E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καταπέλτης η εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι: Ζήτησε ενοχή για 12, ανάμεσά τους στελέχη της Πυροσβεστικής και Δούρου

Για ποιους ζήτησε απαλλαγή

Δημοσίευση 13/3/2025 | 13:46

Καταπέλτης η εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι: Ζήτησε ενοχή για 12, ανάμεσά τους στελέχη της Πυροσβεστικής και Δούρου

Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας για τις παραλείψεις και τα λάθη των αρμοδίων που οδήγησαν στην τραγωδία και την απώλεια 104 ανθρώπων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.

Η εισαγγελική λειτουργός, αγορεύοντας για δεύτερη ημέρα, αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά και καταλόγισε ευθύνες σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους προτείνοντας ενοχή για 12 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων στελέχη της Πυροσβεστικής, η τότε Περιφερειάρχης, ο τότε Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο τότε Δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου.

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων εντόπισε ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε Αυτοδιοικητικούς σημειώνοντας πως «υπήρχε έλλειμμα εποπτείας του συντονισμού».

Συγκεκριμένα , η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του τότε Αρχηγού Σωτήρη Τερζούδη με το σκεπτικό ότι όφειλε να έχει αναλάβει τις εντολές.

«Δεν έπρεπε να έχει επιτρέψει την εκτροπή του ελικοπτέρου από το Μάτι προς τα διυλιστήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι με την έναρξη της φωτιάς στο Νταού έπρεπε να έχει φροντίσει να μεταβεί και να αναλάβει ανώτατος αξιωματικός. Σύμφωνα με την εισαγγελέα ο κατηγορούμενος έπρεπε να έχει ζητήσει συνδρομή από φορείς της πολιτικής προστασίας και τον στρατό.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να έχει διατάξει να μεταβούν στην θάλασσα τα πλωτά μέσα της πυροσβεστικής και όχι να θεωρούν ότι διάσωση κάνει μόνο το Λιμενικό.

Ενοχή ζήτησε και για τον τότε υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο λέγοντας πως ως έμπειρος αξιωματικός γνώριζε ότι μια τέτοια φωτιά με αυτές τις συνθήκες θα οδηγούσε σε απώλειες ζωών.

«Όφειλε ως επιχειρησιακός αρχηγός να έχει τα αυτιά του και τα μάτια του παντού. Υπήρχαν πληροφορίες ακόμη και από το ελικόπτερο ότι η φωτιά πάει προς τους οικισμούς» τόνισε συμπληρώνοντας πως «δεν μερίμνησε για την απομάκρυνση πολιτών ενώ ασχολήθηκε με το αν πρέπει να εκκενωθούν οι κατασκηνώσεις».

Ενοχή εισηγήθηκε η εισαγγελική λειτουργός για τον τότε Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής Ιωάννη Φωστιέρη διότι, σύμφωνα με την πρόταση, δεν αξιολόγησε τις πληροφορίες που έφθαναν για την φωτιά και την επικινδυνότητα της αλλά και για την μη εκτροπή του ελικοπτέρου και την μη κινητοποίηση των Σινουκ ώστε να επιχειρήσουν στο Μάτι.

Ένοχος για την εισαγγελέα είναι και ο Διευθυντής του 199, Χρήστος Γκολφίνος διότι όπως τόνισε δεν αξιοποίησε τις πληροφορίες που λάμβανε από τον κόσμο.

Την ενοχή του Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολίτικης Προστασίας Πυροσβεστικής Φίλιππου Παντελεακου ζήτησε η εισαγγελέας με το σκεπτικό ότι δεν συντόνισε τις υπηρεσίες για την ενημέρωση και ειδοποίηση πολιτών.

Ένοχος πρέπει να κριθεί και ο Διοικητής του ΠΣ Νέας Μάκρης, πρώτος επιτόπιος επικεφαλής, καθώς δεν ενημέρωσε για την κατάσταση της πυρκαγιάς.

Ένοχος είναι για την εισαγγελέα και ο δεύτερος επιτόπιος επικεφαλής, τότε Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Αθηνών γιατί παρέλειψε να ενημερώσει για τις συνθήκες της πυρκαγιάς.

Ενοχή για τον Χαράλαμπο Χιώνη, τρίτο επιτόπιο επικεφαλής, πρότεινε η εισαγγελέας γιατί δεν ενημέρωσε για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από την εξέλιξη της φωτιάς.

Απαλλαγή του Χρήστου Λάμπρη εναέριου συντονιστή στο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής ζήτησε η εισαγγελέας τονίζοντας ότι «δεν βρίσκω αμέλεια ή παράβαση καθηκόντων».

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε απαλλαγή για τον Χρήστο Δροσόπουλο, τον Χρήστο Πορτοζούδη τότε διοικητής Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων ΠΣ, διότι δεν είχε αρμοδιότητα. για τον Στέφανο Κολοκούρη, τότε Διοικητή 1ης ΕΜΑΚ διότι δεν προκύπτει ότι αμέλησε τα καθήκοντα του.

