E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μάρτιο μήνα, απαγόρευση καύσης; Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στον πλανήτη

Μάρτιος και ήδη οι πρώτες πυρκαγιές κάνουν την εμφάνισή τους σε ολόκληρη τη χώρα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 13/3/2025 | 00:29

Μάρτιο μήνα, απαγόρευση καύσης; Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στον πλανήτη
corfutvnews

Μάρτιος και ήδη οι πρώτες πυρκαγιές κάνουν την εμφάνισή τους σε ολόκληρη τη χώρα, με περισσότερες από 70 να καταγράφονται μόλις σε μία ημέρα. Το κύριο αίτιο; Η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, μια πρακτική που συνηθίζεται εδώ και χρόνια, αλλά πλέον εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την Πυροσβεστική, την ΕΛΑΣ, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία. Η απόφαση ήταν σαφής: απαγόρευση καύσης σε όλη την επικράτεια μέχρι την επόμενη Τρίτη. Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο λόγω των επικίνδυνων μετεωρολογικών συνθηκών, που περιλαμβάνουν υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, συνθήκες που ενισχύουν την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στον πρώτο μήνα της άνοιξης και ήδη μιλάμε για δεκάδες πυρκαγιές, αποδεικνύει πως η κλιματική κρίση δεν είναι ένα μακρινό μέλλον, αλλά η νέα μας πραγματικότητα. Οι θερμοκρασίες που θυμίζουν καλοκαίρι, οι άνεμοι που ευνοούν τις φλόγες και η έλλειψη υγρασίας δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που καθιστά οποιαδήποτε φωτιά ανεξέλεγκτη.

Οι αγρότες στο επίκεντρο

Αναμφίβολα, η αγροτική κοινότητα είναι ένας βασικός παράγοντας στη συζήτηση. Η καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών αποτελεί για πολλούς έναν οικονομικό και πρακτικό τρόπο διαχείρισης των χωραφιών τους. Ωστόσο, το τίμημα αυτής της πρακτικής αποδεικνύεται δυσανάλογα βαρύ, καθώς συχνά οδηγεί σε καταστροφικές πυρκαγιές που απειλούν όχι μόνο τις ίδιες τις καλλιέργειες, αλλά και δάση, κατοικημένες περιοχές και ανθρώπινες ζωές.

Η Πολιτεία πρέπει να δώσει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, όπως επιδοτούμενα προγράμματα για την κομποστοποίηση ή την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων για βιομάζα. Διαφορετικά, η απαγόρευση θα παραμείνει ένα ημίμετρο που θα εφαρμόζεται σποραδικά χωρίς μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες των ίδιων εικόνων: καμένα δάση, κατεστραμμένες περιουσίες, απελπισμένοι άνθρωποι που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη. Και κάθε χρόνο, η συζήτηση ξεκινά από την αρχή. Ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε μόνο για καταστολή και να επενδύσουμε σοβαρά στην πρόληψη.

Γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα αργήσει η στιγμή που ο Μάρτιος θα μοιάζει με Ιούλιο και η άνοιξη θα γίνει καλοκαίρι πριν καν το καταλάβουμε. Και τότε, καμία απαγόρευση καύσης δεν θα είναι αρκετή για να μας σώσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η «βυθισμένη πολιτεία» που κρύβει σπίτια, δρόμους και μια ολόκληρη γέφυρα

Stories 14.04.2026
Bρίσκεται σε βάθος που φτάνει τα 80 μέτρα, όπου το φως του ήλιου δεν φτάνει σχεδόν καθόλου

Η ομάδα 5x5 που έγινε καταφύγιο για πατέρες που πενθούν

Stories 14.04.2026
Μια κοινότητα που δεν αφήνει κανέναν μόνο

Το ρολόι που «ήταν εκεί» όταν γράφτηκε ιστορία: Χτύπησε στους ρυθμούς του Michael Jackson

Μουσική 11.04.2026
Πόσο αξίζει ένα κομμάτι από την κορυφή της μουσικής;

Οι συνήθειες που «προδίδουν» υψηλό IQ: Τι αποκαλύπτει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Νέα Εποχή 11.04.2026
Δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι: Πώς σκέφτονται και λειτουργούν στην καθημερινότητα τα άτομα με υψηλή νοημοσύνη

Οι άνθρωποι που μπήκαν στον πόλεμο για να τον δείξουν σε εμάς

Ιστορικά 11.04.2026
Οι φωτορεπόρτερ που είδαν όσα δεν θέλουμε να δούμε

Μια σχέση κόντρα στην εποχή – Ο Μαρίνος, η Μπαλανίκα και ένας θυελλώδης έρωτας

Πρόσωπα 11.04.2026
Ένας δεσμός που άφησε την δική του ιστορία