E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμπορικός πόλεμος: Η Ευρώπη αντεπιτίθεται στους αμερικανικούς δασμούς

Αμεσα θα τεθεί σε διαβούλευση το προσχέδιο για το δεύτερο κύμα των δασμών της ΕΕ, που θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου

Δημοσίευση 12/3/2025 | 18:25

Εμπορικός πόλεμος: Η Ευρώπη αντεπιτίθεται στους αμερικανικούς δασμούς

Από σήμερα είναι σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί των ΗΠΑ και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο των «27» προχώρησε σε ανακοινώσεις που δείχνουν πως η έλευση του νέου Προέδρου στο οβάλ γραφείο και οι ξεκάθαρες προθέσεις του, έχουν αλλάξει σημαντικά την ταχύτητα αντίδρασης της Ένωσης και πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο – απάντηση το οποίο χωρίς αμφιβολία δείχνει κάποια από τα αντανακλαστικά μας.

Ο Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας, Maroš Šefčovič, στην σημερινή του ανακοίνωση ξεκαθάρισε πως η Ένωση θα επιβάλλει κυρώσεις προς τις ΗΠΑ σε δύο στάδια, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος σήμερα για την Ένωση από το να «απαντήσει». Οι ΗΠΑ με το 25% των δασμών που από σήμερα «τρέχουν» στις εισαγωγές πρώτων υλών αλλά και εμπορευμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία της αμερικανικής διάταξης για «χάλυβα και σίδερο», πλήττουν επί της ουσίας κυρίως τη Γερμανία η οποία είναι ένας από τους βασικότερους εξαγωγείς τέτοιων προϊόντων προς τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η Ένωση βάζει στο δικό της στόχαστρο περί τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Στα 19 δισεκατομμύρια από αυτά, οι δασμοί θα εκκινήσουν από την 1η Απριλίου και αποτελούν ουσιαστικά την επαναφορά των δασμών που και πάλι η Ένωση είχε επιβάλλει σε αμερικανικά προϊόντα από την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Σε ετοιμότητα η Κομισιόν


Η Κομισιόν φαίνεται πως ήταν έτοιμη και σχετικά άμεσα απαντά σε πρώτο χρόνο στις ΗΠΑ επαναφέροντας ένα πακέτο μέτρων που είχε αρκετά αποτελέσματα και είχε πλήξει σε καίρια – και όχι μόνο οικονομικά σημεία – τις ΗΠΑ το 2018 πριν την έναρξη της πανδημίας. Σε αυτούς τους δασμούς τα μέτρα της Ένωσης είχαν και πολιτικό αντίκτυπο καθώς για παράδειγμα οι δασμοί στα προϊόντα από το Κεντάκι, και συγκεκριμένα τα αλκοολούχα, είχαν δημιουργήσει σημαντικό ζήτημα στον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ – τότε επικεφαλής της Γερουσίας. Οι δασμοί και αυτή την φορά περιλαμβάνουν την Harley-Davidson και την Levi’s.

Το δεύτερο κύμα των ευρωπαϊκών δασμών, που θα εκκινήσει από την 1η Απριλίου, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ποια αμερικανικά προϊόντα θα στοχεύει. Όμως, η ομάδα εργασίας της Κομισιόν, μέσω διαρροών, σημειώνει πως υπάρχει ήδη έτοιμο προσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση άμεσα. προκειμένου μέσα σε 15 ημέρες τα 27 κράτη μέλη να κάνουν την επιλογή τους. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει ειδική ομάδα εντός του θεσμού η οποία έχει και άτυπα τον τίτλο «απάντηση στον Τραμπ» η οποία έχει σχηματιστεί και ενεργοποιηθεί από μετά την εκλογική νίκη του 47ου Προέδρου τον περασμένο Νοέμβριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο πήρε φωτιά σε ώρα καταδίωξης κι ο οδηγός αρνούνταν να βγει

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο οδηγός, υπήκοος Αρμενίας, επιτάχυνε και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς για να αποφύγει τον έλεγχο, με αποτέλεσμα το όχημα να ακινητοποιηθεί και να πάρει φωτιά

Τραμπ από την Αγκυρα: Μου αρέσει ο Ερντογάν, θέλει να αγοράσει F‑35 ‑ Νομίζω πως η εκεχειρία με το Ιράν έχει τελειώσει

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «άρρωστους ανθρώπους» τους Ιρανούς - Εξέφρασε εκ νέου τη δυσαρέσκειά του προς το ΝΑΤΟ για τη Γροιλανδία

Τελευταία πλάνα ζωντανή: Η Αναστασία λίγο πριν ανατινάξει τον Ουκρανό ολιγάρχη στο Μονακό

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Το κίνητρο της βομβιστικής επίθεσης παραμένει αδιευκρίνιστο για τις αρχές που εξετάζουν όλα τα σενάρια

Ναυαγοσώστρια στην Κεφαλονιά έσωσε επτά λουόμενους από ισχυρά ρεύματα, ανάμεσά τους δύο παιδιά

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Κύματα και ισχυρά ρεύματα παρέσυραν τους λουόμενους προς τα βαθιά - «Όταν έβγαλα έξω από τη θάλασσα τα δύο αδέρφια, η μητέρα τους ήρθε κλαίγοντας να με ευχαριστήσει», λέει η ναυαγοσώστρια

Αποφυλακίζεται ο Τζέιμς Δαλαμάγκας

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Θα είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι να συζητηθεί από το αρμόδιο συμβούλιο η έκδοσή του

Το αποτυχημένο χειροφίλημα του Μακρόν στην Εμινέ Ερντογάν στην Αγκυρα, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να κάνει χειροφίλημα στην Πρώτη Κυρία της Τουρκίας, ωστόσο εκείνη απέσυρε το χέρι της - O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθούσε τη σκηνή ανέκφραστος

Χωριό βάζει πρόστιμα έως 200€ σε όσους κυκλοφορούν με μαγιό ή χωρίς μπλούζα

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Επίσης, περιορίζονται τα γκρουπ στα 25 άτομα και απαγορεύονται τα μεγάφωνα

Μουριά ‑ To ιστορικό καφενείο των Εξαρχείων γλίτωσε το λουκέτο την τελευταία στιγμή

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Η «Μουριά», με 111 χρόνια παρουσίας στη γειτονιά, δεν θα μετατραπεί σε φαρμακείο χάρη στις κινητοποιήσεις κατοίκων και φίλων του

Ο Τραμπ αλλάζει τις ισορροπίες στο ΝΑΤΟ: Στήριξη σε Ερντογάν, επίθεση στους Ευρωπαίους και παζάρι για τα F‑35

Κόσμος 08.07.2026
«Δεν επιβάλλουμε κυρώσεις σε φίλους» το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στον Τούρκο ομόλογό του - Οι δηλώσεις για άρση των κυρώσεων CAATSA, η δύσκολη εξίσωση με τους S-400 και η προειδοποίηση Νετανιάχου

Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Παναγόπουλος

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Πένθος στο ελληνικό θέατρο

Φοιτητική στέγη: Ποιες γειτονιές της Αθήνας έχουν τα ακριβότερα ενοίκια

Οικονομία 08.07.2026
Τα μικρά ακίνητα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα στην Αττική, με τις τιμές ενοικίων να αυξάνονται σε όλες τις περιοχές - ενώ μια νέα πρωτοβουλία προσφέρει δωρεάν στέγαση για έναν τυχερό φοιτητή.