E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καταπέλτης η εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι: Ζήτησε ενοχή για 12, ανάμεσά τους στελέχη της Πυροσβεστικής και Δούρου

Για ποιους ζήτησε απαλλαγή

Δημοσίευση 13/3/2025 | 13:46

Καταπέλτης η εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι: Ζήτησε ενοχή για 12, ανάμεσά τους στελέχη της Πυροσβεστικής και Δούρου

Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας για τις παραλείψεις και τα λάθη των αρμοδίων που οδήγησαν στην τραγωδία και την απώλεια 104 ανθρώπων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.

Η εισαγγελική λειτουργός, αγορεύοντας για δεύτερη ημέρα, αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά και καταλόγισε ευθύνες σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους προτείνοντας ενοχή για 12 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων στελέχη της Πυροσβεστικής, η τότε Περιφερειάρχης, ο τότε Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο τότε Δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου.

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων εντόπισε ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε Αυτοδιοικητικούς σημειώνοντας πως «υπήρχε έλλειμμα εποπτείας του συντονισμού».

Συγκεκριμένα , η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του τότε Αρχηγού Σωτήρη Τερζούδη με το σκεπτικό ότι όφειλε να έχει αναλάβει τις εντολές.

«Δεν έπρεπε να έχει επιτρέψει την εκτροπή του ελικοπτέρου από το Μάτι προς τα διυλιστήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι με την έναρξη της φωτιάς στο Νταού έπρεπε να έχει φροντίσει να μεταβεί και να αναλάβει ανώτατος αξιωματικός. Σύμφωνα με την εισαγγελέα ο κατηγορούμενος έπρεπε να έχει ζητήσει συνδρομή από φορείς της πολιτικής προστασίας και τον στρατό.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να έχει διατάξει να μεταβούν στην θάλασσα τα πλωτά μέσα της πυροσβεστικής και όχι να θεωρούν ότι διάσωση κάνει μόνο το Λιμενικό.

Ενοχή ζήτησε και για τον τότε υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο λέγοντας πως ως έμπειρος αξιωματικός γνώριζε ότι μια τέτοια φωτιά με αυτές τις συνθήκες θα οδηγούσε σε απώλειες ζωών.

«Όφειλε ως επιχειρησιακός αρχηγός να έχει τα αυτιά του και τα μάτια του παντού. Υπήρχαν πληροφορίες ακόμη και από το ελικόπτερο ότι η φωτιά πάει προς τους οικισμούς» τόνισε συμπληρώνοντας πως «δεν μερίμνησε για την απομάκρυνση πολιτών ενώ ασχολήθηκε με το αν πρέπει να εκκενωθούν οι κατασκηνώσεις».

Ενοχή εισηγήθηκε η εισαγγελική λειτουργός για τον τότε Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής Ιωάννη Φωστιέρη διότι, σύμφωνα με την πρόταση, δεν αξιολόγησε τις πληροφορίες που έφθαναν για την φωτιά και την επικινδυνότητα της αλλά και για την μη εκτροπή του ελικοπτέρου και την μη κινητοποίηση των Σινουκ ώστε να επιχειρήσουν στο Μάτι.

Ένοχος για την εισαγγελέα είναι και ο Διευθυντής του 199, Χρήστος Γκολφίνος διότι όπως τόνισε δεν αξιοποίησε τις πληροφορίες που λάμβανε από τον κόσμο.

Την ενοχή του Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολίτικης Προστασίας Πυροσβεστικής Φίλιππου Παντελεακου ζήτησε η εισαγγελέας με το σκεπτικό ότι δεν συντόνισε τις υπηρεσίες για την ενημέρωση και ειδοποίηση πολιτών.

Ένοχος πρέπει να κριθεί και ο Διοικητής του ΠΣ Νέας Μάκρης, πρώτος επιτόπιος επικεφαλής, καθώς δεν ενημέρωσε για την κατάσταση της πυρκαγιάς.

Ένοχος είναι για την εισαγγελέα και ο δεύτερος επιτόπιος επικεφαλής, τότε Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Αθηνών γιατί παρέλειψε να ενημερώσει για τις συνθήκες της πυρκαγιάς.

Ενοχή για τον Χαράλαμπο Χιώνη, τρίτο επιτόπιο επικεφαλής, πρότεινε η εισαγγελέας γιατί δεν ενημέρωσε για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από την εξέλιξη της φωτιάς.

Απαλλαγή του Χρήστου Λάμπρη εναέριου συντονιστή στο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής ζήτησε η εισαγγελέας τονίζοντας ότι «δεν βρίσκω αμέλεια ή παράβαση καθηκόντων».

