E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καταπέλτης η εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι: Ζήτησε ενοχή για 12, ανάμεσά τους στελέχη της Πυροσβεστικής και Δούρου

Για ποιους ζήτησε απαλλαγή

Δημοσίευση 13/3/2025 | 13:46

Καταπέλτης η εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι: Ζήτησε ενοχή για 12, ανάμεσά τους στελέχη της Πυροσβεστικής και Δούρου

Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας για τις παραλείψεις και τα λάθη των αρμοδίων που οδήγησαν στην τραγωδία και την απώλεια 104 ανθρώπων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.

Η εισαγγελική λειτουργός, αγορεύοντας για δεύτερη ημέρα, αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά και καταλόγισε ευθύνες σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους προτείνοντας ενοχή για 12 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων στελέχη της Πυροσβεστικής, η τότε Περιφερειάρχης, ο τότε Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο τότε Δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου.

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων εντόπισε ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε Αυτοδιοικητικούς σημειώνοντας πως «υπήρχε έλλειμμα εποπτείας του συντονισμού».

Συγκεκριμένα , η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του τότε Αρχηγού Σωτήρη Τερζούδη με το σκεπτικό ότι όφειλε να έχει αναλάβει τις εντολές.

«Δεν έπρεπε να έχει επιτρέψει την εκτροπή του ελικοπτέρου από το Μάτι προς τα διυλιστήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι με την έναρξη της φωτιάς στο Νταού έπρεπε να έχει φροντίσει να μεταβεί και να αναλάβει ανώτατος αξιωματικός. Σύμφωνα με την εισαγγελέα ο κατηγορούμενος έπρεπε να έχει ζητήσει συνδρομή από φορείς της πολιτικής προστασίας και τον στρατό.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να έχει διατάξει να μεταβούν στην θάλασσα τα πλωτά μέσα της πυροσβεστικής και όχι να θεωρούν ότι διάσωση κάνει μόνο το Λιμενικό.

Ενοχή ζήτησε και για τον τότε υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο λέγοντας πως ως έμπειρος αξιωματικός γνώριζε ότι μια τέτοια φωτιά με αυτές τις συνθήκες θα οδηγούσε σε απώλειες ζωών.

«Όφειλε ως επιχειρησιακός αρχηγός να έχει τα αυτιά του και τα μάτια του παντού. Υπήρχαν πληροφορίες ακόμη και από το ελικόπτερο ότι η φωτιά πάει προς τους οικισμούς» τόνισε συμπληρώνοντας πως «δεν μερίμνησε για την απομάκρυνση πολιτών ενώ ασχολήθηκε με το αν πρέπει να εκκενωθούν οι κατασκηνώσεις».

Ενοχή εισηγήθηκε η εισαγγελική λειτουργός για τον τότε Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής Ιωάννη Φωστιέρη διότι, σύμφωνα με την πρόταση, δεν αξιολόγησε τις πληροφορίες που έφθαναν για την φωτιά και την επικινδυνότητα της αλλά και για την μη εκτροπή του ελικοπτέρου και την μη κινητοποίηση των Σινουκ ώστε να επιχειρήσουν στο Μάτι.

Ένοχος για την εισαγγελέα είναι και ο Διευθυντής του 199, Χρήστος Γκολφίνος διότι όπως τόνισε δεν αξιοποίησε τις πληροφορίες που λάμβανε από τον κόσμο.

Την ενοχή του Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολίτικης Προστασίας Πυροσβεστικής Φίλιππου Παντελεακου ζήτησε η εισαγγελέας με το σκεπτικό ότι δεν συντόνισε τις υπηρεσίες για την ενημέρωση και ειδοποίηση πολιτών.

Ένοχος πρέπει να κριθεί και ο Διοικητής του ΠΣ Νέας Μάκρης, πρώτος επιτόπιος επικεφαλής, καθώς δεν ενημέρωσε για την κατάσταση της πυρκαγιάς.

Ένοχος είναι για την εισαγγελέα και ο δεύτερος επιτόπιος επικεφαλής, τότε Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Αθηνών γιατί παρέλειψε να ενημερώσει για τις συνθήκες της πυρκαγιάς.

Ενοχή για τον Χαράλαμπο Χιώνη, τρίτο επιτόπιο επικεφαλής, πρότεινε η εισαγγελέας γιατί δεν ενημέρωσε για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από την εξέλιξη της φωτιάς.

Απαλλαγή του Χρήστου Λάμπρη εναέριου συντονιστή στο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής ζήτησε η εισαγγελέας τονίζοντας ότι «δεν βρίσκω αμέλεια ή παράβαση καθηκόντων».

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε απαλλαγή για τον Χρήστο Δροσόπουλο, τον Χρήστο Πορτοζούδη τότε διοικητής Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων ΠΣ, διότι δεν είχε αρμοδιότητα. για τον Στέφανο Κολοκούρη, τότε Διοικητή 1ης ΕΜΑΚ διότι δεν προκύπτει ότι αμέλησε τα καθήκοντα του.

