχολίασε ο Κάσεμ.

«Εμείς ζητάμε αυτή η θέση να ενισχυθεί αναγκάζοντας την ισραηλινή κατοχή να εφαρμόσει όλους τους όρους των συμφωνιών εκεχειρίας», τόνισε.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος επεσήμανε σήμερα ότι εκτιμά τη δήλωση Τραμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η θέση αυτή δείχνει ότι υπάρχει κατανόηση της ανάγκης να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάσταση στη Γάζα και της σημασίας να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα», εκτίμησε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Τον προηγούμενο μήνα ο Τραμπ πρότεινε να αναλάβουν οι ΗΠΑ τη Γάζα, όπου από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων 17 μηνών έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχει καταστραφεί η πλειονότητα των υποδομών και των κτιρίων, ενώ προηγουμένως είχε προτείνει να εκτοπιστούν μόνιμα οι Παλαιστίνιοι από τον θύλακα.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν
Κατανοώντας το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα με φυσικό τρόπο
Πρόγραμμα «Εγκεφαλικό 360°» από τον Όμιλο Ευρωκλινικής
Την Κυριακή ο Τάχερ αλ Νόνο πολιτικός σύμβουλος της ηγεσίας της Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είχε την προηγούμενη εβδομάδα πρωτοφανείς, απευθείας συνομιλίες με Αμερικανούς στη Ντόχα, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην απελευθέρωση ενός Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου που κρατείται στη Γάζα.

Ο αλ Νόνο πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ στελεχών της Χαμάς και του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για τους ομήρους Άνταμ Μπόλερ συζητήθηκε και η συνέχιση της εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Οι συνομιλίες του Μπόλερ με τη Χαμάς ανατρέπουν μια πολιτική που ακολουθεί η Ουάσινγκτον εδώ και δεκαετίες να μην διαπραγματεύεται με ομάδες τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

Ισραήλ και Χαμάς επεσήμαναν το Σάββατο ότι προετοιμάζονται για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για τη συνέχιση της εκεχειρίας, καθώς οι μεσολαβητές συνεχίζουν τις συνομιλίες για την παράταση της πρώτης φάσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες με Αιγύπτιους μεσολαβητές και επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί την επόμενη φάση της εκεχειρίας. Το Ισραήλ έστειλε τη Δευτέρα διαπραγματευτές στη Ντόχα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θραύση αγωγού ύδρευσης στο κέντρο της Αθήνας, πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

E-Daily 2.TopNews 31.05.2026
Διακοπή της κυκλοφορίας σε περιοχή του κέντρου

Ψάρια – εισβολείς αναστατώνουν το Αιγαίο και απειλούν το ελληνικό καλοκαίρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ολοένα και αυξάνεται ο πληθυσμός ψαριών-θηρευτών στα ελληνικά νερά

Νέα τσουχτερά πρόστιμα στις συγκοινωνίες – Έξυπνες κάμερες στους σταθμούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αυξήσεις στα πρόστιμα και κίνητρα συμμόρφωσης

Κηφισός: Κυκλοφοριακό κομφούζιο μετά από ανατροπή αυτοκινήτου

Ελλάδα Χτες
Δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός

Τουρκία: Βυθίστηκε τουριστικό πλοίο με 148 επιβάτες ανοιχτά της Μαρμαρίδας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βούτηξαν στη θάλασσα για να σωθούν

Κακοποίηση 3χρονης: Στη φυλακή η μητέρα και ο Πακιστανός σύντροφος – Το ζευγάρι αρνείται τα πάντα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Προφυλακιστέο κρίθηκε το ζευγάρι για την άγρια κακοποίηση 3χρονου κοριτσιού στα Χανιά: Οι αντιφάσεις, οι απάτες και η μαρτυρία – «κλειδί»

Ιράν: Τι είναι το εμπλουτισμένο ουράνιο που αποτελεί το «δυνατό χαρτί» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πόσο ουράνιο διαθέτει το Ιράν και γιατί προκαλεί ανησυχία;

Γερμανία: Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Μονάχου για πιθανή παρουσία drone

Κόσμος Χτες
Μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας και προσωρινή διακοπή των πτήσεων

Αγίου Πνεύματος 2026: Για ποιους είναι αργία ‑ Η αμοιβή όσων θα εργαστούν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

Δικαστικό «μπλόκο» στον Τραμπ: Αποκαθηλώνεται το όνομά του από το Kennedy Center

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Το Κογκρέσο έδωσε στο Kennedy Center το όνομά του, και μόνο το Κογκρέσο έχει τη δύναμη να το αλλάξει»

Πανσέληνος Μαΐου: Πότε και πώς θα απολαύσουμε το εντυπωσιακό «Μπλε Φεγγάρι»

E-Daily 3.Left Χτες
Τι ακριβώς σημαίνει όμως ο όρος «Μπλε Σελήνη»