E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμπορικός πόλεμος: Η Ευρώπη αντεπιτίθεται στους αμερικανικούς δασμούς

Αμεσα θα τεθεί σε διαβούλευση το προσχέδιο για το δεύτερο κύμα των δασμών της ΕΕ, που θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου

Δημοσίευση 12/3/2025 | 18:25

Εμπορικός πόλεμος: Η Ευρώπη αντεπιτίθεται στους αμερικανικούς δασμούς

Από σήμερα είναι σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί των ΗΠΑ και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο των «27» προχώρησε σε ανακοινώσεις που δείχνουν πως η έλευση του νέου Προέδρου στο οβάλ γραφείο και οι ξεκάθαρες προθέσεις του, έχουν αλλάξει σημαντικά την ταχύτητα αντίδρασης της Ένωσης και πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο – απάντηση το οποίο χωρίς αμφιβολία δείχνει κάποια από τα αντανακλαστικά μας.

Ο Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας, Maroš Šefčovič, στην σημερινή του ανακοίνωση ξεκαθάρισε πως η Ένωση θα επιβάλλει κυρώσεις προς τις ΗΠΑ σε δύο στάδια, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος σήμερα για την Ένωση από το να «απαντήσει». Οι ΗΠΑ με το 25% των δασμών που από σήμερα «τρέχουν» στις εισαγωγές πρώτων υλών αλλά και εμπορευμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία της αμερικανικής διάταξης για «χάλυβα και σίδερο», πλήττουν επί της ουσίας κυρίως τη Γερμανία η οποία είναι ένας από τους βασικότερους εξαγωγείς τέτοιων προϊόντων προς τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η Ένωση βάζει στο δικό της στόχαστρο περί τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Στα 19 δισεκατομμύρια από αυτά, οι δασμοί θα εκκινήσουν από την 1η Απριλίου και αποτελούν ουσιαστικά την επαναφορά των δασμών που και πάλι η Ένωση είχε επιβάλλει σε αμερικανικά προϊόντα από την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Σε ετοιμότητα η Κομισιόν


Η Κομισιόν φαίνεται πως ήταν έτοιμη και σχετικά άμεσα απαντά σε πρώτο χρόνο στις ΗΠΑ επαναφέροντας ένα πακέτο μέτρων που είχε αρκετά αποτελέσματα και είχε πλήξει σε καίρια – και όχι μόνο οικονομικά σημεία – τις ΗΠΑ το 2018 πριν την έναρξη της πανδημίας. Σε αυτούς τους δασμούς τα μέτρα της Ένωσης είχαν και πολιτικό αντίκτυπο καθώς για παράδειγμα οι δασμοί στα προϊόντα από το Κεντάκι, και συγκεκριμένα τα αλκοολούχα, είχαν δημιουργήσει σημαντικό ζήτημα στον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ – τότε επικεφαλής της Γερουσίας. Οι δασμοί και αυτή την φορά περιλαμβάνουν την Harley-Davidson και την Levi’s.

Το δεύτερο κύμα των ευρωπαϊκών δασμών, που θα εκκινήσει από την 1η Απριλίου, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ποια αμερικανικά προϊόντα θα στοχεύει. Όμως, η ομάδα εργασίας της Κομισιόν, μέσω διαρροών, σημειώνει πως υπάρχει ήδη έτοιμο προσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση άμεσα. προκειμένου μέσα σε 15 ημέρες τα 27 κράτη μέλη να κάνουν την επιλογή τους. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει ειδική ομάδα εντός του θεσμού η οποία έχει και άτυπα τον τίτλο «απάντηση στον Τραμπ» η οποία έχει σχηματιστεί και ενεργοποιηθεί από μετά την εκλογική νίκη του 47ου Προέδρου τον περασμένο Νοέμβριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision: Αν η Φινλανδία κερδίσει, το Ισραήλ την έβαψε

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Συναγερμός στην ισραηλινή αποστολή μπροστά στο ενδεχόμενο φινλανδικής νίκης

Ανατριχιαστικές καταγγελίες από την μυστική οικογένεια του Μάικλ Τζάκσον: «Ήταν τέρας, μας κακοποιούσε 25 χρόνια»

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Τέσσερα αδέλφια υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θύματα πολυετούς σeξουαλικής κακοποίησης και χειραγώγησης από τον «βασιλιά της ποπ» ήδη από την παιδική τους ηλικία

Μαρουσάκης: Διήμερο έντονης κακοκαιρίας, με καταιγίδες και αφρικανική σκόνη

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο γνωστός μετεωρολόγος κάνει λόγο για δύο κύματα κακοκαιρίας το επόμενο εικοσιτετράωρο στη χώρα

Επεισόδια στην Ευελπίδων με «υπερασπιστές» των ληστών της Τιθορέας: Στη φυλακή και οι 6 μετά τις απολογίες τους

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον 11 ληστείες

Τραγικό τέλος για 22χρονη διακοσμήτρια στις ΗΠΑ, την σκότωσε με όπλο ο πατέρας του συντρόφου της

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο 54χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας - Η 22χρονη Γουίτνι μόλις είχε πιάσει τη δουλειά των ονείρων της

Θρήνος στην Ιταλία για τους πέντε που χάθηκαν σε κατάδυση 50 μέτρων σε σπηλιά στις Μαλδίβες: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης όταν η καθηγήτρια Μοντεφαλκόνε, η 23χρονη κόρη της, δύο φοιτητές της και ένας δύτης βούτηξαν σε βάθος 50 μέτρων για να μπουν σε υποβρύχια σπηλιά μήκους 260 μέτρων

«Ο φόβος κυριαρχεί, παραωρίμασε το αντράκι μου» λέει η μητέρα του μικρού Νικόλα που νίκησε τον καρκίνο

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο μικρός Νικόλας δέχθηκε την ερώτηση της μητέρας του σχετικά με το τι θα κάνει από δω και πέρα με τον πιτσιρικά να εξομολογείται πως θέλει... να φάει ελεύθερα

Ξέσπασμα του Χέιζ Ντέβις στα social media: Η φωτογραφία του Γιαννακόπουλου και το «κάποιοι να προσέχουν τι λένε»

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Ο άσος του Παναθηναϊκού ανέβασε μια μεγάλη συλλογή με φωτογραφίες και βίντεο - Τα μαθήματα ελληνικών, το σχόλιο για τα ταξίδια του και τα γνωμικά

Γυναίκα κακοποίησε βάναυσα τη σκυλίτσα που πέθανε στη Σάμο, είχε κατάγματα στο κρανίο, τη γνάθο και τη λεκάνη

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο σκύλος είχε βρεθεί φρικτά κακοποιημένος στις 23 Απριλίου

Έρχονται αλλαγές στα κινητά τηλέφωνα από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύσει

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Η ΕΕ προχωρά σε απλοποίηση της διαδικασίας μεταφοράς δεδομένων μεταξύ συσκευών Apple και Android

Επεισόδια ανάμεσα σε αγρότες και δυνάμεις των ΜΑΤ στις Σέρρες

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Έπεσαν και χημικά κατά τις συγκρούσεις στο τελωνείο του Προμαχώνα

Οπαδοί έβαλαν φωτιά στο πρωθυπουργικό γραφείο της Λιβύης μετά από αμφισβητούμενο πέναλτι

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Βίντεο από κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν στιγμές πανικού, πυροβολισμούς και τραυματίες να μεταφέρονται με ασθενοφόρα