Απαλλαγή ζήτησε η εισαγγελέας για τον Χαράλαμπο Συρογιάννη, τότε υποδιοικητή της Υπηρεσίας Εναέριων της Αστυνομίας. «Ουδέποτε έλαβε χώρα εντολή και δεν την εξετέλεσε» τόνισε.

Ένοχος πρέπει να κριθεί ο Ιωάννης Καπάκης τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας «καθώς ουδέν έπραξε» για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας . Συνετέλεσε αιτιώδως στο αποτέλεσμα που επήλθε».

Ενοχή για την τότε Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου ζήτησε η εισαγγελέας καθώς έκρινε πως είχε αρμοδιότητα Πολιτικής Προστασίας όπως και την αρμοδιότητα σύγκλησης του μηχανισμού. «Είχε υποχρέωση να ενημερωθεί και εν συνεχεία να ενημερώσει και να συνεργαστεί με αρμόδιους φορείς και τοπικούς παράγοντες για την Προστασία των πολιτών» τόνισε.

Την ενοχή του τότε Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς, ζήτησε η εισαγγελέα με το σκεπτικό ότι παρέλειψε την ενημέρωση πολιτών και τη λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας.

Απαλλαγή ζήτησε η εισαγγελέας για τον τότε Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη «λόγω αοριστίας της κατηγορίας που αφορά καθαρισμούς».

Με ίδιο σκεπτικό ζήτησε απαλλαγή για τους Βάιο Θανασια τότε αντιδήμαρχο Μαραθώνα, τότε αντιδήμαρχο του, Αντώνη Παλπατζή και τον τότε Δήμαρχο Πεντέλης Δημήτριο – Στέργιο Καψάλη.

Η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του κατοίκου στο Νταού Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου καθώς έξω από το σπίτι του οποίου ξέσπασε η φωτιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στα Μέγαρα

Ελλάδα Χτες
Η πυρκαγιά καίει σε εργοστάσιο πλαστικών των Μεγάρων, θέση Παπά-Περιβόλι και κοντά στην Ιερά Μονή Παναχράντου

Το «κορίτσι από το Αφγανιστάν»: Πού βρίσκεται σήμερα το πρόσωπο της εμβληματικής φωτογραφίας του National Geographic

Κόσμος Χτες
Η Σαρμπάτ Γκούλα σε ηλικία 12 ετών έγινε η «πιο αναγνωρισμένη φωτογραφία» στην ιστορία του National Geographic

Ηράκλειο: Φωτιά σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρολογικό πίνακα

Ελλάδα Χτες
Για προληπτικούς λόγους το ξενοδοχείο εκκενώθηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Επτά τραυματίες από σύγκρουση βαν με φορτηγό ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Η γυναίκα απεγκλωβίστηκε με τις αισθήσεις της και διακομίστηκε μαζί με έξι ακόμα συνεπιβάτες στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για ιατρική αξιολόγηση και φροντίδα

Σύνταξη 10 χρόνια νωρίτερα; Γίνεται – Δες τι πρέπει να κάνεις τώρα!

Ελλάδα Χτες
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν

Τρόμος στην Τρούμπα: Έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί – Ποιος είναι ο δράστης με τις 26 συλλήψεις;

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη παρά τη σθεναρή αντίστασή του

Εφιαλτικό σενάριο για τη Γη – Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί όλη τη ζωή στον πλανήτη

Tech + Science Χτες
Οι διελεύσεις γειτονικών άστρων μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του ηλιακού συστήματος, προκαλώντας εκτίναξη πλανητών από την τροχιά τους ή σύγκρουση μεταξύ τους

Φοιτητικό επίδομα: Ανοιξε η πλατφόρμα ‑ Μέχρι πότε οι αιτήσεις, ποιοι παίρνουν έως 2.500 ευρώ

Οικονομία Χτες
Πώς κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι - Τι ισχύει για τους φοιτητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Hellenic Train: Γέμισε καπνούς αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο Έδεσσα ‑ Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Χτες
Αναστάτωση για δεκάδες επιβάτες λόγω βλάβης σε δρομολόγιο της Hellenic Train

Ναζαρέτ: Εισβολή σε ελληνορθόδοξη εκκλησία από τους «Στρατιώτες του Θεού»

Κόσμος Χτες
Η ομάδα «Στρατιώτες του Θεού» εισέβαλαν στον ναό ενώ ήταν κλειστός και χτύπησαν τις καμπάνες

Νέο σοκ για Τσιτσιπά ‑ Εκτός Wimbledon από την πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα Χτες
Μία ώρα και κάτι λεπτά διήρκησε η φετινή παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Wimbledon