Απαλλαγή ζήτησε η εισαγγελέας για τον Χαράλαμπο Συρογιάννη, τότε υποδιοικητή της Υπηρεσίας Εναέριων της Αστυνομίας. «Ουδέποτε έλαβε χώρα εντολή και δεν την εξετέλεσε» τόνισε.

Ένοχος πρέπει να κριθεί ο Ιωάννης Καπάκης τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας «καθώς ουδέν έπραξε» για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας . Συνετέλεσε αιτιώδως στο αποτέλεσμα που επήλθε».

Ενοχή για την τότε Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου ζήτησε η εισαγγελέας καθώς έκρινε πως είχε αρμοδιότητα Πολιτικής Προστασίας όπως και την αρμοδιότητα σύγκλησης του μηχανισμού. «Είχε υποχρέωση να ενημερωθεί και εν συνεχεία να ενημερώσει και να συνεργαστεί με αρμόδιους φορείς και τοπικούς παράγοντες για την Προστασία των πολιτών» τόνισε.

Την ενοχή του τότε Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς, ζήτησε η εισαγγελέα με το σκεπτικό ότι παρέλειψε την ενημέρωση πολιτών και τη λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας.

Απαλλαγή ζήτησε η εισαγγελέας για τον τότε Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη «λόγω αοριστίας της κατηγορίας που αφορά καθαρισμούς».

Με ίδιο σκεπτικό ζήτησε απαλλαγή για τους Βάιο Θανασια τότε αντιδήμαρχο Μαραθώνα, τότε αντιδήμαρχο του, Αντώνη Παλπατζή και τον τότε Δήμαρχο Πεντέλης Δημήτριο – Στέργιο Καψάλη.

Η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του κατοίκου στο Νταού Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου καθώς έξω από το σπίτι του οποίου ξέσπασε η φωτιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Απελαθήκαμε από το Ισραήλ» λένε Έλληνες συνδικαλιστές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Γιώτα Λαζαροπούλου που απελάθηκε από το Ισραήλ μαζί με άλλους συνδικαλιστές ενώ επιχειρούσαν να φτάσουν στη Ραμάλα. Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ημαθία: Τι συνέβη σε σούπερ μάρκετ εν ώρα λειτουργίας ‑ «Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τμήμα οροφής κατέρρευσε πάνω από τα ταμεία καταστήματος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πελάτη και την έντονη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων.

ΗΠΑ ‑ Ιράν: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώτος γύρος των τεχνικών συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες, με την ιρανική αντιπροσωπεία να υποβάλλει διαμαρτυρία για τις απειλές Τραμπ.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Γαλλία λόγω καύσωνα ‑ Κλείνουν σχολεία, απαγορεύεται το αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κύμα “σφοδρού καύσωνα διαρκείας” πλήττει τη Γαλλία με τις Αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επηρεάζεται και ο ιστορικός θεσμός “Fête de la Musique”.

Κύπρος: Νεκρός ο 22χρονος φοιτητής που είχε απαχθεί ‑ Συνελήφθη συνομήλικος που υπέδειξε τον τόπο ταφής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα τελευταία βήματα του φοιτητή, τα μηνύματα λύτρων και η σύλληψη του υπόπτου

Κορωπί: Ανήλικος ποδηλάτης χτύπησε σε διερχόμενο αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

Ελλάδα Χτες
Το παιδί στάθηκε εξαιρετικά τυχερό παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης

Θρίλερ στη Λήμνο: Τουρίστες ανακάλυψαν ανθρώπινο κρανίο και οστά στη θαλάσσια περιοχή του Φαναρακίου

Ελλάδα Χτες
Τα οστά που περισυλλέχθηκαν παρελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Μούδρου και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου

Τα πρώτα ευρήματα από τη σορό της Σταυρούλας: Είχε δύο μαχαιριές στο στήθος, την έδεσε και την φίμωσε ο Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σημείο που ήταν θαμμένη το υπέδειξε ο καθ` ομολογίαν δολοφόνος της - Αύριο η ιατροδικαστική εξέταση

Ανησυχία για τον Ροντ Στιούαρτ: Σταμάτησε συναυλία για να πάρει οξυγόνο μετά από λιποθυμική τάση

Κόσμος Χτες
Είχε ακυρώσει σειρά εμφανίσεων λόγω προβλημάτων υγείας μόλις λίγες εβδομάδες πριν

Μεγαλώνει η «επανάσταση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους των Τιράνων ενάντια στην επένδυση Κούσνερ

Κόσμος Χτες
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που αντιδρούν στην κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος κοντά σε προστατευόμενο υγροβιότοπο

Αγγελόκαστρο Αγρινίου: Μυστήριο με 70χρονο που βρέθηκε νεκρός και χωρίς ρούχα στην άκρη του δρόμου – Πού στρέφονται οι έρευνες

Ελλάδα Χτες
Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναμένεται να φωτίσει τις συνθήκες θανάτου

Βρέφος επτά μηνών στην Πάτρα με τραύματα στο κεφάλι και κάταγμα μηρού – Ενδείξεις κακοποίησης

Ελλάδα Χτες
Οι θεράποντες ιατροί κρίνουν τους τραυματισμούς του βρέφους ασυμβίβαστους με τυχαίο ατύχημα