E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστήμονες εντόπισαν τον παλαιότερο κρατήρα μετεωρίτη στη Γη

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον κρατήρα χάρη στους χαρακτηριστικούς σχηματισμούς πετρωμάτων που δημιουργούνται μόνο υπό την έντονη πίεση μιας πρόσκρουσης μετεωρίτη

Δημοσίευση 7/3/2025 | 16:10

Επιστήμονες εντόπισαν τον παλαιότερο κρατήρα μετεωρίτη στη Γη

Ο παλαιότερος γνωστός κρατήρας πρόσκρουσης μετεωρίτη στη Γη, που χρονολογείται πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, εντοπίστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Curtin, στην Αυστραλία. Τα ευρήματα παρουσιάζονται σε δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε στρώματα πετρωμάτων στην τοποθεσία «North Pole Dome», μια περιοχή μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος στη δυτική Αυστραλία. Εντόπισε στοιχεία μιας μεγάλης πρόσκρουσης μετεωρίτη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πριν από την ανακάλυψη αυτή, ο αρχαιότερος κρατήρας πρόσκρουσης που είχε εντοπιστεί ήταν ηλικίας 2,2 δισεκατομμυρίων ετών. Ο συνεπικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τιμ Τζόνσον, από το Πανεπιστήμιο Curtin, σημειώνει ότι η ανακάλυψη αμφισβητεί σημαντικά τις προηγούμενες υποθέσεις για την αρχαία ιστορία του πλανήτη μας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον κρατήρα χάρη στους χαρακτηριστικούς σχηματισμούς πετρωμάτων που δημιουργούνται μόνο υπό την έντονη πίεση μιας πρόσκρουσης μετεωρίτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπολογίζεται ότι ο μετεωρίτης έπεσε στην περιοχή με ταχύτητα άνω των 36.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ο κρατήρας που δημιουργήθηκε είχε πλάτος άνω των 100 χιλιομέτρων.

Ο καθηγητής του ίδιου Πανεπιστημίου, Κρις Κίρκλαντ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δηλώνει ότι η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στο πώς οι μετεωρίτες διαμόρφωσαν το πρώιμο περιβάλλον της Γης. «Η αποκάλυψη αυτής της πρόσκρουσης και η εύρεση περισσότερων από την ίδια χρονική περίοδο θα μπορούσαν να εξηγήσουν πολλά για το πώς μπορεί να ξεκίνησε η ζωή, καθώς οι κρατήρες πρόσκρουσης δημιούργησαν περιβάλλοντα φιλικά προς τη μικροβιακή ζωή, όπως οι θερμές πηγές», εξηγεί. Επίσης, συνεχίζει, «αναθεωρεί ριζικά την κατανόησή μας για τον σχηματισμό του φλοιού: η τεράστια ποσότητα ενέργειας από αυτή την πρόσκρουση θα μπορούσε να έχει παίξει ρόλο στη διαμόρφωση του πρώιμου φλοιού της Γης, ωθώντας ένα τμήμα του φλοιού της Γης κάτω από ένα άλλο ή αναγκάζοντας το μάγμα να ανέβει από τα βάθη του μανδύα της Γης προς την επιφάνεια».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέμπη: Αυτός είναι ο λόγος της απόλυσης του Κώστα Γενηδουνιά από τη Hellenic Train

Ελλάδα 01.05.2025
Οι αποκαλύψεις του μετά το οριστικό φινάλε

Ο Αρης Μουγκοπέτρος «καίει» τον φίλο του – Βίντεο‑σοκ από τη στιγμή που του φιλάει τα χέρια πριν του δώσει την κροτίδα

Ελλάδα 01.05.2025
«Ήξερε τι μου έδινε, προσπάθησε άλλες δύο φορές να μου δώσει την κροτίδα»

ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες ‑ Τι κερδίζει η κάθε πλευρά

Κόσμος 01.05.2025
Ο Τραμπ παίρνει αυτό που ζήτησε αλλά όχι στον βαθμό και με τους όρους που είχε προτείνει

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμο έως τις 15 Ιουλίου

Οικονομία 01.05.2025
Χρήσιμες οδηγίες για όσους υπέβαλαν ήδη τη δήλωσή τους και εντόπισαν λάθη ή παραλείψεις

Mια ανάσα από το Αμπου Ντάμπι o Παναθηναϊκός ‑ Νίκησε την Εφές στην Κων/πολη με 77‑81

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Παναθηναϊκός έσπασε την έδρα της Αναντολού Εφές και έκανε το 2-1, απέχοντας μια νίκη από το Fnal-4 του Αμπου Ντάμπι

Hellenic Train: Απολύθηκε ο πρόεδρος του σωματείου μηχανοδηγών

Ελλάδα Χτες
Η Hellenic Train προχώρησε στην απόλυση του Κώστα Γενιδούνια την ώρα που επρόκειτο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος των μηχανοδηγών

Μαραντόνα: Νέες αποκαλύψεις στη δίκη για τον θάνατο του Αργεντίνου θρύλου

Κόσμος Χτες
Τι κατέθεσε στο δικαστήριο ο διευθυντής της κλινικής όπου χειρουργήθηκε