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε απαλλαγή για τον Χρήστο Δροσόπουλο, τον Χρήστο Πορτοζούδη τότε διοικητής Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων ΠΣ, διότι δεν είχε αρμοδιότητα. για τον Στέφανο Κολοκούρη, τότε Διοικητή 1ης ΕΜΑΚ διότι δεν προκύπτει ότι αμέλησε τα καθήκοντα του.

Απαλλαγή ζήτησε η εισαγγελέας για τον Χαράλαμπο Συρογιάννη, τότε υποδιοικητή της Υπηρεσίας Εναέριων της Αστυνομίας. «Ουδέποτε έλαβε χώρα εντολή και δεν την εξετέλεσε» τόνισε.

Ένοχος πρέπει να κριθεί ο Ιωάννης Καπάκης τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας «καθώς ουδέν έπραξε» για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας . Συνετέλεσε αιτιώδως στο αποτέλεσμα που επήλθε».

Ενοχή για την τότε Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου ζήτησε η εισαγγελέας καθώς έκρινε πως είχε αρμοδιότητα Πολιτικής Προστασίας όπως και την αρμοδιότητα σύγκλησης του μηχανισμού. «Είχε υποχρέωση να ενημερωθεί και εν συνεχεία να ενημερώσει και να συνεργαστεί με αρμόδιους φορείς και τοπικούς παράγοντες για την Προστασία των πολιτών» τόνισε.

Την ενοχή του τότε Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς, ζήτησε η εισαγγελέα με το σκεπτικό ότι παρέλειψε την ενημέρωση πολιτών και τη λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας.

Απαλλαγή ζήτησε η εισαγγελέας για τον τότε Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη «λόγω αοριστίας της κατηγορίας που αφορά καθαρισμούς».

Με ίδιο σκεπτικό ζήτησε απαλλαγή για τους Βάιο Θανασια τότε αντιδήμαρχο Μαραθώνα, τότε αντιδήμαρχο του, Αντώνη Παλπατζή και τον τότε Δήμαρχο Πεντέλης Δημήτριο – Στέργιο Καψάλη.

Η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του κατοίκου στο Νταού Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου καθώς έξω από το σπίτι του οποίου ξέσπασε η φωτιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οσμή στην Αττική: Παράνομη εκπομπή υγραερίου το πιθανότερο σενάριο – Τι λέει ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Η ακριβής ταυτοποίηση τέτοιων περιστατικών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξειδικευμένος εξοπλισμός

Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης: Πώς θα εκλέγονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες από το 2028

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Σε μία Κυριακή θα αναδεικνύεται ο νικητής, εισάγεται η «εναλλακτική ψήφος» και ανοίγει ο δρόμος για ηλεκτρονική συμμετοχή

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπιφτέκι κοτόπουλου

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Οι καταναλωτές παρακαλούνται να μην καταναλώσουν το προϊόν

Το ακριβότερο ελληνικό έργο του 20ού αιώνα: Η «Ποίηση» του Παρθένη πουλήθηκε 1.258.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Η χθεσινή δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Παρίσι κατέγραψε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών

Ξέσπασμα Τσιτσιπά προς τον πατέρα του για ακόμη μία φορά με βαριές εκφράσεις

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Ο Τσιτσιπάς έβρισε τον πατέρα του επειδή δεν έβρισκε ένα αντικείμενο

Ρατσιστική επίθεση σε Κινέζα φοιτήτρια στον Πειραιά: «Μου έριξαν ποτά και με χτύπησαν σε κολώνα»

Ελλάδα 21.05.2026
Σοβαρή καταγγελία έκανε μία Κινέζα φοιτήτρια, για ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε από ομάδα νεαρών στο τραμ, κοντά στον Πειραιά.

Σύμη: Εξελίξεις στην υπόθεση της 13χρονης που κατηγορείται για σχέδιο δολοφονίας της μητέρας της

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Η 13χρονη, υπό την καθοδήγηση του 15χρονου φίλου της, φέρεται να αποπειράθηκε να σκοτώσει τη μητέρα της στη Σύμη.

Σοβαρό οικογενειακό επεισόδιο στα Χανιά: Ξυλοκόπησε τον 87χρονο θείο του, βρέθηκαν όπλα στο σπίτι του

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Τον ενοχλούσε ο ήχος που έκανε στην αυλή του σπιτιού του χρησιμοποιώντας σφυρί

Δαφνί: Είχε δοθεί εντολή να δέσουν τον 48χρονο μία ημέρα πριν στραγγαλίσει τον 59χρονο

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Τα ξημερώματα της Τετάρτης 20/5, 48χρονος τρόφιμος στραγγάλισε τον 59χρονο, με τον οποίο έμεναν μαζί στο ίδιο δωμάτιο.

«Όλη η ομάδα προετοιμάζεται για τη μεγάλη μέρα» – Η νέα ανάρτηση Τσίπρα

Πολιτική 21.05.2026
O πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε φωτογραφία