E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμπορικός πόλεμος: Η Ευρώπη αντεπιτίθεται στους αμερικανικούς δασμούς

Αμεσα θα τεθεί σε διαβούλευση το προσχέδιο για το δεύτερο κύμα των δασμών της ΕΕ, που θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου

Δημοσίευση 12/3/2025 | 18:25

Εμπορικός πόλεμος: Η Ευρώπη αντεπιτίθεται στους αμερικανικούς δασμούς

Από σήμερα είναι σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί των ΗΠΑ και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο των «27» προχώρησε σε ανακοινώσεις που δείχνουν πως η έλευση του νέου Προέδρου στο οβάλ γραφείο και οι ξεκάθαρες προθέσεις του, έχουν αλλάξει σημαντικά την ταχύτητα αντίδρασης της Ένωσης και πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο – απάντηση το οποίο χωρίς αμφιβολία δείχνει κάποια από τα αντανακλαστικά μας.

Ο Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας, Maroš Šefčovič, στην σημερινή του ανακοίνωση ξεκαθάρισε πως η Ένωση θα επιβάλλει κυρώσεις προς τις ΗΠΑ σε δύο στάδια, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος σήμερα για την Ένωση από το να «απαντήσει». Οι ΗΠΑ με το 25% των δασμών που από σήμερα «τρέχουν» στις εισαγωγές πρώτων υλών αλλά και εμπορευμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία της αμερικανικής διάταξης για «χάλυβα και σίδερο», πλήττουν επί της ουσίας κυρίως τη Γερμανία η οποία είναι ένας από τους βασικότερους εξαγωγείς τέτοιων προϊόντων προς τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η Ένωση βάζει στο δικό της στόχαστρο περί τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Στα 19 δισεκατομμύρια από αυτά, οι δασμοί θα εκκινήσουν από την 1η Απριλίου και αποτελούν ουσιαστικά την επαναφορά των δασμών που και πάλι η Ένωση είχε επιβάλλει σε αμερικανικά προϊόντα από την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Σε ετοιμότητα η Κομισιόν


Η Κομισιόν φαίνεται πως ήταν έτοιμη και σχετικά άμεσα απαντά σε πρώτο χρόνο στις ΗΠΑ επαναφέροντας ένα πακέτο μέτρων που είχε αρκετά αποτελέσματα και είχε πλήξει σε καίρια – και όχι μόνο οικονομικά σημεία – τις ΗΠΑ το 2018 πριν την έναρξη της πανδημίας. Σε αυτούς τους δασμούς τα μέτρα της Ένωσης είχαν και πολιτικό αντίκτυπο καθώς για παράδειγμα οι δασμοί στα προϊόντα από το Κεντάκι, και συγκεκριμένα τα αλκοολούχα, είχαν δημιουργήσει σημαντικό ζήτημα στον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ – τότε επικεφαλής της Γερουσίας. Οι δασμοί και αυτή την φορά περιλαμβάνουν την Harley-Davidson και την Levi’s.

Το δεύτερο κύμα των ευρωπαϊκών δασμών, που θα εκκινήσει από την 1η Απριλίου, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ποια αμερικανικά προϊόντα θα στοχεύει. Όμως, η ομάδα εργασίας της Κομισιόν, μέσω διαρροών, σημειώνει πως υπάρχει ήδη έτοιμο προσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση άμεσα. προκειμένου μέσα σε 15 ημέρες τα 27 κράτη μέλη να κάνουν την επιλογή τους. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει ειδική ομάδα εντός του θεσμού η οποία έχει και άτυπα τον τίτλο «απάντηση στον Τραμπ» η οποία έχει σχηματιστεί και ενεργοποιηθεί από μετά την εκλογική νίκη του 47ου Προέδρου τον περασμένο Νοέμβριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή με το Bayesian, το ναυάγιο δεν οφείλεται στην κακοκαιρία ‑ Στο μικροσκόπιο ανθρώπινα λάθη

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η θαλαμηγός μήκους 56 μέτρων ανετράπη και βυθίστηκε λόγω λανθασμένων χειρισμών, υποτίμησης των καιρικών συνθηκών και μη ορθής ενεργοποίησης βασικών συστημάτων ασφαλείας

Βίντεο: Κατάρρευση σκάλας επιβίβασης με δημοσιογράφους στον Αραξο κατά υποδοχή αεροσκάφους – Τρεις τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το περιστατικό έγινε κατά την πρώτη προσγείωση Boeing 737-8 της TUI – Τραυματίστηκαν δημοσιογράφος από την Αθήνα, εικονολήπτης και φωτορεπόρτερ από την Πάτρα – Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο

Δασμοί 25% στα αυτοκίνητα και φορτηγά από την ΕΕ ανακοινώνει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί την Ευρώπη για μη τήρηση της εμπορικής συμφωνίας

Ο Τσίπρας αποκάλυψε το «μανιφέστο» του νέου του κόμματος ανήμερα Πρωτομαγιάς – «Η Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής»

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «κρίσιμη πολιτική αναγκαιότητα» τη σύγκλιση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας

Τραμπ για αλεξίσφαιρο γιλέκο: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι 10 κιλά πιο χοντρός»

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Η επίθεση στο Δείπνο των Ανταποκριτών προστίθεται σε σειρά περιστατικών που έχουν προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια του προέδρου

Το συγκινητικό βίντεο της τελευταίας προσγείωσης πιλότου της Aegean μετά από 45 χρόνια: Σήμερα δεν αλλάζω επάγγελμα αλλά τρόπο ζωής

E-Daily 3.Left 01.05.2026
«Εσείς αποτελούσατε πάντα το πιο σημαντικό κομμάτι της πτήσης, άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν και μου εμπιστεύονται κάτι τόσο πολύτιμο» είπε ο πιλότος με τους επιβάτες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα

1,7 εκατ. ευρώ θα έβγαζε το κύκλωμα από τον μισό τόνο σκανκ που εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα, τα ναρκωτικά ξετρύπωσε ο σκύλος Βλαντ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο Βούλγαρος οδηγός δεν συνεργάζεται με τις αρχές - Αγνωστος ακόμα ο προορισμός των ναρκωτικών

Ποδηλάτης «κόλλησε» πίσω από νταλίκα στην Εθνική Οδό: Κωμικοτραγικές εικόνες με τεχνική από την F1

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο αναβάτης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το slipstream της νταλίκας, μια τακτική που εφαρμόζουν οι πιλότοι των γκραν πρι

Νέα Υόρκη: Τρομακτικό βίντεο από έκρηξη σε σπίτι ‑ Το ωστικό κύμα εκτόξευσε αστυνομικούς

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ένας από τους αστυνομικούς ρωτά τους συναδέλφους του αν είναι καλά, καθώς προσπαθούν να συνέλθουν από την έκρηξη μέσα στα ερείπια.

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‑ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Σε ποια σημεία της πόλης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ακρωτηριασμό 5χρονου σε νηπιαγωγείο στον Εύοσμο

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το 5χρονο παιδί ακρωτηριάστηκε στην πρώτη φάλαγγα του δείκτη του

«Ψεύτης ο Μαρτίνεθ»: Η σκληρή απάντηση Γιαννακόπουλου στον προπονητή της Βαλένθια

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
«Ούτε οι διαιτητές δεν αναφέρουν τίποτα, επειδή δεν συνέβη τίποτα. Το μόνο που συνέβη είναι ότι χάσατε 2-0 στο γήπεδό σας»