E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπό απέλαση 240.000 Ουκρανοί πρόσφυγες από τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ θα ανακαλέσει το νομικό καθεστώς που τους προστάτευε

Δημοσίευση 6/3/2025 | 16:31

Υπό απέλαση 240.000 Ουκρανοί πρόσφυγες από τις ΗΠΑ

Σχέδιο ανάκλησης του προσωρινού νομικού καθεστώτος που έχουν περίπου 240.000 Ουκρανοί που βρήκαν καταφύγιο στις ΗΠΑ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ετοιμάζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της ρωσικής διακυβέρνησης και τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί, τότε οι Ουκρανοί που βρήκαν καταφύγιο στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο, ενδεχομένως θα τεθούν σε γρήγορη διαδικασία απέλασης.

Το σχέδιο αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο και η εφαρμογή του θα αποτελούσε μια εντυπωσιακή αντιστροφή της στάσης της αμερικανικής πλευράς, που επί διακυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, υποδέχθηκε ένθερμα τους Ουκρανούς.

Πάντως, το Reuters αναφέρει ότι το σχέδιο ανατροπής του νομικού καθεστώτος των Ουκρανών προσφύγων είχε δρομολογηθεί πριν τη δημόσια σύγκρουση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την περασμένη εβδομάδα και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να άρει το καθεστώς προστασίας πάνω από 1,8 εκατομμυρίων μεταναστών που μπόρεσαν να μπουν στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο προσωρινών ανθρωπιστικών προγραμμάτων που ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τρίσια ΜακΛάφλιν δήλωσε ότι το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει κάτι προς το παρόν. Ο Λευκός Οίκος και η ουκρανική πρεσβεία δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Προεδρικό διάταγμα

Ήδη, στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε προεδρικό διάταγμα, καλώντας το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να βάλει τέλος σε όλα τα σχετικά προγράμματα προσωρινής εισδοχής, ενώ σύμφωνα με εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που είδε το Reuters, οι μετανάστες που θα στερηθούν το προσωρινό νομικό καθεστώς, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Τζο Μπάιντεν για τη δημιουργία προσωρινών νόμιμων οδών για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, θα αντιμετωπίσουν διαδικασίες ταχείας απέλασης.

Πέραν των 240.000 Ουκρανών που διέφυγαν από τη ρωσική εισβολή, το μέτρο θα ισχύσει για περίπου 530.000 Κουβανούς, Αϊτινούς, Νικαραγουανούς και Βενεζουελάνους. Παράλληλα, σε προσωρινό καθεστώς τέθηκαν και πάνω από 70.000 Αφγανοί, που διέφυγαν από την κατάληψη του Αφγανιστάν. Χιλιάδες άλλοι είχαν επίσης πρόσβαση σε μικρότερα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης για άτομα από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Ήδη από την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευτεί ότι θα τερματίσει τα προγράμματα του προκατόχου του, υποστηρίζοντας ότι ξεπερνούν τα όρια της αμερικανικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο μήνα η κυβέρνησή του ανέστειλε την επεξεργασία αιτήσεων μετανάστευσης για όσους είχαν εισέλθει μέσω των προγραμμάτων του Μπάιντεν, αφήνοντας χιλιάδες μετανάστες σε αβεβαιότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στο κέντρο της Αθήνας

Ελλάδα 26.06.2025
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στο κέντρο της Αθήνας

Χαλκιδική: Πνίγηκε 20χρονος τουρίστας στην παραλία Χανιώτης

Ελλάδα 26.06.2025
Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από ναυαγοσώστριa

Πέθανε ο αγαπημένος σκηνοθέτης της τηλεόρασης, Ερρίκος Αναγνωστόπουλος

Πολιτισμός 26.06.2025
Ήταν ο σκηνοθέτης των «Αέρινων Σιωπών» και των «Φιλοδοξιών»

Πανελλήνιες 2025: Έφτασε η ώρα της κρίσης ‑ Σήμερα τα αποτελέσματα

Ελλάδα 26.06.2025
Έφτασε η ώρα για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων

Φόροι και εισφορές «τρώνε» τα εισοδήματα σχεδόν έξι μηνών

Οικονομία 26.06.2025
Δουλεύουμε 175 ημέρες το χρόνο για τις υποχρεώσεις μας στο κράτος

Kαύσωνας: Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία

Καιρός 26.06.2025
Αύριο Παρασκευή αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας

Ανήσυχοι οι παραγωγοί καρπουζιών: Μεγάλα τα προβλήματα στις εξαγωγές

Ελλάδα 26.06.2025
Ηλεία, Αχαΐα και Μεσσηνία σε απόγνωση

Όταν η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας «γράφει» εξαντλητικά ωράρια

Ελλάδα 26.06.2025
7ήμερη απασχόληση χωρίς ρεπό και μη τήρηση του 11ωρου ανάπαυσης

Πάνω από 3.000 σελίδες η δικογραφία για ΟΠΕΚΕΠΕ ‑ Περιλαμβάνει συνομιλίες στελεχών με βουλευτές

Ελλάδα 26.06.2025
Βουλευτές ζητούσαν εξυπηρετήσεις για ψηφοφόρους

Ακίνητα: Ανατροπές σε μισθώσεις, μεταβιβάσεις και Airbnb φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Οικονομία 26.06.2025
Νέες υποχρεώσεις για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές - Υποχρεωτικές πληρωμές μέσω τραπεζών, νέο μητρώο περιουσίας και φόρος σε «σπίτια-υποκαταστήματα»

Θεσσαλονίκη: Τον μαχαίρωσαν, τον ξυλοκόπησαν και έβαλαν τον σκύλο να τον δαγκώσει

Ελλάδα 26.06.2025
Καταδικάστηκαν νεαροί για την άγρια επίθεση

O Μάρτιν Κόουβ του Cobra Kai δάγκωσε συμπρωταγωνίστριά του ‑ Το βίντεο της αστυνομίας

Κόσμος 26.06.2025
Η ηθοποιός Αλίσια Χάνα-Κιμ ζήτησε από την αστυνομία να επέμβει και να καταγράψει το συμβάν